[*] Presia-trzyłapka i Julian- głuchy brytyjczyk

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 24, 2015 7:34 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

feromony w kontakcie cały czas są, wczoraj zmieniliśmy na nowe opakowanie...
Julian podrapał strasznie męża. Ogólnie to bardzo bardzo miły kot, jest strasznie miziasty, przychodzi do głaskania- nie wiem co mu się stało. Presia nic mu nie zrobiła żeby tak się zachowywał... Mamy 2 kuwety więc dam mu do łazienki wodę, karmę, posłanie i kuwetę. No przykre to, że tak musi być. Nie wiem jak długo go izolować... Martwię się o Presię, jednak wiadomo, ona jest mi bliższa sercu, w dodatku ona przy nim jest 2x mniejsza, bo jest bardzo drobna...

edit: nie wiem kiedy był kastrowany. Był w schronisku od grudnia- i nie mam pojęcia czy tam go wykastrowali czy już taki tam dotarł...
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Pt kwi 24, 2015 9:36 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Zamknij w łazience Julka. On jest przyzwyczajony. Jemu nie dzieje się nic, a Presia cierpi. Tak być nie może.
Może spryskiwacz z wodą - po każdym, jakimkolwiek zaatakowaniu Presi -psik! w nos.
Konsekwentnie.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt kwi 24, 2015 10:29 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Jak znajdziesz trochę czasu usiądź i poobserwuj koty. Jak się Julek zacznie za bardzo interesować kotką, postaraj się odwrócić jego uwagę - piórkiem, wedką, sznureczkiem, jakąkolwiek zabawką. Zajmij go na kilkanaście minut zabawą. Jak zareaguje na zabawkę i zacznie sie bawić, daj mu jakiś przysmak.
Podstawą życia kota jest obserwowanie ofiary, zaczajanie, polowanie, pożeranie. Trzeba kotu zapewnić jak najbliższe temu działania zastepcze, żeby mógł nadal funkcjonować jak normalny kot.

Dla kotki postaraj się zrobić jakieś kryjówki na wysokości - może na szafce? na półce? Może jakiś drapak z półeczką? poducha na parapecie? Musi czuć się bezpieczna, bo w tym momencie swoich strachem prowokuje Juliana. Postaraj się też nie pędzić na ratunek Presi, bo odczuje to jako nagradzanie strachu i będzie powielać to zachowanie (czym pogorszy całą sytuację).
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pt kwi 24, 2015 11:46 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Sytuacja wygląda aktualnie tak, że Julian został wypuszczony z łazienki. Nie obraził się nawet za to. Obserwuję koty cały czas, bo mam wolne dziś, a one spędzają dnie głównie w salonie.
Teraz wygląda to tak, że Julian się uspokoił i głównie śpi lub leży. Przychodzi też nadal do nas na głaskanie. Mąż się z nim pobawił żeby pozbawić go trochę energii. Przynieśliśmy z ogrodu kocimiętkę i Julek szalał po dywanie w ekstazie. Chwilami podchodzi do Presi (tak normalnie, powoli) i wąchają sobie noski, po czym ona się kuli (on nic nie robi, po prostu kotka jest z natury taka strachliwa). A tak to Presia leży niecały metr od niego i śpi lub śpi sobie na parapecie czy krześle, zachowuje się poza tymi momentami normalnie, swobodnie. On uwielbia się w nią wpatrywać i mieć ją na oku. Po prostu podchodzi do niej i się patrzy i patrzy i chce podejść bliżej i bliżej. (nie udaje mu się, bo ona wtedy ucieka). Ogólnie Presiunia porusza się po domu swobodnie, to nie tak, że chowa się w kącie i tam spędza dzień. Przechodzi też obok Juliana normalnie. Chodzi mi tylko o te sytuacje, w których on ma takie "napady", że musi być koło niej. Np. Presia poszła spać do innego pokoju na krzesło obrotowe to on od razu podbiegł za nią i wszedł pod łóżko i tam sobie spał ułożony w taki sposób aby zerkać na kotkę. Nie wiem o co mu chodzi, ale nie jest to jakaś agresja. Może on chce się zapoznać i dlatego tak za nią biega? Nie mam serca za to go izolować, po prostu pilnuję ich, w razie czego reaguję. Presia jest często głaskana i mówię do niej pieszczotliwie. Dostaje też smakołyki. Ma dużo kryjówek w domu (swoje wypróbowane), ma też drapak z dwoma pólkami. Gdy pędzę jej na ratunek to nie do niej, a do Julka- po prostu go przytrzymuję żeby nie podchodził do niej bliżej, a ona sobie wtedy odchodzi. Patent ze spryskiwaczem też wykorzystam. W razie gdyby nic nie działało i Presia by się bardzo stresowała to Julek trafi znów do łazienki.

