Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 05, 2015 21:49 Re: Myszak (tetralogia Fallota u kota), Kropka i Dymek

W ciągu dwóch dni ubyły mi dwa tymczasy (!)
Wielkie dzięki dla koleżanek i kolegów polecających adopcje z DT.

Lusiu, Mambo - bądźcie szczęśliwe w swoich domkach :ok: :ok: :ok: :ok:

Ciekawam, kto będzie następnym szczęśliwcem ;)
Bo u mnie na DT to jest spa i all inclusive.

Póki co odpoczywam od zakocenia, moje trzy rezydenty też.

A Dymek wciąż robi kupę na podłogę, pomimo trzech czystych kuwet i tylko trzech kotów (włącznie z nim) na chacie.
Zaczęło się jakoś tak po przyjściu Lusi w grudniu na tymczas (nie wiem, czy to z nią było związane, czy z czymś innym) i od tego momentu rzadko robi kupę w kuwecie, woli podłogę obok.

Jakieś porady?
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt mar 06, 2015 22:29 Re: Myszak (tetralogia Fallota u kota), Kropka i Dymek

Dymek (poza sraniem poza kuwetą) jest niesamowicie idealnym = przytulaśnym kotem.

Ma 10 miesięcy, w wieku 7 miesięcy został wykastrowany.
Wetka powiedziała, że po kastracji może stać się bardziej przymilny.

Teraz Dymek ma chyba wyż przymilności, bo ładuje mi się na kolana, kiedy siedzę przy kompie.
Co więcej: tryka mnie i przytula się nachalnie na tych kolanach. Włazi wyżej i przytula mi się do głowy, do kolan.
Masakra - kot idealny ;)

W nocy przychodzi do mnie spać do łóżka.

Czy to wczesna kastracja takie cuda działa? ;)

Zastanawiam się, czy to sranie poza kuwetą jest przejawem takiego nachalnego zwracania na siebie uwagi czy też Dymek może mieć jakiś problem zdrowotny.

Na wszelki wypadek zrobię mu badanie krwi.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pon mar 09, 2015 23:34 Re: Myszak (tetralogia Fallota u kota), Kropka i Dymek

Kot Kropka 587/12 (wcześniej 562/12) świętuje 2 lata we własnym domu :ok:

Obrazek

Kot Kropka - adopcja warunkowa 10 marca 2013, podejrzenie świerzbu, kociego kataru i grzybicy - asysta i wsparcie: wolontariuszka MissJoas :ok:

Kot Kropka vel "Cholera" - taką podobno miała ksywę w kocim szpitalu :ryk:

Wciąż wskakuje mi na plecy, kiedy siedzę przy kompie.

Wciąż ma ogromny apetyt, pamięta wciąż, że przed schroniskiem głodowała.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Czw mar 12, 2015 22:40 Re: Myszak (tetralogia Fallota u kota), Kropka i Dymek

Dziś wróciła z adopcji moja tymczaska Mamba.
Krótko u mnie była: przyszła 18 lutego, wyadoptowana 2 marca, zwrot 12 marca.
Dom nie poradził sobie, nie miał cierpliwości do wycofanej kotki po osobie zmarłej, która chowa się po kątach.
Oddał do mnie Mambę jak rzecz, jak bluzkę kupioną w sklepie internetowym.

Biedna Busia.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Wto kwi 07, 2015 21:12 Re: Myszak (tetralogia Fallota u kota), Kropka i Dymek

Kociątko Tiger było moim tymczasowym tymczasem przez 5 dni, na czas świątecznego wyjazdu jego DT.

Obrazek

Dziś kociak wrócił do swojego DT.

Bądź szczęśliwy, kruszynko :)
I znajdź najlepszy domek na świecie :)

Tiger wrócił do macierzystego DT, na chacie zostało mi troje rezydentów (Myszak, Kropka i Dymek) oraz tymczas Mamba - vel Busia, bo uznałam, że bardziej miękkie imię pozwoli jej szybciej znaleźć domek.

