[*] Presia-trzyłapka i Julian- głuchy brytyjczyk

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw maja 07, 2015 10:03 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Nie etykietą agresora... On w stosunku do ludzi jest bardzo miziasty. Jest wielu ludzi, którzy chcą mieć jednego kotka. A on właśnie nadaje się do takiego domu. Pisząc ogłoszenie o jego adopcji MUSIAŁAM to dodać aby uchronić go przed kolejnym oddaniem gdyby nie tolerował kolejnych kotów. Uważam, że potencjalni właściciele powinni to wiedzieć. Na stronie schroniska wszystkie koty są opisywane jako miziaste, a gdy byłam po Juliana to jeden kot mnie ugryzł podczas delikatnego głaskania. Ponieważ w schronisku byłam już drugi raz to za pierwszym widziałam jak ten kot ugryzł Panią opiekunkę. I taki kot jest opisany jako miziasty... Uważam, że tak nie powinno być. Każdy powinien znać prawdę, wiedzieć na co się pisze , bo potem są problemy. Julian też niby miał się dogadywać z kotami, wczoraj usłyszałam, że w schronisku nie miał kocich przyjaciół i trzymał się na uboczu. Jeśli Julian nie znajdzie w miarę szybko domu to jestem skłonna go zabrać ze schroniska. Tylko nie wiem jak my sobie damy radę.

Pewnie pospieszyłam się z połączeniem kotów. Ale nietypowe jest to, że on jako przybyły kot atakował.
Co do zabawy- nie, to nie była zabawa... On bawił się z nami zupełnie inaczej. W stosunku do Presi był po prostu agresywny. Ona w akcie desperacji wyciągała na niego pazury- to powinien być dla niego znak jeśli z powodu głuchoty nie rozumiałby, że ta "zabawa" jej się nie podoba. Ale on w tym momencie nie przestawał. Jego ugryzienia koncentrowały się na jej szyi.

Ona byłą do niego przyjaźnie nastawiona. Wąchała mu nosek, ocierała się o niego.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Czw maja 07, 2015 10:59 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Słuchajcie, znalazłam ogłoszenie w Rzeszowie na stronie lecznicy:

"Z przyjemnością informujemy, że w naszej Przychodni udziela porad dyplomowany behawiorysta zwierzęcy, dyplomant COAPE, Jakub Bednarski. Bezpłatne konsultacje bez zwierząt odbywają się w soboty, w godzinach 8:00 - 11:00.

Behawioryści zwierzęcy i trenerzy COAPE są wykwalifikowanymi profesjonalistami w zakresie zachowania oraz terapii zachowania zwierząt towarzyszących. Służą pomocą w rozwiązywaniu problemów behawioralnych i szkoleniowych Twojego pupila."

Napisałam do tego behawiorysty maila z zapytaniem o konsultację. Opisałam też mój problem. Myślę, że to ostatnia deska ratunku.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Czw maja 07, 2015 12:56 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Możesz podać adres tej lecznicy.Mój znajomy ma problem z psem .
Obrazek

muza_51

Od: Pon paź 04, 2010 10:04

Post » Czw maja 07, 2015 14:04 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

ul. Podkarpacka 52 Prychodnia weterynaryjna i szpital "Azor" http://www.weterynarz-rzeszow.pl

Horek

Post » Czw maja 07, 2015 14:28 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek, wszystko jest typowe. Agresorem może byc kazdy kot, kazdy pies czy człowiek.
Tak, ważne są ogłoszenia i prawda w nich powinna byc zawarta. Ale niestety, czasem z jakiś powodów kot zmienia się w domu. Z miziaka robi sie płochliwiec i odwrotnie. To drugie jest dobre i zostaje. Nad pierwszym nalezy popracować i mieć cierpliwość. Bo stres jest dla kota najgorszy. My oczekujemy cudu bezproblemowego .A różnie bywa.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Czw maja 07, 2015 19:15 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Masz rację. Presia miała właśnie zmianę w dobrą stronę. Julian odwrotnie. Rozmawiam ciągle z mężem o tej sytuacji. On bardzo chce wziąć Juliana z powrotem i próbować ponownie go wprowadzić do domu, z izolacją- tak jak to powinno być. Chce skorzystać z usług kociego behawiorysty. Ja wiem, że to byłaby droga w jedną stronę, bo drugi raz absolutnie bym go nie oddała. Aż tak bezduszna nie jestem...

