SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 24, 2015 20:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

akne pisze:
Polina pisze:Właśnie przetestowałyśmy nowego Purizona z jagnięciną. Wow! Szał jak pierwszy raz przy śledziu :D

O tę karmę chodzi?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/495661

"świeże mięso jagnięce bez kości 28%, suszone mięso jagnięce 26%, ziemniaki 18%, tłuszcz zwierzęcy 5%, jajko w proszku 2%, świeży śledź bez ości 1,5%, suszony śledź 1,5%, olej ze śledzia,"
Czyli pewnie pachnie śledziem bardziej niż jagnięciną? ;)

Śledziowe karmy sporo kotów chętnie je, na przykład:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ood/360894
Smak: śledź z krewetkami, nie znam kota, który by się tak pachnącej karmie nie oparł.

Przy okazji:
Raczej nie polecam karmy suchej Feringa:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/505704
Ma ogromne, naddmuchane chrupki, moje koty to jedzą, rozgryzają chrupki i zostawiają mnóstwo okruchów w miskach, ta karma mi szybciej schodzi niż Applaws i Porta 21, zawiera kocimiętkę, więc pewnie to dlatego im tak smakuje, bo pachnie intensywnie, porównywalnie ze śledziem ;)

Doświadczonym kociarzom tego nie trzeba mówić, ale dla początkujących taka informacja:
Dla kota większe znaczenie ma zapach karmy, a nie jej smak.

Tak, o tę karmę chodzi. Zapach jednak się rożni od Puriznu śledziowego. Porównywałam.
No moja Catz Finefood sie oaprła :ryk: ale to już znany w {Polsce przypadek szczególny. Ona praktycznie niczego mokrego nie chce jeść :twisted:
Feringę suchą mamy. Kupiłam kiedyś na próbę mały zestaw kaczka +ryba. No czasami przegryzie, ale w ostateczności... kilka chrupek. Chrupy faktycznie ma ogromne i faktycznie trochę się kruszą. Z pewnością znajdzie jednak amatorów, szczególnie wśród dużych kotów.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob lip 25, 2015 0:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

U mnie Feringę je tylko malutka, stara, prawie bezzębna kotka. Chociaż ostatnio i ona porzuciła ją na rzecz Purizona.
A właśnie, czy fosfor w tym nowym Purizonie jagnięco-rybnym nie jest za wysoki dla kilkunastoletniego kota?
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Sob lip 25, 2015 7:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rudalia pisze:U mnie Feringę je tylko malutka, stara, prawie bezzębna kotka. Chociaż ostatnio i ona porzuciła ją na rzecz Purizona.
A właśnie, czy fosfor w tym nowym Purizonie jagnięco-rybnym nie jest za wysoki dla kilkunastoletniego kota?

Ja już sama nie wiem jak jest z tym fosforem. Wszędzie czytam co innego, co post to inna opinia. Jedni piszą, że trzeba zwracać uwagę na sód. Drudzy, że fosfor powinien być w odpowiedniej proporcji do wapnia i jest ok (tylko jaka jest ta prawidłowa proporcja?). Stary Purizon ( śledź i kurczak + śledź) mają fosfor 1, w jagnięcinie jest 1,3. Tak chwalony PON ma fosfor na poziomie 1,21 więc tez wysoko. Feringa ma 1,4, Acana z dzikiem 1,5, Applaws od 1,5-1,7 ! Przy nich Purizon wypada genialnie... To jak to jest?

Polina

Post » Sob lip 25, 2015 9:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ważne są proporcje fosforu do wapnia im bardziej zbliżone do stosunku (Ca:P) 1,15:1 tym lepiej. Zalecana norma w suchej masie dla wapnia to 0,5-0,9%, a dla fosforu to 0,4-0,8%. W mieszankach barfowych robionych w domu bez problemu to uzyskamy. W gotowych karmach mokrych rzadko się to zdarza, a w suchych – o ile nie mają zbóż zamiast mięsa – jest praktycznie niespotykane; karmy zbożowe miewają te normy spełnione, ale za cenę pakowania w kota białek roślinnych (gorzej przyswajalnych, ciężkostrawnych i zwiększających ryzyko alergii) i mnóstwa węglowodanów. W samym mięsie znajduje się dużo fosforu dlatego producenci karm powinni go redukować dodając wapń. W naturze kot zjada mysz z mięsem (fosfor) i kośćmi (wapń) dlatego bilans jest zachowany.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob lip 25, 2015 13:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Czy mogę karmić roczną kotkę karmą Porta 21 Cats Heaven + raz dziennie 1/4 puszki Animonda Carny? Czy nie spowoduje to u niej jakichś niedoborów? Kotka ma wagę ok.
[Ta Porta jest przeznaczona ponoć dla kotów starszych, ale moja kicia ma po niej ślilczną sierść i dobre kupki. Sensibla jej nie służyła (szorstkie futro i smrodek z kuwety).]

