Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 28, 2015 0:06 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Tak, zanik mięśni następuje błyskawicznie, powinno się od razu wchodzić z rehabilitacją, ale jeśli ją boli, to trudno będzie :(

Trzymajcie się...
Ja też myślę o Lawendzie codziennie.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 28, 2015 0:22 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Oki, wspomożesz jakimś linkiem jak ją rehabilitować?
Będzie ciężko ale lepszy ból niż niedowład. Marzę, by mogła usiąść, zeby coś zjeść, żeby nie mieć odleżyn.

Dobrej nocy Dobrzy Ludzie :)
Obrazek

kashucha

Od: Pon paź 06, 2014 14:10

Post » Czw maja 28, 2015 0:28 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

http://www.rehabilitacjapsowikotow.pl/
gdzieś na jakis forum (chyba gazeta.pl) czytałem dobre opinie

3majcie się mocno :ok: :ok: :ok:
dobrze że jesteście razem <3
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Czw maja 28, 2015 0:36 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Linków nie mam, ale na pewno już samo poruszanie tymi łapkami powinno coś pomóc - zginanie i prostowanie choćby.
Może odezwie się ktoś, kto rehabilitował kota.

Czy Lawenda dostaje cokolwiek przeciwbólowego tak w ogóle?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 28, 2015 6:15 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Na toxo dostała sul-tridin. 100ml 0,35ml (czy nie chodzi o 100mg? mam napisane na wypisie 100ml :/)
co myślicie?
Obrazek

kashucha

Post » Czw maja 28, 2015 6:19 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

myślę, że ml.
Napisałam Ci pw
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw maja 28, 2015 6:36 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Absolutnie wstrzymałabym się z rehabilitacją.
Chyba że zleci ją specjalista.
To kotka z aktywnym zapaleniem opon mózgowych i rdzenia :!: , jej problemem teraz nie są zaniki mięśni - które pewnie się pojawią jeśli szybko nie zacznie chodzić, ale to jest do wypracowania potem - ale objawy oponowe, silna infekcja centralnego układu nerwowego i objawy tegoż.

Ona nie chodzi nie dlatego że ma zanik mięśni!
To objaw neurologiczny. W dodatku przy zapaleniu opon występuje masa odruchów nieprawidłowych, ale one po prostu są, to nie jest coś z czym się walczy i przełamuje.

Kotka w tym stanie potrzebuje maksimum spokoju.
Głaskanie - jeśli sprawia przyjemność - jest ok, ale jeśli będzie wyzwalało nieprawidłowe odruchy, pobudzenie, też trzeba ograniczyć, lub wypracować takie glaski które rozluźniają.

Na rehabilitację przyjdzie czas gdy stan zapalny ustąpi.
Póki co - kotka jest cały czas w stanie poważnego zagrożenia życia, człowiek w takim stanie leżałby na OIOMie pod monitorami.
To naprawdę nie czas na ćwiczenia.
Takie jest moje zdanie.

Warto też pamiętać że zapalenie opon mózgowych jest bardzo bolesne - dokładanie cierpień w tej chwili kotce u której rokowania są bardzo ostrożne - też nie bardzo jest w sensie.
Ona potrzebuje ciszy, spokoju, półmroku.

Pisałam wcześniej - czasem koty w tym stanie (ludzi też) wprowadza się w stan śpiączki farmakologicznej - by maksymalnie ograniczyć ilość bodźców i cierpienia.

Z dawkowaniem leku nie pomogę bo się nie znam, ale może zadzwoń do kliniki i wyjaśnij?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw maja 28, 2015 6:39 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Wstępnie wkleję co znalazłam:
Psy i koty:
Zalecana dawka wynosi 30 mg substancji czynnych na kilogram masy ciała zwierzęcia
(1 ml/8 kg m.c.). Preparat podawać podskórnie.

http://www.scanvet.pl/oferta/lekarze-weterynarii/produkty-lecznicze/swinie/rid,68.html

Blue

Post » Czw maja 28, 2015 7:41 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Dziękuję Blue, po raz kolejny rozjaśniasz mi w głowie :201494

Głaskanie ją odpręża, uspokaja się trochę dzięki temu.
Ataki są nadal, dziś w nocy były tylko takie skurcze mięśni, jeden spazm i cisza, 20 minut (czasem mniej) kolejny spazm i cisza, a nad ranem dwa ataki, po których miała mocne dreszcze. Nie wiem co robić z dreszczami, czy jest jej wtedy zimno czy to tylko wyładowania elektryczne po ataku?
Oczopląs występuje tylko jak jest w trakcie lub tuż po ataku lub jak jest wystraszona.
Nie będę jej zatem ruszać, przewrócę ją tylko z jednego na drugi bok. Jak często, żeby nie miała odleżyn?

Dzwoniłam do wetów z Wrocławia, mówili, żeby nie dawac już wit B w iniekcji tylko w tabletkach. Ale przecież w tabletkach (mówiła o zwykłych preparatach witaminowych) stężenie i przyswajanie są dużo mniejsze.

