Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 04, 2015 14:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna-Tina pisze:(...) kotka nie dostaje kroplówek. W lecznicy nie zalecają takich a ja nie potrafię się postawić chyba, a boję się działać całkiem na własną rękę.(...)

8O
Znaczy co? Liczą, że jej samo przejdzie?
A czy kotka dostaje teraz jakiś antybiotyk? Bo leukocyty jej rosną.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob kwi 04, 2015 17:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

myamya dzięki, udało się na szczęście podać w całości (kiedy już myślałam żeby odpuścić przestała na moment protestować i połknęła), ale pewnie nie raz się jeszcze przyda.
pixie65 same leki mają pomóc (mocznik spada więc tym bardziej trudno znaleźć argumenty). Dostaje Enroxil (od czwartku), najpierw w zastrzykach teraz w tabletkach (1 dziennie).
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Sob kwi 04, 2015 17:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Aha.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob kwi 04, 2015 19:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna-Tina pisze: pixie65 same leki mają pomóc (mocznik spada więc tym bardziej trudno znaleźć argumenty)

Ile razy dziennie sika kotka?
Jeszcze przed chwilą żyłam w przekonaniu, że kot z takimi wynikami nie obejdzie się bez kroplówek 8O
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Nie kwi 05, 2015 12:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:
Martyna-Tina pisze: pixie65 same leki mają pomóc (mocznik spada więc tym bardziej trudno znaleźć argumenty)

Ile razy dziennie sika kotka?
Jeszcze przed chwilą żyłam w przekonaniu, że kot z takimi wynikami nie obejdzie się bez kroplówek 8O

Co najmniej 2-3 razy, ale dokładnie nie jestem w stanie stwierdzić (mam też inne koty i nie ma mnie cały dzień z nią). Nie wiem czy ten brak kroplówek jest dla niej dobry. Niby czuje się raczej okej (tylko katar ją wkurza), ale wszyscy tutaj dajecie jednak częściej lub rzadziej więc to trochę dziwne. :? Ostatnią dostała w sumie nieco ponad tydzień temu i od tego czasu nic.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Nie kwi 05, 2015 13:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna, muszę to powiedzieć. Gdybym niecałe 2 lata temu nie zaczął podważać decyzji moich wetów, nie zdecydował się na samodzielne decydowanie o tym, jak ma być leczona Shila, dziś nie byłoby jej z nami. Dodam, że jej leczenie przebiegało bardzo podobnie do tego co opisujesz, z tą różnicą, że podawane było Ipakitine, a nie Alugastrin. Kroplówki dożylnie, karma nerkowa itp.Przy trzecim kryzysie (następowały drugi po 1,5 miesiąca od pierwszego, kolejny po 3 tygodniach) już nie dało się wkłuć, a weci stwierdzili, że nie są już w stanie pomóc.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Nie kwi 05, 2015 16:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

mgrpl mojej nie zalecono na razie karmy nerkowej, ale no cóż przeczytałam właśnie Twój wątek i widzę analogię. :?
Napisałam do Dr. Jonkisza z Wrocławia, mam nadzieję, że uda się załatwić jak najszybciej wizytę. Powinnam od razu się tym zająć ale uśpiona w miarę dobrym samopoczuciem kotki postanowiłam zaczekać, ehh szkoda gadać. :(
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Nie kwi 05, 2015 16:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Gdyby każdy podejmował taką decyzję na czas możnaby sporo kotów z PNN uratować. Twoja kicia jeszcze jest w niezłym stanie mimo słabych wyników, więc sądzę, że rokowania powinny być dobre :-) Cieszę się, że się zdecydowałaś ;-) Zdecydowanie lepiej teraz niż byś miała szukać dla kici ratunku gdy już by było za późno, albo nawet "tylko" dramatycznie źle.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Pon kwi 06, 2015 12:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam ponownie,
w sobotę moja kocica miała powtórne badania - tylko mocznik i kreatynina. Wyniki mocno skoczyły tj kreatynina ponad 8 mocznik ponad 600. Wet jest jaki jest - ma swoją jedyną, objawioną prawdę i doszłam do wniosku, że potrzebny jest mi tylko do robienia wyników. Stwierdził, że kotu już nic nie pomoże, że przy takich wynikach to nie będzie nic jadła itd. - to co standardowo większość z Was pewnie słyszała. Kocica po powrocie od weta wciągnęła całą saszetkę RC renal (wcześniej od paru dni miała też apetyt)- akurat na to miała ochotę. Jeśli chodzi o samopoczucie to całkiem, całkiem - pije, podjada - daję jej co chce a to RC renal, to kurczaka z ipakitine, a to inną karmę, czasem podje chrupki sanabelle urinary. Sika dość często, jest jak na swój wiek aktywna.
Z wetem nie mam zamiaru dyskutować co już pisałam wcześniej, a alternatywy nie mam więc niejako "leczę na własną rękę" konsultując telefonicznie ze znajomą wet. Kocica dostaje do 250 ml płynów podskórnie dziennie - piszę do ponieważ, ze względu na aktywność czasem jest to 150 ml, czasem 200 ml a czasami uda się 250 ml. Płyny to NaCl 100 ml z duphatyle i PWE 100-150 ml. Dopaszczowo alugastrin, rubenal rozgnieciony z olejem z łososia i ipakitine ewentualnie zamiennie z renalvetem. Dopóki kotka ma komfort życia będziemy walczyć i teraz pytanie czy stosował ktoś preparat pronefra? W sumie cenowo nie wychodzi tragicznie, a chciałabym poznać opinie, bo producent napisać może wszystko ;). Druga sprawa - apetyt - w tej chwili kotka je dość dobrze, ale wiadomo, że może zdarzyć się kryzys, czy są preparaty dla ludzi, które zadziałają u kota, a są dostępne w aptece bez recepty?