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Sob lip 25, 2015 17:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Cats Heaven może być, ale ma strasznie mało tauryny. Musisz jakoś suplementować.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Sob lip 25, 2015 18:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:No moja Catz Finefood sie oaprła :ryk: ale to już znany w {Polsce przypadek szczególny. Ona praktycznie niczego mokrego nie chce jeść :twisted:

Jeden z moich czterech kotów jest też wyłącznie chrupkowy, ale przestałam z tym walczyć ;) Bo generalnie to nie powinien już żyć, ma 6 lat i skomplikowaną wrodzoną wadę serca (tetralogię Fallota), ale widocznie powiedzenie o 9 życiach kota w jego przypadku ma sens ;)
Oczywiście skusi się na Bozitę, Whiskasa, Felixa, ale ledwo ledwo poliże i poje, reszta stada dojada po nim.
A z fefdziesięciu smaków Catfinefood smakuje mu wyłącznie "jagnięcina z mięsem bawołu" (lol, w życiu nie jadłam jagnięciny, nie mówiąc o bawole ;)

A odnośnie fosforu i tauryny się nie wypowiem, za głupia jestem :) Kupując karmy zwracam tylko uwagę na wysoką zawartość białka i brak zbóż, fosfor i tauryna to dla mnie wyższa szkoła jazdy, ale dobre karmy suche, które kupuję, zawierają taurynę.

Przy okazji jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim tworzącym ten wątek - spis karm na pierwszej stronie był dla mnie nieocenionym przewodnikiem, dzięki niemu przestawiłam mojego kota (kiedyś miałam jednego ;) z Royal Canin na lepsiejsze. I wszystkie kolejne koty również skorzystały.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob lip 25, 2015 19:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Cats Heaven może być, ale ma strasznie mało tauryny. Musisz jakoś suplementować.

Ok, dzieki :)

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Nie lip 26, 2015 9:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

czy kot moze ogryzac i jesc- tymianek
Melise
Bazylie
Oregano? W doniczkach mam.
Kotka Milka

Post » Nie lip 26, 2015 9:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Może :)
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Nie lip 26, 2015 10:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:czy kot moze ogryzac i jesc- tymianek
Melise
Bazylie
Oregano? W doniczkach mam.

jeżeli tylko lubi włoską kuchnię... :ryk:

Polina

Post » Nie lip 26, 2015 10:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

miete rąbią jak sałate. :D

Co sądzicie o nowej lini doliny noteci?
Kotka Milka

Post » Nie lip 26, 2015 18:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:miete rąbią jak sałate. :D

hhahahahaha sorry jakos rozbawilo mnie to zdanie :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Nie lip 26, 2015 18:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rest pisze:
Kotka Milka pisze:miete rąbią jak sałate. :D

hhahahahaha sorry jakos rozbawilo mnie to zdanie :lol:

Mieta podobna do kocimietki. Znajoma posadziła sobie w ogródku kocimietke. Niestety co wyrosło to znikło.
Mam pytanie moze mi ktos cenowo napisac jak wychodza worki najwieksze karm- PON, PORTA 21 BEZ ZBÓŻ,ORJEN ,ACANA?
Nie mam mozliwosci sprawdzic w tel wchodzi tylko miau.
Dlaczego acana jest na samym koncu listy a przed nia totw?myslałam ze totw gorszy.
Kotka Milka

Post » Nie lip 26, 2015 18:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:
Co sądzicie o nowej lini doliny noteci?

Chodzi o tą nową serię filetową co wejdzie na początku roku do sprzedaży?
Skład fajny bo filetówka a z witaminami, tauryną. Dodatek psyllium usprawnia jelita i pomaga pozbyć się kłaków ale działa także przeczyszczająco gdy jest go za dużo... Sporo białka jak na filetówkę i tłuszczu bo aż 2% zazwyczaj jest go w graniach 1%. Ciekawe ile będzie kosztować. Nie ma na rynku wielu karm filetowych z dodatkami witamin i minerałów.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

[poprzednia][następna]