Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon maja 18, 2015 20:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A co sadzicie o tym leku NeoRecormon ( z erytropoetyna), ?ktory jest tanszym zamiennikiem. Czy ktos z Was juz tego uzywal dla swojego kota?

karola80

Od: Sob maja 02, 2015 18:18

Post » Pon maja 18, 2015 21:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Taizu, piękne dzięki za pomoc!
Poczytałam trochę na tej stronie, którą podrzuciłaś i okazuje się, że ta amylaza może być wynikiem zapalenia trzustki. Muszę zwrócić na to uwagę wetów.
Dostaliśmy informację, że nerki na obrazie USG wyglądają w porządku. 'The ultrasonud test show that the outward appearance and the shape of Mi’s kidney is on the normal standard.'
Przysłali nam również kolejny filmik, na którym widać, że zdecydowanie czuje się lepiej, daje się wetom głaskać, wychodzi z klatki i ogólne jest zaaferowana otoczeniem(w dobrym znaczeniu, szczekania psów z sąsiednich pokoi się nie boi bo z jednym się wychowała). Cały czas jest pod kroplówką, nie wiem co jej dokładnie podają, ale jest żółte.

Na badanie krwi zdecydowali się jutro, wtedy tez dowiemy się, czy zdołali zbić te okropne wyniki i na jakim poziomie teraz się kształtują.

kashikashi

Od: Wto sie 13, 2013 20:34

Post » Pon maja 18, 2015 23:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Żółte to prawdopodobnie Duphalyte: NaCl, aminokwasy, witaminy i dekstroza, to ta ""infusion", o której ci pisali. Popularnie zwana "schabowym", zastępuje jedzenie
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto maja 19, 2015 7:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cześć.
Dostaliśmy wieści i wyniki krwi. Teraz przed nami pytanie, co dalej?
Wszystko spada, ale niewystarczająco. Trzustkowe parametry strasznie wręcz urosły. :( Proponują Tramadol. Zgodzić się, pomoże?
Poprzednie:
http://nittka.w.interia.pl/IMG_0198.JPG
Nowe:
http://nittka.w.interia.pl/IMG_0199.JPG

Będę niezmiernie wdziędzna za każdą pomoc i rady.

kashikashi

Post » Wto maja 19, 2015 7:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kashikashi, pozniej podesle Ci linka z roznymi namiarami na srodek aktywny, ktory byl uzywany w alusalu (wodorotlenek glinu, ponoc nieco slabszy od selweru uzywanego w renagelu, ale tez sie sprawdza jako wylapywacz). Na pewno widzialem producenta gotowych lekow w Indiach, wydaje mi sie, ze w Chinach tez. Jesli tak, to istnieje spora szansa, ze lek dostaniesz zwyczajnie w aptece, może na zamówienie.
To co przysłałaś po angielsku brzmi obiecująco i daje nadzieję. Pamiętaj, leczysz kota, nie wyniki. Skoro Mi jest aktywna, ma apetyt, to daje to nadzieję, że jej (?) się poprawi.
Pilnuj wyników krwi. Pamiętaj, że przy takim stałym podawaniu kroplówek zwiększa się ryzyko anemii.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Wto maja 19, 2015 7:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Problem w tym, że ona ma dalece posuniętą anemię. :(
Czekamy na wyniki i wtedy zdecydujemy, czy kontynuować to samo leczenie. Cholernie trapi mnie ta pogarszająca się trzustka i to, że jedyne zaproponowane leczenie to lek p.bólowy...

kashikashi

Post » Wto maja 19, 2015 7:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Apropos zamówienia Renagelu. Widzę że jeśli nie zamówię 180 tabletek Renagelu za 900 zł, to nie zdobędziemy go, a jest niezastąpiony ( u nas działa). Znając termin ważności można zaplanować mniej więcej ile się zakupi. Sama wzięłabym 30 i pozostaje 150 tabletek do rozesłania, czyli np. 5 osobom też po 30 sztuk. Czy znajdą się takie osoby?
----------
Kashikashi, podałaś taki link, na wątku RENAGEL
http://aptekawaw.pl/-p-33945.html?sort= ... ds=renagel

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Wto maja 19, 2015 8:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja na pewno. Pewnie 2x30 wezmę, ale warunek: muszę go mieć do soboty. Inaczej będę musiała sama go kupić za te 900zł. :)
Możemy się jakoś umówić, jeśli jesteś z Warszawy. jeśli nie, to ja mogę kupić lek osobiście, a potem 'odsprzedać' Ci resztę, żebyś to Ty się martwiła. :P
Ja niestety nie mam czasu na sprzedawanie, bo w poniedziałek opuszczam kraj.

kashikashi

Post » Wto maja 19, 2015 8:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszku, kashikashi, też przyłączyłabym się do zamówienia.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto maja 19, 2015 10:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ok, to 4/6 opakowań poszło. Mogę kupić w sobotę i rozesłać resztę. Trzeba zamówić wprzód!

