Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 12, 2015 14:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Biopron to ludzki probiotyk, który zawiera bakterie, które mają zdolność rozkładania mocznika w przewodzie pokarmowy zmniejszając jego ogólną ilość w kocie. To taki zamiennik amerykańskiego azodylu.

Niestety wszelkie wyniki jonogramów mam w mmol/l, możesz mi dopisać normy labu, który robił badanie?

Być może się mylę, niech mnie ktoś poprawi jeśli tak jest, ale wydaje mi się, że skoro nerki są zniszczone, co widać w USG, którego jesteś pewna, tak?, to wydaje mi się, że troszkę płynoterapii i ograniczenie fosforu miało by sens bo trochę wspomogłoby i odciążyło, niejako, nerki.

Znalazłam gdzieś informacje, że jeśli wiemy, że z nerami źle się dzieje - obraz USG, wyniki CREA i UREA, to nawet jeśli fosfor jest ok to powinno się już zadbać o to by był w dolnej granicy normy i ograniczać jego podaż po to by nie obciążać dodatkowo nerek.

Co do kroplówek - Zołza dostaje kroplówkę czasem raz, czasem dwa, max 3 razy w tygodniu. Jak mamy czas, ona ma nastrój itp. Dzięki temu mocznik utrzymujemy zaraz za górną granicą a CREA na poziomie 2,6 - 2,8 mg/dl przy normie maszyny 2,4 mg/dl. Toffik, ze względu na wyniki krwi musi być podlewany ale ze względu, że ma może z 60% działającej jednej nerki nie można jej zbytnio obciążać to podajemy tak ze 125ml RS na zmianę z LRS co trzeci dzień. I dzięki nim dobrze się czuje. Z tego, co pamiętam fosfor mieliśmy jeszcze w normie, górnej ale normie, ale renagel wprowadziłam.

Doświadczenie opiekunów nerkowców pokazuje, że wcześnie wprowadzona płynoterpia jest kluczem do sukcesu w prowadzeniu kotów z PNN. I w przypadku Zołzika to się sprawdza - weci odradzali kroplówki, robię je na własną rękę i odpowiedzialność a Zołzik żyje już 3 rok w świetnej kondycji. O stanie Toffika wiemy dopiero od grudnia ale on to już wybitnie żyje tylko dzięki kroplówkom. Zołzik ma około 14 lat, Toffik 15tu.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw mar 12, 2015 14:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:
Boo pisze:A co jest powodem niejedzenia? Mocznik? Nadżerki w pyszczku? Jest jakaś ewidentna przyczyna?

No nie wiem. Nadżerek w pyszczku nie widać. Ale zęby są całe w kamieniu i dziąsła czerwone. Myślę, że to to....

A propos jeszcze tego Alusalu, czy on łagodzi ewentualne nadżerki przewodu pokarmowego? Jeżeli nie, to co mogę jeszcze stosować?

Typowo do łagodzenia podrażnień i ewentualnych nadżerek w pp to bardziej zawiesiny się nadają, tak mi się wydaje. U nas dobrze sprawdza się ulgastran.

No to jak dziąsła są zaognione to, to może być jak najbardziej przyczyną niejedzenia. Kot nadaje się do zabiegu sanacji paszczy czy nie bardzo? Jeśli nie to choćby dentiseptem radziłabym smarować.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw mar 12, 2015 14:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mnie też się wydaje, że kroplówki dużo dają. Maciek jest kroplówkowany od 2 lat i chyba też głównie dzięki temu żyje, bo nie sądzę, żeby cokolwiek innego mu aż tak pomogło.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw mar 12, 2015 15:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś z Was orientuje się jak wyliczyć lukę anionową?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw mar 12, 2015 15:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Czy ktoś z Was orientuje się jak wyliczyć lukę anionową?

