Narnia i Horcia- historia dokacania i walki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 31, 2014 13:13 Re: Drugi kot w domu

Będzie dobrze,zobaczysz! :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Śro gru 31, 2014 19:36 Re: Drugi kot w domu

Tempo normalizacji stosunków widzę imponujące. Ja już byłabym spokojna, choć ciągle potrzebujesz cierpliwości. Trzymam kciuki nieustannie.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw sty 01, 2015 14:05 Re: Drugi kot w domu

Wszystkim życzymy spokoju i sukcesów w Nowym Roku.

a u nas...
Horcia dalej się chowa i syczy na domowników. W dzień się dalej ukrywa siedząc w kącie przez 12 h. W nocy troszkę łazi, ale już nie płacze.
Narnia zdecydowanie zmieniła sposób żywienia, już karma dla kotów sterylizowanych jej nie smakuje, przy każdej okazji wyjada Horci jej karmę.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Od: Pon lut 07, 2011 7:52

Post » Czw sty 01, 2015 20:08 Re: Drugi kot w domu

Daj spokój z tą karmą dla sterylizowanych kotów.Nie jest dobra.Niektórzy nawet dorosłym kotom dają karmę dla juniorów.Takiej karmy "light" ..itp kot musi zjeść dużo więcej, aby mieć składniki odżywcze i niepotrzebnie je różne zapychacze.Dawaj im surowe mięso, to najzdrowsze dla kotów.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sty 02, 2015 9:07 Re: Drugi kot w domu

Zawsze mnie przekonywano i tłumaczono, ze karmy dla kotów sterylizowanych wlasnie dla nich są. Maja tak zbilansowane składniki aby dbać o ich zdrowie i nerki, bo koty po kastracji czy sterylizacji maja tendencje do zachorowań. Chyba jakby karma nie miała znaczenia dla zdrowia kotów czy psów to nie byłoby rożnych karm. Moja Narnia całe dotychczasowe zycie była wlasnie na takich karmach, suchych mokrych i przy okazji przygotowywania posiłków rodzinnych dostawała tez surowe mięso. Do weta chodzimy tylko na odrobaczenie i szczepienia, bo nigdy nie chorowała dotychczas- na nic.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Post » Pt sty 02, 2015 9:42 Re: Drugi kot w domu

Bardzo wiele było i jest wątków na temat karm.Zajmuje się kotami od wielu lat, a wciąż się uczę.Zapewniam, że wielu ludzi na forum zna się na pewnych sprawach lepiej niż weci.Ja nie jestem ekspertem, dlatego zachęcam do lektury, naprawdę dowiesz się wszystkiego.Tylko zasugerowałam coś.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sty 02, 2015 15:03 Re: Drugi kot w domu

niestety - karmy dla kotów sterylizowanych to tylko chwyt marketingowy.
Przeczytaj ten artykuł http://firstsnow.pl/zdrowie-2/dlaczego-koty-tyja/

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt sty 02, 2015 15:45 Re: Drugi kot w domu

:201461
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pt sty 02, 2015 19:08 Re: Drugi kot w domu

izka53 pisze:niestety - karmy dla kotów sterylizowanych to tylko chwyt marketingowy.
Przeczytaj ten artykuł http://firstsnow.pl/zdrowie-2/dlaczego-koty-tyja/

Dziekuje. Przeczytałam.
Artykuł dotyczy raczej otyłości u kotów, a nie traktuje o tym co takiego właściwie jest w karmach dla kotów sterylizowanych czego w innych karmach nie ma. Moja Narnia absolutnie nie ma problemów z nadwaga, a jedynie rozsmakowuje sie w karmie dla kociąt odkad zamieszkała z nami Horcia.
Karmy dla kotów sterylizowanych czy kotów mających jakieś problemy ze zdrowiem są raczej zalecane przez lekarzy i chyba w słusznej wierze a nie tylko i wyłącznie dla zarobku.
Czy Wy nie karmicie swoich kotów karmami suchymi czy puszkami dla kotów, a jedynie podajecie swoim pupilom mięso?
Jakoś nie chce mi sie w to wierzyć.

A wracając do stosunków panujących w domu.
Dzisiaj Horcia cały dzień spędziła na kuchennych szafach, bacznie obserwując nas i Narnie. Wybrała bardzo dobre miejsce, niczym wieżyczka strażniczka, bo praktycznie widzi nas cały dzien, ponieważ kuchnia jest połączona z salonem gdzie spędzamy większość dnia.
W nocy chodziła znowu po całym mieszkaniu i troszeczkę miauczała.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Post » Pt sty 02, 2015 20:13 Re: Drugi kot w domu

