Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 07, 2015 19:28 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Z tymi pająkami w jaskini to tak jest, ale mnie by nawet do głowy kiedyś nie przyszło, że w jaskini mogą być pająki :) Mnie ugryzł na łące pająk - uczono nas, że pająki nie gryzą, co jest bzdurą, bo gryzą wszystkie i mają jad. Kostka mi spuchła jak bania i kilka tyg mnie to trzymało. Miałam dwa ukłucia malusie obok siebie i mnie to swędziało a jak drapałam to bolało. Nie wiedziałam wciąż, że to pająk i żartowałam, że to miniaturowy wąż albo wampir. Dopiero potem gdzieś przeczytałam o ugryzieniu pająka i widziałam rany i to było to samo. A te w jaskini mają duże i mocne szczęki i trzeba uważać - są ohydne blee :/

Nad morze to marzę by jechać we wrześniu, tuż po sezonie. I żeby był sztorm :D
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto kwi 07, 2015 19:47 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

No dokładnie-gryzą, ale nie wszystkie sa w stanie przebić ludzką skóre. Te maleńkie nie. A żyją takie np. pod parapetami w mieszkaniach. Bardzo jadowite, bo to krewni czarnej wdowy. Ale nie ugryzie, bo za mały. :mrgreen:
A jesteś alergiczką? Bo ja tak, i pewnie miałabym sensacje po ugryzienu pajączka. A w ogóle co za temat :strach: :ryk:
Morze-lepszy! :D Kiedyś na wczasy jeździliśmy nad morze.. ach, to były czasy.. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto kwi 07, 2015 19:50 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Po tej reakcji jaką miałam to chyba jestem alergiczką. Nawet myślałam, ze to mrówka była jakaś duża. Ja zaglądam pod parapet czy nic nie łazi ;)

Tak, morze to lepszy temat, szczególnie jak ma duże fale :D

klaudiafj

Post » Wto kwi 07, 2015 20:12 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Piękna sprawa. Niestety, nigdy nie miałam przyjemności oglądać sztormu, a tyle razy byłam nad morzem..

Nie mogę się doczekac Twoich fotek z gór! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto kwi 07, 2015 21:31 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Dla mnie to mega wydarzenie, bo pierwszy raz idę na szlak od lat :D I pierwszy raz w ogóle z małżem sami ;) Bo tak to zawsze braliśmy dzieci na wyjazdy - mojego brata, kuzynkę - jak to mama powiedziała, zawsze robiliśmy za niańki, a teraz całkiem sami :))) Czuję, że mąż mnie będzie gonił jak wyrwę w te góry :D A znajdę taki szlak, żeby prowadził jak najwyżej n.p.m. :)
Mama już uprzedzona i brat też czeka na kuzynki :) On zawsze pyta na ile dni, bo chce żeby jak najdłużej koty były z nim :) Hehe ale on jeszcze nie wie - jak mu Marysia zrobi kupę w środku nocy do kuwety w pokoju to nie będzie mu wesoło :D ;p A fajnie, bo to długi weekend, to brat ma wolne więc mam opiekę całodobową do kotków :D Teraz to sobie uświadomiłam :D

klaudiafj

Post » Wto kwi 07, 2015 21:42 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

A wzburzone morze pamiętam jak 20 lat temu w Ustroniu Morskim były dzikie plaże. Jakieś takie betony okrągłe były na brzegu, myśmy po tym skakali, małe molo. Mnóstwo kamieni. Pogoda kwietniowa. Byłam wtedy na zielonej szkole w 3 klasie podstawówki, no to będzie 23 lata temu. I właśnie fale były wzburzone, może to był i sztorm. Staliśmy na tym niedużym molo a fale roztrzaskiwały się o skały czy te betony i nas chlapały - piszczeliśmy w zachwycie! Ranyyyyy było jak w bajce <3 <3 A jakieś 3 lata temu byłam tam i plaża jak wszystkie inne, już nie było tej dzikości, teraz ładnie, schludnie i piaszczyście.

klaudiafj

Post » Wto kwi 07, 2015 21:54 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Klaudia, fajnie tak czasem sam na sam na taki wyjazd pojechać :ok: zawsze mi się podobało :D
powiem ci ze za dzieciaka tez jakoś lepiej polski morze wspominam :piwa:
Obrazek

sistersy25

Od: Wto paź 28, 2014 22:03

Post » Wto kwi 07, 2015 22:31 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

hej :1luvu:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Śro kwi 08, 2015 7:15 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

kalair pisze:Piękna sprawa. Niestety, nigdy nie miałam przyjemności oglądać sztormu, a tyle razy byłam nad morzem..

