SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lut 03, 2015 21:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gatiko pisze:
Agaaa pisze:
nataleia pisze:Jasne, RC napakowany zbożem i innym takim...a gdzie to mięso ? Poza tym, to tylko marka, nie skład. Wiele wątkow już było na temat RC, poczytaj sobie a na pewno nie skusisz się na tę "karmę".

Zanim zaczniesz siać demagogie, naucz się czytać ze zrozumieniem.
Jeszcze raz podkreślam, że RC Ageing12+ Podawana była kotu z problemami nerwowymi, który odmówił karmy specjalistycznej, któremu trzeba było ustabilizować parametry nerkowe. Ta karma ma obniżony poziom fosforu, magnezu i bardzo dobrze się sprawdziła, co potwierdzały wyniki badań.Kot nerkowy musi jeść i ilość mięsa w karmie w tej sytuacji jest najmniej ważne. Jak ktoś miał doczynienia z kotem nerwowym to wie jak to wygląda, i jak ciężko dobrać w tej sytuacji karmę, bo często kot sam z siebie odmawia jedzenia.

Nerkowym, czy nerwowym ?
Sledzę wątek, bo szukam czegoś poczciwego.

Oczywiście chodziło o kota mającego problemy z nerkami.
Jak zwykle zawinił tablet :wink:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto lut 03, 2015 23:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tylko że to żadna demagogia. Kot, każdy, musi jeść - kropka. Jedzenie dla kota to jest mięso i tłuszcz. Ilość mięsa i tłuszczu w karmie, plus dodatki typu witaminy, tauryna itp. to jest właśnie jedzenie dla kota, cała reszta to śmiecie, na dokładkę na dłuższą metę dość niezdrowe. Owszem, jeśli kot nie chce jeść, to nawet śmiecie z odrobiną mięsa to jest jedzenie... Ale trzeba się starać, powoli i uporczywie, namawiać go do czegoś bardziej wartościowego. Mięso mięsu też nierówne - niektóre rodzaje mają mniej fosforu niż inne. Jak się reguluje parametry bez używania karm "specjalistycznych" to zapewne wiedzą dokładniej na podforum dla kotów nerkowych - nie wgłębiałam się w nie dokładnie, ale jest takich kotów na forum sporo.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro lut 04, 2015 8:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy kot może jeść przekąski Sanabelle???

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

Post » Śro lut 04, 2015 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy koty muszą obowiązkowo dostawać coś na odkłaczanie :?:, jeśli tak to jak często i co konkretnie należy podawać :?:

Zofka

Od: Czw gru 04, 2014 13:26

Post » Śro lut 04, 2015 18:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pomóżcie. ze względów finansowych muszę znaleźć tańsza niż granatapet karmę. Dwa dorosłe koty, jeden alergik, prawdopodobnie na zboża uczulony. znalazłam w zooplus karmę Opimanova. Czy ktoś stosował? Czy warto spróbować?

agabor

Od: Pt lut 29, 2008 17:40

Post » Czw lut 05, 2015 10:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy polecacie Karmę Porta 21 Feline Finest Sensible bez zbóż?.
Będę wdzięczna za wszystkie opinie :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Czw lut 05, 2015 12:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anna84 pisze:Czy kot może jeść przekąski Sanabelle???

A dlaczego nie? może ale są lepsze przysmaki niż te z Sanabelle

Zofka pisze:Czy koty muszą obowiązkowo dostawać coś na odkłaczanie :?:, jeśli tak to jak często i co konkretnie należy podawać :?:

Przydało by się, choć nie wszystkie koty tego potrzebują. Wystarczy kupić/posiać trawkę, okresowo do mokrego dodać trochę glutka z siemiania lnianego, czy pastę na odkłaczanie.

agabor pisze:Pomóżcie. ze względów finansowych muszę znaleźć tańsza niż granatapet karmę. Dwa dorosłe koty, jeden alergik, prawdopodobnie na zboża uczulony. znalazłam w zooplus karmę Opimanova. Czy ktoś stosował? Czy warto spróbować?