Ale Busia to trudny przypadek - kotka po zmarłej, wciąż przestraszona:
Obrazek

Busia poleca się do adopcji na OLX.pl:
http://olx.pl/oferta/czarna-kotka-busia-czeka-na-kochajacy-dom-CID103-ID9yc9w.html
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob maja 02, 2015 18:18 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Od tygodnia mam oficjalnie cztery własne koty - doszedł Dev.
Dev ma chorą łapkę, ale lepsze rokowania na powrót do sprawności niż mój łapkowy Dymek.
Obrazek

Dzięki "przerabianiu" dwóch łapkowych kotów zyskuję bezcenne doświadczenie i wiedzę w tej przypadłości - na pewno przydadzą się innym kotom.

A na Deva trafiłam przypadkiem.

Kiedy leczyliśmy Dymka zrobiłam dla niego wydarzenie na FB, o tytule "Uratujcie mi łapkę".
Ponieważ biorę udział w wielu kocich wydarzeniach, to FB wyświetla mi po prawej stronie inne takie wydarzenia.
Normalnie je ignoruję i nie klikam, żeby nie czytać i nie płakać nad kolejnymi biedami, ale parę tygodni temu przykuł moją uwagę tytuł "Uratujmy łapkę przed amputacją".

I tak poznałam historię Deva.
Miałam być tylko jego DT, ale uznałam, że i tak byłby to wieczny DT - bo komu by się chciało dbać o kocią łapkę, przerabiałam to próbując wyadoptować Dymka. Więc dałam Devowi DS i tym samym wkroczyłam na niebezpieczną ścieżkę zakocenia.
Ale co tam, kocie życie jest ważniejsze.

A Myszak był dziś na kolejnym pobraniu krwi.

Jeśli hematokryt będzie powyżej 60, to będziemy musieli się powolutku żegnać.

W lutym miał 51,7 (norma to 28-45). Pan dr Niziołek powiedział, że powyżej 60 będzie oznaczać, że wada serca postępuje mocno i zgon bliski.

Mam nadzieję, że wyjdzie koło 50, bo Myszak ma ataki duszności nie częściej niż kiedyś, samopoczucie dobre i apetyt też, tylko ciut bardziej zrobił się nerwowy - bardzo go denerwuje moja tymczaska Mamba, siedząca pod łóżkiem.
Dziś w nocy kilka razy wyli do siebie.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pt maja 08, 2015 21:45 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Jeszcze nie żegnam się z Myszakiem - ostatnie badanie krwi wyszło dobrze :ok:

Hematokryt 48,5 (norma to do 45), w lutym miał 51,7.
Pan dr Niziołek powiedział w lutym, że kanał będzie przy 60.

Ależ jestem szczęśliwa :)
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob maja 30, 2015 21:01 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

A to cała moja banda rezydentów, ciesząca się dodatkową przestrzenią na profesjonalnie osiatkowanym balkonie:

Obrazek

Kot nr 5, czyli wieczny tymczas Mamba, jak zwykle pod łóżkiem.
Wciąż się boi wszystkiego.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob maja 30, 2015 21:25 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Zaglądam i przy okazji zaznaczam ;) piękne koty, cztery to jeszcze nie tak dużo :D Dev ma super wielkie odzyska :)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob maja 30, 2015 21:54 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Czarno-biała banda dziękuje za odwiedziny :)

Razem z bandą (5 kotów obecnie) mieścimy się na 30 m2 + nieduży balkon.

To naprawdę suma różnych przypadków, że wszystkie są w palecie czerni i bieli.
Naprawdę nie jestem zbieraczką czarno-białych kotów. Być może to czarno-białe mnie przyciągają ;)
Trzy koty to byli pensjonariusze schroniska warszawskiego, a czwarty opolskiego.
Kot piąty, co się chowa pod łóżkiem, został przechwycony pod schroniskiem warszawskim przez moją przyjaciółkę (kotka po zmarłej osobie, którą rodzina chciała oddać do schroniska).