Nie mogę się doczekac Twoich fotek z gór! :D

Sztorm? Jest fajny przez 1 dzień. Ale jak ci huczy 2 tygodnie, to masz dość....
Doberek :)
W górach tylko szlakiem!
:)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Śro kwi 08, 2015 7:33 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Hej hej
Pamietam te wystające falochrony na plazy, tez za dzieciaka po nich kicałam :mrgreen: sztorm widziałam przepiękna sprawa. Ale współczuje tego hałasu tym którzy mieszkają nad morzem :? Mi głowy mało co nie urwało :cry:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Śro kwi 08, 2015 9:44 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

klaudiafj pisze:Dla mnie to mega wydarzenie, bo pierwszy raz idę na szlak od lat :D I pierwszy raz w ogóle z małżem sami ;) Bo tak to zawsze braliśmy dzieci na wyjazdy - mojego brata, kuzynkę - jak to mama powiedziała, zawsze robiliśmy za niańki, a teraz całkiem sami :))) Czuję, że mąż mnie będzie gonił jak wyrwę w te góry :D A znajdę taki szlak, żeby prowadził jak najwyżej n.p.m. :)
Mama już uprzedzona i brat też czeka na kuzynki :) On zawsze pyta na ile dni, bo chce żeby jak najdłużej koty były z nim :) Hehe ale on jeszcze nie wie - jak mu Marysia zrobi kupę w środku nocy do kuwety w pokoju to nie będzie mu wesoło :D ;p A fajnie, bo to długi weekend, to brat ma wolne więc mam opiekę całodobową do kotków :D Teraz to sobie uświadomiłam :D

idźcie pieszo na Szrenicę, wyprawa na cały dzień, tylko ciepło się ubierz, by jak byliśmy wtedy w czerwcu (data na zdjęciu) to na górze było tylko 5 stopni ciepła/zimna
jak będzie dobra widoczność to widoki piękne
myśmy wtedy wyjeżdzali wyciagiem, bo psy zostawiliśmy same w pokoju
pisałaś o komforcie, a mysmy tam za pokój z własną łazienką i kuchnia płacilismy 40 zł/os
ja jak jadę to muszę mieć własna łazienkę, a nie pokój z dostępem do łazienki jak niektórzy oferują
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro kwi 08, 2015 9:50 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Karkonosze są piękne, ale to zupełnie inne góry niż Tatry. Tam jak wejdziesz na pewną wysokość, to po równym sobie idziesz spokojnie, przestrzeń jest duża no i wiatr ma gdzie hulać, tak więc ciepłe ubrania weźcie ze sobą :) Ja przyzwyczajona do Tatr nie mogłam się trochę odnaleźć na wymuskanych karkonoskich szlakach. Dopiero jak sobie powiedziałam, że nie można porównywać dwóch różnych krain, to zaczęłam patrzeć inaczej. Karkonosze są po prostu piękne inaczej niż Tatry :) I jedź z takim nastawieniem :) Będzie super :)

Sihaja

Post » Śro kwi 08, 2015 10:35 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Hej Dziewczynki :D

Nic nie wiem, by sztorm był głośny - w moich marzeniach nie rozwala mi głowy hehe ale to dlatego, że guzik sztormu widziałam - dla mnie sztorm to duże fale i atrakcja. Jak byłam w październiku nad morzem to były fale średnie ale taki wiatr, że chodziłam w kurtce zimowej i kapturze. No nie szło wytrzymać, a tubylcy w letnich kurteczkach z odkrytą szyją :D Od razu można było zobaczyć kto przyjezdny a kto miejscowy.

