SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sty 07, 2015 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja daję surowego indyka, nigdy nie było problemów... Kurczaka rzeczywiście nie. A co jest nie tak z surową wołowiną?
Gotowe mieszanki multiwitaminowe w BARFie się stosuje na początku, żeby było łatwiej, ale nie jest to polecany sposób. Ja używam suplementów naturalnych: mączki kostnej, ze skorupek, drożdży, alg, suszonej krwi, oleju z łososia, tranu...
O skorupkach dużo jest tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=162

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Czw sty 08, 2015 19:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie :)
Ja wiem, że zima i mróz i zwierzakom przybywa na masie, ale moje koty mimo wydzielanego jedzenia (suchy Purizon i mokra PoN mieszana czasem z jakimś tuńczykiem czy Animondą) są... no po prostu... grube :placz: Mam wrażenie, że tyją z dnia na dzień...
Co robimy źle? Co zmienić?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Czw sty 08, 2015 20:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuuuuuusia, napisz w jakim wieku są twoje koty / kotki? czy są wychodzące? i czy są po zabiegu sterylizacji, może to da pełniejszy obraz sytuacji.
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Czw sty 08, 2015 20:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rest Miciuś ma ok.3 lata (przybłęda), wykastrowany. Shila ma ok.7 m-cy (przygarnięta od sąsiada), wysterylizowana. Koty są wychodzące i dość aktywne, zwłaszcza mała rozrabiara. Do tego polują i nawet teraz zdarza im się złapać jakąś mysz (aczkolwiek nie zawsze jest zjadana... no bo kto je lody zimą :ryk:) Z Miciem właściwie zawsze zima jest "okrągła". Wiosną i latem nie ma go połowę, wygląda jak przecinek.
Ale w tym roku to jakaś masakra. Shilka szaleje, ale też jej się tłuszczyk odkłada :? Dodam, że koty są regularnie odrobaczane. Jak Miciek złapał robale, to jadł jeszcze więcej...

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Czw sty 08, 2015 22:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nakarmić zdrowo i nie utuczyć.... Moja mała puma zaczyna stawać się trochę większą pumą, ale ogólnie, nie w obwodzie brzuszka. Ale widać już małoletnie koty mogą przytyć. Mój też jest na miksie suche + mokre.
Skorupki jaj odpadają, brzuszek jest wrażliwy. Poszukam cytrynianu wapnia. Łososia się do pyska nie wzięło, musi być tran...

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Czw sty 08, 2015 22:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy jak kot zakopuje jedzenie to znak że nie smakuje? Moja Pysia tak robi, Misiek przez 11 lat ani. Razu wiec to dla nas nowość :):) ponieważ testuje różne suche żeby zasmakowaly, to może to wyraz buntu ze jej coś nie podchodzi?
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Czw sty 08, 2015 23:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje zakopują miski właśnie wtedy, gdy im jedzenie nie podchodzi. Jak zaczną kopać, to wiem, że już tego nie ruszą, choćbym je nie wiem jak długo głodne przetrzymała.
Najczęściej zakopują tylko po samym powąchaniu, bez spróbowania.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Czw sty 08, 2015 23:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czorny Miś pisze:Czy jak kot zakopuje jedzenie to znak że nie smakuje? Moja Pysia tak robi, Misiek przez 11 lat ani. Razu wiec to dla nas nowość :):) ponieważ testuje różne suche żeby zasmakowaly, to może to wyraz buntu ze jej coś nie podchodzi?

Nie, absolutnie nie znaczy to, że kotu nie smakuje. Niektóre koty mają w genach zakopywanie jedzenia w celu zatarcia zapachu, który może zwabić inne "drapieżniki"... :kotek: - instynkt przetrwania się odzywa ;). Mój kot też tak robi z karmami, które bardzo lubi.

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Pt sty 09, 2015 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Uzek zakopywal miski jak nie chcial jesc danego pokarmu, Klusek powacha, zakopie plytkami i od razu do jedzenia sie bierze :mrgreen:
O rany, mamy swoj watek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=171300 :201446
Wspieram Powszechna Sterylizacje - robie zakupy przez Fani Mani https://fanimani.pl/sklepy/A Ty?

cessy

Od: Pon wrz 22, 2014 13:01

Post » Pt sty 09, 2015 13:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mam odp z Applwasa :

"Hi XXXX, We have recently improved the cat food formulation by increasing the amount of fresh chicken in the food. This is better for the cats as it results in better digestibility and palatability. The fresh chicken we use is lower in protein compared to the concentrated dry chicken so the overall protein content has reduced even though we are still using 80% total chicken in our ingredients. If you have any further concerns please do not hesitate to contact our offices on info@mpmproducts.co.uk. Thanks Applaws"

Jeśli chodzi o zakopywanie, to u mnie zakopywanie jest albo jak już nie mogą wcisnąć albo jak coś nie pasi.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt sty 09, 2015 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Musiałam kota zająć na dłużej i dałam mu do gryzienia psi przysmak, pasek suszonego mięsa kurczaka. Chyba tylko stalowy sejf by mnie ochronił przed kocim atakiem na czyszczoną rybę (której potem i tak się nie weźmie do paszczy).
Zyskałam pół godziny świętego spokoju. Kot nawet do kuchni nie zajrzał, mięsko zostało bardzo starannie pogryzione, zastanawiam się czy nie przygotować mu takich suszonych pasków w domu.
Ale są psie gotowce, niektóre nawet bajerne (suszone mięso jelenia), czy kot może od czasu do czasu takie coś dostać? Taki większy kawałek mięsa przecież wliczę w codzienne menu i dam mniej karmy. A może taki większy kawałek jest niewskazany? Trochę dziwne, bo koty dokładnie gryzą pokarm, a wszystkie kocie gryzaki są malutkie.

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pt sty 09, 2015 15:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

fankapuchatego pisze:Musiałam kota zająć na dłużej czy kot może od czasu do czasu takie coś dostać? Taki większy kawałek mięsa przecież wliczę w codzienne menu i dam mniej karmy. A może taki większy kawałek jest niewskazany? Trochę dziwne, bo koty dokładnie gryzą pokarm, a wszystkie kocie gryzaki są malutkie.

jak kot gryzie to nie ma problemu. Są takie co nie gryzą, albo gryzą niedokładnie, tylko próbują łykać, co kończy się rzyganiem, wtedy jest problem.

Ja swoim czasem daję czasem większy kawałek skrzydełka z kością, mają zajęcie z gryzieniem i chrupaniem.

Imho suszone mięso samodzielnie robione to dobry pomysł na przergryzkę dla kota.

neuro

Od: Pon paź 13, 2014 13:22

Post » Pt sty 09, 2015 16:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Też zastanawiałam się o co chodzi z zakopywaniem miski. U nas kocisz zakopuje nie tylko miskę z resztkami, ale również pustą, tak więc chyba nie chodzi o to, że mu nie smakuje. Może sprząta czy co :?: :lol:

Zofka

Od: Czw gru 04, 2014 13:26

Post » Pt sty 09, 2015 17:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Akurat niedawno powstał wątek o kocim zakopytwaniu :mrgreen:
:arrow: viewtopic.php?f=8&t=166733

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Sob sty 10, 2015 0:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nie mam pojęcia czemu ona zakopuje :) z Waszych wypowiedzi widać ze zakopuja jak smakuje i nie smakuje :) mała je, ale bez przekonania, choć podobno była sytuacja gdy najpierw powachala potem zakopała a potem wyczyscila miskę :) nie było mnie przy tym wiec nie wiem czy taka kolejność była na pewno :):)
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

[poprzednia][następna]