SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 06, 2015 7:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja tylko dodam, że czytałam, że lepiej jednak górą, bo to naturalny sposób kota na pozbycie się kłaków, czyli trawkę hodować kotom, a w razie absolutnej konieczności tylko pastę (to ogólnie chemia jest, a trawa naturalna, więc lepsza). Z moich osobistych doświadczeń wynika, że lepiej, aby koty nie miały do trawy dostępu 24/7, bo jak się najedzą jej po posiłku, to mogą cały ten posiłek zwrócić.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Pt lut 06, 2015 12:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

no tylko mój tą trawę je z korzonkami i ziemią w ilościach hurtowych ;) a potem wymiot niekoniecznie kłakami ;) ale to może dlatego, że dostaje trawkę czasami a nie ma stałego dostępu.

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Pt lut 06, 2015 13:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje mają stały dostęp do trawy, ale górą wymiotują tylko jak są baaaaardzo mocno zakłaczone, kocurowi 2x się zdarzyło wydalić tzw. mokrego szczura jak był przez moment na komercyjnej mokrej karmie. Zazwyczaj kłaki wychodzą dołem i jak nie ma długo qpy to trzeba jakoś zadziałać. Kupy na barfie to prawie same kłaki, przynajmniej u moich... zawsze mam problem, żeby je w toalecie spuścić, bo pływają :-(
Nie jestem zwolenniczką podawania pasty profilaktycznie, ale jako doraźny środek jest ok. Profilaktycznie to tylko trawka albo colon c/mielone siemię lniane.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt lut 06, 2015 13:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Asia777 pisze:mój tą trawę je z korzonkami i ziemią

Ja mam to i polecam, spisuje się dobrze, dodatkowo ładnie wygląda.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Sob lut 07, 2015 20:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Felicjan odjajczony. Może nadal jeść TOTWa czy powinnam zmienić na coś?

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Nie lut 08, 2015 0:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jasne, że może :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie lut 08, 2015 11:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:
anna84 pisze:
aannee99 pisze:Czy polecacie Karmę Porta 21 Feline Finest Sensible bez zbóż?.
Będę wdzięczna za wszystkie opinie :)

Tak zwłaszcza teraz kiedy ma jeszcze lepszy skład.

ta nowa porta wanted ma lepszy skład? cene na pewno ma zbójecką na poziomie oriejna i acany :(

Agunia001

Od: Pt kwi 11, 2014 21:45

Post » Nie lut 08, 2015 12:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agunia001 pisze:
grainfreek pisze:
anna84 pisze:
aannee99 pisze:Czy polecacie Karmę Porta 21 Feline Finest Sensible bez zbóż?.
Będę wdzięczna za wszystkie opinie :)

Tak zwłaszcza teraz kiedy ma jeszcze lepszy skład.

ta nowa porta wanted ma lepszy skład? cene na pewno ma zbójecką na poziomie oriejna i acany :(

Nie nie ta Sensible ma poprawiony skład.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon lut 09, 2015 17:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

czy ToTW Rocky Mountain jest odpowiednią karmą dla młodych kastratów?
koty wróciły właśnie z zabiegu, śpią bidy na kaloryferach :201461
skończone 7 miesięcy, z czego ostatnie trzy u nas i bujaliśmy się z przestawianiem z RC - proste to nie było, trzeba było włączyć weterynaryjną Hilsa bo wszystko inne kończyło się rewolucją w kuwecie, pomalutku ostatecznie stanęło na ToTW . Teraz kastracja i zalecenie weta - karma dla kastratów :lol:
TOtW najlepszych parametrów nie posiada, ale chyba nie najgorsze? zakładam, że z czasem przejdziemy na coś lepszego, oczywiście nie planuję powrotu do zbożówek, poczytam jeszcze... póki co, mogą chyba jakiś czas pojeść TOtW?
jeszcze jedno - nie chcą nic mokrego, muszę ostro przegłodzić żeby raczyły zjeść surową wołowinę, a puszki to możemy sobie sami spożywać - próbowałam z Feringą i Granata Pet, obie fuj, sześciopaki skończyły u kotów sąsiadów :x ale piją dużo :)

dixi

Od: Śro lip 23, 2014 14:19

Post » Pon lut 09, 2015 18:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dixi pisze:czy ToTW Rocky Mountain jest odpowiednią karmą dla młodych kastratów?

Tak :)

Próbuj wprowadzać jak najwięcej mokrego pokarmu (chociażby ta surowa wołowina), może z czasem się przyzwyczają że mięso to też jedzenie ;)
Lepiej się nerki będą filtrować i więcej płynu przez układ moczowy przejdzie = zdrowsze nerki i mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia kryształów, piasku w pęcherzu.

