SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lut 18, 2015 11:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kupowałam kiedyś sporo Miamor Milde Mahlzeit (drób z pstrągiem/łososiem) i wyglądała dokładnie tak. Nie ma w niej raczej dużo galaretki. Kotka uwielbiała tą karmę, dawałam na zmianę z PoN, bo jedna za chuda, a druga za tłusta :wink:

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Śro lut 18, 2015 11:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja moim futrom Miamora Milde Mahlzeit muszę bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, wtedy jedzą bez marudzenia.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro lut 18, 2015 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jaśnie panienka zupę Miamorkową czy Herringową wypija. Znaczy się: muszę jej sporo wody dolać, wtedy jest możliwość, że wychłepcze bez marudzenia. Tylko RC zjadała normalnie. 1/2 porcji na posiłek. :roll:
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Śro lut 18, 2015 13:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Felek uwielbia to http://www.telekarma.pl/p7999/stuzzy.mi ... .100.g.htm
Wymiata z miski szybko i bez marudzenia dlatego szukam czegoś konsystencji pasztetu ale z troche lepszym skladem jednak.

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pt lut 20, 2015 11:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pełno informacji o rodzajach karm, a ja z kolei szukam czegoś o stosunku mokrego do suchego. Jak często jedne i drugie? Ile jednego i drugiego? Suche cały czas a mokre kilka razy dziennie o ustalonej porze? A może to zależy od kota i jego upodobań? :)

brum156

Od: Sob lut 07, 2015 15:17

Post » Pt lut 20, 2015 11:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Najlepiej samo mokre, bez suchego. A jeszcze lepiej suplementowane surowe mięso.
Suche jest wygodniejsze i tańsze od puszek, więc dużo osób się nim posiłkuje. Ale koty mogłyby się bez chrupek obejść. I jeszcze na zdrowie by im to wyszło.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pt lut 20, 2015 12:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

W każdym razie jeśli i suche, i mokre, to oddzielnie - np. rano tylko suche, wieczorem tylko mokre. Bo inaczej się trawią i kotu robi się mętlik w żołądku, który usiłuje trawić w dwóch rozmaitych trybach.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt lut 20, 2015 12:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zaobserwowałam że Orijen znika z misek szybciej i chętniej niż TOTW i nie wiem czy się cieszyć czy martwic :-D

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Sob lut 21, 2015 13:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gatiko pisze:Hmmm... ja się nie znam. Pytam, bo muszę znaleźć coś, co nie ma duzo fosforu . Wyczytałam,że jeśli już suche, to Wildcat Etosha albo PON meadow. że niby ok...
Tyle,że ja nie umiem wybrać. Nie znam się na tym zupełnie.

A te różnice co podałas, to niezle rozjechane :strach:

Doczytuję trochę wcześniejszych stron i wpadł mi powyższy post w oczy. Jeśli chodzi o nerkowce to z Wild Cat wersja Karoo ma najniższy fosfor. Nie Etosha.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob lut 21, 2015 16:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A czy cosma w saszetkach jest odpowiednia dla kociąt? Gdzieś na barfnym forum przeczytałam, że w ogóle się nie nadaje, no więc wiem.
I jeszcze pytanie o PON, gdzie najlepiej kupować? Wszędzie albo niedostępne i w ogóle trudno znaleźć...
Ostatnio edytowano Sob lut 21, 2015 22:38 przez brum156, łącznie edytowano 1 raz

brum156

Od: Sob lut 07, 2015 15:17

Post » Sob lut 21, 2015 20:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Boo pisze:
gatiko pisze:Hmmm... ja się nie znam. Pytam, bo muszę znaleźć coś, co nie ma duzo fosforu . Wyczytałam,że jeśli już suche, to Wildcat Etosha albo PON meadow. że niby ok...
Tyle,że ja nie umiem wybrać. Nie znam się na tym zupełnie.

A te różnice co podałas, to niezle rozjechane :strach:

Doczytuję trochę wcześniejszych stron i wpadł mi powyższy post w oczy. Jeśli chodzi o nerkowce to z Wild Cat wersja Karoo ma najniższy fosfor. Nie Etosha.