A profesjonalne osiatkowanie balkonu bezcenne - koty cieszą się z dodatkowej przestrzeni.
Ja też, bo 2 lata temu nie wyobrażałam sobie, że mogę mieć na chacie więcej niż 2 koty.
:)
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob maja 30, 2015 22:55 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Koty w podobnej kombinacji kolorystycznej to jest dobry chwyt np. na rodzinę, która nie do końca powinna wiedzieć, ile masz kotów (żeby nie uznać Cię za do końca zbzikowaną) :mrgreen:

Znana tu na forum jest postać, która miała bodajże 9 czarnych kotów - przed rodziną twardo szła w 4-5, bo i tak więcej naraz z rodziny nikt u niej nie widział ;) a przynajmniej liczba "normalniejsza" :ryk:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro cze 03, 2015 19:20 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Szalony Kot pisze:Koty w podobnej kombinacji kolorystycznej to jest dobry chwyt np. na rodzinę, która nie do końca powinna wiedzieć, ile masz kotów (żeby nie uznać Cię za do końca zbzikowaną) :mrgreen:

Znana tu na forum jest postać, która miała bodajże 9 czarnych kotów - przed rodziną twardo szła w 4-5, bo i tak więcej naraz z rodziny nikt u niej nie widział ;) a przynajmniej liczba "normalniejsza" :ryk:

Wydaje mi się, że podświadomie opieram się na tym wybiegu ;)
Kiedy sąsiedzi widzą, że znowu wynoszę z bloku w transporterze jakiegoś czarno-białego kota do weta, to też się nie mogą połapać ;)

Z okazji długiego weekendu parę fotek - jak wypoczywają moje koty:

Młodzież: Dev i Dymek, oba z chorymi łapkami:
Obrazek

Kropka lat 3, outsiderka, nad balkon preferuje łazienkę:
Obrazek

Myszak, lat 6, kierownik, lubi komfort i minimum kontaktu z pozostałymi rezydentami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Śro cze 03, 2015 21:31 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Szalony Kot pisze:Myszak ma boski pyszczek, ten rozkład czerni i bieli zachwycający :)

Zabawny ten rozkład czerni i bieli, bo Myszak ma na pysku mniej białego po prawej stronie, i na prawej łapce też krótszą białą skarpetkę :D

Jak to mówił mój eks- "Myszak, podciągnij skarpetkę" :D

Myszak to jest w ogóle Kot-Terminator - to prawdopodobnie najdłużej żyjący w Polsce (zdiagnozowany) kot ze skomplikowaną wadą serca, która się nazywa fachowo "tetralogia Fallota".

Z tą tetralogią to jest tak, że albo kociak umiera przed ukończeniem roku, albo uparcie żyje dalej.

Myszak jest pod opieką dr. Niziołka, weta chyba najlepszego w Polsce ze specjalnością kardiologia, i sam Pan dr. się dziwi, że Myszak jeszcze dycha i że mu się nie pogarsza od roku.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob cze 13, 2015 21:27 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Jutro mija rok, od kiedy Dymek jest u mnie.

Obrazek

Kiedy rok temu trafił pod moją opiekę, miał 2 miesiące, był brudny i miał niesprawną łapkę przednią.

Rok temu Dymek był kupką nieszczęścia - brudny, zarobaczony, z chorą łapką, waga: 700 gramów.

Łapka pozostała niesprawna (porażenie splotu barkowego, nie dało się nic z tym zrobić), ale nie wciąż nie ma wskazań do jej amputacji, bo służy Dymkowi jako podparcie.
Dziś Dymek waży 4 kg i jest moim przeukochanym kotem.

Warto kochać istoty niedoskonałe :)
Obrazek
Obrazek

akne

[poprzednia][następna]