Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 18, 2015 19:26 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Opowiem, jak mi się uda tam zalogować, bo coś ichnia strona nie chce współpracować.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw mar 19, 2015 9:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A u mnie od razu otwiera się cały pdf.

edit: a jeśli ktoś znalazł by czas i chęci to rzućcie proszę okiem też na to:
http://www.felinediabetes.com/zorans_article.pdf
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw mar 19, 2015 9:54 Re: Wątek dla nerkowców - IX

U mnie też się otwiera, ale nie mogę sobie ściągnąć na dysk, a to bym chciała zrobić.

Yagutka

Post » Czw mar 19, 2015 9:55 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ale da się całość zaznaczyć i skopiować. Wiem, że to nie to samo ale zawsze coś...
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw mar 19, 2015 10:00 Re: Wątek dla nerkowców - IX

ha, znalazłam gdzie indziej w guglu :)

Yagutka

Post » Czw mar 26, 2015 12:37 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dotarłam do artykułu: http://wple.net/nefrologia/nef_numery-2 ... michal.pdf
Czy ktoś mi może powiedzieć, dlaczego u kotów stosuje się wodorotlenek glinu do zbijania fosforu, skoro z tego artykułu wybitnie wynika, że u ludzi jest toksyczny i stosowany jest wyłącznie jako leczenie ratunkowe?
I z tego wynika, że węglan wapnia (u kotów Ipakitine), jest lepszy.
Pytanie: czy jeżeli mam wapń z alg, to mogę przyjąć, że jest to węglan wapnia i podawać kotu jako wyłapywacz? Stosował ktoś?

Druga sprawa.
Po miesiącu podawania Biopronu w dawce 10 tabletek dziennie mocznik i kreatynina poszły istotnie w górę. W związku z tym śmiem twierdzić, że u Maćka nie działa :(

Edit: czy ktos stosował węglan lantanu jako wyłapywacz?

Yagutka

Post » Czw mar 26, 2015 13:25 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Yagutka pisze:Dotarłam do artykułu: http://wple.net/nefrologia/nef_numery-2 ... michal.pdf
Czy ktoś mi może powiedzieć, dlaczego u kotów stosuje się wodorotlenek glinu do zbijania fosforu, skoro z tego artykułu wybitnie wynika, że u ludzi jest toksyczny i stosowany jest wyłącznie jako leczenie ratunkowe?

Yagutka, było już o tym kiedyś mówione - z tego (nienowego) artykułu wynika, że najlepszy (z wówczas dostępnych) jest sewelamer (ciekawe, dlaczego...).
Z glinem jest u LUDZI problem tego typu, że podaje się go dużo i długo. I dlatego istnieje niebezpieczeństwo kumulacji.
Póki co nie udało mi się dotrzeć do żadnego badania pokazującego podobny efekt u kotów.

Yagutka pisze:I z tego wynika, że węglan wapnia (u kotów Ipakitine), jest lepszy.
Pytanie: czy jeżeli mam wapń z alg, to mogę przyjąć, że jest to węglan wapnia i podawać kotu jako wyłapywacz? Stosował ktoś?

To czy ipakitine jest lepsze można sprawdzić robiąc kotu regularne badania krwi a konkretnie jonogram (nie tylko oznaczając poziom wapnia ale też fosforu i reszty).
Poza tym w ipakitine jest chitosan - "wyłapywacz" tłuszczu, zupełnie niepotrzebny większości chudych kotów z zaawansowaną pnn.

Yagutka pisze:Edit: czy ktos stosował węglan lantanu jako wyłapywacz?

Lantan też może się kumulować w organizmie, tak samo jak glin.

Tutaj poczytaj:
http://www.aotm.gov.pl/bip/assets/files ... .12.05.pdf
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw mar 26, 2015 13:34 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dzięki za odpowiedź :)

Z dostępem do wodorotlenku glinu czytałam, że są teraz problemy - zaraz idę czytać dalej, gdzie i co można zakupić.

Yagutka

Post » Czw mar 26, 2015 13:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Możesz sobie sprowadzić renalzin z UK, jeśli chcesz koniecznie lantanowca:
http://www.renalzin.co.uk/en/renalzin/index.php
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 26, 2015 13:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dzięki, no właśnie obczajam, co kupić i gdzie.

Najchętniej kupiłabym coś, co się nie daje do żarcia, tylko można dać kotu do pyska po zjedzeniu, bo Maciek raz je, raz nie je, więc co któraś miska z żarciem idzie do kosza, szkoda, żeby szła do kosza z lekami.

Yagutka

Post » Czw mar 26, 2015 13:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Sewelamery stosuje się do pyska.
Niestety nie zauważyłam większej skuteczności - w ciągu 2,5 tygodnia podawania fosfor skoczył o 1 w górę :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw mar 26, 2015 13:47 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ten fosrenol to są jakieś tabletki do żucia - może wystarczyłoby je pokruszyć i dać kotu do paszczy?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 26, 2015 13:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Sewelamer wiem, że się daje do pyska, ale są problemy z zakupem i dostępnością - chyba że coś się zmienilo??

A chciałabym coś mieć na JUŻ. Zresztą i tak może się okazać, że panikuję i fosfor spadnie, bo Maciek miewa różne wahania, no ale tak wysokiego jeszcze przez 2 lata nie miał.

Fosrenol chyba też jest trudno zdobyć? Znalazłam info o cenie 300 euro za opakowanie. W tym kontekście taki renalzin za 20 funtów to jak za darmo ;)

Yagutka

Post » Czw mar 26, 2015 18:34 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Jeśli chodzi o wodorotlenek glinu, to można kupić sam środek aktywny, za około 500 zł wychodzi dawka na jakieś 2 lata ;-) Na razie zdecydowaliśmy się kupić Sewelamer, więc nie testowałem ani zakupu (nie jest wymagana recepta), ani stosowania zamiast alusalu, ale na swojej stronie Tanya podaje takie rozwiązanie. Yagutka, jeśli chcesz podeślę linka, tylko niestety też trzeba odczekać te 2 (około) tygodnie aż przyjdzie.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Czw mar 26, 2015 19:21 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A kupujecie całe opakowanie sewelameru? Bo wiesz, gdybyście mieli coś odsprzedać, to ja chętnie :)

Na razie zakupiłam renalzin, nawet napisali, że już wysłali, mam nadzieję, że przed świętami dojdzie.

Yagutka

[poprzednia][następna]