SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 29, 2015 16:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dark Angel pisze:Czasem mam wrażenie, że mruczydła jedzą lepiej od nas :twisted:

Tylko czasem? :twisted:

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Śro kwi 29, 2015 18:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:
Dark Angel pisze:Czasem mam wrażenie, że mruczydła jedzą lepiej od nas :twisted:

Dokładnie.
TŻ mój nie dostaje wołowinki codziennie. :mrgreen:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro kwi 29, 2015 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Aaaśka pisze:
kfiatek 1983 pisze:

Dokładnie.

to może lepiej przejdź na suche? :smokin:
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Śro kwi 29, 2015 21:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Hej, od niedawna mam na wychowaniu 6tygodniowego kociaka. Pora na większe zakupy jedzeniowe i stąd moje pytanie - lepiej gorszą karmę dla kociąt (celowałam w animonda carny lub smilla), czy lepszą ale dla dorosłych(bez podziału?) (cenowo biorę pod uwagę catz finefood lub feringa)? Kociak nie je jeszcze za bardzo suchej karmy, na jeden posiłek dostaje surowe mięso, rano oprócz karmy kocie mleko, czasem jakieś urozmaicenie (jogurt, twaróg, jajko).

Tin

Od: Śro kwi 29, 2015 20:17

Post » Śro kwi 29, 2015 22:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kwiat groszku pisze:
Aaaśka pisze:
kfiatek 1983 pisze:

Dokładnie.

to może lepiej przejdź na suche? :smokin:

Jeszcze mi się chopok zatka. :wink:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro kwi 29, 2015 23:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tin pisze:Hej, od niedawna mam na wychowaniu 6tygodniowego kociaka. Pora na większe zakupy jedzeniowe i stąd moje pytanie - lepiej gorszą karmę dla kociąt (celowałam w animonda carny lub smilla), czy lepszą ale dla dorosłych(bez podziału?) (cenowo biorę pod uwagę catz finefood lub feringa)? Kociak nie je jeszcze za bardzo suchej karmy, na jeden posiłek dostaje surowe mięso, rano oprócz karmy kocie mleko, czasem jakieś urozmaicenie (jogurt, twaróg, jajko).

Lepiej od razu lepszą. Podziały na dla kociąt i dla dorosłych są bez sensu, kocięta potrzebują tylko dostawać tyle karmy ile dadzą radę zjeść, bo rosną. Suche tylko jeśli z różnych względów naprawdę inaczej się nie da.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw kwi 30, 2015 5:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tin pisze:Hej, od niedawna mam na wychowaniu 6tygodniowego kociaka. Pora na większe zakupy jedzeniowe i stąd moje pytanie - lepiej gorszą karmę dla kociąt (celowałam w animonda carny lub smilla), czy lepszą ale dla dorosłych(bez podziału?) (cenowo biorę pod uwagę catz finefood lub feringa)? Kociak nie je jeszcze za bardzo suchej karmy, na jeden posiłek dostaje surowe mięso, rano oprócz karmy kocie mleko, czasem jakieś urozmaicenie (jogurt, twaróg, jajko).

Zdecydowanie lepszą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw kwi 30, 2015 6:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziekuje za szybką odpowiedź.
Chcę, żeby jadł suche, bo na pewno nie zawsze będzie tak, że ktos będzie mógł go karmic, jakieś wyjazdy i takie tam. Na razie się tym nie interesuje a ja nie naciskam, żeby jadl. Jeszcze kilka tygodni.
A z tych dwóch, ktore wymieniłam? Skłaniam sie ku catz finerood ale jest minimalnie droższa i jesli nie ma sensu dopłacac, to po co :)
Z animondy po dwóch póbnych dniach już wiem, że bym zrezygnowała. Kuweta tragedia :/

Tin

Od: Śro kwi 29, 2015 20:17

Post » Czw kwi 30, 2015 7:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:

Lepiej od razu lepszą. Podziały na dla kociąt i dla dorosłych są bez sensu, kocięta potrzebują tylko dostawać tyle karmy ile dadzą radę zjeść, bo rosną. Suche tylko jeśli z różnych względów naprawdę inaczej się nie da.

