Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 08, 2015 11:45 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Klaudia, dałam u sebie linki do czegoś, co chciałas zobaczyć [a jeszcze jedną sobie kupiłam, a co. :lol: ]
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro lip 08, 2015 11:51 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

mir.ka pisze:http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/563/0/563012.jpg

kot burmański czyli brązowy syjam? :wink:
Tosia go bardzo przypomina

To jest właśnie tonkijski typ solid jak czytam naturalnie brązowy - czyli ciepły brąz na ciałku plus ciemny brąz :) http://www.urokzycia.com.pl/koty-tonkijskie/koty-tonkijskie-opis-rasy/

Ciekawe dlaczego go wyrzucili - jakby miał rodowód to by nie wyrzucili pewnie, chcieli by oddać jako pięknego kota :/

A ja zawsze chciałam takiego usznupańca z osmolonym pysiem :1luvu:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro lip 08, 2015 12:22 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

I będziesz mieć! Czekam na nią prawie jak Ty! :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro lip 08, 2015 12:53 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

mir.ka pisze:http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/563/0/563012.jpg

kot burmański czyli brązowy syjam? :wink:
Tosia go bardzo przypomina

Hej, hej :) Burma to burma :) Wprawdzie mają trochę krwi wspólnej z syjamem, ale Burma to w końcu jedyny kot na świecie mający herb :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Śro lip 08, 2015 14:11 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

za chwilę nowe foty :)
zgodnie z życzeniem zabawowe :wink:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lip 08, 2015 14:46 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Ojojoj :D

Dobra! Kupa zdjęć :D Przyszedł kurier i przyniósł dary :D Zdjęcia w większości rozmazane, ale robiłam tel w ciemnym pokoju - więc wybaczcie :) Ale co trzeba widać :)

Obrazek
Obrazek

Więc, przyszła paka a w niej poduszeczki z walerianą - koty dostały szału! I ja też, wali to serem i skarpetą okrutnie :ryk:
MArysia i jej skarpeta... tfuuu podusia:
Obrazek
Obrazek

Kitusia i jej podusia:
Obrazek
Obrazek

Szeleczki:
Kitusi się nawet podobają:
Obrazek
a Marysi nawet nie!
Obrazek

Nowa długa wędka z piórkami okazała się kolejnym hitem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I ostatnie - miałam Wam pokazać wyprawkę dla Tosi, a tylko ją ułożyłam i...
Obrazek
Obrazek

:mrgreen: Z ciężkim sercem schowałam tą matę, bo też co za dużo to nie zdrowo, a żeby Tosia miała nowe :)

Oczywiście jedzonka dokupię, teraz wzięłam na wstrzymanie, bo jeszcze równo 3 tyg jak będzie u nas Tosia :)

klaudiafj

Post » Śro lip 08, 2015 14:52 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

jesteś niedobra, że nie pozwoliłaś się Marysi pobawić :(
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Śro lip 08, 2015 14:58 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Nie zabrałam jej tego - wszedł m. i sama uciekła, więc schowałam. Nie wiem właśnie co mam zrobić, czy wyciągnąć to czy nie...?

klaudiafj

Post » Śro lip 08, 2015 15:06 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

klaudiafj pisze:Nie zabrałam jej tego - wszedł m. i sama uciekła, więc schowałam. Nie wiem właśnie co mam zrobić, czy wyciągnąć to czy nie...?

a moze niech się trochę pobawią dziewczyny, przynajmniej oznaczą swoim zapachem, Tosia zauważyłam ,ze lubi się bawić to może później wspólna zabawa pomoże w zaprzyjaźnieniu się
Obrazek

mir.ka

Post » Śro lip 08, 2015 15:09 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Tak, tylko że bałam się, żeby Marysia nie poczuła, że ta mata jest od niej i potem nie przepędzała Tosi... co myślisz? Może jej dam tą matę na wieczór a potem znowu schowam, jak Marysia się znudzi, albo zmęczy. Nie wiedziałam, że ona się tak do tego rzuci :D

