Dyziek i Gapcio czyli duży gamoń i mały gamoń

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 11, 2015 16:53 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Śliczne te koty :1luvu:
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Śro mar 11, 2015 22:38 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Dziękujemy :)

Tajgusia i rezydentka w jednym pokoju (Tajga na fotach wychodzi dużo większa, a naprawde to szczupaczek, poł gamonia lub rezydentki)

Obrazek

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 5 >>

Post » Pt mar 13, 2015 10:18 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Żaba zwana Mańką sie rozbrykała, pryga po łazience jak żaba z motorkiem. Gamonie nie są zbyt nachalne i nawet duży nie wpycha się na siłę do lazienki, ale lubi sobie w progu popatrzec na nową dziewczynę. To dziewczyna już coraz sprytniej wymyka się na wolność do gamoni, a one na to jak na lato. Ale zagoniona z powrotem do izolatki Mańka bawi się sama i ze mną, nie jojczy, że ją zamykaja. I wcina każdą ilość mięska z indyka.
Byłysmy u wetki, nowej, chwalonej na Miau i poza, bo nasza chwilowo nie przyjmuje. Wetka dobra, bardzo dokladna. Nie wiem, czy nie za bardzo 8)
Rozmawialysmy o testach, bo żabie wypada powtorzyc FeLV, a wetka - co ciekawe - poleca tez testy na FIP, ze warto wiedziec, ze kot jest nosicielem, obserwowac go i w ogole... Hmm, juz widze to tymczasowanie, gdy dodatkowo testujemy i izolujemy koty z koronawirusem. Kto ma przetestowane swoje? :mrgreen:
Wracajac do Mańki, mam kontynuowac zapuszczanie Oridermylu do uchów i traktowac strupa po zastrzyku rivanolem i maścią. Manka została tez odpchlona. bo wetka zauważyla odchody w siersci. Ja, slepa komenda, nie widziałam pcheł, to uwierzyłam, ze jest skutecznie odpchlona. Mam nadzieje, ze te zabląkane, co ich nie widziałam, zdechły na Mańce, a nie skaczą po gamoniach, ech.

A Murka cieszy się z wiosny i układa się na słoneczku jak świeci :)

Obrazek
Obrazek

Arcana

Post » Pt mar 13, 2015 10:30 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Mureczka jaka wiosenna :1luvu:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Pt mar 13, 2015 10:38 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Noo, w zimie w ogole nie wchodziła na ten parapet, a teraz ciągnie do slonka i wybiera miejsca sloneczne :)

Arcana

Post » Pt mar 13, 2015 21:24 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Ładna dziewunia :kotek:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob mar 14, 2015 12:42 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Kiedys moja koleżanka, sądząc widocznie, że jestem fanką rudych, rzuciła tonem, jakby wypowiadała wojnę: "A i tak najbardziej podoba mi się ta bura" :mrgreen:
Zawsze lubiłam marmurkowe umaszczenie, zdecydowanie bardziej niz rude, ale u Murki nigdy nie doceniłam urody, bo ciagle cos innego zajmowało uwagę. Mordkę ma staruszki lub kotki doświadczonej przez życie. Kiedys w lecznicy widziałam 17 letniego kota, ktorego oceniłabym na 3-5 lat. Wieku Murki nawet wetka nie umie określić. Rude tez nie zostały u mnie dlatego, ze rude. Inne fajne rude wyadoptowałam, a zostaly skrajne: lobuz i nieśmialek.

