Czarek kot z felv - Będzie w domku.......

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 06, 2015 11:36 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Jeżeli pochowasz miski, koty nie będą się wylizywać ani gryźć to nie ma możliwości zarażenia się.Bombaj, białaczkowy kot w lecznicy bawił się z innymi kotami, wszystko pod kontrolą.Pisałam już, że zdrowe, dorosłe koty u koleżanki nie zaraziły się, a była u niej białaczkowa kotka, o czym koleżanka nie wiedziała.Koty wylizywały się, jadły ze wspólnej miski..itd.Tak było przez dwa miesiące.Kotka umarła, pozostałe zdrowe, przetestowane.
alab108, tak jak w podlinkowanym artykule, zrobiłabym test paskowy po upływie trzech miesięcy od pierwszego testu.Znam przypadek kota ponoć pozytywnego, teraz test wyszedł ujemny.Jest na forum, ale nie znajdę chyba.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt mar 06, 2015 12:00 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Ewa, a co z tym FIV? Czy to też może byc pomyłka? Czy też można za jakis czas powtórzyć? Czy są jakies inne może testy na sprawdzenie?
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pt mar 06, 2015 14:01 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Tutaj Ci nie pomogę, nic na ten temat nie wiem.Ktoś napisał, że mało prawdopodobne, aby był FelV + i FIV+ jednocześnie.Kot nie ma objawów, sama nie wiem.

ewar

Post » Pt mar 06, 2015 15:49 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

alab108 pisze:Ewa, a co z tym FIV? Czy to też może byc pomyłka? Czy też można za jakis czas powtórzyć? Czy są jakies inne może testy na sprawdzenie?

Nie, przy FIV nie ma pomyłki, jedyne co to źle zrobiony test, czy po dacie wazności. FIV ma przeciwciała specyficzne, jak są przeciwciała na FIV to FIV jest, tu nie ma sensu nic powtarzać, tym bardziej, że jak dobrze rozumiem Elis był robiony na FIV dwa razy i dwa razy wyszedł dodatni - to praktycznie eliminuje przypadek, że test został źle zrobiony lub był po terminie.
Jest test potwierdzający FIV, nazywa się Westerm Blotting (IDEXX go robi) ale myślę że nie ma co tracić kasy na to. Jedyne co to zrobić PCR na białaczkę i jak najszybciej wejść z Virbagenem, tym bardziej że kociak jest młody i w dobrej formie. Jest spora szansa na zwalczenie białaczki a wtedy też dużo łatwiej znaleźć dom, bo kot z FIV może być w zgodnym i kastrowanym stadzie, tutaj zakażenie jest dużo trudniejsze niż w przypadkubiałaczki.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt mar 06, 2015 18:06 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Gibutkowa pisze:
alab108 pisze:Ewa, a co z tym FIV? Czy to też może byc pomyłka? Czy też można za jakis czas powtórzyć? Czy są jakies inne może testy na sprawdzenie?

Nie, przy FIV nie ma pomyłki, jedyne co to źle zrobiony test, czy po dacie wazności. FIV ma przeciwciała specyficzne, jak są przeciwciała na FIV to FIV jest, tu nie ma sensu nic powtarzać, tym bardziej, że jak dobrze rozumiem Elis był robiony na FIV dwa razy i dwa razy wyszedł dodatni - to praktycznie eliminuje przypadek, że test został źle zrobiony lub był po terminie.
Jest test potwierdzający FIV, nazywa się Westerm Blotting (IDEXX go robi) ale myślę że nie ma co tracić kasy na to. Jedyne co to zrobić PCR na białaczkę i jak najszybciej wejść z Virbagenem, tym bardziej że kociak jest młody i w dobrej formie. Jest spora szansa na zwalczenie białaczki a wtedy też dużo łatwiej znaleźć dom, bo kot z FIV może być w zgodnym i kastrowanym stadzie, tutaj zakażenie jest dużo trudniejsze niż w przypadkubiałaczki.

Też uważasz , że PCR zrobić za 3 miesiące od pierwszego testu? Pierwszy był 8.02. Czaruś ma dosyć siedzenia sam w pokoju. To jeszcze dziecko, chce do kumpli :mrgreen:
Obrazek

alab108

Post » Pt mar 06, 2015 18:23 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Może ktos chce adoptować Czarusia co :)

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt mar 06, 2015 19:15 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Ja bym mu pozwoliła na zabawę z kotami.Oczywiście pod kontrolą, miski pochowane.Wirus nie przenosi się drogą kropelkową, polizanie futerka też niczym nie grozi.Ale ja to ja, z białaczką miałam czas się oswoić.

ewar

Post » Pt mar 06, 2015 19:32 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Czarek co do misek lubi tylko mokre feliksa z pomidorem :strach: za suchym nie przepada ....Zawsze jest ta obawa bo.......Jak go wypuszczę nawet pod kontrolą to potem zamykanie go samego , bedzie jeszcze gorzej .Bo popróbuje tej wolności ...i on lgnie do kotów i psów.. :| Tak źle tak nie dobrze , zdaje sobie sprawę ze z domkiem dla niego przy tylu zdrowych kotach to jak cud ..Mało jest takich domków co chcieli by takiego kota ,
Naprawdę nie wiem :|

lidka02

Post » Pt mar 06, 2015 22:36 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

alab108 pisze:
Gibutkowa pisze:

Też uważasz , że PCR zrobić za 3 miesiące od pierwszego testu? Pierwszy był 8.02. Czaruś ma dosyć siedzenia sam w pokoju. To jeszcze dziecko, chce do kumpli :mrgreen:

W kwestii białaczki się aż tak nie wypowiadam, skoro są tu osoby z doświadczeniem ;) Ja białaczkowca nie miałam, to co wiem to informacje od osób, które się białaczką zajmowały.
Co do FIV to tak jak pisałam - mie ma większego sensu powtarzać test, trzeba przyjąć że kot ma FIV i koniec. Natomiast jeśli udałoby się wyleczyć białączkę, czy też po teście okazałoby się że jej nie ma, to jego szanse na życie ze zdrowymi kotami się zwiększą.

Lidka - a nie możesz mu dać kumpla psa do zabawy? Przecież psa nie zarazi ;)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt mar 06, 2015 22:46 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Ma psy , tylko wiesz u mnie pokój przy kotach co mam zupełnie wyłączony miesiąc to .....sama wiesz ..Nie mam wili ..A jak koty widzą ze coś zamknięte i nie moga wejść , to robią się bardzo upierdliwe .Bo chca i juz :mrgreen: ....

lidka02

Post » Pt mar 06, 2015 23:39 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

A tu mlody tak z ukrycia bo jak wejde do niego to tylko sie mizia i mizia ..Nawet zdjęcia nie idzie mu zrobić :mrgreen: http://youtu.be/L6YusSWLAxA

lidka02

Post » Pon mar 09, 2015 11:21 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Hej, może podniosę Czarusia i poproszę o domek dla niego?
Obrazek

alab108

Post » Śro mar 11, 2015 10:31 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Jak Czarek się czuje? Kiedy myślisz robić PCR?
Obrazek

alab108

Post » Śro mar 11, 2015 11:31 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

jestem u Czarusia :D
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Czw mar 12, 2015 14:37 Re: Czarek kot z felv i fiv - szuka pilnie domku...Mryyyyyy

Światełko w tunelu viewtopic.php?f=13&t=168023
Pamiętam o Tobie malutki :P
Obrazek

alab108

[poprzednia][następna]