Mgła przychodzi na drobnych kocich łapkach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 15, 2014 11:40 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

na miau mało osób chyba raczej daje Barfa
ja zaczęłam się interesować Barfem w dużej mierze ze względu na oszczędności -siebie i TZ tez przestawiam na kasze, soczewice i fasole -żeby zdrowo jeść, ale taniej jednak

zapytałaś o gotowane jedzenie
a z tego co ja czytam -to jakiś czas można tak karmić, ale potem wyjdą niedobory
tak jak wcześniej Kazia pisała

jeśli samo gotowane to
jako dodatek bym raczej polecała Felini Complete dla kota
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... kot/151648

Stosowanie i dawkowanie:
Dorosły kot o wadze ok. 4,5 kg potrzebuje ok. 130 g mięsa w 2-3 posiłkach. Proszę wymieszać jedną miarkę Felini Complete (0,8g)z dwoma łyżkami wody i dodać co 65 g mięsa.
Przygotowując większe ilości dodaj 12,5g Felini Complete do kg mięsa.

Oprócz mięsa kot może spożywać serce (do 15%), żołądek i nerki (do 5%). Ponieważ Feline Complete zawiera wapń, fosfor oraz witaminę W nie należy podawać kości i wątróbki.

Felini Complete zawiera wystarczającą ilość tauryny i uzupełnia wyważony posiłek, dodatkowe składniki nie są konieczne. Proszę przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon gru 15, 2014 11:42 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:23 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 11:46 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

każdy niech je ze swojej miski 8)
masz tyle misek ile kotów? każdemu podstaw pod nos jego miskę i -jeśli mają to samo, to każdy moje jeśc swoje

Patmol

Post » Pon gru 15, 2014 11:47 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:24 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 11:49 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

czyli Twoje koty wymagają małego przeszkolenia 8)

Patmol

Post » Pon gru 15, 2014 11:51 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:25 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 11:56 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

nie
wystarczy codziennie :mrgreen: ćwiczyć z kotami

4 koty jedzą -każdy ze swojej miseczki
4 czekają na swoja kolejkę i jednocześnie pilnują porządku

Obrazek

Patmol

Post » Pon gru 15, 2014 11:58 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:25 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 12:02 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

Patmol zdjęcie widziałam na Twoim wątku,szacun :)

U nas jest tak,że kładę dwie miseczki,jedna dla Tosi,a druga dla Marcela, w jakiejś tam odległości,no cóż.. Tośka bardzo często woli najpierw sprawdzić czy Marcel przypadkiem czegoś lepszego nie dostał?.. Marcel ulega,pozwala jej jeść,czeka aż ona skończy,a ona zjada wszystko co dostanie,więc Marcelowi nic nie zostaje.

Dlatego też pilnuję ich podczas jedzenia, bacznie przyglądam się Tośce :ok: I tak się zastanawiam,bo Tośka mokre wsuwa raz,dwa - migiem,a Marcel bardzo powoli,nie wiem,może się mylę,ale może on w pychu coś ma,coś go tam boli i dlatego tak dziwnie przeżuwa i bardzo powoli?. Nie znam się kompletnie na tym,ale może warto byłoby pokazać jego pychol wetce,jak myślisz, Patmol? :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon gru 15, 2014 12:04 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:26 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 12:25 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

na pewno warto pokazać -jeśli wydaje co się coś nie tak

ale możesz tez najpierw sama obejrzeć - czy nie ma jakiegoś zaczerwieniania , czegoś dziwnego w pysku

ja mam dwa psy -tej samej wielkości, w tym samym wieku
nakładam im jedzenie na miski
jeden zjada w mgnieniu oka
drugi najpierw się wygodnie kladzie, poduma, popatrzy w sufit i je jakieś 5-15 minut -po porostu tak ma