Wydaje mi się, że przede wszystkim najpierw musisz zrobić gazometrię, bo są Ci potrzebne wodorowęglany.
Kiedyś chciałam robić gazometrię u kota, ale wetka mi powiedziała, że nie zna w Kraku żadnego miejsca, które mogłaby polecić.

Yagutka

Post » Czw mar 12, 2015 22:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Boo pisze:Biopron to ludzki probiotyk, który zawiera bakterie, które mają zdolność rozkładania mocznika w przewodzie pokarmowy zmniejszając jego ogólną ilość w kocie. To taki zamiennik amerykańskiego azodylu.

.

Jak podawać Biopron na 5kg kota? Nie ma żadnych skutków ubocznych? Bez recepty można dostać?
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Pt mar 13, 2015 10:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:
Boo pisze:Biopron to ludzki probiotyk, który zawiera bakterie, które mają zdolność rozkładania mocznika w przewodzie pokarmowy zmniejszając jego ogólną ilość w kocie. To taki zamiennik amerykańskiego azodylu.

.

Jak podawać Biopron na 5kg kota? Nie ma żadnych skutków ubocznych? Bez recepty można dostać?

Tutaj ktoś przeliczył w ten sposób:
http://nerkipsa.pl/azodyl-zamieniamy-na ... zyc-dawke/

Ale tu na forum są osoby, które podają chyba 2 kapsułki dziennie.

O skutkach ubocznych nikt nic nie wie, można normalnie dostać w aptece.

Yagutka

Post » Pt mar 13, 2015 12:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:
catalina pisze:

.

Tutaj ktoś przeliczył w ten sposób:
http://nerkipsa.pl/azodyl-zamieniamy-na ... zyc-dawke/

Ale tu na forum są osoby, które podają chyba 2 kapsułki dziennie.

O skutkach ubocznych nikt nic nie wie, można normalnie dostać w aptece.

Już go zamówiłam w aptece. A co do dawkowania to kurcze, na tej stronie przy 4,5 kg kota wychodzi 14 kapsułek rano i 7 wieczorem!!!! Nieco więcej niż 2 dziennie :-))))))
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Pt mar 13, 2015 13:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie ma chyba na forum osoby, która stosowała Biopron w dawkach opisanych na w/w stronie. Osobiście bałabym się zafundować kotu taką mieszankę, biorąc pod uwagę to, że jednak skład Azodylu i Biopronu znacznie się od siebie różni.
Przeciętnie stosuje się jedną-dwie tabletki Biopronu dziennie.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."

Feliska97

Post » Pt mar 13, 2015 13:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:
Feliska97 pisze:Czy ktoś z Was orientuje się jak wyliczyć lukę anionową?

Wydaje mi się, że przede wszystkim najpierw musisz zrobić gazometrię, bo są Ci potrzebne wodorowęglany.
Kiedyś chciałam robić gazometrię u kota, ale wetka mi powiedziała, że nie zna w Kraku żadnego miejsca, które mogłaby polecić.

Dzięki za odpowiedź. Z gazometrią byłby duuuuży problem :roll:

Feliska97

Post » Pt mar 13, 2015 13:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Nie ma chyba na forum osoby, która stosowała Biopron w dawkach opisanych na w/w stronie. Osobiście bałabym się zafundować kotu taką mieszankę, biorąc pod uwagę to, że jednak skład Azodylu i Biopronu znacznie się od siebie różni.

