jak baba drapak robila

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 26, 2005 15:48

Jade na podboj Praktikera - moze tam beda te sruby klinujace :)
A do sciany przykrecic nei moge z tego wzgledu ze mam w domu remont -jeden pokoj sciany ma "zajete", do jednego koty nie maja wstepu a w ostatnim - remont :) Wiec poki co chcialam taki drapak "przenosny" :)

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Sob lut 26, 2005 16:58

Kupilam wlasnie w Castoramie sznurek 2mm 90 za 7,10 i 2,8mm 45m ok 8 zl.

A ten zeglarski to daloby sie troche wiecej zalatwic :oops:

Poza tym wudziala super noge do stolu czy czegos innego bo wyzsza. Porzadny masywny dol za 39 zl a rura stalowa metrowa o srednicy ok 10cm, zastanawialismy sie czy kupic:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie lut 27, 2005 0:32

Tez_Kaska pisze:Jade na podboj Praktikera - moze tam beda te sruby klinujace :)
A do sciany przykrecic nei moge z tego wzgledu ze mam w domu remont -jeden pokoj sciany ma "zajete", do jednego koty nie maja wstepu a w ostatnim - remont :) Wiec poki co chcialam taki drapak "przenosny" :)

I jak tam poszukiwania?
Mam taki pomysł a nawet dwa.
Byłam w Castoramie i oglądałam te kwietniki co to są do sufitu i na końcu śruba rozporowa - to wygląda zupełnie do zrobienia tylko trochę inwencji :wink: lub ewentyalnie popytać wsród znajomych może akurat zliwidowaki taki nieszczęsny kwietnik i mogą odstąpić to "ustrojstwo"

Drugi pomysł również z Castoramy - to na dziale nogi metalowe do stołów tudzież sejfy obok są takie nóżki do szafek rozporowe metalowe i plastikowe o wysokości 10 i 15 cm .Cena niezbyt wygórowana :
plastikowe kpl 4 nóżek -9zł
metalowe naprawdę solidne i estetyczne - 17 i 19 zł/szt.

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Nie lut 27, 2005 9:10

Ja nadal nie wiem czy mozna użyć linek żeglarskich :(

musia

Od: Czw lut 24, 2005 18:55

Post » Śro mar 02, 2005 10:00

ktos pytal sie o drabinki... wiem jak sie robi taka normalna drabinke linowa (szczebelki z desek polaczone sznurkiem) czy taka sama (no moze mniejsza troche) mozna kotu zrobic?? tzn. czy ma ktos cos takiego i czy ktos wie czy kotki za tym przepadaja czy tez moze nie...

Pinky

Od: Pt gru 05, 2003 19:32

Post » Śro mar 02, 2005 10:10

Wiesz Pinky, to chyba zależy od kota. Jedne chcą sie na tym bawić inne nie, moje owszem. To ja pytałam o drabinkę, choć sprawa jest już mniej aktaula, bo na poczcie na mnie czeka przesyłka od SOLARIS (Wielkie dzięki :D :D :D ). Jednak byłoby fajnie gdybyś zamieściła sposób wykonania drabinki, napewno nie jedna osoba z tego skorzysta.
Ja niebawem postaram się zrobić fotki z wykorzystania drabinki przez moje koty.
Obrazek

Agata_j

Od: Pt sty 14, 2005 22:39

Post » Śro mar 02, 2005 10:26

Dobra! Ja też muszę coś dodać. \
Zgodnie z instrukcjami znalezionymi w sieci i pomysłem Kaśki, skompletowalem produkty. Niedługo rura bedzie gotowa i ja jako samiec tez bede mogl sie chwalic.
Pozdro.
:twisted:

PS. Hasło na dziś: Sklepowe rury WON !!!
Ozzi - 2,5 roczny rudzielec
Zibbi - 1,5 roczny rudzielec
http://www.log2.pl

mefisto.diabel

Od: Czw lut 10, 2005 18:41

Post » Śro mar 02, 2005 10:37

Praktiker jest kiepsciutki - praktycznie zaden wybor sznurkow ale nogi stolowe calkiem calkiem :)
Nabylam taka noge no i mam juz dwa drapaki - jeden u siebie w mieszkaniu a drugi w Grzybolandii. Konstrukcja wytrzymuje dzikie skoki 5 kilogramowej Balbiny :) Drapak zrobilam w 7 minut z zegarkiem w reku- tyle ze rurka zostala okrecona sznurkiem wczesniej.
I musze sie przyznac do pewnego odchylu... Mianowicie przyszlam wczoraj do pracy, patrze a tu co lezy na korytarzu? Ano lezy rura tekturowa o srednicy okolo 30 cm, dluga na dwa metry (wykladzine nam zmieniali). Niewiele myslac poprosilam o ta rure i swoim malym autkiem przywiozlam do domu... A teraz nei wiem jak ja w celach drapakowych wykorzystac ale wykorzystam na pewno :):):):)

Liwia

Post » Śro mar 02, 2005 10:40

Tez_Kaska pisze:Praktiker jest kiepsciutki - praktycznie zaden wybor sznurkow ale nogi stolowe calkiem calkiem :)
Nabylam taka noge no i mam juz dwa drapaki - jeden u siebie w mieszkaniu a drugi w Grzybolandii. Konstrukcja wytrzymuje dzikie skoki 5 kilogramowej Balbiny :) Drapak zrobilam w 7 minut z zegarkiem w reku- tyle ze rurka zostala okrecona sznurkiem wczesniej.
I musze sie przyznac do pewnego odchylu... Mianowicie przyszlam wczoraj do pracy, patrze a tu co lezy na korytarzu? Ano lezy rura tekturowa o srednicy okolo 30 cm, dluga na dwa metry (wykladzine nam zmieniali). Niewiele myslac poprosilam o ta rure i swoim malym autkiem przywiozlam do domu... A teraz nei wiem jak ja w celach drapakowych wykorzystac ale wykorzystam na pewno :):):):)

