SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt mar 20, 2015 12:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Trochę nie na temat, ale nie wiem gdzie mogłabym zadać to pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątku. Moja kotka praktycznie cały czas domaga się jedzenia, najchętniej jadłaby co godzinę. W ciągu dnia zjada 4-5 porcji mokrej karmy po ok. 40g każda. Je Feringę na przemian z rybną Smillą. Dodatkowo do niedawna miała stały dostęp do miseczki z suchą karmą (zielona Porta 21). 1,5 miesiąca temu została wysterylizowana i od tamtej pory domaga się jedzenia prawie non stop, no i zauważyłam że trochę przytyła. Ma 9 miesięcy i waży prawie 4 kg, choć przy jej budowie aż tak bardzo tego nie widać. Teraz suchą karmę wystawiam jej tylko na noc, w ciągu dnia dostaje te 4-5 posiłków, ale i tak cały czas domaga się więcej jedzenia, po kilka razy podchodzi do pustej miski i próbuje z niej jeszcze coś wylizać. Sama już zgłupiałam i nie wiem, czy głodzę ją czy przekarmiam :roll: Potrzebuję obiektywnego spojrzenia na sprawę. Czy pilnowanie by dostawała nie więcej niż 4 mokre posiłki (po 40g) + zostawienie suchego cały czas w misce będzie dobrym pomysłem? Nie wiem z której strony to ugryźć, jak najlepiej zachować dzienną normę. Będę wdzięczna za odpowiedzi :kotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Pt mar 20, 2015 12:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

jest młoda, rośnie jeszcze.

ja bym jej suche postawiła na stałe (chyba, że jeść będzie do wypęku i wyrzygu) albo większe ilości mokrego co kilka godzin (nic nie stoi na przeszkodzie - chyba tylko finanse - by jadła więcej mokrego). ewentualnie - mokre do pełna co kilka godzin, jak jesteś w domu, a suche do miseczki na noc i jak wychodzisz.
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt mar 20, 2015 13:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No właśnie, to jeszcze młodziak, niech je mokre i dopycha nocą suchym, tak jak jej dajesz.

Feringa zaleca dla dorosłego, średniej wagi kota 200-250 g mokrej karmy na dobę. Ja taką puszkę 200g dzielę na cztery porcje po 50g, moi dorośli kocurowie zjadają po jednej puszce na dobę na kocią twarz (ta druga na ogół jakaś inna - GranataPet albo CatzFine Food - czyli na dwa pierwsze posiłki schodzi pół puszki i pół puszki, na dwa następne też po pół, tylko innej), suchego im nie daję. No ale oni już nie rosną, tylko by utyli, a jak bym dała większe porcje, to albo nie zjedzą, albo zeżrą z łakomstwa i wyrzygają.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt mar 20, 2015 22:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 pisze:Moja kotka praktycznie cały czas domaga się jedzenia, najchętniej jadłaby co godzinę.

Czy masz w domu jeszcze jakieś inne koty oprócz Niej?

Mam na chacie wiecznie głodną kotkę (nieciekawa przeszłość, musiała głodować wcześniej), która pożera karmę, ale nie tyje.
Jest bardzo ruchliwa, wchodzi w interakcje energochłonne z innymi kotami, więc spala tę energię karmy i nie tyje :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt mar 20, 2015 23:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 - ja to mam problem w drugą stronę hehe. Mój kociak ma około 7-8 miesięcy i dziś dokładnie mijają dwa tygodnie od kastracji. Przed zabiegiem jadł jak szalony mokra karma znikała raz dwa a teraz z wielkim problemem ma dzień gdzie się zajada ale ogólnie nie bardzo mu idzie. Za to suche znika więc aż tak się nie martwię :) Dziś zamówiłam mu puszeczki GranataPet zobaczymy co on na to ;)

Tynusia

Od: Nie mar 08, 2015 0:57

Post » Sob mar 21, 2015 20:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tynusia pisze: Za to suche znika więc aż tak się nie martwię :) Dziś zamówiłam mu puszeczki GranataPet zobaczymy co on na to ;)

