Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 19, 2015 8:31 Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Witam wszystkich,

jestem w tym dziale nowa. Mam problem z moim kocurkiem Frankiem. W sierpniu będzie miał 9 lat.
Robiłam mu teraz badania kontrolne. Badanie serca u doktora NIziołka, wynik bardzo dobry, serce jak dzwon.
Niestety zaniepokoiły mnie bardzo wyniki badania krwi. Badania robione w laboratorium Lab-Wet.
Kreatynina 2,4 mg/dl (norma 1,0 - 1,8)
Mocznik 55,0 mg/dl (norma 25 - 70)

Poza normą jeszcze:
MPV 19 fl (norma 14 - 18)
Segmentowane 78 % (norma 35 - 75)
LDH 144,0 U/l (norma 161 - 1051)
Sód 157,1 mmol/l (norma 143,6 - 156,5)

Pozostałe parametry są w normie.
Moja Pani wet zaleciła od razu robić przynajmniej przez pięć dni kroplówki podskórne oraz podawanie ipakitine. Mamy też zacząć brać jakiś lek na obniżenie ciśnienia. Mówi że to niewydolność nerek.
Ponieważ kot mieszka u mojej mamy, niestety nie ze mną i nie jest zbyt chętny do współpracy zastanawiam się czy od razu serwować mu taki stres w postaci codziennych kroplówek??? Niestety on bardzo przeżywa wizyty u weterynarza i wszelkie zabiegi. Mimo że chłop wielki jak dąb. A czasem kiedy się bardzo zestresuje zamienia się w killera...
Czy nie lepiej będzie zrobić mu najpierw badanie moczu (co i tak będzie kłopotliwe dla mnie, żeby złowić jego siuśki. Myślę o skorzystaniu w jego przypadku ze żwirku do łapania moczu. Moim osobistym kotom mogę pobrać mocz podczas sikania w kuwecie. Ale on na pewno nie będzie aż tak chętny do współpracy...)?
A na przyszły wtorek, idąc za radami wyczytanymi tu na forum, zapisałam się do pani doktor Neski. Pewnie przy okazji wizyty zrobi mu USG.

Co radzicie??? Jak uważacie? Macie jakieś sugestie, podpowiedzi?
Nie ukrywam że bardzo się o niego martwię :(

Jamajka

Od: Pon maja 16, 2005 11:43

Post » Wto maja 19, 2015 8:53 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Wrzucam jeszcze pełne wyniki badania krwi:
Obrazek

Jamajka

Post » Wto maja 19, 2015 9:01 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Daleko posunięta i jak na razie zbyt pochopna diagnoza. Osobiście zrobiłabym jak najszybciej badanie moczu. Żwirek do łapania moczu się nie nadaje jeżeli chcesz mieć wiarygodny wynik. Mocz poprzez nakłucie pęcherza może pobrać dr Neska podczas wizyty. Jeżeli obawiasz się zastosowania tej metody to musisz spróbować złapać mocz w trakcie sikania, do jałowego pojemniczka kupionego w aptece. Ważne żeby badanie było zrobione w porządnym labie, zaś ciężar właściwy moczu zbadany był przy użyciu weterynaryjnego refraktometru.
Podejrzewam, że kot może mieć jakąś infekcję.
Absolutnie nie włączaj teraz żadnych leków na nadciśnienie.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto maja 19, 2015 9:12 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Jestem pewna że nie uda mi się złapać moczu podczas sikania :(
Może na razie spróbuję złapać tak jak mi się uda, czyli za pomocą tego żwirku. I takie wyniki zabiorę na wizytę.
A jak Pani doktor uzna za koniczne to pobierze sama podczas wizyty. Choć na pewno będę się tego bała. I nie wiem co Franek na to...

Jeśli chodzi o laboratoria w Warszawie to jakieś polecacie bardziej i macie do któegoś większe zaufanie?
Ja zazwyczaj oddaję do badania do Lab-Wetu na Wita Stwosza albo do Vetlabu na Gagarina.

Jamajka

Post » Wto maja 19, 2015 9:15 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Jamajka pisze: Ja zazwyczaj oddaję do badania do Lab-Wetu na Wita Stwosza albo do Vetlabu na Gagarina.

