Mgła przychodzi na drobnych kocich łapkach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 25, 2015 13:04 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Nie zarażą się jeśli nie bedą razem spały, lizały się i jadły z tych samych misek. Nawet jak sie czasem spotkają i powąchają też nic sie nie stanie.
AnielkaG

Post » Czw cze 25, 2015 13:37 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Białaczka aż taka zaraźliwa być nie może, zwłaszcza jeśli kot jest zdrowy, silny.Parę lat temu miałam dwie siostry, małe kotki wzięte z lecznicy.Wciąż przytulone do siebie, wylizujące się, jedzące z tej samej miski.Jedna pozytywna, druga wolna od wirusa jak się okazało.Pamiętacie histerię, kiedy pojawiły się informacje o AIDS? Obawiano się nawet, że zarazić się można przez ukąszenie komara.Białaczkę odkryto stosunkowo niedawno, a badania kliniczne w przypadku zwierząt ciągną się bardzo długo.A jeśli się niewiele wie, to jest strach i tyle.Ja już się oswoiłam z FeLV, nie wolno tego lekceważyć, ale nie panikować.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt cze 26, 2015 11:26 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

To dlaczego ludzie sie tak boja? dlaczego nikt kto ma zdrowego kota nie wezmien choc na tymczas bialaczkowca?
nieraz widzialam ogloszenia typu: kot z bialaczka ma kilka dni inaczej eutanazja!!
nierozumiem skoro ktos ma choc jeden wolny pokoj nie wezmie bialaczkowca?
Kotka Milka

Post » Pt cze 26, 2015 11:32 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Bo lęk wynika z niewiedzy. Niektórzy ludzie uważają że białaczka jest zaraźliwa dla ludzi...
AnielkaG

Post » Pt cze 26, 2015 11:48 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

P
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:46 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pt cze 26, 2015 12:19 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

warzywa można kotom dawać (raczej oprócz cebulowatych i selerowatych) tutaj można poczytać http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.ph ... &start=120
na pewno marchew, buraki, dynia

warzywa dla psów http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=334

ale przede wszystkim trzeba kotom (ipsom) suplementować takie jedzenie -myślę o taurynie, hemoglobinie, drożdżach, olej z łososia czy tran z dorsza, algi
gotowanego nie dasz z surowymi kośćmi -wiec i skorupki z jajek by sie przydały
najprościej (na początek), ale nie najtaniej dodawać to http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... omposition
czyli Felini Complete Pełnowartościowy dodatek do pokarmu
chociaż mądrzy piszą , że warto więcej tauryny dawać i hemoglobinę

ja przestawiłam wszystkie zwierzaki na surowiznę
początki nie były łatwe, trochę to trwało
najpierw część zwierzaków jadło surowe, a część jadło gotowane, potem jadło parzone, aż w końcu zaskoczyły
niektóre bardzo długo nie chciały jeśc kości i wpychałam im skorupki od jajek i dawałam chrząstki

najtrudniejsze były pierwsze 3 miesiące, potem coraz lepiej -teraz minęło już ponad 6 miesięcy i jest dobrze
nawet skrzydełka jedzą z kośćmi (tez te kacze)
i naprawdę lubią surowe mięso
psy spokojnie jedzą surowe udka z kurczaka, koty zostawiają tylko te najgrubsze kości

jak liczysz kilo udek z kury? samo mięso? czy z kośćmi? bo przecież kości wyrzucasz i nie dajesz do zjedzenia
tak samo skrzydełka -jeśli dajesz bez kości -to prawie nic tam nie ma do jedzenia
jak dajesz całe surowe skrzydełka z kurczak -to dasz skrzydełko na kota i kot ma zajęcie i wtedy dużo jedzenia 8) (w skrzydło z kaczki daję na dwa koty)
Ostatnio edytowano Pt cze 26, 2015 12:25 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt cze 26, 2015 12:25 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

k
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:46 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pt cze 26, 2015 12:30 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

ale to Felini trzeba dawać cały czas
tam w opisie jest napisane ile dodawać
szczególnie tauryna ważna jest dla kotów

skorupki najpierw się suszy , a potem można w palcach pokruszyć na miał
i zmieszać ze zmielonym mięsem

u mnie surowe mięso nie zostaje 8) wszystko dokładnie zjedzone
nawet jednej kosteczki nie ma

Patmol

Post » Pt cze 26, 2015 12:38 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

w
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:47 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pt cze 26, 2015 12:45 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

rozumiem niechęć
ale
jeśli jest prawdopodobne, ze surowe jednak dla nich zdrowsze? 8)
moje zwierzaki jedzą z grubsza grzecznie - czasem coś gdzieś pies wyniesie

przecież można gotowanym, jak chcesz, ale poczytaj na bartnym forum o suplementach
ewentualnie dodawaj to Felini
chociaz taurynę i droźdze (ale te specjalne, nie te piekarnicze)

ja już się nie brzydzę surowego
kupuje mięso w dobrym sklepie mięsnym (mój pies mięsa z Tesco czy z Biedronki nie zje -krzywi nos i pokazuje,że strasznie to śmierdzi 8)
i naprawdę robi wrażenie z jakim apetytem i z jakim błyskiem w oku zwierzaki jedzą surowe z kośćmi

mnie mieszanie suchej karmy z surowym mięsem nie przekonuje
po co wydawać kasę na karmę? lepiej kupić lepsze mieso
jak nie mam kasy to bazuje głównie na kurczaku i podrobach z kaczki
ja mm więcej kasy to kupuje indyka i wołowinę
po co miałabym kupować sucha karmę karmiąc mięsem + suplementy?
Ostatnio edytowano Pt cze 26, 2015 12:49 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Pt cze 26, 2015 12:46 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

Ja teraz też koty na barfa powoli przestawiam, nie widzę więcej syfu niż po karmie, szczególnie jak się pilnuje pór karmienia.

edit: moje psy na barfie są od roku, badania książkowe
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Pt cze 26, 2015 12:48 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

j
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:48 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pt cze 26, 2015 12:50 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

"Mgła" Carl Sandburg

Mgła przychodzi
na małych kocich łapkach.

Siedzi i przygląda się
portowi i miastu
siedzi cicho i w gotowości,
a potem rusza w drogę.
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pt cze 26, 2015 12:52 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

trzeba zmielić mięso 8) (żeliwna maszynka za 5o zł -można na allegro kupić)

dlatego wolą dawać surowe
daję całe skrzydełka czy całe nóżki -bez gotowania i obierania 8) wszystko zjedzone, miski wylizane

Patmol

Post » Pt cze 26, 2015 12:54 Re: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH? zna ktos?

mamaGiny pisze:"Mgła" Carl Sandburg

Mgła przychodzi
na małych kocich łapkach.

Siedzi i przygląda się
portowi i miastu
siedzi cicho i w gotowości,
a potem rusza w drogę.

Dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kotka Milka

[poprzednia][następna]