Mam na chacie chrupkowego kota - uwielbia suchą karmę, nie jada żadnej karmy mokrej (a testowałam wszystko, co dobre wg spisu z tego wątku) z wyjątkiem fast foodu kociego, który od czasu do czasu daję mojej kociarni (whiskas, gourmet, felix - w homeopatycznych porcjach).
Nawet na mięso nie reaguje (ani kurczak, ani wołowina), co najwyżej poskubie.
Za to każdą nową karmę suchą pożera z apetytem (Applaws, Acana, Porta 21, Feringa, Purizon), aż do wymiotów :)
Jakiś czas temu przestałam się przejmować, że nie je mokrej, bo kot ma się dobrze.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob mar 21, 2015 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ted/471571 mam pytanie odnoscie tej nowej Porty wanted i tej drugiej czy moze ktos z forumowiczow juz testowal?
Ostatnio edytowano Nie mar 22, 2015 12:23 przez piter7, łącznie edytowano 1 raz

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Sob mar 21, 2015 21:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

piter7 pisze:http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta mam pytanie odnoscie tej nowej Porty wanted i tej drugiej czy moze ktos z forumowiczow juz testowal?

Testowałam Porta 21 Wanted - moim kotom smakowała.
Cenowo wypada jak Applaws, Acana itp. droższe karmy bezzbożowe.
Weszła niedawno na rynek - dla mnie to wymysł marketingowy, bo równie dobra jest znacznie tańsza Porta 21 Feline Finest Sensible, bo też bezzbożowa, moje koty chętnie ją jedzą:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob mar 21, 2015 21:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

piter7

Post » Sob mar 21, 2015 21:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nawet nie chcę wiedzieć, w jakim świecie "naturalne potrzeby kota" oznaczają słodkie ziemniaki, dynię, koper, pietruszkę, tymianek, majeranek, oregano, itd. 8O

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Sob mar 21, 2015 22:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Droga jak na skład.

Polecam Ci Acanę Grasslands, Applaws łosoś i tuńczyk, Feringa kaczka, Porta 21 Sensible - przetestowane na moich trzech kotach i czterech różnych tymczasach.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob mar 21, 2015 23:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Suchej karmy nie podaje się z mokrą . Sucha dłużej się trawi . Jeżeli kotka jest bez przerwy głodna to zrób jej analizy kału na pasożyty i zwiększ kaloryczność karmy . Może na przekąskę porcję: tłuszczyku z gęsi , żółtko, śmietanę 30% , masełko . Coś ze zwierzęcych tłuszczy . Bardzo dobry jest olej z łososia . Ograniczenie jedzenia rosnącej kotce nie jest dobrym pomysłem . Unikaj karm z węglowodanami , kasze , ziemniaki ,zboża itp, rozkładają się na cukry w przewodzie pokarmowym i są doskonałym budulcem tkanki tłuszczowej , z której kot korzystać nie może . Tłuszcz to dla niego energia . Co do suchej karmy to proponuję poczytać wątki kotów nerkowych , zanim będzie kłopot z własnym .
Nie uczłowieczaj kota - ukoć człowieka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czarna Mańka

Od: Śro lis 20, 2013 10:49

Post » Nie mar 22, 2015 0:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

akne pisze:Polecam Ci Acanę Grasslands, Applaws łosoś i tuńczyk, Feringa kaczka, Porta 21 Sensible - przetestowane na moich trzech kotach i czterech różnych tymczasach.

A Cats Heaven? Jest dużo gorsza od Sensible?
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Nie mar 22, 2015 10:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje koty mowia, ze gorsza... :)
ObrazekObrazek
Angels can fly because they take themselves lightly

Anemon

Od: Śro lis 05, 2008 21:24

Post » Nie mar 22, 2015 12:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moj kot tez Porta 21 zielona na zmiane z Applawsem suche a mokra glownie Animonda Carny wyjatkowo na probe Smila a testujemy cff na razie tylko 2 smaki wyprobowane ale najwazniejsze ze smakuje :)

piter7

[poprzednia][następna]