A moje kotki wczoraj stłukły lustro, które wisiało nad łóżkiem. Nie wiem który to zrobił (podejrzewam tego białego potworka :) , ale trudno, ma się koty to trzeba się liczyć ze szkodami :D

ps. jeszcze wyczytałam w Internecie, że można kotu podawać preparaty "uspokajające" aby zniwelować nadpobudliwość, lęk, stres. (dla Julka to by było)

ps2. Mąż dziś odkurzał- to potwierdziło, że Julian jest głuchy. W ogóle zero reakcji z jego strony na przejeżdżający obok odkurzacz... a Presia jak tylko słyszy go w sąsiednim pokoju to już chce uciekać...
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Pt kwi 24, 2015 21:01 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

A po co mu uspokajacze?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob kwi 25, 2015 6:17 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Sob kwi 25, 2015 9:05 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

MamaGiny- dzięki, przeczytałam z ciekawością!
ASK@- uspokajacze, bo może jest jakiś pobudzony?

Wczoraj Julian był już w miarę grzeczny (raz próbował gonić Presię), natomiast dziś chyba z 4 razy musiałam używać spryskiwacza z wodą (działa!- odechciewa mu się). Presia miała ogon jak szczotka. Wybawiłam obydwa koty, by ująć im trochę energii. Julian chyba chce być wyżej w hierarchii od Impresji i stąd ten cyrk. Ale to się dzieje tylko takimi napadami- najczęściej rano lub wieczorem. A tak to koty leżą niedaleko siebie, śpią sobie, jedzą blisko siebie (specjalnie daję im przysmaki obok, by czuły, że obecność drugiego kota= przyjemność). Gdyby nie było tych napadów to byłoby idealnie...

Poza tym, Julian czuje się u nas jak w domu. Wczoraj przyszedł do nas spać do łóżka- ale pod kołdrę. Położył się tak, że wystawała mu tylko głowa. Spał sobie tak, ale baliśmy się, że go zgnieciemy w nocy więc trzeba było go wyciągnąć. Presia spała na mnie nad ranem. Julian już odkrył drapak- ładnie drapie i patrzy często w okno. Większą część dnia koty przesypiają. Oczy kocurka też się poprawiły- nie ma już ropy i kicha rzadko (wcześniej często). Ma już tylko lek przeciwzapalny, nie ma już antybiotyku.

Horek

Post » Sob kwi 25, 2015 9:52 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Uspokajacze to miecz obosieczny i stosować się je powinno w trudnych bardzo przypadkach. Bywa i tak,że ich działanie jest odwrotne do zamierzonego. Jeśli już to feliway do kontaktu,obroże...
Kot na swoim,nowym,zawsze jest pobudzoby lub wycofany.Trzeba to przetrzymać. Oba koty dogadają się,zobaczysz.Już jest dobrze.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie kwi 26, 2015 7:19 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

U nas gorzej :|
Julek przestał bać się spryskiwacza z wodą (!) i dziś dobiegł do Presi i uderzył ją łapą. Ona się zjeżyła i syczała. Za karę w trakcie tego przestawienia pryskałam go niesustannie wodą i nie pomogło. W efekcie poszedł do łazienki. Już wiem, że na 100% to wojna o terytorium i o to, kto tu rządzi... Najgorsze jest to, że ja nie jestem w stanie pilnować kotów 24/h... dziś już mam jechać do rodziców i nie wiem czy Juliana nie zostawię w łazience... Presia się podporządkowuje, ona jest malutka i drobniutka, a co najgorsze strachliwa. Zauważyłam też, że Julian atakuje ją po tym, jak obserwuje gdy ją głaszczę. Tak jakby chciał jej powiedzieć " nie możesz być głaskana". Czyżby był zazdrosny? Jego też głaszczę, ale Impresję otaczam większą opieką ze względu na to, że jest słabsza. Dziwne jest to wszystko, bo ogólnie to koty chodzą obok siebie, wąchają się- ogony, noski, śpią niedaleko. I rano oraz pod wieczór przychodzą te momenty agresji ze strony Juliana... Nie wiem co robić :evil: Naprawdę nie chcę go oddać, nawet sobie tego nie wyobrażam...

Myślę, że on przez feliway poczuł się dobrze w domu, bardzo swobodnie i zaczął rządzić.

