Skarpeciarz i Tosia - Przeprowadzka (new teeth-new life)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 04, 2015 17:17 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Dziękuję bardzo :)
Hańko, ja też nie wierzę w astrologię :kotek: ale fajno, że lubisz.
Ziewamy właśnie we czwórkę, bo strzeliliśmy zbiorową sjestę, zmęczenie z całego tygodnia. Chyba wyjdzie więcej, niż 40 razy hahaha.

Alienor, ale się uśmiałam z tego hasła :D a mi dalej bije, dziś kolegów przepytałam, czy płakali jak umarł Chanquete :ryk:

Teraz będę mieć przez tydzień fazę na naukę francuskiego, hmmm... Musiałam dziś maila do hotelu napisać, niby mówią po hiszpańsku, ale tak głupio... to mi kolega podyktował :lol: a teraz odpisali i muszę znów kombinować :D
Napisałam tak: "Je confirme la reservation de parking et paie 24 euros", chyba zrozumio, nie? :lol: Bo ja im, że chcę parking, i żeby potwierdzili. Oni na to, że parking kosztuje 12 euro za noc, i że ja mam potwierdzić. No to chyba już potwierdziłam?
W razie czego będziemy się motać po tych wąskich, jednokierunkowych uliczkach.

Idę się pakować :)

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Czw cze 04, 2015 18:56 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Najlepszego :birthday:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Czw cze 04, 2015 19:59 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Dwa pytanka mam - góry najbliższe zwą się Kantabryjskie, prawda? Tak mi mapa mówi. A czy to prawda, że Baskowie nie wyglądają, jak stereotypowi Hiszpanie i że przypominają Wikingów?
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw cze 04, 2015 21:53 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Gatiko, dziękuję.

Hańko, góry są Kantabryjskie, ale tu istnieje pojęcie Montes Vascos, czyli Góry Baskijskie. Podobnie najbliższe mi morze to Mar Cantábrico, czyli, nieistniejące na polskich mapach Morze Kantabryjskie. Rzadko zaś używa się pojęcia "Zatoka Biskajska".
EDIT: a, nawet są w Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3ry_Baskijskie
to są właśnie te góry, które, wypiętrzając się, ujawniły taki piękny flisz.

Co do wyglądu Basków... (nie wiem, jak wyglądają wikingowie ;) ) wiadomo, jak w każdym narodzie - są i tacy i tacy - miałam w pracy Baska- blondynka, którego śmiało można by wziąć za Polaka, chociaż - fakt, blond włosy to akurat nie rzadkość - a Baska z rysami z Ameryki Południowej nie widziałam. Dla mnie idealny Baski = Husky, czyli ciemna sierść, tfu, włosy i broda!! i do tego jasnoniebieskie oczy :1luvu:

Natomiast prawdą jest, że ci najbardziej nacjonalistyczni mają swój sposób ubierania i czesania się (bluzy w paski, dredy, dziewczęta chodzą często w szerokich spodniach, obowiązkowo ;) z grzywką) i szczególnie to widać przy okazji wydarzeń politycznych, albo w miejscach szczególnie ulubionych.

Kiedyś na forum polonijnym założyłam wątek - zagadkę: co jest nie tak z tym artykułem:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/hiszpan ... raju/petck
Nie tak jest to, że: teoretycznie jest to Barcelona. Tymczasem: najbardziej widoczne - na transparentach - napisy po baskijsku. Policja w nie takich mundurach, jakie powinny być w Barcelonie. No i w ogóle jakoś tak... ci ludzie..
Moja forumowa znajoma, mieszkająca wtedy w Vitorii, czyli stolicy Kraju Basków, napisała: "twarze protestujących są takie typowe baskijskie, nie pomylisz z żadną inna nacją". I nie sposób nie przyznać jej racji, coś w tym jest, chociaż nie potrafię tego wytłumaczyć. Po wniknięciu w net okazało się, że zdjęcia są z Pamplony, z kompletnie innej demonstracji, ale to ostatnie to szczegół.

Ach! Starsi baskijscy Panowie noszą czarne berety :) Naprawdę je noszą, nie tylko od święta. TŻ mówi, że też sobie sprawi (bo on z wyglądu też taki, że do niego czasem po baskijsku gadają, chociaż blondas)
http://en.wikipedia.org/wiki/Beret#Basque_Country

Matulu, idę się pakować! Zadzwonił do mnie funfel ze studiów i gadaliśmy dwie godziny :roll:

Bryska4

Post » Pt cze 05, 2015 20:07 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

najlepszego urodzinowo, Bryska Obrazek Obrazek

czym sie w obecnej kondycji do setki Obrazek Obrazek
Od-vetowy Snus Szarż
Za vetem veto - liberum veto :evil:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Sob cze 06, 2015 21:17 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Dzięki za info, małż mi wkręcał o tych Wikingach :roll: :lol:
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Wto cze 09, 2015 17:19 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Dzięki evanko, spóźnione dzięki, ale szczere :)

Wiecie co? Kocham Amazon miłością olbrzymią.
W niedzielę zamówiłam sobie maszynę do naleśników, już doszła.
Teraz se jeszcze kurs do fhancuskiego kupię, taki w formie rozmówek, żeby głupa nie rżnąć na przyszłość, chociaż czasem jest to zabawne, zwłaszcza gdy prawie wszyscy Francuzi mówią po hiszpańsku bo to przy granicy, i po angielsku, bo to kurort. Dalej nie byłoby pewnie tak wesoło.

Birfanko, przy okazji - czy Francja jest normalnie tak droga, czy drogie jest Biarritz? Mam na myśli płacenie 4 euro za kieliszek wina w knajpie. Reszta ma ceny w normie, tylko te napitki, myślałam, że może jakaś mega akcyza, ale za wodę też darli. Reszta, czyli pamiątki, ubrania a nawet hotel - w normie. W sumie hotele mają tam taką konkurencję, że nic dziwnego.
Z drugiej strony, macie chyba 2 razy wyższą płacę minimalną, to co ja się czepiam :lol:

Jak nadrobię zaległości z języków i sportów, to wrzucę fotki.

Bryska4

Post » Pt cze 12, 2015 17:58 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Mamy z Fortusią nową popołudniową tradycję :D
Obrazek Obrazek

Bryska4

Post » Pt cze 12, 2015 18:06 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Lenistwo, w sensie? :lol: :ok:
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Pt cze 12, 2015 18:43 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

Kocio-tuling kanapowy :lol:

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt cze 12, 2015 18:45 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

No dokładnie :)
Ja lenistwo (chociaż nie do końca, bo tak naprawdę to się uczę z kompa) a Fortusia mizianki - od kilku tygodni się taaaaaka przytulanka zrobiła :1luvu: codziennie musi się mi wdrapać na brzucha porozkoszniaczyć trochę.

Bryska4

Post » Pt cze 12, 2015 19:54 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

cudna Fortusia :1luvu:
my z Himalasią taką tradycję mamy codziennie od mojego powrotu z pracy do rana :D
Od-vetowy Snus Szarż

evanka

Post » Pt cze 12, 2015 20:23 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

:ok: :201461

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Sob cze 13, 2015 10:40 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

evanka pisze:my z Himalasią taką tradycję mamy codziennie od mojego powrotu z pracy do rana :D

:lol: cudnie :D

Bryska4

Post » Sob cze 13, 2015 20:13 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - Mikroturystyka letnia

a jaka wymówka dobra - "nie mogę wstać, bo kota trzymam" :twisted:
Od-vetowy Snus Szarż

evanka

[poprzednia][następna]