SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 13, 2015 17:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zofka chodzi o mieszanie w jednym posiłku czy ogólne podawanie na przemiac zbożówki i bezzbożówką. Bezzbożówka dłużej się trawi, i jak wymieszasz ją z dmuchanymi kukurydzianymi kulkami to BZ źle się strawi.
Jak Purina ma pomóc? to właśnie białko roślinne obciąża nerki.

Mayken pisze:Kurcze z rozpiski wychodzi, że Miamor Milde Mahlzeit jest lepszy od Sensibel?
Help, potrzebuję czegoś po 100.

proponuję kupić obie i podawać na zmianę. Milde ma samo mięso z mięśni a Sensible podrobi - obie będą się uzupełniać.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt lut 13, 2015 17:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

moja pomarańczowooka paskuda życzy sobie zjadać na jeden raz 30-50g mokrej karmy... nawet mikre miamorki, czy Cosma po 85g to za dużo na jeden raz...
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt lut 13, 2015 18:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moi tak jedzą, a jak zjedzą więcej, to rzygają. No ale ja jestem na emeryturze, dostają po 50 g na kocią twarz cztery razy dziennie... Chociaż jakbym jeszcze pracowała, to najwyżej "lunch" by dostawali godzinę-półtorej później...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt lut 13, 2015 18:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ha! i dlatego do pracy iść nie mogę! :idea: kotełkę muszę karmić!

oprócz tego księżniczka źre suche - jesteśmy na etapie przejściowym z RC na apllaws, mam cały 1kg ze starego sortu. ^^

w sumie: nocą sypię i do południa chrupie te mysie bobki (12-15 głodówka) a po południu dostaje mokre na dwa razy :roll:
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt lut 13, 2015 19:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Felek ma suchego TOTWa caly dzień do dyspozycji a do tego zjada okolo 200-300g mokrego dziennie.
Tylko to właśnie najlepiej smakuje jak jest wylozone na raz na każdy z trzech posiłków.
Felutek ma cos kolo 6-7 miesięcy.

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pt lut 13, 2015 20:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Melduję, że Kromka się odobraziła :D Chociaż najpierw musiałam jej dawać jedzenie z ręki, wtedy chętnie jadła (jak kładłam na spodeczku i wstawałam to już nie jadła :201494: ). Dzisiaj już je normalnie :ryk:

anuuuusia pisze:kromka Na początku nie wiedziałam, co to "sajgonki" :mrgreen: Czyli to możliwe? W sensie takiego połączenia kupali włosem? Bo jak moja Shila załatwiała się ostatnio (tak, patrzę jak to robi i jak kupa wygląda zanim zagrzebie ją w żwirku 8)), to zdarzyło nam się coś podobnego, ale uznałam, że mam omamy jakieś...

Ja to widzę jak wyciągam sajgonkę ze żwirku - jest podzielona na kawałki złączone włosem/włosami :kotek:
A sajgonka, bo pierwszą kupencję po przyjściu do mnie, zrobiła w tajnym miejscu. Odkryłam ją bo przewróciłam butelkę z sosem sojowym i się wylał... na sajgonki :ryk: Mam nadzieję, że nikomu nie obrzydziłam :lol:

A co do Porty 21 Sensible - została przyjęta bardzo dobrze, chyba nawet lepiej jej podszedł niż Purizon (albo jest wygłodniała po poście). Mam nadzieję, że kuweta dalej będzie bezzapachowa a sierść taka supermiękka jak po Purizonie :D

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Pt lut 13, 2015 20:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No dobra, chyba jednak się poddaję i zostanę przy puszkach.
Nie miałam jeszcze Catz Finefood - brać to czy zostać przy GranataPet?

Mayken

Post » Pt lut 13, 2015 21:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

u mnie były zawsze naprzemiennie, dopóki jeszcze ogony raczyły jeść mokre ;/...

grainfreek

Post » Pt lut 13, 2015 21:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A ma jakieś znaczenie który zestaw z CFF? Bo chyba spróbuje teraz tej jesli nie ma różnicy na korzyść żadnej z nich.

