Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie maja 17, 2015 9:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Taizu, dziękuję. A czy u nas przy Wapniu 10,3 /8 -11,1/ odstąpić od Ringera? Dostawał do tej pory na przemian z PWE (bez badań). Dzisiaj skończyliśmy PWE, i mam na jutro Ringera. Dzisiaj znowu dostał 100 ml (zamiast 120), a wczoraj tylko 50 ml. Nie pomaga głaskanie pod bródką etc, warczy jak puma przez cały czas kroplówki nawet gdy nie boli wkucie, nie utrzymam kota dłużej do większej dawki, zostaje kłucie 2 razy dziennie, rano i wieczorem, a Kiciuś wyraznie ma dosyć. Reaguje nerwowo na każdy najmniejszy hałas, ucieka. Nie chciałabym robić 2 wkuć dziennie, ale raczej muszę? Zobaczymy co wykaże Echo serca.
--------------------------
Renagelu mamy jeszcze tylko na 2 tygodnie, czy ktoś mógłby pomóc?

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie maja 17, 2015 9:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za odpowiedź.
Kot jest w Chinach, siedzi w klinice pod kroplówkami. W poniedziałek mamy się dowiedzieć, czy jest poprawa. Nieproszeni i niepytani zrobili USG i zapewnili, że będą suplementować na anemię. USG niestety nic niepokojącego nie wykazało(albo mąż nie zrozumiał, bariera językowa wiele utrudnia).
Gdzie i jak dorwać ten Renagel? Jak go potem podawać, skoro to w tabletkach?
Z apetytem nie było o dziwo problemu. Kotka domagała się jedzenia głośno, odmawiała tylko ruszenia żarcia 'stałego'.

kashikashi

Od: Wto sie 13, 2013 20:34

Post » Nie maja 17, 2015 9:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś czuje się na siłach, żeby zgodnie ze swoim doświadczeniem twardo powiedzieć mi, na co się nastawić?

Przed kilkoma dniami zamówiłam ponad 70 torebek RC Intense Beauty. Tak jak wybrzydzała z jedzeniem, tak po tym miska była wręcz przelizywana do podłogi. Czy mogę zostać przy tej karmie, aby tylko jadła i parować to z Renagelem, czy odpada i szukać innej karmy? Zawartość wapnia(w jej przypadku ważne) nie różni się znacznie od karm nerkowych, a fosfor mogę jakoś kontrolować Renagelem(jeśli uda mi się go zdobyć). Niestety mam bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o przygotowanie karmy samej, muszę polegać na gotowcach, a z nimi też nie wiadomo, czy będzie jadła. Czy Intense Beauty+Renagel jest akceptowalnym kompromisem?

Mam nadzieję, że przyda mi się ta wiedza. Cały czas czekamy na wieści, czy mała reaguje na kroplówki.

kashikashi

Post » Nie maja 17, 2015 15:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kashikashi, u nerkowców najważniejsze jest, żeby jadły, cokolwiek to będzie. Może być karma bytowa z wyłapywaczem fosforu. Spróbujcie, może tam w Chinach jest do dostania jakiś wyłapywacz fosforu. Część z nich to nie są specjalnie produkowane wyłapywacze, tylko popularne środki przeciwko nadkwaśności żołądka (alusal, alugastrin)z substancją czynną wodorotlenkiem glinu (Aluminii hydroxidum). Dodaje się do karmy albo w czasie karmienia daje do pysia ze strzykawki. Wyłapują fosforany z karmy, nie z krwi. Najlepsze są takie bez dodatków smakowych, np. olejku miętowego, wówczas większość kotów ich nie zauważa.

Jak pisałam, nie znam się na sprawach trzustkowych, nie wiem, jak ta karma się ma do trzustki. Co wyszło na usg?

Czarnuszek, na Twoim miejscu dałabym kroplówkę bez wapnia.
Generalnie oprócz poziomu fosforu u kota istotny jest iloczyn poziomów fosforu i wapnia, nie powinien przekraczać 55-60. Chociaż patrzę, u Was iloczyn wynosi 45,32, nie jest źle. Masz ładnie zbity fosfor :)

Kashikashi, u Ciebie będzie inny przelicznik, masz wyniki w mmol/l. Znalazłam, w takim razie wynik powinien być około 5, a Wam wychodzi prawie 15 :( Przy podwyższonym iloczynie zwiększa się prawdopodobieństwo zwapniania się tkanek miękkich. Tu masz linka do stronki po angielsku http://www.felinecrf.org/diagnosis_calc ... cification
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie maja 17, 2015 15:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy mogłabyś jakoś doradzić, skąd i jak wziąć Renagel? Obawiam się, że w Chinach może się to okazać niewykonalne.

Jak oceniasz wyniki mojego kota w skali 1-10? Proszę o najtwardszą szczerą odpowiedź i wybaczenie żerowania na wiedzy, której ja nie posiadam. :(

Dostałam informację z lecznicy, że kot cały czas na kroplówce, ale je, nawet suche jedzenie! Czy powinnam się cieszyć? Jutro kolejna usg i wyrok: kolejne badanie krwi, czy kroplówa pomogła.

kashikashi

Post » Nie maja 17, 2015 16:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Poziom kreatyniny sugeruje, że jest bardzo źle. Sama kreatynina nie jest szkodliwa, to coś jak termometr, pokazuje stan nerek i po trosze wątroby (ogólnie biorąc, wątroba kreatyninę wytwarza z różnych świństw w nas, a nerki ją wydalają)
O ile dobrze zbadano poziom, a wątroba nie robi nadgodzin, to kot przy takich wynikach nie powinien mieć apetytu, byłby w złym stanie.
Ale tu już się zdarzały wypadki, ze nerkowce przeżywały głębokie kryzysy i potem żyły parę lat. A przy iewydolności ostrej to już w ogóle.

