SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie gru 28, 2014 19:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czorny Miś - no to świetnie - jak karma się spisuje to jak najbardziej - b. dobry wybór ;)

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Nie gru 28, 2014 19:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Super:) wielkie dzięki:)
trochę droga ona jest, ale przy dużym opakowaniu wyjdzie taniej....
w kuwecie mniej , zapachów prawie wcale, więc zainwestuje i będziemy jeść :)
Miśka stopniowo też na to przerzucę, od czasu do czasu jakieś mokre do uzupełnienia żeby miały odmianę :)
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Nie gru 28, 2014 19:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Możesz też spróbować http://www.farminapolska.pl/koty-katalo ... cat-detail ona jest trochę tańsza

grainfreek

Post » Nie gru 28, 2014 21:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ooo wielkie dzięki za Twoją pomoc i wiedzę. Zamówię przed kupnem orijena, bo warto spróbować, a nuż gagatkom lepiej zasmakuje :)
i częstochowę mam niedaleko - bywam w okolicy często, więc można podjechać
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Nie gru 28, 2014 22:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:akne Applaws ma 47% =).

Fakt, spisałam 37% ze strony Zooplus: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bne/317299
Ale na opakowaniu jak byk 47%, czy błąd na stronie sklepu.

grainfreek pisze:Realnie patrząc na dostępne karmy to min. 40% białka i min. 18% tłuszczu

Czyli te wymagania spełnia Applaws, Taste of the Wild, Orijen, N&D, jaka karma jeszcze?
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon gru 29, 2014 0:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witam. Mam 2-miesięcznego słodkiego kocurka. :) Czym najlepiej go karmić? W jakich proporcjach karma sucha i mokra? I jakie firmy nadają się dla kociąt? Przy czym zaznaczę, że proszę o niezbyt drogie propozycje, gdyż budżet mam ograniczony.

czerwien

Od: Pon gru 29, 2014 0:16

Post » Pon gru 29, 2014 0:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje zajadają się na zmianę Applawsem, Portą 21 Finest Sensible bez zbóż i ToTW.
Chyba najbardziej lubią Applaws, takie odnoszę wrażenie, ale staram się urozmaicać.
Do tego surowe mięsko z Felini Complete.
Na opakowaniu Felini jest podane, że zawiera odpowiednią dawkę tauryny i dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon gru 29, 2014 10:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:Moje zajadają się na zmianę Applawsem, Portą 21 Finest Sensible bez zbóż i ToTW.
Chyba najbardziej lubią Applaws, takie odnoszę wrażenie, ale staram się urozmaicać.
Do tego surowe mięsko z Felini Complete.
Na opakowaniu Felini jest podane, że zawiera odpowiednią dawkę tauryny i dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna.

a noo właśnie tam tak piszą, ale na barfnym dają dodatkowo.

grainfreek pisze:MamaMeli - nie koniecznie ale przydało by się ;). Tauryny daje się malutko, można kupić ludzką bez dodatków - jest tańsza.

A taka ludzka występuje w proszku? bo mnie ten dozownik z Felini ratuje, jestem beznadziejna w dzieleniu tabletek itp. Nie chciałabym zaszkodzić :roll: Nuriś to chętnie zje jakieś serduszka czy skrzydełko na przykład, Meli niestety nie lubi ani żylastego mięsa ani podrobów, łopatkę wołową kroję jej w małe kawałeczki. Fakt że zęby ma kiepskie i może nie daje rady gryźć dużych kawałów. Bo jeśli czegoś nie pokręciłam to najwięcej tauryny jest w kościach i podrobach prawda? Może jakby jej te serduszka zmielić.... kurczę nie mam maszynki :evil:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pon gru 29, 2014 11:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

MamaMeli pisze:A taka ludzka występuje w proszku?

Ja używam takiej: http://allegro.pl/myprotein-taurine-250 ... 46025.html i jest w porządku, trochę się zbryla (ale to dobrze, bo wiadomo, że nie ma antyzbrylaczy).