Mayken

Post » Pt lut 13, 2015 21:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kwiat groszku pisze:moja pomarańczowooka paskuda życzy sobie zjadać na jeden raz 30-50g mokrej karmy... nawet mikre miamorki, czy Cosma po 85g to za dużo na jeden raz...
A ja myślałam, że tylko moja kotka tak mało je, ale widzę że nie tylko ona :wink: , ja puszkę 100 gramową dzielę czasem nawet na 3 razy, do tego suche 2 razy dziennie porcyjka, czasem zamiast jednej porcji suchego - porcja surowizny.
Mayken pisze:Nie miałam jeszcze Catz Finefood - brać to czy zostać przy GranataPet?
Ja pozostałabym przy GranataPet, choć u nas szału nie było, ledwo zmęczyliśmy 6 puszek, natomiast Catz Finefood to już w ogóle dla kota blee, a najgorszy był ten zapach :201422

-------------------
A wracając do Purizona, myślicie że to odpowiednia karma dla kotki po sterylizacji, będzie O.K. dla ochrony nerek :?:
Aha... nie mieszam suchych, daję naprzemiennie, jeden dzień jeden rodzaj, na drugi - drugi :wink:, ale to wszystko jeszcze w fazie testowej, dopóki nie wybierzemy czegoś ostatecznie :201461

Zofka

Od: Czw gru 04, 2014 13:26

Post » Pt lut 13, 2015 22:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie bez różnicy czy GP czy CFF tak samo jedzone. Moje, mokre jak już to po łyżeczce na łeb...nie było u mnie pakietów mieszanych nigdy bo w każdym jakaś rybna puszka a u mnie z ryb to tylko suche rybne i a z mokrych tylko czysty tuńczyk.

Zofka, to też jest mieszanie - kot nie przestawi się z dnia na dzień ze zbożówki na bz, na to potrzeba czasu a podawaniem raz tego raz tego nie dajesz mu się przestawić.

grainfreek

Post » Sob lut 14, 2015 2:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U nas GranataPet króluje, z CFF został jeden smak i jeden z Feringi. Tak w ogóle moi lubią różną rybę z drobiem, na mięso z mięsem trochę kręcą nosami, ostatnio eksperymentalnie kupiłam parę puszek z jagnięciną i indykiem/cielęciną, słabo wchodzi. Na ogół rano im daję jeden z ulubionych smaków, pół puszki, potem koło 15:00 drugie pół, koło 19:00 małą puszkę czegoś innego, a nocą drugą małą - z tych mniej ulubionych, bo nocą to wszystko po trochu wejdzie. W końcu to nocne drapieżniki, żerują po zmroku ;) Niestety mają kosztowne upodobania, najlepiej smakuje im GranataPet Symphony (dobrze chociaż, że w Zooplusie jest ciut tańsza niż gdzie indziej), to na poranny rozruch dostają na zmianę z GranataPet czerwony okoń i kurczak - druga ulubiona.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob lut 14, 2015 9:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

GranataPet Symphony może być karmą podstawową? Wedle ich rozpiski Felek powinien jeść jej jakieś 100 gram dziennie bo waży 3 kg.

Kurcze, jak spojrzeć na duże opakowanie to Orijen ten kurczakowy wcale nie jest znowu taki drogi.
Znowu wiem, że nic nie wiem. Purizon kurczak & ryba czy Orijen kurczak?
Ostatnio edytowano Sob lut 14, 2015 13:35 przez Mayken, łącznie edytowano 1 raz

Mayken

Post » Sob lut 14, 2015 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zofka Ja też się boję o te wszystkie kamienie, ale najlepszą opcją, żeby ich uniknąć jest chyba właściwa dieta i odpowiednie nawodnienie kota. Tu masz coś do poczytania: http://www.ekozwierzak.fora.pl/zywienie ... ia,18.html
Ja przeszłam na karmy bez zbóż, bo mój kocur strasznie tył po zbożowych (głównie RC), a jak zaczęłam wydzielać mu porcje, to chodził głodny, zły i sfrustrowany :evil:
Nie mieszaj tak karm zb. i bezzb. bo koci brzuch w końcu nie wytrzyma. Bezzbożówki są lepsze dla kotów, co nie zmienia faktu, że dla ochrony nerek będzie lepsze mokre jedzenie.

Mayken ja jeż polecam Purizona :) Moja Shila jest w podobnym wieku co Twój Felek. Na początku dostawała suchą bez ograniczeń i mokrego też sporo, ale zaczęła mi tyć :roll: I teraz wydzielamy porcje. Nie wyobrażam sobie, że dziennie zjadła puchę 200g plus suche 8O Ale każdy kot to indywidualny przypadek :wink:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Sob lut 14, 2015 13:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mój Felek niby waży 3kg ale nie wiem gdzie on to ma... Purizon kurczak i ryba kuszą ale kurcze duży Orijen kurczakowy też źle nie wygląda. Ja muszę w końcu coś zamówić. :D

Mayken

[poprzednia][następna]