Dostaliśmy wyniki dodatkowych badań. Krew nie pogorszyła ani nie poprawiła się znacząco, dalej jest bardzo źle. Zastanawiam się, czy to nie czas na transfuzję/EPO... Boję się ją trzymać na kroplówce mimo że dała efekty, poprawiła również wapń.
Negatyw na trzustkę, a amylaza tak wzrosła... Niski potas.

Jakakolwiek rada odnośnie dalszego dalszego leczenia mile widziana.
http://nittka.w.interia.pl/1.JPG
http://nittka.w.interia.pl/2.JPG
http://nittka.w.interia.pl/3.JPG

kashikashi

Post » Wto maja 19, 2015 10:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak dla mnie jeśli słabe wyniki od strony anemii się utrzymują, nie ma co liczyć, że się same polepszą. Jeśli kot jest w miarę aktywny, to chyba EPO, ale niech się bardziej doświadczeni w tej kwestii wypowiedzą. Czy suplementujesz żelazo i witaminę B12? Może przed wyjazdem zaopatrz się też w ChelaFerr Bio Complex (dostępny w każdej aptece bez recepty)?
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Wto maja 19, 2015 11:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Spotkałam się z opinią nefrologa, raczej nie odosobnioną, że anemia powinna być niezwłocznie leczona gdy HCT spadnie poniżej 20%.
Potas można suplementować.
Amylaza często wzrasta przy niewydolności nerek, ponieważ enzym ten wydalany jest z moczem.
Jeżeli obawiasz się, że kot może mieć zapalenie trzustki to sprawdź czy istnieje możliwość wykonania Spec fPL, tzw. specyficznej lipazy trzustkowej.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."

Feliska97

Post » Wto maja 19, 2015 11:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak, obawiałam się, że może to być pancreatatis, niestety na miejscu był dostępny jedynie SnapfPL. Wynik negatywny, jak na załączonym 3cim pliku.

Leczona, ale jak? Szukać odpowiedniego dawcy, czy sięgnąć po EPO?

Potas już suplementują, pytanie, czy kontynuować terapię kroplówkami i diuretykami. Przez 3 dni obniżyła mocznik 46->30, wapń 3.12->2.94, kreatyninę 1060->768.
Podniósł się za to fosfor, 4.62->4.72, amylaza 1744->2027.
Zmiany w morfo: HGB 68->57; HCT 18,9->18,3.
Kontynuować, czy walić mocniej w anemię?

kashikashi

Post » Wto maja 19, 2015 11:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Spotkałam się z opinią nefrologa, raczej nie odosobnioną, że anemia powinna być niezwłocznie leczona gdy HCT spadnie poniżej 20%.
Potas można suplementować.
Amylaza często wzrasta przy niewydolności nerek, ponieważ enzym ten wydalany jest z moczem.
Jeżeli obawiasz się, że kot może mieć zapalenie trzustki to sprawdź czy istnieje możliwość wykonania Spec fPL, tzw. specyficznej lipazy trzustkowej.

Tam jest załączony test fPL.
Ale z szybkimi testami nie miałam do czynienia, nie wiem, jak je interpretować.
Amylaza rośnie bardzo szybko, jednak to jest enzym mało istotny diagnostycznie, a jeśli już, to dopiero powyżej 3-krotności przekroczenia normy (jeśli chodzi o trzustkę).
Jeśli ilościowe fPL jest niedostępne, to warto zrobić oznaczenie zwykłej lipazy.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto maja 19, 2015 11:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

OKI, właśnie o taki ilościowy test mi chodziło. Ten załączony na zdjęciu jest zero-jedynkowy. Również nie wiem jak go odczytać, jaka jest jego wartość diagnostyczna. Spec fPL ma zakresy: <= 3.5 ug/L, 3.6 - 5.3 ug/L oraz >= 5.4 ug/L.

kashikashi, osobiście raczej byłabym za podaniem EPO. Mam nadzieję, że wypowiedzą się praktycy, którzy stosowali już EPO u swoich podopiecznych.

Feliska97

[poprzednia][następna]