Czyżby rosła jakaś konkurencja dla Leolandu :?: :D :D

solaris

Post » Śro mar 02, 2005 10:41

nie sadze ze ktos chcialby kupic "profesjonalny" drapak usztywniony scierka w kratke :):):):):)
Teraz zastanawia mnei nastepna rzecz - jak wykorzystac ta dwumetrowa rure... Jak ja na sztywno przytwierdzic do podloza (nei mam mozliwosci przykrecenia do sciany ani do sufitu ani do podlogi obecnie) oraz czym ja okrecic? Sznurek przy tej srednicy i dlugosci to kupa kasy... Tym bardziej ze mam na oku druga taka sama rure :):):):)
Ostatnio edytowano Śro mar 02, 2005 10:47 przez Liwia, łącznie edytowano 1 raz

Liwia

Post » Śro mar 02, 2005 10:44

Tez_Kaska pisze:nie sadze ze ktos chcialby kupic "profesjonalny" drapak usztywniony scierka w kratke :):):):):)

A próbowałaś??
:twisted:
Ozzi - 2,5 roczny rudzielec
Zibbi - 1,5 roczny rudzielec
http://www.log2.pl

mefisto.diabel

Od: Czw lut 10, 2005 18:41

Post » Śro mar 02, 2005 10:45

Tez_Kaska pisze:nie sadze ze ktos chcialby kupic "profesjonalny" drapak usztywniony scierka w kratke :):):):):)

Nigdy nie wiadomo co się komu może bardziej spodobać :D dobra kampania reklamowa i śliczne foldery własnoręcznie zrobione + instrukcja montażu i sukces może być gwarantowany :wink:

solaris

Post » Śro mar 02, 2005 10:57

Tez_Kaska pisze:Jak ja na sztywno przytwierdzic do podloza (nei mam mozliwosci przykrecenia do sciany ani do sufitu ani do podlogi obecnie) oraz czym ja okrecic? Sznurek przy tej srednicy i dlugosci to kupa kasy... Tym bardziej ze mam na oku druga taka sama rure :):):):)

Może na wcisk. Z tym, że teraz trzeba by przemyśleć jak zrobić regulację, która umożliwi ten wcisk.
Obrazek

Agata_j

Od: Pt sty 14, 2005 22:39

Post » Śro mar 02, 2005 11:01

Agata_j pisze:
Tez_Kaska pisze:Jak ja na sztywno przytwierdzic do podloza (nei mam mozliwosci przykrecenia do sciany ani do sufitu ani do podlogi obecnie) oraz czym ja okrecic? Sznurek przy tej srednicy i dlugosci to kupa kasy... Tym bardziej ze mam na oku druga taka sama rure :):):):)

Może na wcisk. Z tym, że teraz trzeba by przemyśleć jak zrobić regulację, która umożliwi ten wcisk.

Mieszkanie ma 2,7 metra a nie znalazlam takich srub dociskowych (takich jak w kwietnikach) wiec moja inwencja poki co stanela na etapie gromadzenia rur :)
Wiem ze takie rury tekturowe ktos obijal wykladzina dywanowa - czym je przytwierdzacie? Zszywkami? Klejem? Czy jeszcze czyms innym? I jak uestetycznic miejsce w ktorym wykladzina styka sie z wykladzina, to laczenie ktore bedzie bieglo wzdluz calej rury?

Liwia

Post » Śro mar 02, 2005 11:42

ok moge zamiescic opis zrobienia drabinki
troche go przeksztalce, zeby byla to drabinka kocia (wymiary itp.)

do budowy drabinki potrzebne jest:
1. linka - taka ktora utrzyma kociambra (albo nawet kilka)
2. galazki lub deseczki o dlugosci okolo 20-30 cm - beda robily za szczebelki

teraz artystyczne przedstawienie wiazania wezlow ;) :
tak zaczynamy wiązać węzeł
tak powinien wyglądać
tak wygląda z jednej strony zawiązany na gałęzi
a tak z drugiej strony

w tych dwoch ostatnich zdjeciach zwroccie uwage gdzie jest strzalka, bo wbrew pozorom wazne jest w ktora strone zakladamy wezel

a wiec jednym sznurkiem wiazemy (tymi wezelkami) razem wszystkie szczebelki z lewej strony, a drugim z prawej. na samej gorze sznurek trzeba do czegos przywiazac ;) najlepiej normalnym, mocno zacisnietym suplem, ewentualnie przybic, przykleic, przyczepic lub po prostu trzymac w rekach ;) na dole mozna sznurek przyczepic do np. podlogi lub podstawy albo po prostu zostawic luzno zwisajacy : UWAGA na dole dobrze by bylo aby na wszelki wypadek zawiazac supelki.

nie martwcie sie - taka drabinka na 100% wytrzyma, chyba ze wladuje sie na nia laczna masa 100 kg, no to wtedy moga wystapic komplikacje ;)
:lol:

JESZCZE MAŁY DOPISEK - ZAPOMNIAŁAM :
Na końcach każdaj deski (gałązki) mozna umieścić coś, co zabezpieczałoby sznurek przed zsunięciem się. Przy drabinkach dla ludzi jest to raczej niepotrzebne, ale jak koty dobiorą się do takiej drabinki, to lepiej się zabezpieczyć :lol:
Ostatnio edytowano Śro mar 02, 2005 12:04 przez Pinky, łącznie edytowano 1 raz

Pinky

Od: Pt gru 05, 2003 19:32

[poprzednia][następna]