Jozi pisze:Supersam królik
, to jutro tam dzwonię, bo widzę, że nie podali adresu, a mogłabym podjechać.
A cenowo jak ta karma wychodzi, bardzo droga?
Dzwoniłam, bo chcialam moim kupić. K5 kosztuje teraz 266zł...

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jozi pisze:Supersam królik
, to jutro tam dzwonię, bo widzę, że nie podali adresu, a mogłabym podjechać.
A cenowo jak ta karma wychodzi, bardzo droga?
Agaaa pisze:Zerknij na kattovit sensitive ewentualnie gastro.
My lecimy od 3 lat juz chyba na gastro i jest super, ale my mamy alergie jelitowa.
boguska_t pisze:Dark Angel pisze:boguska_t pisze:Na dniach będę próbować nową karmę dla kotów. Skład całkiem ok jedynie martwią mnie te pochodne roślinne i cukry ale nazywając to inaczej (włókna i fruktoacharydy) już brzmi lepiej..
http://www.naturesmenu.pl/saszetkidlakotow.php
Nie rozumiem czegoś. Na stronie polskiej skład saszetki wołowiny z kurczakiem to:
wołowina min 40%; kurczak min. 31%; minerały, pochodne roślinne i cukry
Na angielskiej: Beef (min 40%), Chicken (min 30%), Broth (28%) MineralsKotka Milka pisze:ugotowałam serca drobiowe i własnie sie studza.ale wydaja mi sie tłuste czy powinnam obciąc ten tłuszcz i dac bez tej wody w której sie gotowały? Bo to moze na trzustke im zaszkodzic
Nie gotuj. Dawaj surowe, gotowanie zmniejsza ilość minerałów i witamin. Jeśli kot nie chce surowego, spróbuj dawać parzone (przelane wrzątkiem). Nie ma się czego brzydzić. Mięso to mięso, no. Poświęć się dla kota.
Spróbuj poszukać Porta 21 Feline Finest Sensible. Jest dość tanio w zooplusie i bitibie, ale może gdzieś indziej znajdziesz korzystniejszą ofertę. Pamiętaj, że nową karmę trzeba kotu wprowadzać stopniowo - mieszać starą z nową, najpierw więcej starej, mniej nowej, potem powoli wyrównywać proporcje, a potem przewaga nowej i wycofywanie starej. Inaczej będą sensacje żołądkowe.
Domyślałam się, że reszta to rosół bo brakuje w składzie % ale w oryginale pominęli te cukry i roślinny.. hmm.. dopytac muszę.
Kotka Milka pisze:na karmie hypoalergicznej napisane jest stosowac minimum 4 tygodnie. Czy diete alergiczna np podawanie samej kury gotowanej surowej tez powinno trwac 4 tyg?czy jezeli to alergia na kure to objawy nie ustapią ale nie na kure to w ciagu tego czasu bedzie poprawa? Ktos cos wie?
kocka pisze:Witam , mam pytanie czy ktos wie jaka karma mokra ma strukture podobna do cosma nature? Karmy typu grau zupelnie nie ida , z cosmy moze jesc tylko tunczyka , nie dosc ze wybredny , to uczulony na kure i jeszcze zaczyna miec nerkowe klopoty. Dlatego chce go nauczyc jesc mokre bo do tej pory tylko suche kulki zajadal bez klopotow i bez zboz.zZ gory dziekuje za porady.
uga pisze:Moje koty niewiele sobie z tego robią, że muszą, więc wychodzi na to, że nie muszą i żadnej mokrej karmy wymienianej na tym forum na liście dobrych (czyli tych, które wymieniła właśnie Dark Angel) nie jedzą.Nawet nie poliżą, otrzepują łapki i odchodzą. Kupiłam na próbę wszystkie smaki wszystkich tych karm, z czego cieszyły się dokarmiane bezdomniaczki. Tak więc właśnie te cholernie drogie filetówki są u mnie jedzone i potwierdzam: podobne do Cosmy karmy ma Applaws, Almo Nature, Schesir (niektóre), chyba Canagan (o ile dobrze pamiętam, bo dopiero niedawno kupiłam mokrą Canagan i jeden smak łaskawie zjadły). Niestety wszystkie te dobre karmy mają formę mielonki/konserwy/musu i pewnie w tym jest problem. Moje koty jedzą bezzbożowe suche i mokre filetówki. Można dolewać trochę wody do mokrej karmy (jeśli kot się zgodzi), ustawić kilka misek z wodą w różnych miejscach, niektóre koty lubią te fontanny/poidełka. Podobne do Cosmy są inne filetówki, już tu wymienione. Oczywiście zachęcam do podania karm uważanych za dobre na próbę, może coś posmakuje.
Dark Angel pisze:Kotka Milka pisze:na karmie hypoalergicznej napisane jest stosowac minimum 4 tygodnie. Czy diete alergiczna np podawanie samej kury gotowanej surowej tez powinno trwac 4 tyg?czy jezeli to alergia na kure to objawy nie ustapią ale nie na kure to w ciagu tego czasu bedzie poprawa? Ktos cos wie?
Ta kura to w końcu gotowana czy surowa?
Przy diecie eliminacyjnej przede wszystkim obserwujesz zwierzę i jego reakcję na konkretny rodzaj pokarmu. Po tygodniu - dwóch można się zorientować, czy kot się bardziej czy mniej drapie, czy ma więcej strupków czy mniej. Karmy się daje min. 4 tygodnie, jeśli widać poprawę (potem można podawać na stałe, przynajmniej moją RC Sensitivity Control można - choć ja ze względu na ryż zmieniam). Jeśli nie widać albo się pogarsza, to powinno się szukać innego rozwiązania, tzn. wdrożyć inną monodietę.
W monodiecie jest bardzo ważne, żeby kot nie podjadał innych rzeczy. Jak kurczak, to kurczak. Żadnej suchej karmy (zwłaszcza ze zbożami), rybek, przysmaków innych niż z kurczaka (np. serca, liofilizowane kawałki mięsa z Cosma Snackies).
U mojego wrażliwca już po 2 tygodniach było wiadomo, że zakupiona
karma mu szkodzi -
odstawiłam i wróciłam do0 starej. Przeszło jak ręką odjął. Tylko musisz obserwować zwierzątko oraz kuwetę.
Jozi, powodzenia!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], jolka2, puszatek i 327 gości