Pytanie: jak to będzie z narkozą u nerkowca? Nasza Mi ma sporo kamienia na ząbkach i widać na dziąsłach stan zapalny. Zapaszek z pyszczka tez nienajlepszy(ale mam wrażenie, że to nie to samo, co przed diagnozą, zresztą sierść też już jej nie śmierdzi tak jak w najgorszym stanie]. Czyszczenie ewidentnie konieczne, ale- mimo że jest ona kotem dość operowalnym, to tylko pod narkozą. Warto? Bardzo się tego boimy, ale z drugiej strony jak ma ją boleć i mają jej się te zęby powoli psuć to już się robi kwestia jakości życia...
Podejrzewam, że przyczyną jest całkowite przestawienie na mokre karmy, wprawdzie na noc zostawiam zawsze trochę chrupek, ale najwidoczniej to nie wystarcza.
Dodam, że jej stan jest nawet bardzo dobry, jak wspominałam decyzja o karmieniu 'dobrym białkiem' zapadła. Niestety Terrę Faelis obchodziła szerokim łukiem, teraz dostaje CatZ Finefood. Wiem, nie jest to najszczęśliwszy wybór jeśli chodzi o fosfor, ale lepsze to niż jej ulubiona Intense Beauty z tą samą zawartością fosfory a przeładowana by-productami.
W związku z tym ma główne posiłki z CFF, w ciągu dnia dostaje jeszcze trochę do poskubania k/d Hill'sa[też mokrego], na noc chrupki renalowe RC. Od początku jest na Renveli[teraz w dawce 400mg/dziennie, bo od mniejszej fosfor rósł, nawet na diecie wyłącznie renalowej], Azodylu, Pet-Tinicu a niedawno włączyliśmy jakieś cudo, które mąż przywiózł z Szanghaju, nazywa się RenAvast. Do tego mleczan ringera w zależności od nastroju i apetyty, średnio jakieś 50ml 3x w tygodniu wychodziło, ale teraz już coraz mniej i coraz rzadziej.
Pięknie przytyła, samopoczucie też świetne, jest dość aktywna, chętnie się bawi, nie przesypia już całych dni no i jest gotowa podawać łapę czy robić stójkę za smakołyki.

Wymioty, jeśli są, to 'kłakowe'[ile już Azodylu poszło w piz*u

], kupa 2x dziennie, ładnie pije, dużo sika.
I teraz: czy stan jest na tyle dobry, że można zaryzykować z narkozą, czy wręcz przeciwnie, szkoda zniweczyć efekty dwumiesięcznych wysiłków? Oczywiście przed podjęciem ostatecznej decyzji zrobimy pełen zestaw badań[wyniki sprzed miesiąca wbrew temu, co opisuję, nie były za ciekawe].
Co tu robić?