Rysiu odszedl, Batman&Nixon(wszystkie kociaki w DS)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon lip 13, 2015 15:56 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

wbrew pozorom to najczęściej sucha karma prowadzi do problemów z nerkami
dawaj mokre obu kotom, a najlepiej często po prostu surowe mięso

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pon lip 13, 2015 16:01 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Mała1 pisze:wbrew pozorom to najczęściej sucha karma prowadzi do problemów z nerkami

Takie całkiem surowe surowe? Jakieś konkretne?
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Pon lip 13, 2015 16:07 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

najzdrowsza jest wołowinka :wink:
nie musi być najdroższa, wbrew pozorom najlepsza jest taka gulaszowa, z żyłkami, przerostami itd. Potem w kolejnosci jest indyk. Można dać od czasu do czasu rybkę ( filet ), żółtko, biały ser
Na surowo nie powinno się dawać tylko wieprzowiny
Żeby takie jedzenie było najlepsze trzeba jeszcze dodawać suplementy diety , pobawić się Barfem

Ja nie mam czasu dlatego suche owszem daję, bo wygodne i ma witaminki, taurynę itd

Ale już od dłuższego czasu wiadomo ,że karmienie suchą tylko karmą nie jest dobrym pomysłem

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pon lip 13, 2015 16:18 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Tak sobie myślę, że Batman nie miał raczej problemu z nerkami tylko z tworzeniem sie pylu w pęcherzu. Ta dieta to była raczej zapobiegawczo, ale faktycznie skoro w mokrej jest więcej wody to jest to lepsze rozwiązanie. Nawet nie pomyślałam o tym, że są koty, które nie przepadają za mokrym żarłem bo Batman i Nixon to chyba za nim szaleją :D

A suplementy ostatnio zakupiłam. Takie musiki w saszetkach małych. Batman lubi, Nixon jeszcze nie :)
Obrazek

jou

Post » Pon lip 13, 2015 17:05 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

jou koty które są schroniskowe czy podwórkowe zawsze mają brudne uszy - sprawdzałaś patyczkiem w kanale? Ja bym poszła do weta sprawdzić uszy. To była moja pierwsza rzecz jaką zrobiłam po przyniesieniu Maciusia i Marysi - oboje mieli brudne uczy i świerzb, a objawem tego jest rzucanie głową. Mało tego, kot rzuca głową i wyrzuca przy tym pajęczaki z ucha. Przez to zaraża pozostałe koty. Takie wyrzucone pajęczaki będą też zalegały w mieszkaniu, co może powodować nawrót choroby, trzeba będzie wszystko prać i czyścić.
A mięso jak surowe to przemrożone, bo można kotu zaszkodzić - można go zarazić robakami, tasiemcem, czy innymi rzeczami, po przemrożeniu wszystko ginie i mięso jest bezpieczne. Ja daje mięso czasem, bo u mnie nie schodzi chętnie. Rybę gotowaną tylko i wyłącznie. Moje koty lubią też wodę po gotowaniu ryby pić.
Wieprzowiny nie dajemy.
:)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon lip 13, 2015 17:08 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Jak przyjdę do domu to zajrzę do kanalikow ale wstępnie uchy były dość czyste. Zobaczymy. Najwyżej jutro albo w środę przejadę się z młodym do weterynarza.
A w ogóle Nixon jest taki drobniutki. O głowę niższy od Batmana :D
Obrazek

jou

Post » Pon lip 13, 2015 17:14 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Uszy na oko mogą być czyste, ale w środku może być źle i niestety jestem 100% pewna, że on ma świerzba :/ I oby Batman nie podłapał. Na pocieszenie powiem Ci, że kazali mi izolować Maciusia i Marysię do momentu wyleczenia świerzbowca. Nie zrobiłam tego. Zachowałam tylko wzmożoną higienę, myłam uszy w zamkniętej łazience, do tego potem przetarłam miejsce gdzie leżały patyczki i po kazdym głaskaniu byłam ręce. Często też byłam podłogę, codziennie. I profilaktycznie myłam też Kitusi uszy, ale to trzeba robić tak aby nie przenieść pasożyta. W obu przypadkach Kitusia nie podłapała świerzba, a koty wyleczyły się dość szybko :)

klaudiafj

Post » Pon lip 13, 2015 17:37 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Przejrzę uszy od razu jednemu i drugiemu ale też myślę, że Nixon to ma świerzb. Głuptasek. Żeby mnie nie zaraził bo się będę drapać :D
Obrazek

jou

Post » Pon lip 13, 2015 17:45 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Ciebie nie zarazi, ale Ty nie przenieś tego czasem na Batmana :)

klaudiafj

Post » Pon lip 13, 2015 18:39 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

To my z panienkami sobie tu sikniemy. :201497
Doczytam od początku w wolnej chwili :D
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pon lip 13, 2015 20:06 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

MonikaMroz pisze:To my z panienkami sobie tu sikniemy. :201497
Doczytam od początku w wolnej chwili :D

A zapraszamy razem z czarnymi ogonami! :D (Y)

A tu Nixon ze swojego punktu obserwacyjnego :D
Obrazek

Sprawdzilam obu kotom uchy w kanaliku z patyczkiem namoczonym olejkiem. Czysto i nie śmierdzi. Ale i tak jak tylko będzie chwila to jedziemy do weta :)
Obrazek

jou

Post » Pon lip 13, 2015 20:08 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Jedź do weta do jak rzuca głową to to nie normalne :)

Raaaany jaki czarnulek :D Coś niesamowitego :D Tylko oczy paczą ;p

klaudiafj

Post » Pon lip 13, 2015 20:25 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

jou pisze:
Mała1 pisze:wbrew pozorom to najczęściej sucha karma prowadzi do problemów z nerkami

Takie całkiem surowe surowe? Jakieś konkretne?

My podajemy surowe sparzone :ok: ryby też
czasami saszetki :!:
myślimy o Barfie
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pon lip 13, 2015 20:26 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Haha a może on po prostu z wielką pasją zaprzeczał temu, co mówiłam w danym momencie?:D

Wczoraj próbowałam ze sparzonym mięchem, ale bez szału. Nixon rzucał mięsem :D
A o Barfie muszę się doszkolić
Obrazek

jou

Post » Pon lip 13, 2015 21:35 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył Nixon ♡

Patrze na to zdjecie Nixiona i jak bym Dixiego widziala... to samo spojrzenie...

Co do dzialki to sprostowanie - dzialka jest tesciow... ja tam tylko sporadycznie sie udzielam i urzeduje.

A jak ogolnie idzie ? Dogaduja sie jeszcze lepiej? jakies postepy?
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

[poprzednia][następna]