ma sporo kukurydzy, moim zdadniem za te pieniądze lepiej kupić Portę, TOTW czy nawet Applawsa

aannee99 pisze:Czy polecacie Karmę Porta 21 Feline Finest Sensible bez zbóż?.
Będę wdzięczna za wszystkie opinie :)

Tak zwłaszcza teraz kiedy ma jeszcze lepszy skład.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw lut 05, 2015 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie . Potrzebuje pomocy zmieniłam
mojej chanel karme z puriny proplan
na applawsa i je ja niechętnie ; ( .. podejrzewam ze skończy sie na tym ze oddam worek do schroniska .. minął juz miesiąc i generalnie z miski ubywa ale tak po dwóch dniach . Dodam ze je tez mokra bozite.. i czy przyczyna tego ze je tak malo moze byc to ,że Ona sie po prostu najada ??
Dodam ze purina znikała w mgnieniu oka ..

patryssiaa

Od: Sob maja 10, 2014 11:16

Post » Czw lut 05, 2015 19:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

patryssiaa - nasyp do miski dawkę dla kota o jej wadze i zobacz ile ubywa. Applaws to mięsna karma kot nie musi jej zjeść dużo aby się najadł. Purina Pro plan to kiepska karma z dosmaczaczami którą kot musiał pochłaniać w sporych ilościach aby się nasycić.
Zobacz więc ile schodzi karmy dziennie i napisz ile do tego dostaje mokrego - może okaże się że wcale mało nie je a tyle ile potrzeba, tylko w porównaniu do Puriny wychodzi to mniej.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw lut 05, 2015 20:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziękuję za odpowiedz ,tak zrobię ;)
moze faktycznie panikuje i je nornormalnie , bo nie Miauczy co chwile o cos . ;) jutro wieczorem dam znac :D

patryssiaa

Od: Sob maja 10, 2014 11:16

Post » Czw lut 05, 2015 20:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:
Zofka pisze:Czy koty muszą obowiązkowo dostawać coś na odkłaczanie :?:, jeśli tak to jak często i co konkretnie należy podawać :?:

Przydało by się, choć nie wszystkie koty tego potrzebują. Wystarczy kupić/posiać trawkę, okresowo do mokrego dodać trochę glutka z siemiania lnianego, czy pastę na odkłaczanie.

W takim razie skąd mam wiedzieć, że akurat mój kot potrzebuje odkłaczania skoro nie wszystkie tego potrzebują :?:

Zofka

Post » Czw lut 05, 2015 20:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Będzie miał mniejszy apetyt i nie będzie kupy dłuższy czas niz zazwyczaj sie pojawia.
Moje koty z reguły robią co 2-3dni, jeśli po tym czasie maja mniejszy apetyt dodatkowo to daje odrobine pasty na klaka albo wiecej balastu do barfa (colonu C light). Zazwyczaj po podaniu pasty następny posiłek jest jedzony juz z normalnym apetytem :)

Jak widzę tez wiecej sierści w qpie to tez dodaje wiecej balastu.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Czw lut 05, 2015 21:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Satirra pisze:Będzie miał mniejszy apetyt i nie będzie kupy dłuższy czas niz zazwyczaj sie pojawia.
Moje koty z reguły robią co 2-3dni, jeśli po tym czasie maja mniejszy apetyt dodatkowo to daje odrobine pasty na klaka albo wiecej balastu do barfa (colonu C light). Zazwyczaj po podaniu pasty następny posiłek jest jedzony juz z normalnym apetytem :)
Jak widzę tez wiecej sierści w qpie to tez dodaje wiecej balastu.
Czyli po podaniu pasty sierść wychodzi dołem :?: :oops:

Zofka

Post » Czw lut 05, 2015 23:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

no właśnie u mnie też zdarza się sierść w kupce a podaję bezopet - co prawda nieregularnie ale jednak.

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Czw lut 05, 2015 23:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ale to właśnie o to chodzi, żeby ta sierść wyszła, nie ważne którędy. Kot nie jest w stanie jej strawić, a pozbyć jakoś się musi.
Jedna z moich kotek, gdy się zakłaczy, wpiernicza trawę w ilościach hurtowych i wydala kłaki górą. Druga woli pasty odkłaczające i wydala dredy dołem.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

[poprzednia][następna]