OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 14, 2015 8:28 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa/ kto ma koty w Dogerii?

alix76 pisze: Ale nie ma co oburzać się, ze gmina na drugi dzień nie podejmuje radykalnych działań :?

Owszem jest.Gmina wiedziała o tym,że zwz będzie wydany na dniach ,już od momentu podpisania umowy. Mimo tego nie zabezpieczyła kotów natychmiast w dniu rozpoczęcia kary (tj.12.05.),a powinna być na to, wobec zaistniałych okoliczności, przygotowana. W dniu rozpoczęcia zwz wręczyli jedynie zainteresowanemu wypowiedzenie umowy.

Mało tego,gmina świadomie wydawała wcześniej hurtem,czyli po kilka skierowań jednemu karmicielowi jednorazowo!!!.Można było po jednym,by rozwlec maksymalnie w czasie...Wydano ok.130 skierowań w nieco ponad 2tyg.Co daje mniej więcej wynik ok.10 kotów dziennie.Zważywszy,że klatek jest pewnie ok.15 a kotki muszą siedzieć 7 dni...

W jakim celu były takie absurdalne posunięcia podejmowane??? Czy ktoś z gminy ma za grosz wyobraźni?

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw maja 14, 2015 9:04 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Poki się wyrok nie uprawomocnił, weterynarz miał prawo wykonania zawodu wiec nagana nie wyklucza go raczej jako oferenta/wykonawcy a co za tym idzie gmina nie miała innego wyjścia niż wydać skierowanie. Działania mogli podjąć dopiero po oficjalnej skardze i informacji o uprawomocnieniu wyroku. To nie jest tak że gmina może sobie ot tak zabrać. Oni maja procedury i przepisy np. muszą mieć gdzie koty zabrać, muszą mieć odpowiedni środek transportu i mieć wszystko to zgodne z przepisami o zamówieniach publicznych. Jak się chce to można szybko dokumenty przygotować ale dwa dni to moim zdaniem jest i tak dość szybko. Wiele gmin w tym kraju robiłoby to zdecydowanie dłużej bo nie ta świadomość i nie te chęci a i koty odebrane trzeba gdzieś umieścić. Warszawa to na szczęście inne możliwości i inna świadomość. Doskonale wiem o czym mowie i w 100% zgadzam się z alix76.
I dla niektórych urzędników obrońcy zwierząt to (tak jak w tym przypadku) nawiedzone kociary. Piszę to świadomie i nie w celu obrażenia kogokolwiek.
Wystarczy przeczytać ubiegłoroczny raport NIK o tym jak to gminy realizują zadania ustawowe.

Z jednej strony rozumiem wasze oburzenie ale musiscie też zrozumieć że gmina ma przepisy i procedur. To nie jest tak że mi sie nie podoba lecznica to sobie ide po prostu do drugiej.
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Czw maja 14, 2015 10:12 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

sygnaly ustne nie sa i nie beda brane pod uwage, ew jako podstawa do sprawdzenia czegos a i to rzadko.
Jesli byly dowody na pismie to inna sprawa, ich zignorowanie mozna zarzucic.
są dwa wyroki, na piśmie i kilkanaście skarg na piśmie
AnielkaG

Post » Pt maja 15, 2015 7:34 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

przypomnę dla nowoczytających:

lek.wet.Piotr Okapa (lecznica Dogeria ul.Korotyńskiego 23 w Warszawie) został ukarany
przez Sąd Lubelskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej karą
ZAWIESZENIA PRAWA WYKONYWANIA ZAWODU

tabo10

Post » Pt maja 15, 2015 8:12 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

tabo10 pisze:Mało tego,gmina świadomie wydawała wcześniej hurtem,czyli po kilka skierowań jednemu karmicielowi jednorazowo!!!.Można było po jednym,by rozwlec maksymalnie w czasie...Wydano ok.130 skierowań w nieco ponad 2tyg.Co daje mniej więcej wynik ok.10 kotów dziennie.Zważywszy,że klatek jest pewnie ok.15 a kotki muszą siedzieć 7 dni...