Horek

Post » Nie kwi 26, 2015 7:38 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

U mnie jest podobnie: Hugo nie lubi kontaktów ze strony innych kotów.
Lizak natomiast z uporem maniaka, w PEWNYCH sytuacjach atakuje Hugcia.
Przy czym, w takim ataku nie ma szczególnej agresji. Nie wiem, jak to określić.
Nic się nie dzieje, kiedy koty śpią (mogą być nawet bardzo blisko), jedzą,
odpoczywają. Ale w pozostałych, bardzo często Lizak podbiega do Hugo,
żeby go zaczepić. Wtedy Hugo warczy, wali łapą, są głośne syki. Częste są
sytuacje, kiedy Hugo, żeby sobie odbić - czeka na Lizaka za kuwetą (mam krytą).
Lizak niczego nieświadomy kończy wychodzi i dostaje "z liścia" w ryj, bo Hugo
ukryty za boczną ścianką kuwety tylko czeka na jego wyjście.
Czasem też, w sprzyjających okolicznościach to Hugo leci za Lizakiem, żeby
mu walnąć w dupsko (lekko naskakuje i wali łapą). Potem Lizak bierze odwet -
i tak w kółko... :roll:
Często jest, że lecę z wanny spod prysznica, kiedy słyszę warki i syki, żeby
je rozdzielić.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie kwi 26, 2015 8:03 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Marcelibu, u Ciebie są dwa kocurki, a to jeszcze bardziej skomplikowane niż u mnie 8O . Tylko u mnie Presia się całkowicie poddaje, nie oddaje..
Ale tak do końca bez winy to ona też nie jest :roll: Bo ona np. uderza go ogonem, nie patrzy, że wsadza mu tyłek do buzi gdy się obok siebie znajdują. I ona sama się o niego obciera czasami. Dodam jeszcze, że izolacja w łazience bardzo dobrze działa na Juliana. Wychodzi potem taki baranek (izoluje np. 30 min), potem obciera się o wszystko, czyli zaznacza "to moje" - mnie też tak zaznacza. Ale jest grzeczny, chce żeby go głaskać, wbiega z ogonkiem wbitym w sufit, czyli jest szczęsliwy. No i nie zwraca uwagi na Presię, a ona natomiast chce się zbliżyć, chodzi za nim. Ogólnie dziś miała 3 razy ogon jak szczotka :evil: wkurza mnie to strasznie, w końcu to ona była tu pierwsza. Wszystko rozchodzi się o to, że ona jest taka troszkę dzika jednak- tzn. oswojona, ale bardzo strachliwa. My z mężem jesteśmy bardzo łagodni i ona się ogromnie otworzyła, a tu taki klops...

Horek

Post » Nie kwi 26, 2015 8:13 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

jaki klops, jaki klops ... 8O
Horek błagam, trochę cierpliwości i spokoju, SPOKOJU i jeszcze raz spokoju również w Was samych.
One się muszą dotrzeć same i wierz mi, że Julek krzywdy Presi nie zrobi, toż to jest młodziutki kocurek, który chce się bawić, szaleć, robić psikusy itd., a Ty się denerwujesz, że Presia postawiła ogon jak szczotka.
Niech sobie stawia jak chce , a Ty nie odbieraj tego, że jej się krzywda dzieje, bo tak nie jest :D .

Zostaw je dzisiaj razem i jedź do rodziców, zobaczysz co zastaniesz.One się dogadają bez Was i Waszego oesu, oesu co się dzieje :lol: :lol:

Jeszcze Ci nie napisałam, że Julian jest cudny, co też niniejszym czynię :1luvu:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Nie kwi 26, 2015 13:15 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Piękne koty :201461 :201461 .
Moje tłukły się 3 miesiące (u mnie zaczynał rezydent) myślałam ,że oddam Niko bo biedny ciągle siedział w kuwecie. :( Krzywdy wielkiej sobie nie robiły bo krew się nie lała ale stres był. Gadałam do nich jak do dzieci, głaskałam na przemian jednego i drugiego żeby zapachy przeszły. Jak starszy próbował atakować zajmowałam go czymś innym -zabawką lub noszeniem na rękach. Jemu jako pierwszemu ładowałam żarełko do miski. Spryskiwacza nie używałam . Długo trwało i dziś mogę powiedzieć, że przesadnej miłości nie ma, ale zdarzają się chwile wspólnego spania,mycia uszek i gonitw po całym mieszkaniu. Niko jest mega miziakiem więc serce rwie się bardziej do niego,ale nie mogę tego okazywać przed starszakiem i zawsze najpierw jemu , poświęcam pierwsze mizianki.
Presia powoli się przełamie, zobaczysz jak jeszcze przyleje Julianowi a potem będą razem spać :D

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Nie kwi 26, 2015 14:01 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek, spróbuj zadziałać tak jak poradziłam - Julian musi gdzieś spożytkować swoją kocią energię. W zabawie sie wyładuje.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

[poprzednia][następna]