Jestem podobnego zdania -- nie można w kota ładować za dużo bakterii tylko po to aby tych odpowiednich było tyle samo co w Azodylu. Przecież te pozostałe nie są obojętne. Dwie kapsułki biopronu to 9 miliardów CFU. My dawaliśmy, zgodnie z zaleceniem p. nefrolog, 2 kapsułki Azodylu dziennie, jeśli Azodyl ma 15 miliardów w jednej (informacja ze strony z linku, nie wiem czy prawdziwa, bo opakowania po Azodylu już nie mam) to dziennie dawaliśmy ich 30. Licząc ze względu na całkowita liczbę bakterii wychodzi 6,67 kapsułki biopronu na dobę. Przy okazji tak licząc, to Azodyl wychodzi taniej niż biopron.

rtratkie

Od: Śro gru 16, 2009 10:37

Post » Pt mar 13, 2015 13:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Nie ma chyba na forum osoby, która stosowała Biopron w dawkach opisanych na w/w stronie. Osobiście bałabym się zafundować kotu taką mieszankę, biorąc pod uwagę to, że jednak skład Azodylu i Biopronu znacznie się od siebie różni.

Ja daję prawie tyle ;)
10 tabletek rozpuszczonych w wodzie, w strzykawce. Nie, jeszcze nie robiłam badań kontrolnych, nie, nie ma żadnych skutków ubocznych jak na razie.
Po prostu chodzi o to, że najważniejszą bakterią jest S. thermophilus, to on odpowiada za "zjadanie" mocznika. W jednej kapsułce Azodylu jest 15 miliardów bakterii, przy czym większość to thermiphilus.
W 2 kapsułkach Biopronu jest 9 miliardów bakterii, z czego thermophilus stanowi tylko 10%, czyli niecały miliard. Czyli przy 10 kapsułkach mam 5 miliardów, i tak mniej niż w Azodylu :(

Ale planuję kupić thermophilusa osobno :kotek:

I tak, przy takim podawaniu Biopron wychodzi niewiele taniej, ale azodyl niestety stał się ciężko dostępny, stąd kombinuję.

Aha, i z tego co czytałam, aż tyle bakterii nie powinno mieć mega działań ubocznych,bo przy chorobach przewodu pokarmowego podaje się takie duże ilości bakterii.

Yagutka

Post » Pt mar 13, 2015 13:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Albo Yagutko jesteś bardzo odważna, albo ja bardzo zachowawcza ;-) Konsultowałaś z wetem takie dawkowanie?
U nas 1 tabletka dziennie też nie wywoływała żadnych skutków ubocznych ;-)
Znalazłam niedawno artykuł na temat probiotyków stosowanych u zwierząt, ale niestety nie miałam jeszcze czasu się w niego zagłębić. Na pewno efektywne dawki probiotyków są inne u ludzi i u zwierząt. Zależy to głównie od użytego szczepu bakterii oraz badanej grupy psów czy kotów.

Feliska97

Post » Pt mar 13, 2015 14:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

W tym artykule http://nopr.niscair.res.in/bitstream/12 ... 18-323.pdf
podawali 1 mld termophilusa na 100 gramów szczura, czyli przy kocie 3 kg należałoby podać 30 mld. Co w sumie odpowiada dawkowaniu Azodylu, tylko tam jest 30 mld wszystkich bakterii, nie samego termophilusa.

Yagutka

Post » Pt mar 13, 2015 14:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:Ale planuję kupić thermophilusa osobno :kotek:

A da się?
Yagutka pisze:Aha, i z tego co czytałam, aż tyle bakterii nie powinno mieć mega działań ubocznych,bo przy chorobach przewodu pokarmowego podaje się takie duże ilości bakterii.

W sumie to się na tym nie znam, ale na ulotce Biopronu jest napisane: " nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej". W przypadku ludzi to max 2 kapsułki dziennie.
Feliska97 pisze:Znalazłam niedawno artykuł na temat probiotyków stosowanych u zwierząt, ale niestety nie miałam jeszcze czasu się w niego zagłębić. Na pewno efektywne dawki probiotyków są inne u ludzi i u zwierząt. Zależy to głównie od użytego szczepu bakterii oraz badanej grupy psów czy kotów.

No właśnie, ja bym sie bała wpływu tej całej reszty szczepów przy tak dużym dawkowaniu. Ale może niesłusznie...

rtratkie

Od: Śro gru 16, 2009 10:37

[poprzednia][następna]