Mój aniołek Emilek przegrał z kalici i FIPem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 22, 2014 9:05 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Dziękuję Dorotko.

Jesteśmy już po wizycie we Wrocławiu u dr Wrzoska. Niestety, na razie nie mogę jeszcze odetchnąć.Musimy za kilka dni, jak Emilowi naprodukuje się krew zrobić test w kierunku FIP. Gdyby to była ta choroba, to niestety jedynym wyjściem jest eutanazja. Mam nadzieję, że jednak tak nie będzie. W pozostałych przypadkach ma szansę. Oczywiście będzie niepełnosprawny, ale może wtedy pomóc rehabilitacja.

Emil był diagnozowany 5 godzin, miał robione wszystkie możliwe badania, w tym rezonans. Pan doktor powiedział, że to wyjątkowo trudny przypadek. W skrócie Emil ma zapalenie mózgu.

Z opisu wizyty
Opis badania:
bad. neurologiczne: apatia, kot reaguje na otoczenie na otoczenie, ale wydaje się zdezorientowany, odruchy nerwów czaszkowych osłabione, osłabiony odruch oczopląsu fizjol.
Susp: wrodzona (choroby spichrzeniowe, zapalenie, zmiany pozapalne)

wnioski: aktywny stan zapalny w zakresie komór mózgowych z nacieczeniem tkanki mózgowej. Określenie jednoznacznej etiologii zapalenia możliwe na podstawie badania płynu mg-rdz. Odstapiono od punkcji ze wzgledu na wiekość kotka.

Rokowanie: ze względu na charakter rozsiany ostrożne do złego :(

Emil ma za miesiac jechać na kontrolną wizytę. Dostał nowe leki, ma zmieniony lek przeciwpadaczkowy, jednak nadal musi dostawać steryd.

Pozytywną wiadomością jest to, że dzięki diecie i lekom udało się całkowicie wyleczyć wątrobę. Niestety, nadal będzie narażona ze wzgledu na podawane leki. Jednak Emil może teraz nie mieć ścisłej diety i być może dzięki temu trochę przytyje i urośnie. Teraz ma 4 miesiace i wazy 0,9 kg.

Pan doktor zalecił rehabilitację, wszelką możliwą.

To chyba wszystko. Bardzo proszę wszystkich, którzy moga pomóc o zainteresowanie bazarkiem. Leczenie Emila jest bardzo kosztowne, ale skoro tyle przeszliśmy, to leczymy i rehabilitujemy dalej.

Osobiście jestem bardzo zadowolona z wizyty. Polecam gorąco dr Wrzoska. Nie ma sensu miesiącami leczyć w ślepo. Bez sprzętu dobre chęci nie wystarczą. Pan doktor uparcie diagnozował, aż znalazł przyczynę. Kiedy po 5 godzinach mogłam zobaczyć Emila i przekonałma sie ze żyje i ma się nawet nieźle, byłam najszcześliwsza.

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Sob lis 22, 2014 20:49 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

No wreszcie jakaś klarowna diagnoza :ok:
Niestety, teraz :evil: huk pracy i wydatków.
Ale jeśli do tej pory mały się trzyma, to musi być już wyłącznie lepiej!
Obrazek

Jestem zbudowana z pamięci moich rodziców i dziadków, wszystkich moich przodków. Są w tym, jak wyglądam, w kolorze moich włosów. I jestem zbudowana ze wszystkich, których w życiu spotkałam, którzy zmienili sposób mojego myślenia. Więc kim jestem „ja"?

Kamakolo

Od: Śro gru 30, 2009 8:21

Post » Sob lis 22, 2014 21:27 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Za Emilka :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie lis 23, 2014 9:13 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Kamakolo pisze:No wreszcie jakaś klarowna diagnoza :ok:
Niestety, teraz :evil: huk pracy i wydatków.
Ale jeśli do tej pory mały się trzyma, to musi być już wyłącznie lepiej!

Tak, dlatego od razu najlepiej nie oszczędzać, tylko jechać diagnozować odpowiednimi metodami. Takie oszczędzanie wychodzi później dwa razy tyle, a stracony czas ucieka. Niestety, na test FIP musimy czekac dłużej, bo po tym pobieraniu krwi, narkozie Emilek ma blady języczek, dziąsła i jest wyraźnie osłabiony. To duży ubytek na wszystkie badania w 90 dkg ciałku.

Jako będzie po teście FIP i wyjdzie dobrze, to dzwonię do Pani Halinki i zabieramy sie za rehabilitację.
Zmieniony lek przeciwpadaczkowy dziła lepiej, niż luminal. Emil wczoraj nie miał ani jednego ataku :)

Jaaga

Post » Nie lis 23, 2014 9:15 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Dobrze, że nowy lek działa tak skutecznie :D .
Za Emilka niezmiennie trzymamy :ok: :ok: :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie lis 23, 2014 19:44 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Emilka :ok: :ok:

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Pon lis 24, 2014 0:39 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Jaaga pisze:Musimy za kilka dni, jak Emilowi naprodukuje się krew zrobić test w kierunku FIP. Gdyby to była ta choroba, to niestety jedynym wyjściem jest eutanazja.