:ok:
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto maja 19, 2015 9:22 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Strasznie się martwię :(
To jeszcze nie jest stary kot.
Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Jamajka

Post » Wto maja 19, 2015 19:15 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Na razie nie masz powodu, żeby się naprawdę strasznie martwić. Feliska97 ma rację
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro maja 20, 2015 11:20 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Jak dla mnie, to wetka nieźle przesadziła z tą diagnozą, chociaż sama nie najlepiej się na tym znam, ale sama podwyższona kreatynina nie świadczy jeszcze o niewydolności nerek. Gdzieś czytałam, że kreatynina może oznaczać odwodnienie, chociaż to by pewnie w morfologii wyszło. W każdym razie postawienie diagnozy po takim wyniku jest bardzo odważne.
Jeśli nie możesz złapać moczu kota podczas sikania, to może zrób tak, jak ja. Ja po prostu dobrze wyszorowałam kotu kuwetę (ale bez detergentu, szczotką i gorącą wodą), a potem przelałam ją jeszcze wrzątkiem, poczekałam aż wyschnie i bez żwirku postawiłam ją kotu. Mój kociak jest przyzwyczajony siusiać do kuwety więc nasiusiał do pustej. Trochę to trwało, bo chodził wokół niej i się zastanawiał, ale jak go przycisnęło, to nasiusiał. A potem ściągnęłam mocz strzykawką ;)

hahhym

Od: Nie kwi 12, 2015 15:00

Post » Śro maja 20, 2015 13:26 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Tak właśnie planowałam, żeby kuwetę dobrze wymyć i wyparzyć. Tylko chciałam do tak przygotowanej nasypać tego żwirku do pobierania moczu bo obawiam się, że do suchej nie siknie...
Myślałam jeszcze żeby psiknąć mu wcześniej pupę Octaniseptem.
Dziś będę próbowała złowić ten mocz. Mam nadzieję, że owocnie...

Jamajka

Post » Śro maja 20, 2015 22:18 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Ze żwirkiem byłoby ciężko chyba zbadać mocz. Pomijam już to, że bakterii nie ma co badać (chociaż i w pustej kuwecie wyniki byłyby trochę zafałszowane), nie wiem jak z osadem, no ale ciężar właściwy też będzie nieprawdziwy, bo żwirek przecież pochłania wilgoć, nawet, jak od razu pobierzesz mocz, to nie będzie to miarodajny wynik. Zwłaszcza, że żwirek sterylny nie jest, więc wyparzanie kuwety wtedy mija się z celem. Może spróbuj bez żwirku. Zostaw taką kuwetę na parę godzin, jak mu się będzie już bardzo chciało, to powinien nasikać do pustej.

hahhym

Od: Nie kwi 12, 2015 15:00

Post » Śro maja 20, 2015 22:49 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

to jest specjalny żwirek do łapania moczu ,nic nie pochłania.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw maja 21, 2015 7:32 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Tak, to specjalny żwirek do pobierania moczu. Nic nie pochłania i nic nie wydziela.
http://www.e-pazur.com/index.php?p4158, ... moczu-200g

Dziś mocz złapałam i zawiozłam już do laboratorium.
Oddałam też na posiew. Ale nie wiem czy w związku z tym sposobem pobrania moczu wyniki posiewu będą miarodajne.
Kuwetę wcześniej porządnie wyczyściłam, wyparzyłam i opsikałam octaniseptem.
Kocia pupa też została wcześniej zapskina.

Jedno co mi się rzuciło w oczy to, że mocz trochę mętny. Z doświadczenia z własnym dzieckiem wiem, że to nic dobrego i że raczej świadczy o jakiejś infekcji.

Jamajka

Post » Czw maja 21, 2015 9:16 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Infekcje można leczyć. To nie jest taka znowu zła wiadomość :ok:

taizu

Post » Czw maja 21, 2015 11:10 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Mam wyniki moczu.
Wysoka kreatynina...
Co to oznacza???
Obrazek

Jamajka

Post » Czw maja 21, 2015 12:45 Re: Franek - podwyższona kreatynina, mocznik w normie.

Sama kreatynina w moczu niewiele mówi, jej poziom waha się zależnie od pory dnia, posiłku, wysiłku fizycznego itp. Skąd wiesz, że to za wysoki poziom? norm w tabelach dla kota nie widzę, a dla psa ten wynik byłby w ogóle w normie

taizu

[następna]