Kotka Milka pisze::ok: niezle
Ciekawi mnie jedna rzecz - ile jest miesa w karmach RC:
_sensible
-dihestive comfort
-exigent

bo nie moge znalezc a na opakowaniu nie pisze

nie wiem
w składach nie jest podane ile ma mięsa

kiedyś było suszone mięso drobiowe, a teraz go juz w składzie nie ma

skład RC sensible według zooplus
ryż, suszone białko drobiowe, tłuszcz zwierzęcy, kukurydza, gluten kukurydziany, izolat białka roślinnego*, suszone mięso wieprzowe*, hydrolizowane białko jajka zwierzęcego, dreżdże, pulpa buraczana, minerały, olej sojowy, olej rybny, lignoceluloza, frukto-olisacharydy
*L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej wartości

a tutaj ciekawy komentarz -czym jest to suszone białko drobiowe https://pl-pl.facebook.com/CatteryCheru ... 1305371021

a z tego by wynikała, że niekoniecznie jest to w ogóle mięsko http://jakwytresowackota.blogspot.com/2 ... canin.html
i tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=18008

czyli karma zawiera przede wszystkim ryż , potem jakieś pióra/dzioba -nie wiadomo w sumie co, jakiś tłuszcz raczej odpadowy, kukurydzę i znowu kukurydze . trochę mięsa wieprzowego -nie wiadomo ile, ale mało -bo daleko w składzie itd

moim zdaniem trochę drogo jak za taki skład

Patmol

Post » Pon gru 15, 2014 13:18 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

RC ma ok 20% "produktów pochodzenia zwierzęcego" w składzie.
Pamiętając o tym, że to właśnie RC wykorzystuje pióra, pazury itp "produkty pochodzenia zwierzęcego", czym sie bardzo chwalili jakiś czas temu, podejrzewam, że mięsa w naszym rozumieniu jest tam kilka % albo i tego nie.

Felini Complete daje się nie na kota tylko na ilość mięsa.
Czyli w przygotowanej mieszance powinna być ilość FC przynależna do ilości mięsa w mieszance. Niezależnie od tego czy kot zje tej mieszanki mniej czy więcej.

Bardzo mało osób karmi BARF.
Ja o tym napisałam w związku z kosztami karmienia, BARF wychodzi taniej niż najtańsze puszki, o jakości już nie wspominając.

Możesz dawać mięso gotowane z dodatkiem FC i to będzie o wiele wartościowsze niż kupne puszki oczywiście. (przecież w puszkach nie jest surowe jedzenie...ono jest dużo bardziej przetworzone niż gotowane).
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon gru 15, 2014 13:23 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

.
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2015 18:27 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pon gru 15, 2014 13:31 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

Nie wiem, jak w kocich karmach, ale podejrzewam, ze podobnie jak w psich - najkorzystniej, kiedy jest napisane "suszone mięso" jakieśtam. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że to na pewno mięso - gorszej jakości, ale nie pazury i dzioby. Podawanie zawartości np. "mięso" - oznacza, że składnik nie jest osuszony, więc nie jest to faktycznie zawartość jego w karmie, tylko zawartość przed odwodnieniem. Zmniejsza się to wowczas od 30 do 60%, zależnie od mięsa i sposobu suszenia.
Na dobrą sprawe lepiej odłożyć trochę kasy i wtedy kupić lepszą karmę, bo i będzie ona dłużej użytkowana. Wtedy, mimo iż droższa, wyjdzie na dobrą sprawę taniej.
Co do gotowanego dla psów... dla mnie to dobra metoda karmienia psa w okresie leczenia np., albo psa na dworze (bo można podać cieplejsze). Koniecznie trzeba suplementować, jeśli podaje się gotowane, bo nie tylko przy gotowaniu traci większość składników odżywczych, ale też wyjaławia układ pokarmowy. Warto dodawać żwacze suszone - tanie są, śmierdzą okrutnie, ale dobrze działają na jelita :)

lady_swallow

Od: Czw gru 13, 2007 19:24

Post » Pon gru 15, 2014 13:59 Re: Święta, idą święta-ale śniegu nie ma :((

Zaglądałam mu do pyszczka,właściwie to nie wiedziałam czego powinnam szukać :oops: poszperałam jednak w necie, wiem już nieco więcej,zajrzę mu później do mordki, a do naszej wetki i tak na dniach się wybierzemy,niech Ona też zajrzy i sprawdzi czy wszystko tam jest w porządku. Nie podoba mi się to jak on mokrą karmę je,tak dziwnie,jakby trudno było mu ją jeść,a to miękkie przecież jest...
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

[poprzednia][następna]