Do innej kliniki talony też były wydawane przez gminę Mokotów "hurtowo". Sama dostałam ok. 6, bo tyle kotów było na podwórku. Uprzedzono mnie, że trzeba się skontaktować z lecznicą i ustalić czy maja wolne klatki. I bez tego dla mnie to oczywiste, że do żadnej klinki nie przywozi się bez ustalenia kilku (a nawet jednego kota) kotów na kastrację. Nawet jak się ma samemu je gdzie przetrzymać to klinika może nie mieć "mocy przerobowych" na zabiegi.
Talony były bezterminowe, z zaznaczeniem, że do wyczerpania środków, i o to też trzeba się było kliniki dopytać i spieszyć z łapankami.
Niewykorzystane talony po prostu są świstkiem papieru, za którym nie stoi żadna blokada środków na ten cel.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt maja 15, 2015 8:25 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Bardzo mnie cieszy ten wyrok.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt maja 15, 2015 10:42 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

MariaD- chodzi o wydawanie hurtem talonów wobec zaistniałych okoliczności,a nie w ogóle.

tabo10

Post » Pt maja 15, 2015 10:46 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

No ale czy gmina wydaje talony zależnie od okoliczności? Ocenia te okoliczności? Czy raczej na prośbę karmicielki, w ilości o jaką ona poprosi?
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt maja 15, 2015 11:38 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Urząd, niezależnie od czyjejkolwiek oceny, działa na podstawie dokumentów, przepisów i obowiązującego prawa.

Nie mam zamiaru bronić urzędu, ale sama pracując w instytucji państwowej, muszę przestrzegać tego co powyżej. Mogę mieć swoją ocenę i opinię na jakiś temat, czasami w 100% zgodną z opinią klientów, ale działać wg niej nie mogę - tak samo jak UG Mokotów.

Ja rozumiem wzburzenie i frustrację, ale mimo wszystko trzeba być obiektywnym.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt maja 15, 2015 11:55 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Erin pisze:Bardzo mnie cieszy ten wyrok.

Mnie też, to chyba rzadkość jest.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt maja 15, 2015 13:35 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Jestem strasznie głupia, bo nie mogę czegoś zrozumieć.Dla mnie jest to tak.Prawomocny wyrok, zakaz wykonywania zawodu, czyli wydawałoby się, że wszystko jest proste.Po co więc to jest, skoro lecznica czynna, wet nadal działa, wykonuje zabiegi, bierze pieniądze ? Czy dobrze zrozumiałam, że gmina daje talony na sterylki i on je ma wykonywać?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt maja 15, 2015 13:53 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Umowa z Gminą już nie obowiązuje. A lecznica owszem działa. Ale to nawet dobrze, bo za to będzie kolejna kara. Ten człowiek nie dość że nie ma sumienia to nie ma też za grosz rozumu.
AnielkaG

Post » Pt maja 15, 2015 16:23 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

Problem w tym, że on nie sprzedaje artykułów papierniczych, tylko zajmuje się zwierzętami :evil:
A tak na marginesie , to ciekawi mnie, czy on jest taki niedouczony, czy po prostu ma zaburzenia jakoweś i specjalnie krzywdzi zwierzęta?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob maja 16, 2015 10:22 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

lek.wet.Piotr Okapa został przez Sąd Lekarsko-Weterynaryjny ukarany karą
ZAWIESZENIA PRAWA WYKONYWANIA ZAWODU!!!
od dn.12.05.2015r.
Powyższe możliwe do zweryfikowania w Warszawskiej Izbie Lekarsko-Weterynaryjnej:
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
tel/fax: +48 22 853 09 28
e-mail: wilw@wilw.waw.pl lub info@wilw.waw.pl
Biuro czynne jest od poniedziałku do piątku w godzinach
10:00 - 14:00
http://www.wilw.waw.pl/index.php?option ... &Itemid=86

Głaściciel Kota

Od: Czw mar 19, 2015 13:42

Post » Sob maja 16, 2015 13:30 Re: OSTRZEŻENIE-weterynarz Okapa- wyrok

ewar pisze:A tak na marginesie , to ciekawi mnie, czy on jest taki niedouczony, czy po prostu ma zaburzenia jakoweś i specjalnie krzywdzi zwierzęta?

w Stanach niedawno pewna mloda wetka pochwalila sie na Facebuku zdjeciem , na ktorym pokazuje zabitego przez siebie strzala z luku kota. Kota upolowala w swoim ogrodzie. Zdjecie skomentowala: Weterynarz roku.
Wczesniej na w swoim profilu na jakiejs innej grupie internetowenej napisala o sobie, ze lubi whiskey i zabijanie, najbardzie zwierzat.
To pokazuje, ze nie kazdy wet to milosnik zwierzat, a czasami wrecz odwrotnie. Strach pomyslec co ta amerykanska wetka robila zwierzatom kiedy nikt nie widzial. Mozliwe, ze tak tez postepowal Okapa. Bo i jemu i jej sprawia to przyjemnosc

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

[poprzednia][następna]