Czarna KOTeczka :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 26, 2015 10:56 Re: Czarna KOTeczka :)

wiewiur pisze:Zofka, z drapakiem za kotem nie trafisz. U mnie "wypasiony" zbiera kurz w sypialni, kociaste z łaski drapną raz na miesiąc i raz na pół roku poleżą w budce, a kończą właśnie destrukcję trzeciego takiego (wytrzymuje ok. 1,5 roku)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... maly/49253
Następny, który kupię to ten
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... dni/285684
jest wyższy i solidniejszy, przedtem miał zaporową cenę (150 za taki prosty to dużo).
A czy dorosłą kotkę przyuczysz do używania drapaka, to zupełnie inna historia...

Wielkie dzięki wiewiur :), o takie właśnie wskazówki mi chodziło :wink:, bo przecież wybór jest taki, że oczopląsu można dostać od przeglądania :spin2:, mam wrażenie, że im więcej bajerów ma drapak, tym mniej powierzchni do drapania.
Bardzo fajny jest ten drapak z drugiego linku podanego przez Ciebie. Z wymiarów wynika, że podstawa jest naprawdę duża, bo 56 cm x 56 cm, a przeciętny drapak to średnio 40 cm, plus półki, półeczki, których powierzchnia moim zdaniem jest za mała na dorosłego kota, a z kolei ceny kosmiczne, plus chyba jeszcze za znaną firmę się płaci.
Czy kot polubi drapak :?: , czy odda moje meble w zamian za słupek sizalu... :?: :lol:, tego nie wie nikt :wink:
Napisz mi proszę jeszcze czy warto kupić kocimiętkę, czy to działa :?:
------------
Wspomnę jeszcze na temat kuwety, przyjechała, kocisz załapał od ręki o co chodzi, nawet drzwiczek nie musiałam demontować :ok:
Oprócz nowej kuwety stoi jeszcze stara, niska ( na potrzeby pozabiegowe ). Przypuszczam, że po sterylizacji kotka będzie miała problem z wejściem do wysokiej kuwety :?:

Zofka

Od: Czw gru 04, 2014 13:26

Post » Pon sty 26, 2015 12:27 Re: Czarna KOTeczka :)

Alyaa pisze:A może taki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... 60cm/32055 albo taki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... 20cm/49238
Cenowo podobne do tych z Twoich linków, a wyższe.

Ja mam ten pierwszy, alicante, koty go uwielbiaja do tego stopnia, ze juz walki wymienialam. Chetnie sypiaja na gornej polce i w budce. Za kotem nie trafisz,jak ktos slusznie powiedzial.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon sty 26, 2015 12:51 Re: Czarna KOTeczka :)

miszelina pisze:
Alyaa pisze:A może taki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... 60cm/32055 albo taki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... 20cm/49238
Cenowo podobne do tych z Twoich linków, a wyższe.

Ja mam ten pierwszy, alicante, koty go uwielbiaja do tego stopnia, ze juz walki wymienialam. Chetnie sypiaja na gornej polce i w budce. Za kotem nie trafisz,jak ktos slusznie powiedzial.

Ten pierwszy też bardziej mi się podoba :) Ale.... w domu mam tylko taki: http://www.pasaz.v10.pl/drapak-leda-wys ... 27489.html Słupek na górze jest już cały zdarty i koty drapią po tekturowym wypełnieniu wewnątrz :roll: Mimo, że poniżej sizal jest ok (ze względu na gwinty nie da się obrócić słupka). Budka oczywiście jest nieużywana. Za to transporterk jest idealnym miejscem do spania.

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Pon sty 26, 2015 13:02 Re: Czarna KOTeczka :)

Moje panicznie boja sie transporterka, bo kojarzy im sie z wetem
Obrazek

miszelina

Post » Pon sty 26, 2015 13:04 Re: Czarna KOTeczka :)

Alyaa, miszelina, dziękuję za linki i wszelkie wskazówki :)
Z tego co czytam to Wasze koty drapią jak szalone :mrgreen:, a czy w takim razie meblom dały spokój :?: :wink:

Zofka

Post » Pon sty 26, 2015 13:29 Re: Czarna KOTeczka :)

To jest podchwytliwe pytanie :) Wcześniej mieliśmy wersalkę materiałową, rogi były zdarte prawie do gąbki. Z radością się jej pozbyłam (źle się na niej spało). Po drewnianych meblach drapie się kiepsko, więc tego nie robią. Za to jeden delikwent próbuje drapaniem odsunąć szybę i wejść do szafki. Na szczęście sporo czasu minie, zanim sie nauczy gdzie jest schowany kluczyk i jak się nim posługiwać ;) Drapane są raczej drzwi od łazienki od zewnątrz (ten wyżej wymieniony delikwent) - bo jakim prawem zamknęłam się w łazience SAMA, bez niego... I od wewnątrz, jak któreś chce się z tejże łazienki wydostać. Za to torebkę filcową fajnie się drapie :evil: A, i walizka wczoraj była obiektem do drapania - bo zasunięta i kot nie mógł wejść do środka i spać :roll:

Alyaa

Post » Pon sty 26, 2015 17:46 Re: Czarna KOTeczka :)

