SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 13, 2015 10:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:
wistra pisze:Ok, dobrze, ze pilnujesz.

moj TZ przywiozl z wystawy probke: http://obtkarma.pl/pl/

ooo pierwszy raz widzę tę karmę. Dawałaś już kotom? Smakowało im?

Ok, podałam. Bez szału i nie gryzą, tylko połykają w całości. Bardzo małe krokieciki :(
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro maja 13, 2015 11:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zofka pisze:Moja niespełna roczna kotka do niedawna z mokrej karmy jadła - Miamora, z suchej - Purizona. Od niedawna jednak zdecydowanie woli suchą karmę, mokra może nie istnieć. Wylizuje tylko sosy i galaretki, a reszta stoi, wyschnie i wyrzucam, z kolei suche zajada z apetytem, pije wodę w wydaje mi się zadowalającej ilości.
Lubi też mięso z kurczaka. I tu moje pytanie, czy w dalszym ciągu podstawiać pod nos karmę mokrą skoro kot tego nie chce?, skąd ta zmiana?
Dodam tylko, że kot jest zdrowy, mieszka w domu, czasem wychodzimy jak jest ładna pogoda.

Ważne, że w ogóle je. Koty potrafią znienacka stać się wybredne. Postaraj się zapewnić jej jak najlepszej jakości suchą karmę (zwróć uwagę, czy jest w niej odpowiednio dużo tauryny - jak nie, suplementuj), świeżą wodę, dokarmiaj mięsem; spróbuj podawać też serca - dużo witamin z grupy B i powinno być ok.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro maja 13, 2015 16:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jak kotu nie smakuje to nic go nie przekona.... Te CFF są dość zróżnicowane smakowo. Dziczyzna była be, a śledź z krewetkami jest wylizywany. Dlatego dobre są zestawy smaków, czasem coś się wybierze (czyli kotuś zechce spróbować).
Tauryny w większości karm suchych (a PON jest przeważnie nie do kupienia) jest mało. Nasz poprzedni kot zmarł na serce (a brak tauryny może na to wpływać) więc jestem szczególnie uczulona. Dodaję taurynę do mokrej karmy (pół miareczki), kotek jada głównie suche, ta puszeczka w której rozpuszczam taurynę to właściwie ćwierć albo i mniej puszeczki. Dlatego ważne aby wylizał miseczkę...
Tauryna jest bardzo potrzebna a jej nadmiar kotek wysiusia!

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Sob maja 16, 2015 17:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Co lepsze dla koteczki mało ruchawej z troszkę za dużym :wink: brzuszkiem? TOTW Rocky Mountain czy taki wymysł który wynalazłam- Brit Care Cat Daisy Ive control my weigh?

AnYya

Od: Śro lip 23, 2014 9:10

Post » Nie maja 17, 2015 8:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zdecydowanie TOTW więcej białka, więcej tłuszczu a co za tym idzie (dużo) mniej węgli a właśnie z tego kotu rośnie brzuch.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon maja 18, 2015 0:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

melduję, że Alergiczna Księżniczka łaskawie je rybny Purizon, objawów alergii szczęśliwie jak dotąd nie zaobserwowałam. raz zerzygała zaraz po zjedzeniu, ale pewnie dlatego, że połykała całe i zjadła dość szybko

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Pon maja 18, 2015 6:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fleur pisze:melduję, że Alergiczna Księżniczka łaskawie je rybny Purizon, objawów alergii szczęśliwie jak dotąd nie zaobserwowałam. raz zerzygała zaraz po zjedzeniu, ale pewnie dlatego, że połykała całe i zjadła dość szybko

:D noooo! Mało który kot nie wcina tej karmy. Oby jej służyła :D

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pon maja 18, 2015 7:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:
Fleur pisze:melduję, że Alergiczna Księżniczka łaskawie je rybny Purizon, objawów alergii szczęśliwie jak dotąd nie zaobserwowałam. raz zerzygała zaraz po zjedzeniu, ale pewnie dlatego, że połykała całe i zjadła dość szybko

Mieliśmy oba rodzaje purizona (rybnego nawet dwa razy jako gratisy do zamówienia dostałam) i żaden z czterech moich kotów nie raczył ruszyć :ryk: Za to bezdomniaczki z pocałowaniem ręki wciągnęły raz dwa :wink:

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Pon maja 18, 2015 7:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tyśka1 pisze:
Polina pisze:

Mieliśmy oba rodzaje purizona (rybnego nawet dwa razy jako gratisy do zamówienia dostałam) i żaden z czterech moich kotów nie raczył ruszyć :ryk: Za to bezdomniaczki z pocałowaniem ręki wciągnęły raz dwa :wink:

Żartujesz 8O Koty nie przestaną mnie zadziwiać :ryk: Siedzą i knują chyba w jakichś domowych klanach. Jeden przywódca zarządza niejedzenie i wojsko słucha :D
A jaką suchą im w takim razie podajesz, co im smakuje?