A może jakiś nabiał w niewielkiej ilości? Jogurt naturalny? Ser biały? Zawsze to mniej suche od suchej karmy ;)
Dobrze, że dużo piją, ale też nie jestem przekonana czy na pewno tyle ile powinny.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon lut 09, 2015 19:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzięki :)
analizując jednak stosunek Ca do P (taaa, dokształcałam się nieco ;) ToTW nie wypada chyba najlepiej - ale póki co niech dojdą do siebie, sie zobaczy co dalej ;)
jogurt - ok, ale najlepsza Actiwia z suszoną śliwką, 1 - 2 łyżeczki góra, podobnie ser biały, najlepiej ziarnisty ze śmietanką, nie dostają jednak dużo, jak pisałam dopiero co unormowały się kupale więc uważam.
Szacuję że piją ok. 0,2 - 0,25 l na dobę na kota - chyba ok?
Przed godziną jeden łaził jak po pijaku i szukał miski, nie znalazł, poszedł na kaloryferek ;) jeść dostaną nie wcześniej niż rano - zabieg był o 11 przed pd.

dixi

Post » Pon lut 09, 2015 19:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja dopajam swoje koty na 2 sposoby.
Po pierwsze, do każdej porcji mokrego ZAWSZE dolewam trochę wody. Czasem doleje mi się za dużo, wychodzi z tego coś w stylu zupy, ale jak kot przyzwyczajony to to wypije :mrgreen: Młoda wypija zawsze, starszy (hrabia...) nie zawsze to toleruje, więc z nim uważam. Oczywiście po dolaniu wody mieszam rozdrabniając karmę na papkę. Wiem jednak, że są koty, które wolą gryźć kawałki i taka papkowata mieszanina im nie wejdzie.
Po drugie, rok temu zainwestowałam w fontannę i moje koty korzystają z niej w okresie zimowym. W okresie letnim jest więcej możliwości, żeby napiły się np. z miski stojącej na polu. Młoda pija na zmianę ze zwykłej miseczki i z fontanny (której na początku się nieco bała :)), a starszy (hrabia przypominam...) od razu uderza do fontanny. Nie musi się schylać i moczyć wąsów, no i fajnie mu pluska :ryk:

dixi jeśli kot został oddany Ci przez weta w dobrej formie tzn. wybudzony i pierwsze wymioty zostawił u niego, możesz mu coś podsunąć do jedzenia, ale tylko i wyłącznie mokre, bo jest lepiej strawne niż chrupki. Jeśli zwróci, trudno. W większości koty jednak więcej śpią niż jedzą. Aczkolwiek moje dość szybko chciały pić, a młoda jeść. Pierwszą porcję zwymiotowała, ale ożywiło ją to i następną zjadła już normalnie :wink:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pon lut 09, 2015 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuuuusia pisze:dixi jeśli kot został oddany Ci przez weta w dobrej formie tzn. wybudzony i pierwsze wymioty zostawił u niego, możesz mu coś podsunąć do jedzenia, ale tylko i wyłącznie mokre, bo jest lepiej strawne niż chrupki. Jeśli zwróci, trudno. W większości koty jednak więcej śpią niż jedzą. Aczkolwiek moje dość szybko chciały pić, a młoda jeść. Pierwszą porcję zwymiotowała, ale ożywiło ją to i następną zjadła już normalnie :wink:

o dzięki za tę informację, w taki razie pierwszym posiłkiem będzie ku kociemu niezadowoleniu surowa wołowinka :evil:
martwi mnie jednak że jeszcze nie zainteresowały się miseczką z wodą, podsuwam, zachęcam ale omijają :cry:
póki co głównie śpią, w przerwach próbują normalnie funkcjonować ale słabo im wychodzi, noc mam raczej nieprzespaną :?

dixi

Post » Wto lut 10, 2015 9:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja mialam ten luksus ze Felek zostal mi dostarczony do domu przez weta okolo 19 a o 13 zaczynal zabieg.
Ominelo mnie wiele stresu bo dostalam juz calkiem ogarniającego rzeczywistość kota. :-D
Ile właściwie powinien wypijac kot? No i jaka karma będzie lepsza dla kastrata niż TOTW?

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Wto lut 10, 2015 11:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fajny artykuł o wodzie w diecie kota: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=1360#1360
Wg niego: Dzienne zapotrzebowanie kota na wodę wynosi około 60 ml na każdy 1 kg masy ciała.

dixi każdy kot jest inny: jednemu będzie się chciało pić, drugiemu jeść, a trzeci prześpi 12h lub więcej. Spokojna głowa :wink:

Mayken lepszy od ToTW będzie na pewno Power of Nature Meadowland Mix, ale ciężko go dorwać od jakiegoś czasu :evil: Karmię też Purizonem, koty sobie chwalą :) Dobry jest też Orijen czy Porta Sensible. Tak naprawdę każda bezzbożówka jest dobra dla kastrata, byle przy tym pił albo zwiększyć ilość mokrej karmy w diecie. Ja robię tak, że przez pierwszą połowę dnia koty zajadają się chrupkami (moje akurat czują, że ich "suszy" i chętnie piją wodę wtedy), a potem do wieczora dostają tylko i wyłącznie mokre żarcie (i wtedy już raczej nie sięgają do misek z wodą, bo dostają jej wystarczająco z jedzeniem).

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

[poprzednia][następna]