klaudiafj

Post » Śro lip 08, 2015 15:16 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Łoł! Ale fajnych rzeczy koteczki mają! :D :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro lip 08, 2015 16:28 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Ja bym schowała. Niech dzidzia ma nowe. A jak Marysia się do zabawki przyzwyczai, to potem może się denerwować, że przyszła mała i jej zabiera zabawki. Marysia i Kitusia dostały wędkę.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Śro lip 08, 2015 17:02 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Tak zrobię, że nie dam Marysi, zeby potem nie było że jej zabieram. Wyciągnę tą matę jak przyjedzie Tosia i wtedy będą miały wspólnie, a nie że Tosia zabrała MArysi :)
Marysia i Kitusia dostały wędkę i poduszeczki z walerianą :) Do tego wszystkie koty dostały poduchę na okno, szelki oraz kocie drzwiczki, które będą zamontowane z drzwiach łazienki :) Mam nadzieję, że sprawi im frajdę przetwierania się w te i z powrotem, a ja wreszcie będę mogła kąpać się przy zamkniętych drzwiach jak normalny człowiek :D

Znalazłam!!!! Znalazłam wreszcie stronę o rasach kotów domowych/dachowych - okazuje się że to koty europejskie i wyróżnia się 59 odmian w pięciu kolorach - jednokolorwe, dwukolorowe, szylkretkowe, pręgowane, dropiate.

Mówiłam Wam, że kiedyś czytałam książkę o tych rasach i był Kitek w niej, ale nie mogłam jej dostać. Było napisane jak Kituś powinien wyglądać. Każda z tych ras ma swój wzór. I te koty też jeżdżą na wystawy. Ale rzadko mamy w domach koty czystej rasy, bo one się parzą między sobą jak chcą i wówczas mamy w domu "kundelki".
http://www.freeteck.czuby.net/koty/index.php?param=europejskie

I tak np. Kituś "W umaszczenlu kotów dwukolorowych, jak wskazuje nazwa, występują dwa kolory. Kolory powinny być wyraźne i zdecydowanie oddzielone. Górna połowa głowy powinna być kolorowa, dolna biała. Biała plama na głowie w kształcie odwróconej litery V powinna ciągnąć się aż do czoła. Oczy powinny znajdować się na obszarze umaszczonym poza lilerą V. Grzbiet, boki i ogon powinny być kolorowe. Spodnia strona tułowia, tj. szyja, piersi i brzuch powinny być białe. Nos i poduszeczki różowe lub kolorowe. Za wadę uważa się występowanie na okrywie włosowej pregowania, plamki na nosie, czarne wąsy. Dopuszczalne jest występowanie na białej części głowy kolorowych plamek, ale bardziej pożądane, aby tych plamek nie było. Dotyczy to również kolorowych plam na nogach."

A np MArysia - ona ma niebieskie plamy, szylkretka z niebieskimi przebarwieniami i tak jak pisze ma mieć czarne łapy i takie ma. Na zdjęciu w banerku widać na jej boku tułowia przeniebieszczenie i jest ono na czubku ogona - pierwszy raz jak zrobiłam jej to zdjęcie to myślałam, że to ja spaprałam robotę, a teraz czytam że to domieszka błękitu :)

Żałuję, że nie mogę dostać tej książki, bo tam były rysunki tych kotów i był Kituś :D

klaudiafj

Post » Śro lip 08, 2015 17:05 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Aha i żeby nie było, że ja mam jakis kompleks - kompleksem było to że widzę w banerku wyraźne trzy rasy kotów a nie umiem ich nazwać i nic o nich nie wiem. A szczególnie, że to nie są koty jedyne w swoim rodzaju tylko powtarzalne :) No i ta książka nie dawała mi spokoju, w której czytałam tyle lat temu o Kituli :)

klaudiafj

Post » Śro lip 08, 2015 17:10 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 5 - Dokocenie! Czekamy na Tosie :)

Hej! :mrgreen:
Ale świetna paka!
Te poduszki sa widzę hitem :mrgreen:
Ciekawe czy uspokajają ?? :lol:
Ale Marysia kita macha podczas zabawy :lol:
Daj znać czy miamor smakuje?
Moli sie wycwaniała, wylizuje galaretkę i resztę Fuks dojada :lol:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

[poprzednia][następna]