SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 17, 2015 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Proszę o informację czy ktoś karmi już od dłuższego czasu swojego kota karmą Purizon. Znalazłam to w zooplusie i zastanawiam się czy to rzeczywiście taka dobra jakość jak piszą.

Kasia456

Od: Pt kwi 17, 2015 13:08

Post » Pt kwi 17, 2015 13:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kasia456 pisze:Proszę o informację czy ktoś karmi już od dłuższego czasu swojego kota karmą Purizon. Znalazłam to w zooplusie i zastanawiam się czy to rzeczywiście taka dobra jakość jak piszą.

Nasz nerkowy Toffik je od dłuższego czasu Purizona, w sporych ilościach. Z tych karm, które mają przyzwoite składy tę właśnie sobie wybrał. A jak to nerkowiec - apetyt ma już średni.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt kwi 17, 2015 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kasia456 pisze:Proszę o informację czy ktoś karmi już od dłuższego czasu swojego kota karmą Purizon. Znalazłam to w zooplusie i zastanawiam się czy to rzeczywiście taka dobra jakość jak piszą.

Ja nie karmię, ale znam osoby które karmią od dłuższego czasu i są bardzo zadowolone z kondycji kotów.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt kwi 17, 2015 13:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja też karmię już dłuższy czas moje kociska i jak na razie odpukać i ja i inne zadowolone. Kondycja i wygląd sierści na plus.

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Pt kwi 17, 2015 15:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

jak pisze na opakowaniu smilli ze nie ma produktow modyfikowanych genetycznie to prawda czy sciema??
i drugie pytanie- jak pisze ze 25% miesa drobiowego i dalej pisze skaldniki bialka zwierzecego w calej karmie 56% to co to znaczy?
czy dorosle koty moga zrec kittena?
Kotka Milka

Post » Pt kwi 17, 2015 19:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moja kota - straszny niejadek - wcina Purizona od 1,5 miesiąca i aż jej się uszy trzęsą! Kupiłam też Purizona dla dwóch kotów mojej mamy. Jeden z nich, musi mieć go limitowanego, bo je bez opamiętania. Druga kicia je, ale już bez szału. Zauważyłam, że większym powodzeniem cieszy się Purizon rybny.
Co do kondycji kotów, nie mam zastrzeżeń. Kupki zwarte, nie ma żadnych wymiotów czy też innych sensacji.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pon kwi 20, 2015 6:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kochani, znalazłam w zoologicznym taka karmę bezzbożową:
Brit CARNILOVE CAT Chicken&Salomn: Kontrola pH zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych

Mączka z kurczaka 27%
Mączka z łososia 20%
Ziemniak
Tłuszcz z kurczaka 10 % naturalnie konserwowany mieszanymi tokoferolami
Białko z łososia 7%
Suszone jabłka źródło fruktooligosacharydów
Hydrolizowana wątroba z kurczaka 3%
Olej łososiowy
Drożdże piwne

Ekstrakty owocowe i ziołowe 300 mg/kg
winogrona, rozmaryn, kurkuma, owoce cytrusowe i goździki
Hydrolizowane drożdże źródło mannooligosacharydów
Ekstrakt z juki Schidigera
Ekstrakt z suszonej żurawiny 50 mg/kg
Ekstrakt z granatu 50 mg/kg

Białko % 40
Tłuszcz % 20
Tłuszcz % 3,4
Popiół % 5,7
Wilgotność % 10
Wapń % 1,1
Fosfór % 0,8
Sód % 0,82
MAgnez % 0,05
Profil aminokwasowy
Lizynag/kg 22
Metioninag/kg 10
TSAA g/kg 12
Treonina g/kg 15
Arginina g/kg 20
Energia metaboliczna kcal/kg 4 400
Omega-6 % 2,6
Omega-3 % 0,6
Dodatki dietetyczne w 1 kg:
Vitamina A j.m. 20 000
Vitamina D3 j.m. 1000
Vitamina E (a-tokoferol) mg 500
Chlorek choliny mg 255
Cynk mg 124
Tauryna mg 1500
Żelazo mg 165
Mangan mg 62,5
Miedź mg 12
Jod mg 3
Selen mg 0,3

http://www.carnilove.cz/pl/produkty/

Co o niej sądzicie?

Polina

Post » Pon kwi 20, 2015 8:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

2x pojawiają się tłuszcze, ani razu węglowodany, ale jeśli nawet białka jest 40%, tłuszczu 23,4%, to węglowodany stanowią resztę - 36,6%. Za dużo. Ziemniak po odliczeniu innych składników zabiera ok. 30% karmy - też kiepsko.

No ale przy cenie 114 zł za 7 kg (KrakVet) to i tak niezła karma. Niemniej o suchych karmach poczytaj tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon kwi 20, 2015 12:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dark Angel pisze:2x pojawiają się tłuszcze, ani razu węglowodany, ale jeśli nawet białka jest 40%, tłuszczu 23,4%, to węglowodany stanowią resztę - 36,6%. Za dużo. Ziemniak po odliczeniu innych składników zabiera ok. 30% karmy - też kiepsko.

No ale przy cenie 114 zł za 7 kg (KrakVet) to i tak niezła karma. Niemniej o suchych karmach poczytaj tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166

Tak, dziękuję, znam ten opis.