Polina

Post » Pon maja 18, 2015 9:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Coś chyba w tym jest :wink: U nas skumulowały się same niejadki, aczkolwiek jeden to jest w tym miszczem :wink:
Suche u nas cały czas się zmienia. Niestety czasem na gorsze. Oscylujemy wokół josery, TOTWa oraz porty21. Z tym, że joserę jedzą najchętniej. Ale wiadomo, jak u niej z jakością więc jak tylko można to podaję te dwie inne.
Z mokrym też jest ogromny problem, bo co lepszych puszek nie jedzą. Choćby miały chodzić kilka dni głodne, nie zjedzą. Szczególnie mój miszcz wybrzydzania.

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Pon maja 18, 2015 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tyśka1 pisze:Coś chyba w tym jest :wink: U nas skumulowały się same niejadki, aczkolwiek jeden to jest w tym miszczem :wink:
Suche u nas cały czas się zmienia. Niestety czasem na gorsze. Oscylujemy wokół josery, TOTWa oraz porty21. Z tym, że joserę jedzą najchętniej. Ale wiadomo, jak u niej z jakością więc jak tylko można to podaję te dwie inne.
Z mokrym też jest ogromny problem, bo co lepszych puszek nie jedzą. Choćby miały chodzić kilka dni głodne, nie zjedzą. Szczególnie mój miszcz wybrzydzania.

To powiem Ci, że moja W OGÓLE (!!!) żadnych puszek nie je. Jak odmówi kiedyś suchego i surowizny to zagłodzi się na śmierć. Wydałam już setki złotych na przeróżne puchy i zawsze to samo. Nie i koniec! Patrzy na mnie tylko z wyrzutem i pytaniem "ile razy mam powtarzać, że nie będę tego jeść!"

Polina

Post » Pon maja 18, 2015 10:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nasze do tej pory od odstawienia Animondy dostały z CFF cielęcinę (z olejem z łososia, bo chude i bez kwasów omega-3) i dzisiaj śledzia z krabem. Miski wylizane do czysta, w tym rzeczony olej. Ale z suchym to już grymasiły, np. Applaws dla kociąt był na cenzurowanym.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon maja 18, 2015 11:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a ja mam do oddania dwa koty, które chętnie jedzą wszystko co dostaną
jadły grzecznie każdą suchą (najczęściej TOTW, Smilla, Porta 21) jaką dostały
teraz grzecznie jedzą wariacje typu Barf - w tym zarówno szyjki/skrzydełka surowe z kościami, jak i zmielone żołądki/serca itd z suplementami i ziemią okrzemkową
moje osobiste koty tez nie grymaszą -ale to sa wszystko koty odmiany legnickiej -bardzo grzeczne i bez problemów z jedzeniem
można im tez im dodać do jedzenia zarówno tranu jak i oleju z łososia -tez grzecznie zjedzą

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon maja 18, 2015 11:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jak Was tak czytam, jak słyszę o wylizanych miskach... skręca mnie z zazdrości... Co ja źle robię, no co?
Zmieniałam miseczki (bo może to panience nie pasuje), zmieniałam miejsca podawania posiłków (bo może to panience nie pasuje), chowałam wszystko żeby zgłodniała, podawałam z palca, ręki, maziałam po pyszczku, usuwałam się żeby mogła zjeść w samotności, stałam przy niej, żeby mogła zjeść w towarzystwie, klęczałam, kucałam, podawałam letnie, podawałam w temperaturze pokojowej, podlewałam wodą... i nic :(

Polina

Post » Pon maja 18, 2015 12:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:Jak Was tak czytam, jak słyszę o wylizanych miskach... skręca mnie z zazdrości... Co ja źle robię, no co?
Zmieniałam miseczki (bo może to panience nie pasuje), zmieniałam miejsca podawania posiłków (bo może to panience nie pasuje), chowałam wszystko żeby zgłodniała, podawałam z palca, ręki, maziałam po pyszczku, usuwałam się żeby mogła zjeść w samotności, stałam przy niej, żeby mogła zjeść w towarzystwie, klęczałam, kucałam, podawałam letnie, podawałam w temperaturze pokojowej, podlewałam wodą... i nic :(

Niestety wszystko zależy od kota, nie od Ciebie :( Moja lwica jadła już: animondę carny, vom feinsten, smillę, schmusy, miamora, granatę, catz finefood, grau. Czasem coś pojadła, niektóre smaki tolerowała przez dłuższy czas (głównie drób i ryby), inne przez krótszy albo wcale (jagnięcina, cielęcina, wołowina - be), ale na wszystko koniec końców kręciła nosem. Jedyna karma, którą naprawdę wylizuje z misek do ostatniego kawałeczka, niezależnie od smaku ( 8O !!!), jest Feringa :D Czary!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

[poprzednia][następna]