U mnie niestety nadal (czasem) drapią jedną sofę, zapasowe pokrycie na nią mam, ale na razie nie zmieniam Raz na tydzień spryskuję repelexem, pomaga na trochę.
Obrazek

miszelina

Post » Śro sty 28, 2015 11:14 Re: Czarna KOTeczka :)

Czyli nie ma co liczyć, że drapak odwróci uwagę kota 8O :lol:
--------------

Napiszcie mi czy kotka po sterylizacji będzie miała problemy z wejściem do kuwety, w sensie że za wysoko :?:
Jakich w ogóle problemów mogę się spodziewać po tym zabiegu, na co zwrócić uwagę :?:

Obrazek

Zofka

Post » Pt sty 30, 2015 10:51 Re: Czarna KOTeczka :)

U mnie mały kociak wchodził do "dorosłej" krytej kuwety i nie miał z tym problemów. Bardziej wskakiwał, niż wchodził ;) Kotka po sterylizacji nie będzie mieć problemów. Jeżeli masz krytą kuwetę, to możesz na te kilka dni, zaraz po zabiegu zdjąć górną pokrywę, albo drzwiczki, żeby jej ułatwić. Uważaj, żeby nie zaczęła zbyt szybko skakać. Nie jest to wskazane po zabiegu.

Alyaa

Post » Śro lut 04, 2015 11:55 Re: Czarna KOTeczka :)

Alyaa pisze:U mnie mały kociak wchodził do "dorosłej" krytej kuwety i nie miał z tym problemów. Bardziej wskakiwał, niż wchodził ;) Kotka po sterylizacji nie będzie mieć problemów. Jeżeli masz krytą kuwetę, to możesz na te kilka dni, zaraz po zabiegu zdjąć górną pokrywę, albo drzwiczki, żeby jej ułatwić. Uważaj, żeby nie zaczęła zbyt szybko skakać. Nie jest to wskazane po zabiegu.

Moja kotka też nie wchodzi, a wskakuje do kuwety :wink:, fajnie nam się sprawdza ta nowa, chciałabym już pozbyć się tego ogromnego, płaskiego modelu :lol: , który służył, kiedy Helcia była w gipsie, ale poczekam jeszcze ten tydzień, gdyby ewentualnie wystąpiły jakieś problemy...
Dzięki :)

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze, jutro kotka jedzie do weta :roll: i trochę się boję... raz - trzeba wyjąć gwóźdź, dwa - sterylizacja...

Zofka

Post » Śro lut 04, 2015 16:58 Re: Czarna KOTeczka :)

Będzie dobrze! Tyle osób trzyma za piękną Helcię kciuki, że wyjścia nie ma i musi być w porządku :ok:
Obrazek

tinga7

Od: Czw gru 13, 2012 11:14

Post » Czw lut 05, 2015 21:56 Re: Czarna KOTeczka :)

tinga7 pisze:Będzie dobrze! Tyle osób trzyma za piękną Helcię kciuki, że wyjścia nie ma i musi być w porządku :ok:

:1luvu:

Taką też mam nadzieję...
Helcia już po zabiegu, wybudzona, niestety noc musi spędzić u weta :roll:, ale jutro jedziemy po nią :201432

Zofka

Post » Pon lut 16, 2015 10:47 Re: Czarna KOTeczka :)

Hela ma się chyba całkiem dobrze :) , po sterylizacji malutkie nacięcie, które dobrze się goi. Gwóźdź wyjęty, łapka jednak ciągle kulawa, aczkolwiek kości zrośnięte ( czy tak już zostanie :?: )

Doszły kolejne koszty zabiegowe - 170 zł :roll: - niestety ( dosłownie ) wywiało mi paragon z kociej książeczki i nie mogę wkleić :roll:

Zapraszam na moje bazarki, może ktoś znajdzie coś dla siebie :201461
:arrow: viewtopic.php?f=20&t=167225
:arrow: viewtopic.php?f=20&t=166754
:arrow: viewtopic.php?f=20&t=167623
Wszystkim <3 , którzy do tej pory zakupili cokolwiek dla siebie na ww., raz jeszcze serdecznie dziękuję :1luvu:

Zofka

Post » Nie mar 22, 2015 22:48 Re: Czarna KOTeczka :)

Jak tam Helenka? Pokaż panienkę :201461

Alyaa

Post » Nie mar 22, 2015 23:04 Re: Czarna KOTeczka :)

Alyaa pisze:Jak tam Helenka? Pokaż panienkę :201461

Helcia jest szalona :ryk:
Sierść na łapce powoli odrasta, łapka jest sprawna aczkolwiek lekkie utykanie zostało, nie przeszkadza to jednak kociszowi w rozrabianiu :strach: :ryk:
Ma swoje ulubione miejsca w domu i swoje ulubione nawyki, najchętniej przesiaduje na półce telewizyjnej i zawija wszystko co w zasięgu jej łapki, nawet kwiatki z parapetu :lol:
Mamy drapak, ale krzesła i tak są lepsze :lol:

Kochana jest, nie wyobrażamy sobie domu bez Helci :love:

Obrazek

Obrazek

Alyaa, dzięki za pamięć :1luvu:

Zofka

[poprzednia][następna]