Dzieki, dotarlam sama :-) Miałam swego czasu Etosha. Kurczę, ale mokra ta karma, wcześniej się nie spotkałam nigdy z "suchą-mokrą karmą" ;-)

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie lut 22, 2015 15:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Potrzebuję dobrych argumentów przeciw karmie Felix do rozmowy z potencjalnym DS, ktory tym karmi swojego kota. Juz zaczelam tlumaczyc, ze to 4% odpadów miesnych, gdy za Zooplusie wyczytalam, ze jednak wiecej :roll:

Co ciekawe, te najtansze duze puszki 400g maja niby lepszy sklad
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... elix/31317
od dwukrotnie drozszych saszetek (mniejsza zawartosc "miesa" i "ryb")
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... _gut/98393

Wygląda, ze to nawet lepszy sklad od Gourmetów, ktore sama funduje swoim kociskom, bo innych gotowych karm nie ruszą. Moje jedzą jeszcze mieso i suche bezzbozowe, ale ciekawa jestem, czy ze skladu wynika, ze Felix jest lepszy od innych slabych, w tym Gourmeta. Pomocy, pliss. :)

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 3 >>

Post » Nie lut 22, 2015 15:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

puszki 400g pisze:mięso i zwierzęce produkty uboczne (w tym 4% kaczki i 14% drobiu), ryba i rybne produkty uboczne, roślinnne produkty uboczne, minerały, cukier.

1. mięso - ile i jakiego? ze względu na "i" owo tajemnicze mięso może być razem z ZPB na pierwszym miejscu, jednak gwarantuję, że więcej jest ZPB niż mięsa. poza tym tylko 4% z tego (sumy mięsa i ZPB) to kaczka, a 14% - drób. od kiedy zresztą kaczka nie jest drobiem? jak to rozumieć? czy to znaczy 14%* drobiu, w tym 4% kaczki? potoczny język nie dopuszcza takiej konstrukcji, ale staranny (tzn. starannie niejasny) język etykiet owszem tak.
ZPB to nawet nie tłuszcz ani podroby, te są dla kota wartościowe: to skóra, chrząstki, rogi, kopyta, pióra, pozostałości po dowolnych procesach produkcji.
*machnęłam się przy przepisywaniu ;)
2. to samo przy rybie. jaka to ryba? ile tam łusek i śluzu, a ile ości?
3. roślinne produkty uboczne: nie wiadomo, jakie to rośliny (to ma znaczenie przy alergikach na przykład), a produkty uboczne to korzenie, skórki, liście; nie części jadalne roślin.
4. jakie minerały? ile? skąd wiadomo, czego kot dostaje wystarczająco dużo, a czego za mało? jaki jest stosunek wapnia do fosforu (nerki)?
5. po co kotu cukier?
6. gdzie jest tauryna?
7. jaka jest wilgotność karmy? gdzie analiza białka, tłuszczu, mikroelementów?
Ostatnio edytowano Nie lut 22, 2015 19:12 przez Maupa, łącznie edytowano 1 raz
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie lut 22, 2015 16:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dzieki :)
Ale jak wezmiemy np. saszetki Miamora, to sklad podobny (?)
Kurczak:
mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (20% kurczaka), minerały
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ale/371175

Probuje to zrozumiec, zeby lopatologicznie moc wytlumaczyc. Faktycznie, tak piszą, ze zwykle nie ma pewnosci, czy mowa o % w calej karmie, czy w tej miesnej i odpadowej czesci. Czy to 20% zawiera tez produkty uboczne kurczaka? I chyba o to chodzi.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 3 >>

Post » Nie lut 22, 2015 16:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jak już jesteśmy w temacie słabych karm, to chciałabym wtrącić swoje pytanie, na które nikt mi nie odpowiedział za pierwszym razem :P Czemu karma Schmusy Vollwert Flakes jest w 1. poście wymieniona jako karma ŚREDNIA, skoro skład ma ewidentnie słaby?

Kurczak i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 10% kurczak), zboża (1% ryżu), minerały.
Indyk i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% indyk), zboża (1% ryżu), minerały.
Królik i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% królik), zboża (1% ryżu), minerały.
Łosoś i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, ryba i rybne produkty uboczne (m.in. 4% łososia), zboża (1% ryżu), minerały.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kes/469029
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

[poprzednia][następna]