Jako, że jestem tu pierwszy raz witam Was. Jestem właścicielką dwóch kotów. Futro (mama) trzy letnia, Rabuś (syn) w kwietniu skończy dwa lata. Gdzieś od pół roku moje koty się nie znoszą. Futro goni Rabusia, bije go, wyciąga ściąga mu kocyk na którym leży. (Oba koty są kotami domowymi wychodzącymi). Próbowałam je godzić (właśnie głaszcząc na zmianę), ale to nic nie daje. Jest coraz gorzej. Rabuś ustępuje i idzie do piwnicy na piec. Jest mi go żal. Koty są wysterylizowane w 2012 roku. Miałam już kiedyś mamę kota i syna kota. Ale one były nierozłączne. On był wysteryliz. ona nie. Gdy ona miała młode, i poszła sobie na parę godzin Kuba opiekował się małymi.O tym, że Rabuś nie jest prowodyrem tych zaczepek może świadczyć to, że przytula się do moich trzech suczek(podwórkowych). Futro tylko czasem pozwoli sobie na chwilę czułości. Mam obawy, że się moje kociaki popodgryzają. :strach: :strach: :strach:

olakra

Od: Pt sty 02, 2015 19:50

Post » Pt sty 02, 2015 21:07 Re: Drugi kot w domu

karmy dla kotów sterylizowanych nie są karmami weterynaryjnymi, leczniczymi, tylko zwykłymi bytówkami, dużo gorszej wartości. Kot potrzebuje białko - ale białko zwierzęce, roślinnego nie przyswaja , podobnie jest z tłuszczem.
Staram sie moje koty karmić głównie mięsem, poza najstarsza, 8-letnią Misią, która mięso je jak z łaski. Chrupy stoja stale. Żadnej karmy dla kastratów.

kata1977 pisze:Artykuł dotyczy raczej otyłości u kotów, a nie traktuje o tym co takiego właściwie jest w karmach dla kotów sterylizowanych czego w innych karmach nie ma.

Ależ jest - w karmach dla kastratów białko i tłuszcz zwierzęcy jest w mniejszej ilości, bo zostało zastąpione roslinnymi. Poczytaj składy karm. Zauważ też, ze karmy wysokiej jakości - TOtW, PON, ŻiwiPeak nie maja wersji dla kastratów, dla juniorów itp.

izka53

Post » Pt sty 02, 2015 22:33 Re: Drugi kot w domu

izka53 pisze:karmy dla kotów sterylizowanych nie są karmami weterynaryjnymi, leczniczymi, tylko zwykłymi bytówkami, dużo gorszej wartości. Kot potrzebuje białko - ale białko zwierzęce, roślinnego nie przyswaja , podobnie jest z tłuszczem.

Ależ jest - w karmach dla kastratów białko i tłuszcz zwierzęcy jest w mniejszej ilości, bo zostało zastąpione roslinnymi. Poczytaj składy karm. Zauważ też, ze karmy wysokiej jakości - TOtW, PON, ŻiwiPeak nie maja wersji dla kastratów, dla juniorów itp.

W kilku gabinetach weterynaryjnych spotkałam się z karmami dla kastratów.
A skład faktycznie zacznę analizować, chociaż skoro kotka nie choruje, nie ma problemu z nadwagą, nie widzę potrzeby zmiany jej karmy.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Post » Pt sty 02, 2015 22:36 Re: Drugi kot w domu

olakra pisze:Jako, że jestem tu pierwszy raz witam Was. Jestem właścicielką dwóch kotów. Futro (mama) trzy letnia, Rabuś (syn) w kwietniu skończy dwa lata. Gdzieś od pół roku moje koty się nie znoszą. Futro goni Rabusia, bije go, wyciąga ściąga mu kocyk na którym leży. (Oba koty są kotami domowymi wychodzącymi). Próbowałam je godzić (właśnie głaszcząc na zmianę), ale to nic nie daje. Jest coraz gorzej. Rabuś ustępuje i idzie do piwnicy na piec. Jest mi go żal. Koty są wysterylizowane w 2012 roku. Miałam już kiedyś mamę kota i syna kota. Ale one były nierozłączne. On był wysteryliz. ona nie. Gdy ona miała młode, i poszła sobie na parę godzin Kuba opiekował się małymi.O tym, że Rabuś nie jest prowodyrem tych zaczepek może świadczyć to, że przytula się do moich trzech suczek(podwórkowych). Futro tylko czasem pozwoli sobie na chwilę czułości. Mam obawy, że się moje kociaki popodgryzają. :strach: :strach: :strach:

witaj
Ciekawa i groteskowa sytuacja Cię spotkała. Nic niestety nie poradzę, za małe mam doświadczenie z kotami. Mam nadzieję, że ktoś Ci tutaj pomoże, bo widzę, że osoby na forum mają spora wiedzę kocią.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Post » Pt sty 02, 2015 22:47 Re: Drugi kot w domu

kata1977 pisze:W kilku gabinetach weterynaryjnych spotkałam się z karmami dla kastratów.

ależ nie ma w tym nic dziwnego, gdyż weci często dostają prowizję od koncernów - głównie tego produkujacego RC. A RC to w chwili obecnej niemal samo zboże, wypełniacze i polepszacze smaku. Oczywiście mówię o bytówkach. To jest byznes moja droga :mrgreen: .
A tak naprawdę weci na studiach weterynaryjnych maja bodaj jedno seminarium z dietetyki i - jeśli sami tematu nie zgłębia, to święcie wierzą w to co przedstawiciele koncernów im wciskają.
Kot jest drapieznikiem i jego przewód pokarmowy jest przystosowany do trawienia miesa. Zboże moze stanowić niewielki dodatek, ale nie podstawę żywienia

izka53

Post » Pt sty 02, 2015 22:53 Re: Drugi kot w domu

Zagłębię się w temat zatem.
Obrazek
Obrazek

kata1977

[poprzednia][następna]