Sihaja pisze:Cześć
A ja miałam serniczek w niedzielęPycha
Ale kajmakowego nie znam, można przepisik?
Dziś jak na obiad przyjdą rodzice to spróbujemy jak wyszedł serniczek.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Sihaja pisze:Cześć
A ja miałam serniczek w niedzielęPycha
Ale kajmakowego nie znam, można przepisik?
aannee99 pisze:Ewcia podała przepis na moim wątku,proszę
Ewa L. pisze:No dobra to macie .
To jest sernik kajmakowy i potrzebne do niego są następujące składniki :
- 200 g masy kajmakowej,
- 50 g kostki do pieczenia ( margaryna lub masło ),
- 1 kg sera białego mielonego,
- 150 g cukru,
- 6 jajek,
- 1 budyń waniliowy.
Wykonanie.
1. Ubijamy całe jajka z cukrem na puch.
2. Dodajemy miękką kostkę tłuszczu do pieczenia ( margaryna lub masło), ser i budyń.
3. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy masę kajmakową i mieszamy mikserem.
4. Do tortownicy wkładamy najpierw masę sernikową, potem kajmakową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
5.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 *C i pieczemy jeszcze ok . 10 min.
Smacznego!
Sihaja pisze:a ten ser biały to może być taki z wiaderka?
aannee99 pisze:Ewa odpowie,myślę że tak,ja do swojego sernika używam tylko tego sera z wiadeka
AnnAArczyK pisze:Tez lubię sernik![]()
Lubię ciasta tylko takie, które ktoś upiecze, nawet zakalce - zjem wszystkie, jak upiekę sama, wszystkim smakuje a mnie nie wchodzi
Ale przepisik ściągnęłam![]()
(ten przepis Ewa, który mi podałaś przez tel. starannie zapisałam na karteluszku....i wyrzuciłam z gazetami)
Sihaja pisze:Wydrukowano i będzie sprawdzony w jakimś niedługim czasie ten przepisikDzięki
Ewa L. pisze:AnnAArczyK pisze:Tez lubię sernik![]()
Lubię ciasta tylko takie, które ktoś upiecze, nawet zakalce - zjem wszystkie, jak upiekę sama, wszystkim smakuje a mnie nie wchodzi
(ten przepis Ewa, który mi podałaś przez tel. starannie zapisałam na karteluszku....i wyrzuciłam z gazetami)
![]()
A na co to był przepis bo juz zapomniałam![]()
To nie właśnie na ten sernik ?
AnnAArczyK pisze:Ewa L. pisze:AnnAArczyK pisze:Tez lubię sernik![]()
![]()
A na co to był przepis bo juz zapomniałam![]()
To nie właśnie na ten sernik ?
Ano...na ten...tylko ja taka gapa:)
aannee99 pisze:Ewcia,czy u Ciebie też tak pięknie,słonecznie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], lucjan123, pibon, Silverblue i 22 gości