Moja kotka wszędzie sika! pomocy:(((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 17, 2015 12:19 Re: Moja kotka wszędzie sika! pomocy:(((

Dzięki wam wszystkim za rady:)

żwirek jest bentonitowy.

Już postawiłam miseczkę pod ławą :) oczywiście dywan wyprany.

Zrobimy jej badania wszystkie i zobaczymy.

Jeżeli chodzi o synka to też się nie boję, wiem że ona krzywdy mu nie zrobi, ostatnio jak znajoma była u mnie a mały zaczął płakać to zawarczała na biedną dziewczynę, która akurat wchodziła do pokoju, tak jakby małego broniła. Wiem że ona sie nim tak jakby na dystans opiekuje, czasem podejdzie jak go karmie i się otrze o jego główkę, ale fakt martwiło mnie wskakiwanie do jego łóżeczka. Ale po waszych wpisach się uspokoiłam.

Jeszcze raz dziekuję wam wszystkim, dam znać czy z nią wszystko ok:) jesteście niezastąpieni! :))))

la.duda

Od: Pt sty 16, 2015 10:13

Post » Sob sty 17, 2015 14:00 Re: Moja kotka wszędzie sika! pomocy:(((

Tu się przyłączę. Badania rok temu? Przez rok w stanie zdrowia może się zmienić wszystko.
A jeśli zapalenie pęcherza, to wręcz z dnia na dzień. Tak więc badanie moczu jak najszybciej. Krew też dobrze zbadać. No i USG zrobić. W każdym z tych badań mogą wyjść rzeczy, które nie wychodzą w innych (np. bardzo się ucieszyłam, że kotka wreszcie nie ma kryształów w moczu. Nie miała - bo zrobiły się w pęcherzu kamienie i osiadały - co wyszło w USG).
A jeśli sterylizacja źle przeprowadzona albo niepełna, to powtórzyć. No chyba że ze względu na wiek lepiej się zdecydować na hormony, ale te są szkodliwe.
Ja pozbyłabym się dywanu albo postawiła tam kuwetę (wiem, głupio na środku pokoju). Jeśli kotka już się przyzwyczaiła, że będzie sikać w jedym miejscu, to będzie. Bo, jak rozumiem, dywan obsikuje tylko w jednym miejscu?
To, że wyprany, nie ma znaczenia, ona czuje zapach.
Koty lubią nasikać na szmaty, zwłaszcza, że w poprzednim miejscu mogła być do tego przyzwyczajona.

Co do dziecka - kiedy moja siostrzenica była mała, obie kotki też spały w jej łóżeczku i nikt nie robił z tego problemu. To jest normalne.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Sob sty 17, 2015 19:42 Re: Moja kotka wszędzie sika! pomocy:(((

kotka mojej mamy upodobała sobie dywan w jednym z pokoi, taki fajny mięciutki, dobrze wchłaniał. i dywaniki w łazience tak samo od czasu do czasu. poweidziałam żeby więcej żwirku nasypała do kuwety, bo może kicia musi mieć głęboko. mama posłuchała rady, wzięła wielkie kartonowe pudło i zrobiła praktycznie piaskownice. pomogło - kicia robi do kuwetki.

próbowałabym może też zmienić bentonitowy na jakiś drewniany zbrylający (np. best eco plus) albo kukurydziany może bo to bardziej do dywanu podobne mimo wszystko :P
albo ustawić kuwetę tam gdzie sika - jak zrobi do nowej kuwety, też może znaczyć że obecne miejsce jej się nie podoba.

hysteria

Od: Śro lis 05, 2014 15:11

Post » Sob sty 17, 2015 19:52 Re: Moja kotka wszędzie sika! pomocy:(((

Tak, tylko że ona sikała jeszcze przed sterylizacją. Dałabym tam kuwetę ale jest za nisko. wyprałam dywan i postawiłam jej miskę z jedzeniem, na razie chyba działa bo dzis jeszcze tam nie nasiusiała:)

Dzisiaj mialam sytuację że przewijałam synka na przewijaku nad łóżeczkiem i wchodzi mąż i pyta czy nie widziałam Pysi, ja sprawdzam a ta sobie pieknie słodko śpi w łóżeczku zawinięta w jego pościeli. tak więc po waszych uwagach nic jej nie powiedziałam ale sama za chwilke wyszła:) :201461

la.duda

Od: Pt sty 16, 2015 10:13

[poprzednia]