Bo dziś jest pochmurnie i dżdżysto. W taką pogodę, gdy coś doskwiera, to doskwiera podwójnie. Gumbasiowe szkraby dzielnie trzymajcie się łapinkami zdrowia!
szperałam trochę po internecie i znalazłam coś, co pasuje do objawów Szpuleczki : U kociąt niedobory tauryny objawiają się zahamowaniem wzrostu i nieprawidłowym rozwojem układu nerwowego. Mięśnie rozwijają się wolniej, zmniejszone jest ich napięcie i siła skurczu, szczególnie mięśni kończyn miednicznych. Zaburzenia neurologiczne dotyczą przede wszystkim wolniejszego rozwoju móżdżku (niezborność ruchów). Zmiany zwyrodnieniowe gałki ocznej są zwykle symetryczne i nieodwracalne, a dotyczą zwyrodnienia siatkówki, błony odblaskowej oka, tzw. makaty, co prowadzi do osłabienia widzenia, a nawet ślepoty (44, 45). może to jest powodem ? Zdrówka kociakom życzę
W tym zwariowanym świecie tak łatwo człowiekowi dostać "kota", niestety kotu trudno dostać człowieka.
dziękuję, wszystko możliwe, to naprawdę okropne biedy. Może nawet efekty bliskiego pokrewieństwa rodziców, chorób kocicy w ciąży, niedożywienia włąśnie znó od weta wóciliśmy. Jutro dokładnie przebadają Szpulkę. Grosik też nędznie, markotny. Oba prawie nie jedzą
Będziemy więc czekać, aż zaczną choć trochę skubać.
czarno-czarni pisze:dlaczego Gumbasie?
Gumbasie nie istnieją w rzeczywistości na codzień. Gumbasie mogą się zmaterializować jako dowolny byt, który będzie potrzebował wyjątkowej troski. A tak naprawdę, to słowo Gumbasie pochodzi od Agumbaś. Wymyślił je daaawno temu mój syn. A co ono znaczy? W każdym razie jest na swój sposób piękne, tak jak dziworek czy hąfi fąfi
melduję się po powrocie bardzo serdecznie dziękuję za bazarki - bardzo proszę by w pierwszej kolejności przeznaczyć pieniążki na diagnostykę Szpulki a z to co zostanie chętnie zagospodarujemy na skarpetę Grosia
pamiętam iż właśnie moja Lila trafiła do mnie z takim szczątkowym okiem, u niej skończyło się to na wyłuskaniu resztek i zaszyciu dziś radzi sobie świetnie z jednym okiem