mir.ka pisze:dawaj przepis, na słodko to akurat dla mnie
może wreszcie cos zrobię z tą kaszą

Już
Ja ten krem dawałam na muffinki ale można go też zjeść samego z owocami czy pokruszonymi herbatnikami. Jest wiele opcji
Pisze z pamięci
Składniki:
1/2 szklanka kaszy jaglanej
1 cukier waniliowy lub laska wanilii
3 szklanki mleka najlepiej kokosowe lub migdałowe ale może być też krowie (u mnie tylko roślinne bo innego nie mogę)
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
Cukier do smaku jak ktoś lubi słodkie.
Wykonanie:
Kasze przelać zimną wodą, ciepłą i wrzątkiem. Wsypać do garnka, wlać mleko, wanilię, cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie wsypać kokos i migdały i wszystko zmiksować.
najlepiej jeść go na ciepło, bo zimno trochę twardnieje.
Mireczko ja dosładzałam 1 łyżką syropu z daktyli, albo może być inny syrop, czy też inne słodzik np cukier brzozowy.