Być może znalazłam dom dla Julka, zgłosiła się jedna osoba. Jeszcze nie dała mi na 100% odpowiedzi ze wzglądu na głuchotę kotka. Ale teraz jestem tak bardzo rozdarta... Teraz to nawet nie wiem czy by mi dali w schronisku Julka, czy by mnie nie uznali za niepoczytalną i nieodpowiedzialną :(

Horek

Post » Czw maja 07, 2015 21:07 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Szukaj mu domu na jedynaka. Wtedy i on będzie miał komfort.
Jeśli tak bardzo zaatakował Presię - to można wysnuć wniosek,
że z jej powodu czuł się źle.

Dla Presi dużym kłopotem jest to, że nie ma jednej łapki. Na pewno
trudniej by jej było się obronić. Tutaj przewaga Juliana jest poważna.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt maja 08, 2015 7:23 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Zgadzam się z Tobą Marcelibu. Czytam od wczoraj książki na temat kociego zachowania. Przeczytałam "Co Twój kot chce Ci powiedzieć" i przewertowałam "Zaklinacz kotów". Szukam odpowiedzi na moje pytania. Coś tam niby pisze, ale nie do końca. Dzwoniłam do tego behawiorysty, ale prosił aby zadzwonić za 2 godziny, więc jeszcze nic nie wiem. Wczoraj rozmawialam z mężem o Julianie. Chcielibyśmy spróbowac. Uważamy, że pospieszyliśmy się z decyzją co jest straszne i niewybaczalne. Popchnęła mnie do tego Pani Kierowniczka, która prosiła żeby Juliana wtedy przywieźć... A ja pisałam przecież, że chcę mu dać szansę. Poddałam się, wstyd mi.

Znalazłam jeszcze informację o kroplach Bacha- moglibyśmy spróbować. No i na początek obciąć pazurki Julianowi żeby miał mniejsze możliwości ewentualnego ataku. Gdyby wprowadzić go do domu robiąc izolację- może by się udało? Powiem Wam, że naprawdę strasznie mi przykro... :( jeszcze jakby ten behawiorysta nam pomógł...

Co do kropli znalazłam:

Jeśli Twoje zwierzę : (to o Presi)
jest szczególnie bojaźliwe, reaguje strachem na obcych, inne zwierzęta, hałasy -Kroplik (Mimulus)
jest nadmiernie uległe, ma trudności z zawalczeniem o swoje miejsce w stadzie- Tysiącznik (Centaury)

Jeśli Twoje zwierzę : (to o Julianie)
ma skłonność do dominacji, nie pozwala wejść innemu kotu na swoje terytorium, jest agresywne w stosunku do ludzi i innych zwierząt- Winorośl (Vine), Ostrokrzew (Holly)

Ale nie wiem czy można im równocześnie podawać inne krople. Czy to w ogóle działa? Ktoś z Was próbował?

Horek

Post » Pt maja 08, 2015 7:39 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek pisze:Masz rację. Presia miała właśnie zmianę w dobrą stronę. Julian odwrotnie. Rozmawiam ciągle z mężem o tej sytuacji. On bardzo chce wziąć Juliana z powrotem i próbować ponownie go wprowadzić do domu, z izolacją- tak jak to powinno być. Chce skorzystać z usług kociego behawiorysty. Ja wiem, że to byłaby droga w jedną stronę, bo drugi raz absolutnie bym go nie oddała. Aż tak bezduszna nie jestem...

Być może znalazłam dom dla Julka, zgłosiła się jedna osoba. Jeszcze nie dała mi na 100% odpowiedzi ze wzglądu na głuchotę kotka. Ale teraz jestem tak bardzo rozdarta... Teraz to nawet nie wiem czy by mi dali w schronisku Julka, czy by mnie nie uznali za niepoczytalną i nieodpowiedzialną :(