YYYYYY? Ten "test" wykaże tylko, czy kot miał kontakt z koronawirusem (a ponad 80 % kotów miało, zwłaszcza tych wolnożyjących), i nic więcej ... Pozytywny wynik testu tak naprawdę nic nie znaczy, bo koronawirus mutuje w FIP-a u około 4 % kotów ... Dane są oczywiście orientacyjne ...Mój Pokerek miał 3 lata temu robiony tzw. profil biegunkowy w Laboklinie, koronawirus wyszedł mu pozytywny, więc na pewno mają go wszystkie moje koty ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pon lis 24, 2014 8:22 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

katarzyna1207 pisze:
Jaaga pisze:Musimy za kilka dni, jak Emilowi naprodukuje się krew zrobić test w kierunku FIP. Gdyby to była ta choroba, to niestety jedynym wyjściem jest eutanazja.

YYYYYY? Ten "test" wykaże tylko, czy kot miał kontakt z koronawirusem (a ponad 80 % kotów miało, zwłaszcza tych wolnożyjących), i nic więcej ... Pozytywny wynik testu tak naprawdę nic nie znaczy, bo koronawirus mutuje w FIP-a u około 4 % kotów ... Dane są oczywiście orientacyjne ...Mój Pokerek miał 3 lata temu robiony tzw. profil biegunkowy w Laboklinie, koronawirus wyszedł mu pozytywny, więc na pewno mają go wszystkie moje koty ...

Robiłam je kiedyś u swoich kotów i nie wyszło nic. natomiast tu może chodzi o poziom? Mało jest przyczyn, które powodują takie zapalenie mózgu, a podobno jedną z nich jest właśnie ta choroba. Na kaliciwirozę też mamy zrobić badanie.
Tu nie chodzi o to, żeby zabić kota, bo test wyszedł pozytywnie. Tylko, jeśli to FIP spowodował zmiany w mózgu, to nie miałby szans i byłoby to męczeniem. Emil ma móżdżek podwójnej wielkosci, uciska z każdej strony. Nie potrafi poruszyć ciałem, żadną z kończyn, ruchy głowy takze są nieprawidłowe. Nie ma żadnej poprawy, oprócz reakcji na nowy lek przeciwpadaczkowy. Jestem ostatnią osoba, która chciałby skrócić życie Emilowi i wierze, że to nie będzie jednak ten wirus. Martwi mnie jednak to, że stan zapalny nie mija, nie udaje się nawet zmniejszyć mu temperatury. Mimo podawania leku odwadniajacego, który ma zmniejszyć ciśnienie w czaszce, jakoś też nie widzę poprawy.

Jaaga

Post » Pon lis 24, 2014 18:42 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Broń Boże nie sugerowałam, że chcesz Emilka bezpodstawnie usypiać, tylko wiem z doświadczenia, że nawet dobrzy weci czasami trochę "naciągają" klientów na te testy ... Mam nadzieję, że to nie FIP, tylko coś, co można leczyć/zaleczyć ... I oby wreszcie Mały zaskoczył i zareagował na leki ... :ok: :ok:
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pon lis 24, 2014 21:02 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

czyli to zapalenie móżgu , padaczka będąca wynikiem lub przyczyną i testujecie w kierunku FIP? Trzymam mocno za malca cały czas. jaki lek zastąpił luminal?
Oby wykluczono FIP.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Wto lis 25, 2014 8:50 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Wiem, że czasem testy są robione na wyrost, ale nie w przypadku, gdzie lista przyczyn jest tak zawężona.

Padaczka jest u Emila jednym ze skutków zapalenia mózgu, podobnie jak niemożność samodzielnego sikania i robienia kupki. Jest to wirusowe zapalenie, stąd konieczne badania w kierunku FIP i kaliciwirozy.
Emil zamiast luminalu dostaje Phenoleptil, a mam receptę na Keppra. Podobno właściciele kotów bardzo sobie to chwalą, tylko jest to droższy lek, od tego który dostaliśmy przy wizycie i podajemy.

Wczoraj dzwoniłam do znajomej p. doktor i pytałam o możliwość podania niesterydowego leku przeciwzapalnego, bo jakoś nie widze efektu działania podawanych sterydów. Emil stale gorączkuje bez zmian. Powiedziała, że jest to sterydo zależne zapalenie, więc tak się leczy i rokowania są złe. Moge jednorazowo spróbować ze zwykłym środkiem przeciwzapalnym, tylko dopiero dziś, żeby nie kolidowało to z dawką sterydu.

Jaaga

Post » Wto lis 25, 2014 10:59 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

A lekarze biorą pod uwagę stan zapalny wywołany toxoplazmozą?
Rzadko się o niej mówi w przypadku takich problemów u kotów, u nich zwykle patogen zasiedla śluzówkę jelita - ale bywa że atakuje mózg.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lis 25, 2014 12:56 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Blue pisze:A lekarze biorą pod uwagę stan zapalny wywołany toxoplazmozą?
Rzadko się o niej mówi w przypadku takich problemów u kotów, u nich zwykle patogen zasiedla śluzówkę jelita - ale bywa że atakuje mózg.

Nie, to podobno wirusowe zapalenie. Zresztą pozostałe 3 kociaki, które były z Emilem umarły z powodu kaliciwirozy. Tylko jeden przeżył.

Jaaga

Post » Czw lis 27, 2014 9:19 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Emil wczoraj miał pobieraną krew w kierunku FIP. Czekamy na wynik do poniedziałku.

Jaaga

Post » Czw lis 27, 2014 20:32 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

trzymam kciuki za negatywny wynik b. na Fip

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

[poprzednia][następna]