To nie do końca prawda. Kocięta potrzebują więcej wapnia i fosforu niż koty dorosłe. Faktem jednak jest, że często karmy kitten są gorszej jakości niż te dla dorosłych kotów. Jeśli chcesz takiego młodego kociaczka karmić głównie mokrą karmą, wybierz Catz Finefood (do smaków bez ryb i bez dodatku oleju z łososia w okresie linienia lub ew. chorób skórnych warto dodawać nieco oleju z łososia) lub GranataPet Delicatessen (nieco drożej wychodzi; ma wersję kitten, ale i przy niej, i przy wersji adult trzeba suplementować witaminy z grupy B). Feringę odradzam - za mało wapnia i fosforu dla rosnącego kotka.

Z własnego doświadczenia wiem, że CFF jest generalnie lubiany przez koty (czasem niektóre smaki nie podchodzą, bo z kotami jak z dziećmi ;) ). Na początek możesz kupić pakiety próbne, a jak już się zorientujesz, co Twojemu mruczkowi wchodzi najlepiej, przestawić się na konkretne smaki. Z GP nie miałam do czynienia, ale w razie czego pakiet próbny też jest dostępny na zoo+.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw kwi 30, 2015 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Naprawdę Feringa wypada tak słabo z zawartością wapnia i fosforu? :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw kwi 30, 2015 13:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Grau ma bardzo dobrą karmę dla kociąt bez zbożową, cenowo jak Catz Finefood, GranataPet dla kociąt to także dobry wybór. Jeśli chcesz karmić w przyszłości suchą karmą to nie rezygnuj całkiem z mokrej. Suchą podawaj tylko w awaryjnych sytuacjach.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw kwi 30, 2015 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 pisze:Naprawdę Feringa wypada tak słabo z zawartością wapnia i fosforu? :(

Dla dorosłych kotów ich poziom jest ok, ale kocięta potrzebują więcej (tak samo jak kotki w ciąży i karmiące).

boguska_t pisze:Grau ma bardzo dobrą karmę dla kociąt bez zbożową, cenowo jak Catz Finefood, GranataPet dla kociąt to także dobry wybór. Jeśli chcesz karmić w przyszłości suchą karmą to nie rezygnuj całkiem z mokrej. Suchą podawaj tylko w awaryjnych sytuacjach.

Nie jest idealna, bo trzeba suplementować i witaminy z grupy B, i kwasy omega 3, a jednak jest od CFF droższa (bez promocji 29 zł/kg, a CFF 24,83 zł/kg - ceny z zooplusa oczywiście, nie wykluczam, że gdzieś można złapać nieco taniej).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Wto maja 05, 2015 6:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy ktoś może kupował mięso Primex ? Jest firma, która sprzedaje barf -, gotowe mięso. Ceny są lepsze niż w sklepie 8O mięsnym i tak mnie zainteresowało , jak to wyglada i smakuje ??

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto maja 05, 2015 7:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Z tego, co pamiętam, to są mielonki, więc nie polecam. Nie wiadomo co w tym jest... Zdarzyło mi się pare razy kupić mielonkę z Aspolu i koty zawsze kręciły nosem. Ceny są lepsze pewnie nie bez powodu...

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Wto maja 05, 2015 7:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No tak, jak mielonka to może by nie podeszła. Zaciekawiło mnie, bo mają różne rodzaje mięs,a ja w sklepie mięsnym czegoś takiego nie mam 8O
A wygodne by było mieć różne mięska pod ręką. Niech by się nauczyły futerka jeść.

Jednak mieszanki , znalazłam opis :http://www.sklep.petsmile.pl/produkt/587/produkty-dla-psow-primex-barf-wolowina-mieso-mielone-bez-kosci-dla-kota-1kg.html

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

[poprzednia][następna]