Polina

Post » Pon kwi 20, 2015 16:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Cena faktycznie niezła, ale skład już nie. W podobnej cenie jest chociażby TOTW (6,8 kg/115 zł) z dużo lepszym składem, a Porta 21 wychodzi nawet taniej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Pon kwi 20, 2015 17:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:

Moja kota - straszny niejadek - wcina Purizona od 1,5 miesiąca i aż jej się uszy trzęsą! Kupiłam też Purizona dla dwóch kotów mojej mamy. Jeden z nich, musi mieć go limitowanego, bo je bez opamiętania. Druga kicia je, ale już bez szału. Zauważyłam, że większym powodzeniem cieszy się Purizon rybny.
Co do kondycji kotów, nie mam zastrzeżeń. Kupki zwarte, nie ma żadnych wymiotów czy też innych sensacji.

potwierdzam rybny Purizon jest chętniej jedzony przez moje koty, może dlatego, że zapach jest intensywniejszy :lol:

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Pon kwi 20, 2015 18:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Surowe mięsko (wołowina) nasiliło kocią alergię. Indyk był niejadalny. Też myślałam, że to lepsze od puszki..... A rybek się za bardzo nie lubi i pluje łososiem. Tylko wigilijny karp kotka zachwycił, ale jako zwierzę do zagryzienia, po obróbce cieplnej był be.
Dlatego te puszki muszą być (ale w małej ilości, 100 g mam na kilka dni, mrożę w kawałeczkach, potem i tak dodaję gorącej wody, bo tauryna się lepiej w ciepłym rozpuszcza).
Te puszki są droższe od świeżego tuńczyka, gdybyż tylko koteczek zechciał go wziąć do pyska!
Karmienie z ręki metodą "za mamusię, za tatusia" i mnie i kota irytuje, dlatego poszukuję puszeczki idealnej. Feringa ma duże puszki (dla mnie 200 g to ogromna ilość), można kupić tylko w zestawach po 6, pewnie znów nakarmię okolicę....
Czy koty lubią Lily's Kitchen? Jeszcze wypróbuję Grau (jagnię i indyk) i już nie wiem co...
W końcu chyba pozostaniemy przy Applawsie, może znajdę bezwołowinowy pasztecik, zresztą to tylko 25 g dziennie (albo i mniej).

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pon kwi 20, 2015 19:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

fankapuchatego pisze:Surowe mięsko (wołowina) nasiliło kocią alergię. Indyk był niejadalny. Też myślałam, że to lepsze od puszki..... A rybek się za bardzo nie lubi i pluje łososiem. Tylko wigilijny karp kotka zachwycił, ale jako zwierzę do zagryzienia, po obróbce cieplnej był be.
Dlatego te puszki muszą być (ale w małej ilości, 100 g mam na kilka dni, mrożę w kawałeczkach, potem i tak dodaję gorącej wody, bo tauryna się lepiej w ciepłym rozpuszcza).
Te puszki są droższe od świeżego tuńczyka, gdybyż tylko koteczek zechciał go wziąć do pyska!
Karmienie z ręki metodą "za mamusię, za tatusia" i mnie i kota irytuje, dlatego poszukuję puszeczki idealnej. Feringa ma duże puszki (dla mnie 200 g to ogromna ilość), można kupić tylko w zestawach po 6, pewnie znów nakarmię okolicę....
Czy koty lubią Lily's Kitchen? Jeszcze wypróbuję Grau (jagnię i indyk) i już nie wiem co...
W końcu chyba pozostaniemy przy Applawsie, może znajdę bezwołowinowy pasztecik, zresztą to tylko 25 g dziennie (albo i mniej).

Applaws jest karmą uzupełniającą, nie nadaje się do stałego karmienia kota, a jedynie do podania raz na jakiś czas.
GranataPet też ma puszki po 100g :arrow: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348311

Przy okazji pytanie do tych, którzy wypróbowali GranataPet: jest chętnie jedzona? Bo właśnie zamówiłam pakiet próbny :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Pon kwi 20, 2015 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

GranataPet jak dla mojego kota taka sobie, mieliśmy rybę z indykiem (może ta ryba zniechęcała).
Ćwierć Applawsa (czy jakiejś innej puszeczki) z ciepłą wodą i tauryną jest na śniadanie. Potem tylko suche. Trudno to nazwać karmieniem, ale też wolałabym lepszą puszeczkę. Tylko że inne nie smakują....

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pon kwi 20, 2015 19:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

fankapuchatego pisze:GranataPet jak dla mojego kota taka sobie, mieliśmy rybę z indykiem (może ta ryba zniechęcała).
Ćwierć Applawsa (czy jakiejś innej puszeczki) z ciepłą wodą i tauryną jest na śniadanie. Potem tylko suche. Trudno to nazwać karmieniem, ale też wolałabym lepszą puszeczkę. Tylko że inne nie smakują....

Wybredny futrzak Ci się trafił :wink: Jakie suche dostaje? Jeśli nie doczytałam, to przepraszam :oops: Próbowałaś Catz Finefood? Na animalii możesz kupić pojedyncze saszetki, niestety aktualnie jest tylko jeden smak: http://animalia.pl/produkt,26416,37,cat ... i-85g.html . Wychodzi dość drogo, ale jeśli kotu zasmakuje, będziesz mogła przestawić się na bardziej ekonomiczne pakiety na zooplusie: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... z_finefood
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

[poprzednia][następna]