Mam pytanie do osób karmiących swoje koty Orijenem.
Właśnie wiercę znajomej dziurę w brzuchu, żeby koteła przestawiła na coś bezzbożowego i poleciłam jej Orijena. Ona sama wyszperała Purizona, który jest tańszy (w zooplusie 2,27kg Orijena kosztuje 89.80zł, a 2,5kg Purizona 69.80zł). Purizon ma jednak dość sporo ziemniaków (18% wg. składu podanego przez zooplus), a Orijen... No właśnie, na jaką stronę nie zajrzę, tam podają inny skład. Takie dwa przykładowe:
Zooplus.pl:
świeże mięso kurczaka (20%), suszone mięso kurczaka (15%), świeża wątróbka z kurczaka (4%), świeży śledź (4%), świeże mięso indyka (4%), suszone mięso z indyka (4%), świeża wątróbka z indyka (3%), świeże jaja 3%, świeży sandacz bez ości (3%), świeży łosoś (3%), świeże drobiowe serca (3%), chrząstki drobiowe (3%), suszony śledź (3%), suszony łosoś (3%), olej z wątróbek drobiowych (3%), tłuszcz z wątróbek drobiowych (2%), czerwona i zielona soczewica, zielony groszek, atlantyckie wodorosty, marchew, szpinak, groszek, lucerna, włókna grochu włoskiego, dynia, masło orzechowo- dyniowe, szpinak, marchewka, jabłka, gruszki Bartlett, żurawina, morszczyn, korzenie lukrecji, koper, nagietek, słodki koper, mięta, rumianek, mniszek lekarski, cząber, rozmaryn.
Najlepszekarmy.pl:
Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso z kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki, ryby, tłuszcz z kurczaka, całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, włókno z jabłek, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny.
Zioła i dodatki roślinne: korzeń prawoślazu (Althea officinalis) 350 mg/kg, korzeń cykorii (Cichorium intybus) 350 mg/kg, pokrzywa (Urtica dioica) 300 mg/kg, korzeń łopianu (Arctium lappa) 300 mg/kg, nasiona kopru (Foeniculum vulgare) 200 mg/kg, kwiaty nagietka (Calendula officinalis) 200 mg/kg, kwiat rumianku (Matricaria recutia L.) 200 mg/kg, oset (Silybum marianum) 200 mg/kg, cząber ogrodowy (Satureja hortensis) 100 mg/kg, ptasie ziele (Stellaria media) 50 mg/kg.
W "zooplusowym składzie" w ogóle nie ma ziemniaków. Ani chociażby oleju słonecznikowego.
W związku z tymi rozbieżnościami mam wielką prośbę - czy ktoś z Was, kto karmi Orijenem, mógłby mi spisać z opakowania prawdziwy skład? Z góry bardzo dziękuję