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Pon gru 29, 2014 11:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Właśnie o tę taurynę mi chodziło ;). Jest w formie proszku i jest to czysta tauryna - sami też możemy podjadać ;) - bo nam też jest ona potrzebna ;)

p.s. na Felini Complete piszą że jest kompletna i nic nie trzeba suplementować ale jasne jest że tak napiszą ;) tauryna jest ale mogło by być jej więcej bo część na pewno się nie przyswoi - dlatego taurynę zawsze warto dosuplementowywać

MamaMeli - a masz blender? możesz blendera użyć.

grainfreek

Post » Pon gru 29, 2014 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mam, byle jaki ale mam. i chyba zacznę nim miksować te podroby, może to przeżyje (bo kości na pewno nie).
ja suple daję na miseczkę (100g), rzadko robię barfa na dłużej tak żeby zamrażać kilogramy mięsa bo Meli tego rozmrożonego nie chce jeść. Ile by tego trzeba wówczas dać, na miarkę Felini?
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pon gru 29, 2014 15:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

O to ja się podpytam czy podawał ktoś może karmę greenwoods?
Ostatnio po dość długiej walce z workiem ToTW postanowiłam poszukać karmy o podobnym progu cenowym i tak własnie trafilam na Greenwoods. Kot wcinają chętnie, nigdy nie narzekałam na ich apetyt, ale ToTW jednak tak nie znikała z miseczek. :)

skład(posiadamy wersję rybną):
Skład
30 % biała ryba (ryba w proszku i świeża biała ryba), 22 % białego ryżu, 16 % brązowego ryżu, olej słonecznikowy, gluten kukurydziany, olej z łososia, pulpa pomidorowa, białko ziemniaczane, bulion rybny, chlorek potasu, minerały, witaminy, chlorek sodu , kwasy Omega-3, pulpa z cykorii, ekstrakt z cykorii (0,25 %), suszona marchew, suszona żurawina, ekstrakt z jukki schidigera 200 mg/kg.

Kalorie na 100 g: 384 kcal

Dodatki na kg:
Dodatki dietetyczne: witamina A (jako retinol) 21.000 j.m., witamina D3 ( jako cholekalcyferol) 1.700 j.m., witamina E (jako octan alfa-tokoferolu) 400 mg
Pierwiastki śladowe: żelazo (jednowodny siarczan żelaza II) 240 mg , cynk (jednowodny tlenek cynku) 260 mg, mangan (jako jednowodny siarczan manganu) 90 mg, miedź ( jako pięciowodny siarczan miedzi II) 20 mg, selen ( jako selenit sodu) 0,65 mg, jod (jodek potasu ) 0,065 mg
Aminokwasy: tauryna 1.000 mg

Składniki analityczne

Greenwoods karma dla kota Adult, Ryba
Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe Popiół surowy Wapń Fosfor Wilgotność Kwasy tłuszczowe Omega 3 Kwasy tłuszczowe Omega 6
30.0 % 17.5 % 1.5 % 7.8 % 1.6 % 1.2 % 7.5 % 0.4 % 3.4 %

Zastanawiam się czy to alternatywa w cenie ToTW

ale_gach

Od: Czw maja 08, 2014 15:58

Post » Pon gru 29, 2014 15:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

MamaMeli - ehhh to by trzeba było policzyć, dobrze było by się zapytać jakiegoś BRAfera który jest biegły w tych wszystkich obliczeniach.

ale_gach - Mi się to średnio podoba. Gluten kukurydziany, mało białka, sporo wapnia i fosforu jak na takie białko, tylko 1.000 tauryny, prawie 40% węglowodanów.

grainfreek

Post » Pon gru 29, 2014 18:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:Moje zajadają się na zmianę Applawsem, Portą 21 Finest Sensible bez zbóż i ToTW.

Dzięki Twojemu postowi zainteresowałam się Porta 21 Finest Sensible i właśnie zamówiłam ją w ciemno, bo na stronie Zooplusa deklarują 47% białka i cenę 16,90 zł/kg dla opakowania 2 kg (dla porównania Applaws 2 kg - 27,40 zł /kg, Purizon - 27,92 zł/kg, TOTW - 18,85 zł/kg, ale mam z nim złe doświadczenia - jeden z moich kotów chyba dostał po nim alergii). Zamówiłam w ciemno, bo ze zbytem karmy, która moim kotom nie smakuje, nie mam problemu - Paluszki (koty ze schroniska na Paluchu w Warszawie) z chęcią jedzą wszystko spoza normalnej nudnej diety schroniskowej.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon gru 29, 2014 18:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Gdzie najtaniej kupię puszki Smilla?

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

[poprzednia][następna]