askakonik

Od: Śro kwi 01, 2015 19:30

Post » Pon kwi 06, 2015 22:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

raczej chyba wszystkie są na receptę
mam mirtor, jak chcesz, to mogę Ci wysłać kilka tabletek
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto kwi 07, 2015 21:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie kupował i gdzie kupić Renalzin... :roll:
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Wto kwi 07, 2015 22:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Azodyl jest w kapsułkach dojelitowych i dlatego też powinien być podawany w całości. Ja swojej kocicy podaję tabletki do gardła, po prostu nauczyłam się że lewą ręką otwieram zawiasy pyszczka, a prawą palcem wskazujący i kciukiem pakuję do pysia jak najgłębiej, a potem szybko cofam kciuk a palcem wskazującym wpycham jeszcze dalej do gardziołka. Nie wiem czy to zrozumiale opisałam, ale podaję jej tak tabletki od lat 5 a wcześniej innym kotom tak samo, jest to do wypracowania, jeśli Ty będziesz cool, działała szybko i pewnie, z zaskoczenia - bo ja nie owijam, nie robię rytuałów przygotowawczych, tylko jak sobie na przykład drzemie, ja bach, z zaskoczenia jak James Bond lewą ręką otwieram pysio, w prawej już mam kapsułkę i bach.

Hania

Od: Śro gru 01, 2004 13:57

Post » Wto kwi 07, 2015 22:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

nie wiem, ale każdy z nas kto ma kota nerkowego robi coś na własną rękę, albo idzie do innego weta, albo wręcz sam podaje to co inni weci podają kotom z forum, ja tak robię z Renvelą, bo dla mojego weta jeśli fosfor jest w normie labolatoryjnej to jest ok, a wg źródeł tutaj cytowanych norma fosforu dla kota nerkowego jest generalnie do 4.5 więc ja nie będę kopać się z koniem, tylko staram się utrzymać na tym poziomie do 4,5 i tyle, karmy też podaję bytowe na zmianę z renalowymi i też się nie spowiadam z tego że podaję niskofosforowe Terra Faelis bo weci nawet nie wiedzą co to jest

Hania

Od: Śro gru 01, 2004 13:57

Post » Śro kwi 08, 2015 7:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie kupował i gdzie kupić Renalzin... :roll:

Ja kupowałam tu: http://www.animeddirect.co.uk/renalzin-50ml.html
jest też na amazonie (przynajmniej był, jak kiedyś sprawdzałam) i pewnie na ebayu.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro kwi 08, 2015 8:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:
catalina pisze:Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie kupował i gdzie kupić Renalzin... :roll:

Ja kupowałam tu: http://www.animeddirect.co.uk/renalzin-50ml.html
jest też na amazonie (przynajmniej był, jak kiedyś sprawdzałam) i pewnie na ebayu.

Dzięki Yagutka. Bo się nad nim zastanawiam. W którymś wątku czytałam, że lantan się tez w organizmie odkłada....

A tak z innej beczki, Negra ma tragedię w paszczy, łącznie z nadżerkami, kamieniem, dziwnie czarnymi dziąsłami i zębami w okolicach dziąseł. Lekarz zaproponował, żeby ją uśpić na kilka minut, podłączoną do kroplówki dożylnej i usunąć co najgorsze w szybkim tempie. Nie wiem co mam robić. Jeżeli nerki się nie poprawią, ą wszystko na razie wskazuje, że nie, to nigdy jej tego nie wyczyszczę, a świadomość, że ją boli jest okropna. Z drugiej strony je suche, chętniej niz mokre. Więc nie wiem czy jest aż tak wytrzymała na ból. Do tego ta cholerna kreatynina nie spada. Na razie zatrzymała się po 3 tygodniach na 6,5. :placz:
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

[poprzednia][następna]