Arcana

Post » Sob mar 14, 2015 19:22 Re: Murka, gamonie i ... Tajga co kocha koty

Z domu Tajgi mam coraz lepsze wiadomości. Dziewczynki już zaczynają się razem bawić. Wielka w tym zasługa Dużej, która im pomaga dzięki wspaniałej intuicji i miłości do kotów. Jak ja kocham takie domy! Nie mam wrażenia, że się narzucam z pytaniami i radami, a jak trzeba, to Duża dzwoni do mnie i o coś pyta. Tajga zaufała Dużej, śpi z Dużymi obok rezydentki, przychodzi się pomiziać. Czasem jeszcze robi odwrót, gdy do niej podchodzić, ale u mnie też tak było. Kwestia czasu. To pierwsze jej miesiące w domu po pół roku życia pod krzakiem.
Za to mała Mańka już się nudzi w izolatce i chce wychodzić do gamoni. Na trochę ją wypuściłam, a właściwie sama wyskoczyła. Gamonie to cudne chłopaki. Bez zbytnich emocji przyjmują przyjaźnie nowego kotka i same przy tym korzystają, bo maluch wnosi trochę ruchu i zabawy do codziennej nudy :)
Murka na razie nie zauważa intruza w łazience, rzadko tam zagląda. Na Tajgę fukała, pewnie za nią nie tęskni ;)
Rozmawiam z sympatyczną rodziną w sprawie adopcji małej, w poniedziałek planujemy się spotkać. Rodzina ma 2 koty i psa, dlatego trzeba powtórzyć małej test na białaczkę przed ewentualna adopcją. Domek ze zwierzakami byłby wymarzony dla małej, choć z tego, co już widzę, sama też dałaby radę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arcana

Post » Śro mar 18, 2015 11:29 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Z domu Tajgi mam bardzo dobre wiadomości. Kotki się już razem bawią, ganiają, śpią na nogach opiekunów... Dokocenie w tydzień :ok:
Mialam taką nadzieję, znając charaktery obu koteczek, ale i tak na początku się martwiłam, że Tajga nie je i tęskni za gamoniami.

ObrazekObrazek
Obrazek

Arcana

Post » Śro mar 18, 2015 11:37 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Super, bardzo się cieszę Grażynko :D
Tajga, sama słodycz :love:
Obrazek

bulba

Post » Śro mar 18, 2015 12:00 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Dzięki, Kasiu :)
Ja też się ucieszyłam. Wreszcie jakieś dobre wiadomości, bo w tym roku ciągle cos sie chrzani.
Mała kolorowa też ma szansę na fajny dom, tylko musimy poczekać na powtorkę testu, bo dom zwierzolubny - z dwoma kotami i psem. Mała przyjechała z dużym strupem po zastrzyku na boku, który sobie rozlizywała i wygladalo fatalnie. Ale po paru dniach smarowania skóra juz zagojona i strupek tyci. Goi się jak na psie :mrgreen:
Byle te testy jeszcze byly ok. Miala w poprzednim FeLV-, ale trzeba powtorzyc dla pewności. Mała wcina każdą ilość surowego indyka, nie nadążam z dokładkami... Jest otwarta i odważna, pozwalam jej pobiegać z gamoniami po całym mieszkaniu. Oby te testy... :201494

Obrazek

Arcana

Post » Śro mar 18, 2015 12:10 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

No to za testy :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Post » Śro mar 18, 2015 12:52 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Nie dziękuję na wszelki wypadek :)

O, tak sobie śpimy ... I to jest ten strachliwy kotek, z którym DS sobie nie radził.
A mówiłam, że żaba? :mrgreen:

ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Śro mar 18, 2015 13:04 przez Arcana, łącznie edytowano 1 raz

Arcana

Post » Śro mar 18, 2015 13:00 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Cudo :1luvu:
Obrazek

bulba

Post » Śro mar 18, 2015 13:13 Re: Murka, gamonie oraz Tajga w DS i mała Mańka w DT

Dziękujemy :1luvu:
Mała jest bez porównania odważniejsza od Tajgi. Śmiały, wesoły, żywy kotek. Zresztą to zrozumiałe, bo kociaki trafiły do Krystyny jako maleństwa i od ponad 2 miesięcy są w domowych warunkach, a Tajga spędziła pól roku pod krzakiem, zanim trafila do domu.
Żabie powinno być jeszcze łatwiej zaaklimatyzować się w DS, tym bardziej, ze są tam zwierzaki, w tym owczarkowaty piesio kochający koty.

Zdjęcie fatalne, ale widok żaby i Murki razem bezcenny, bo Murka ciagle warczy na małą i gotowa dać z liścia, gdyby podeszła. Zaba jej pod łapę nie podchodzi, ale tez sie nie boi, nie ucieka. Żaba da sobie radę w życiu :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Arcana

[poprzednia][następna]