Jakie są wyniki usg, wiesz?

taizu

Post » Nie maja 17, 2015 16:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak jak napisałam, nie znaleźli nic szczególnie niepokojącego/mąż nie zrozumiał. Tyle wiem. Zleciliśmy na jutro kolejne ze szczególnym uwzględnieniem trzustki.

kashikashi

Post » Nie maja 17, 2015 16:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Poczekamy na jutrzejsze wyniki krwi. Czy jeśli się nie polepszy/nie polepszy wystarczająco czy tez wręcz pogorszy, powinniśmy próbować dializy otrzewnowej czy odpuścić...?

kashikashi

Post » Nie maja 17, 2015 16:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ciężko wyczuć. Nie pamiętam, żeby kotu z forum w ogóle robiono dializę. W Polsce robią to 2-3 ośrodki i jest drogo
W dodatku nie wiadomo, na ile można ufać wynikom badań
Współczuję decyzji, jakakolwiek będzie :(

taizu

Post » Nie maja 17, 2015 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dowiedziałam się wczoraj. Sama informacja jest ciężka do przyjęcia, do tej pory tonę we łzach.
Ale jeśli pomyślę, że to nie będą lata od teraz, tylko np. w tym tygodniu, kompletnie nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Zwłaszcza, że spadnie to na mojego męża, ja nie zdążę wrócić, jeśli trzeba będzie pilnie podejmować decyzję.

Nic poza wyjątkową wybrednością czy zapachem z pyszczka nie zwiastowało tak tragicznych wieści.

Stać nas na dializę, jeśli będzie trzeba, ale jednak otrzewnowa wiąże się z operacją. Nie wiem, czy w jej stanie to gra warta świeczki, jeśli przysporzy jej to tylko dodatkowo kilku więcej dni cierpienia. Nie mam wiedzy, żeby o tym wyrokować.

W czerwcu skończy 5 lat. Czuję się obrabowana.

kashikashi

Post » Pon maja 18, 2015 9:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dostaliśmy wieści z kliniki.
Hello!
This is a report regarding the condition about your beloved pet, Mi.
Her temperature was 38.6 ℃ last night and 38.8℃ this morning, she was alert, and was willing to go out of the cage; she urinated twice this morning. The urine was normal and clear; the color was faint yellow. She shit this morning . She drank a little and has a nice appetite.
Our treatment and medication for her today is the following: an intravenous infusion (consists of saline, dextrose, vitamins and amino acids). This helps to preserve kidney perfusion and will also accelerate the discharge of toxins from the kidney. She also received intramuscular injections of diuretics and antibiotics. She was also given an oral kidney antidote.The ultrasond test will be done this afternoon, and I'll tell you the result as soon as possible.

Nie mówią po angielsku za dobrze, ale mówią. :)
Dołączyli jeszcze nagranie, na którym widać, jak faktycznie z apetytem chrupie SUCHE jedzenie. Nie pamiętam, kiedy widziałam to ostatnim razem. USG czeka w kolejce, chcą jej dać trochę odpocząć. Czekamy również na wyniki z krwi, ale to co napisała doktor brzmi krzepiąco. Po stanie bliskim depresji wczoraj wieczorem wieści sprawiają, że mam ochotę tańczyć, mimo wciąż umiarkowanych rokowań.

taizu, dziękuję Ci za link do świetnej strony o PNN. Wprawdzie wczoraj tylko załamywałam się nad wynikami porównując je i doszłam już do czytania o tym, jak się pożegnać, ale jak widać kot robi mi na złość.

kashikashi

Post » Pon maja 18, 2015 10:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

anka1515 pisze:Puchatek skrwawiał się z wątroby,okazało się po otwarciu.
U nas to było ok 4 dni jak zauważyłam ,ze coś nie tak.
Próbujcie leków wspomagających wątrobę.
Jedna osoba z forum miała problemy poważne u kota z wątrobą a okazało się ,ze to całkiem inny problem z wątrobą był.
przypomnij się spróbuje się z nią skontaktować.ona jeździła tam do tego polecanego.

Bardzo dziękuje za odpowiedź, a czy orientujesz się jakie to są leki, które wspomagają wątrobę, o których pisałaś wyżej? no i miałam się przypomnieć odnośnie tej osoby z forum, która miała poważne problemy u kota z wątrobą. Będę wdzięczna za info.

karola80

Od: Sob maja 02, 2015 18:18

Post » Pon maja 18, 2015 10:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

viewtopic.php?f=1&t=38407&p=10510096&hilit=klub+kotow+w%C4%85trobowcow#p105100
atena -olimpia miała kota chorego na wątrobę.
Napiszę do niej i poproszę ,zeby się odezwała.
Leków na wątrobę jest dużo.
Możesz na szybko w aptece kupić esentiale forte,i podawać 2 razy 1/3 kapsułki .
A później jak będzie trzeba ściągać ornipural

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon maja 18, 2015 10:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kashikashi przejdź w domu na mokre żarełko.
Angielskiego już nie łapie ale jak jest nadzieja to dobrze.
nie wiem czy potrzebujesz jest do sprzedania na forum Azodyl.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon maja 18, 2015 12:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeszcze dziś powinniśmy dostać wyniki z krwi. Wtedy po konsultacji z weterynarzami wezmę się za kombinowanie Azodylu i Renagelu.
Zależy mi zwłaszcza na Renagelu.

kashikashi

[poprzednia][następna]