Zauważyłam jeszcze ciekawy objaw, przy całkowitym wyproście kończyn następuje jakaś reakcja bólowa czy inna i Lawenda natychmiast musi je podkurczyć. Nie może się wcale wyciągnąć, a tak by chciała. Biedny kot, który nie ma możliwości się przeciągnąć.

Jest na czczo, o 9 rano jadę do weta, bo wszystkie leki raz dziennie oprócz tramalu p.bólowo. Tramal ma rozważyć wet, być może z niego zrezygnować. Ale całkiem bez leków przeciwbólowych z taką przeczulicą? Nie jestem skłonna jeszcze z nich rezygnować, ale znów, nie znam się na tym wcale :( doby mi nie starcza na przyswajanie informacji. Przy okazji chcę pobrać krew na morfologię i sprawdzić parametry nerkowe, do tego testy na choroby zakaźne kotów.
Obrazek

kashucha

Post » Czw maja 28, 2015 7:56 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

może lekarz chciał oszczędzić zastrzyków Lawendzie.
Uważaj, proszę, z tramalem. Przede wszystkim zapytaj o jego działanie wymiotne - u ludzi takie ma i trzeba brać jednocześnie leki przeciwwymiotne, bo to się źle kończy. A lekarze rzadko o tym mówią. i przeczytaj pw
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw maja 28, 2015 8:36 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Tomek Deska jest bardzo fajnym wetem, bardzo przydatnym w sytuacjach kryzysowych. Ale z tak ciężkim przypadkiem nie rezykowałabym. Ze wzgl na możliwości diagnostyczne. On wozi ze sobą masę sprzętu, ale labu do auta nie włoży. Nie wiem, w jakim rejonie Poznania mieszkasz, ale polecam Ci klinikę Na Polance. Napisz moze do jerzykowki, ona zna wielu lekarzy poznańskich. Mogę takze podać jej nr tel, Asia zajmuje się ślepaczkami (na FB prowadzi strone Ja pacze sercem) i ten telefon nie jest tajny.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw maja 28, 2015 8:41 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Skurcze, dreszcze, nie muszą oznaczać ataków padaczkowych.
Przy stanach zapalnych układu nerwowego dreszcze bywają jednym z objawów, czasem to objaw bólowy, czasem problem z utrzymaniem temperatury - warto by wtedy sprawdzić jaka jest ciepłota ciała. Może to być też objaw niepokoju, pobudzenia.

Uszyj dla niej jeśli chcesz poduszkę, taką dosyć płaską, z siemieniem lnianym jako wypełnieniem.
Znacząco ogranicza ryzyko odleżyn. Obracanie to bardzo dobry pomysł, także chwilowe podnoszenie jeśli to jej nie pobudzi - nawet co godzinkę.

Przeprszam, nie mogę teraz więcej napisać bo jestem w pracy i muszę odejść od komputera :(

Blue

Post » Czw maja 28, 2015 10:09 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Kłuli ją i kłuli a krwi nie było.

jesteśmy w domu na kroplówce. Dostała combivit i jakieś świństwo przecibólowe, po którym jest zamulona, leje się przez ręce i ogóle :cry: . butomidol. Nie wiem ile dostała ale za dużo :evil:
Zjadła odrobinę, dałam jej najpierw wodę rozmieszaną z sokiem z puszki applaws, z dodatkiem beta glukanu i tauryny.
nie wiem czym ją karmić.

Wet, u którego przed chwilą byłam, to ten co robił USG. mówi, że bardzo zmarniała od kiedy ją widział dwa tygodnie chyba temu i że nie daje jej szans.
Za witaminy, butomidol i kroplówkę do domu zapłaciłam 40zł.

Czuję wielki ciężar na sercu i bardzo się martwię.
:placz:
Obrazek

kashucha

Post » Czw maja 28, 2015 10:12 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

zadzwoń do Asi, nr wysłałam na PW.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw maja 28, 2015 10:14 Re: Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

izka53 pisze:Tomek Deska jest bardzo fajnym wetem, bardzo przydatnym w sytuacjach kryzysowych. Ale z tak ciężkim przypadkiem nie rezykowałabym. Ze wzgl na możliwości diagnostyczne. On wozi ze sobą masę sprzętu, ale labu do auta nie włoży. Nie wiem, w jakim rejonie Poznania mieszkasz, ale polecam Ci klinikę Na Polance. Napisz moze do jerzykowki, ona zna wielu lekarzy poznańskich. Mogę takze podać jej nr tel, Asia zajmuje się ślepaczkami (na FB prowadzi strone Ja pacze sercem) i ten telefon nie jest tajny.

Myślisz, że Tomek miałby te leki, które ona ma dostawać? chciałabym nie musieć wozić jej po wetach, przynajmniej na razie. I to nie może być ktoś, kto zabije we mnie nadzieję, bo ja już siedzę i płaczę. Nie chcę chodzić gdzieś, gdzie nie widzą dla niej światełka w tunelu.
Mieszkam na Grunwaldzie.
Spróbuję z tym mobiwetem, później zadzwonię do Asi. A na Polance jakie mają podejście? Zedrą ze mnie a dla kota serca mieć nie będą?
Obrazek

kashucha

[poprzednia][następna]