To jest głuchy kot. Ludzie nie zdają sobie sprawy ,że mogą wyniknąć z tego tytułu problemy. One bywaja głośniejsze, nie reagują na nasze odzywki, musi być ZABEZPIECZONE wszystko :okna, balkon inaczej adopcja sensu nie ma. To nie jest koteczek co wskoczy na kicianie i zareaguje na wołanie. Patrzą ludziska na piękno i nie słuchają, nie dopuszczają do siebie problemów jakie głuchota może nieść.
Dla mnie nie jest problemem głuchy kot ale wiem ,jak odbierane są "pouczenia". Sama nie słuchałaś rad bo serce inaczej podpowiadało.
Czasem aklimatyzacja i dogadanie sie jest długie. I często jest to wina... ludzi. Bo kot to kot. Ale osoba bioraca kota przypisuje mu cechy ludzkie i wynika chryja.
Jak dom zostanie źle wybrany to kot ponownie zostanie narażony na ból i stres rozstania. Pamietaj o tym by zabepieczony był dom. Kot jak ucieknie, wypadnie nie odnajdzie sie na kicianie. Umrze.
Nasz głucholec miał telefonó od cholery. Co ludzie potrafia powiedzieć by kota dostac to trudno uwierzyć. Sprawdź dom osobiście .
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pt maja 08, 2015 7:59 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Tak, mi jego głuchota nie przeszkadzała. Super reagował na polecenia typu- wskocz na kanapę, przyjdź, chodź na jedzenie i na grożenie palcem ;) Przeszkadzała mi ta agresja względem kici. Przepraszam ASK@, że Cię nie posłuchałam. Wielka kocia encyklopedia ze mnie się zrobiła w tamtym momencie hehe - nie mam doświadczenia z trudnymi kotami, powinnam posłuchać kogoś mądrzejszego.

Słuchajcie, sprawa wygląda tak, że chcemy wziąć Juliana. Oczywiście już na dobre i na złe i już żadne rozstanie nie wchodzi w grę. On miał u nas dobrze. My kochamy koty, rozpieszczamy do granic możliwości. One zastępują mi w pewnym sensie dzieci... Może to głupio brzmi, ale tak jest :) Odkąd oddaliśmy Juliana to cierpię bardzo, płaczę, nie mogę tego przeżyć... W życiu nie mogłabym być domem tymczasowym dla zwierząt, bo wszystkie bym zatrzymywała... jak ja po 2 tygodniach kontaktu z kotem tak cierpię :(

Horek

Post » Pt maja 08, 2015 8:10 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek <3 :)

Kciuki zaciskam z całych sił, żeby się udało i mały biały Juliano miał taką "mamę" jak TY :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Pt maja 08, 2015 8:31 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

u mnie bardzo dobrze sprawdziło się Zylkene - podawałam bandycie Portosowi ;)
spróbuj, cudów po 1 dniu nie ma ale po tygodniu już powinno być
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pt maja 08, 2015 8:46 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

amaGiny- poczytałam o tym. Powiedz mi proszę, tam jest 10 tabletek i cena 62zł? Trochę dużo jak na naszą kieszeń... wystarczy to tylko na 10 dni ;/ Ale dziękuję za radę! Wszystkie rady są dobre, bo może jak inny preparat nie pomoże to zastosuję właśnie ten.

Moja kicia po śmierci Horacego dostawała Kalmvet (ale wet dał nam tylko 5 tabletek). Z tego co widzę to opakowanie 60 tabletek kosztuje 42zł więc wychodzi sporo taniej. I moglibyśmy podawać to i Presi i Julianowi, bo z tego co jest tam wypisane to działa i na stres i na agresję terytorialną... Chyba spróbujemy z tym najpierw, bo nie ukrywam, że u mnie pieniądze się nie przelewają. A biorę pod uwagę konsultacje z behawiorystą (jedna taka to 120-150zł). Wolę chyba w to wpakować pieniądze... może czegoś się dowiem.

Tylko wiecie, teraz to ja się boję, że Julianka nam nie wydadzą :( Choć naprawdę Pani Kierowniczka zrozumiała naszą sytuacje, proponowała innego kociaka z problemami zdrowotnymi. Zaznaczyła, że darzy nas zaufaniem. Ale mimo to boję się...

Horek

Post » Pt maja 08, 2015 9:33 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

jesteśmy na jutro na 9:00 umówieni u kociego behawiorysty! Mam nadzieję, że wydadzą nam Julka. W końcu się staramy aby było dobrze :)

Horek

Post » Pt maja 08, 2015 11:11 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Też chyba będę zmuszona zakupić ten lek, ale cena jest inna... http://sklep.mvet.pl/Terapia-neurologic ... dukt.2996/
Musze skład sprawdzić, czy nie ma nic szkodliwego...

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

[poprzednia][następna]