Szukam domku dla kotki.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro sty 28, 2015 13:49 Szukam domku dla kotki.

Witam, chcę wam przedstawić przed wami kotkę którą nazwałem urokliwie Bryzą. :kotek:
Obrazek
Jest to młoda zdrowa kotka, którą przygarnęliśmy do domu(na wsi) w zeszłoroczną zimę po dłuższym świeceniu oczami w stronę mojej mamy, jest to piąty kot w naszym domu. Kiedy ją przygarnialiśmy wyglądała całkiem dobrze, na dzień dzisiejszy jestem ją w stanie ocenić na 1,5/2 latka. Jest niezwykle pieszczotliwym zwierzątkiem, często przychodzi posiedzieć na kolanka. Dobrze odżywiona, stosunkowo zdrowa, lecz bez żadnych badań.
Obrazek
Jesienią tego roku, rozchorowała się, i miała problemy z oczkami. Będąc z nią u weterynarza, otrzymała dwie strzykawki Synulox L.C. i powierzył mi zadanie aby jej wkraplać kropelki do kącika oka(trzecia powieka "spuchłą" czy coś, nie mogła jej schować), i rozmasować miejsce wkraplania (niewiele pomogło, lecz widać było po niej że jej lepiej). Również zalecił lek na odrobaczenie. Mama mówiła że ma bardzo silny lek na odrobaczenie, wiec całą tabletkę Bryzia otrzymała. To akurat raczej pomogło, ponieważ jej tyłek nie jest już pomarańczowo-czerwony, tylko delikatnie różowy tak jak reszta kotów. Nazwę leku nie pamiętam. Sorki :|
Obrazek
Bryzia szybko się uczy, dzięki czemu łatwo podłapała sztukę załatwiania się w kuwecie. Lubi spać, jak każdy kot. Również śpi razem ze mną(bardzo lubi wyginać się pomiędzy nogami). Jest urodzoną pieszczochą do zabaw! Zachowuje się podczas zabawy, jak mała kotka w ciele dużej kotki. Robi piruety, skrada się jak ninja,wspina się, ataki z zaskoczenia, podrzucanie zdobyczy i ciągnięcie jej ze sobą w pysku. Troszkę też jest sprytna, udaje czasem niezainteresowaną zabawą aby znienacka pokonać węża skośnookiego który jest w rzeczywistości niebieskim sznurkiem. :ryk: Zgaduję że nie miała żadnych zabaw będąc bezdomna.
Obrazek
Problem. Który powstał już przed przygarnięciem Bryzi do domku jest jej waleczność o terytorium, i dbanie o brak intruzów(mowa o innych kotkach). Toczyła najprawdopodobniej boje z innymi naszymi kotkami, które najnormalniej w świecie są pod jej względem przerażone. Teraz gdy się spotykają, obie naprzemiennie na siebie warczą i syczą. Wszystkie przybierają pozy obronne, i czekają aż ktoś między nimi przejdzie, czy chociaż pogoni. Aby mogły w "spokoju" uciec. Lecz tylko Bryza atakuje, ona niestety uznała że jednak to rozpoczęcie ataku, daje jej przewagę, niestety, to jest niezwykły problem. Przez to reszta kotek w domu (czyli konkretnie Tori i Myszka) gdziekolwiek chodzą po domu bacznie się rozglądają, aby nie wpaść na Bryzę, i nie zostać zaatakowanym. Do jej ataków na inne kotko, dochodzi zazwyczaj codziennie. Niestety. Jest już wystarczająco długo aby mogła zrozumieć, że one akurat nie są takim zagrożeniem żeby je atakować za każdym razem. Bym zapomniał, Bryza jedynie nie atakuje gdy je. Anie nie jest tym zainteresowana. Wtedy tylko siedzi w koncie, albo je z całą resztą. Niestety już kotki nie są przez to takie skore do jedzenia w jej pobliżu. Zwłaszcza jedna, Myszka, gdy ją tylko widzi, odruchowo się wycofuje.
Obrazek Obrazek Obrazek

I tu moja prośba o pomoc w znalezieniu domku dla kotki która nie będzie mieć styczności z innymi kotkami w drugim domu. Proszę o pomoc, mam już dość ich wrogo nastawionych na siebie spojrzeń. :strach:
Mieszkam w okolicach Ostrołęki, województwo Mazowieckie. Wszelkie uwagi, pytania czy propozycje proszę śmiało pisać.

Bryfus

Od: Śro sty 28, 2015 11:58

Post » Śro sty 28, 2015 18:01 Re: Szukam domku dla kotki.

Po pierwsze zrób kotce porządne badanie krwi, a potem wysterylizuj i zaszczep.
Agresja po sterylizacji spadnie i być może kota dogada się z innymi futrami. Gdyby nie, to zdecydowanie łatwiej będzie znaleźć jej nowy dom po "serwisie" weterynaryjnym.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro sty 28, 2015 23:16 Re: Szukam domku dla kotki.

Hejka, czy moglibyście mi doradzić, gdzie mógłbym jeszcze napisać o Bryzi, aby zwiększyć szansę jej adopcji?

Co do zabiegu,główny czynnik który uniemożliwia ją poddaniu są pieniążki. Których normalnie brak.

Bryfus

Post » Czw sty 29, 2015 5:41 Re: Szukam domku dla kotki.

W lutym/marcu zabiegi są często o 50% tańsze, w wielu gminach, dopytaj u siebie. Może sprzedasz coś na bazarku i uzbierasz część kwoty, może jakiś wet rozłoży płatność na raty?
Niewysterylizowana kotka męczy siebie i otoczenie.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw sty 29, 2015 16:31 Re: Szukam domku dla kotki.

alix76 dziękuję za podpowiedź, na pewno podpytam weterynarza. : )

Bryfus