Mirko ja też zawsze brałam takie noclegi, teraz chciałam w hotelu. Też mam w pokoju łazienkę, dla mnie to też obowiązek :D

Karkonosze jak widziałam na zdjęciu to nie pagórki, różnież mają imponujące prawdziwe góry. Wczoraj chciałam wymyślić wycieczkę, żeby jak najwięcej zobaczyć i nachodzić się do bólu d... y ;D

Pierwszego dnia jak przyjedziemy to niestety do pokoju wchodzimy na 16 (późno, ale co zrobić), przyjedziemy wcześniej i chciałabym tego dnia znaleźć trasę rowerową, może być też na jakąś górę. Zwiedzić trochę też to miasto i ogólnie cały dzień na rowerze spędzić.
Drugi dzień to miała być wycieczka życia - mam mapy które pokazują w minutach ile gdzie się idzie. Więc mam już wynotowaną trasę:
- Szklarska Poręba, Huta Julia, Wodospad Kamieńczyka, Hala Szrenicka (1190 npm), Szrenica (1362 npm), Łebski Szczyt (1470 npm), Wielki Szyszak (1509 npm), Wysoki Most, Trzy Jawory, Michałowice, Wodospad Szklarki, Szklarska Poręba = czas 525 min, co daje 8,75 h (cokolwiek to znaczy 8 godzin 75 min? ;p )

I to już jest po mocnych cięciach - ambicje miałam takie, żeby tym pasmem iść dalej na Czarną Przełęcz i dalej na Śnieżkę i tego samego dnia wrócić. Ale z bólem serca musiałam pożegnać ten ambitny plan, bo mimo, że niektórzy robią ten odcinek jedną stronę 6h to też nie wracali tego samego dnia. Nam by to pewnie zajęło 14 h, żeby dotrzeć z powrotem do hotelu. Więc zmniejszyłam kółko i w niedziele po wymeldowaniu pojedziemy do Karkonoskiego Parku Narodowego i wejdziemy na Śnieżkę, zwiedzając tenże park dodatkowo, czyli też trochę deptania będzie. I właśnie Mirko ten szczyt jest na naszym planie + wszystkie okoliczne :D

Do tego pisałam do naszego Rowerka w Bytomiu po przegląd rowera górskiego authora, bo jeszcze nigdy na przeglądzie nie był, a górski rower wymaga przeglądów i regulacji - szczególnie amortyzatory powinny być czyszczone co roku. Usługa taka to tylko 50 zł za całość. Super!!! Myślałam, że kilka stów :D

Jak będzie brzydka pogoda taka jak dziś, to też pójdziemy w góry. A mnie kusi by zejść ze szlaku. Nie cierpię chodzić tam gdzie wszyscy. :) ale na pewno pójdziemy szlakiem :)

Brat cieszy się na kuzynki futrzaste i powiedział, że by w góry i tak nie chciał jechać. W sumie nawet nie pomyślałam wcześniej, bo strach o koty przesłania mi myślenie - to jest piątek, sobota i niedziela, braciszek nie idzie do szkoły, wiec moje kotki będą miały całodobową opiekę. Pewnie i mama będzie i braciszek zawoła swoją dziewczynę, żeby jej zaimponować swoją opieką nad kotami :D Więc Kitusia i Marysia zostają w dobrych rękach :) (no to jeszcze jest drugi strach - jak ja nie wrócę to co z nimi będzie ahhhh te koty)

:) Dorotko Tatry to Tatry <3 :) Ale na zdjęciach wiedziałam również imponujące szczyty karkonoskie, więc mam nadzieję, że też przegryzę to i mi się spodoba :)

A najlepsze jest to, że mi się opłaca jeździć na wycieczki, bo zdjęcia z wycieczek sprzedaję :D Więc muszę dużo fajnych zrobić :)
Ostatnio edytowano Śro kwi 08, 2015 10:39 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Śro kwi 08, 2015 10:39 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

No, bardzo jestem ciekawa, jak odbierzesz Karkonosze :) Czekam na Wasze wrażenia i zdjęcia :)
NIe omińcie Śnieżnych Kotłów. Widzę po szlaku który wypisałaś, że tam będziecie :)

Sihaja

Post » Śro kwi 08, 2015 10:40 Re: Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

Ale wiem o czym mówisz :) Jak ktoś się Tatrami zarazi to potem ciężko polubić zamienniki ;)

klaudiafj

[poprzednia][następna]