persy i INNE...niebieska NaNa ...Schr.Łódź

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lis 06, 2014 16:47 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Czy wiadomo dlaczego odeszły? Chłopiec blue i ta kotka? Obydwa były w sosnowieckim Schronisku

AbraNN

Od: Czw lip 26, 2012 6:21

Post » Czw lis 06, 2014 16:47 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Z wieści dobrych : Maciek jest w drodze do Lublina !!!

:P

AbraNN

Post » Czw lis 06, 2014 16:53 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

AbraNN pisze:Z wieści dobrych : Maciek jest w drodze do Lublina !!!

:P

Obrazek
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Czw lis 06, 2014 19:45 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Maciek :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Farcia

Od: Pon lis 22, 2010 14:18

Post » Czw lis 06, 2014 19:45 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Wow:)
Pochwal się jak już będzie jak to załatwiłaś.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lis 06, 2014 21:00 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Za Maciusia :ok:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Czw lis 06, 2014 22:53 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Jest, Maciuś jest już w domu :1luvu:

Poza tym, że stara kocica ma ochotę go zabić jak tylko widzi go przez szybę drzwi to póki co - tfu, tfu, tfu - Maciek wszedł do domu na pełnym luzie.
Wytarzał się po dywanie, poznał szczeniolki, zwiedził cały salon, przez szybę poznaje drugą część piętra i cały czas mruczy. Co jakiś czas miauknie więc nie wiem co to znaczy ale poza tymi pojedyńczymi miauknięciami to widać, że cholernie się cieszy !
Takiej reakcji nie spodziewałam się nawet przez moment.

Maciuś może z 5 minut w nowym domu :

Obrazek

Obrazek

Generalnie to piękny kot a zdjęcia nie oddają jego urody. Jest tylko strasznie zaniedbany : brudny, lepiący się włos, łupież ..... To zapewne efekt wieloletniego przebywania kota w dymie papierosowym.
Jest bardzo chudy. W porównaniu z moimi kotkami to skóra i kości.
Do tego oczy wyglądają mało ciekawie : powieki są opuchnięte, podrażnione, czerwone a oczy szkliste i specyficznie rozszerzone źrenice typowo dla kropli z atropiną.
Chyba, że jest ślepy ale moim zdaniem nie jest, ponieważ leży teraz koło mnie i co chwilę patrzy na moją twarz. Poza tym jak go wołam to bezbłędnie celuje wzrokiem w moją twarz. No i w nowym miejscu chodzi "bez zająknięcia". To wygląda na efekt po atropinowy.
Ale to są detale mało istotne i nie ma się co dziwić. Starsza pani zapewne nie miała już siły dbać o niego jak należy.
Poza tym Maciek to całkiem energiczny kot.
Mniejsza z tym

AbraNN

Post » Czw lis 06, 2014 23:17 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

AbraNN, ale sie ciesze!!! :) :)
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pt lis 07, 2014 8:10 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

kordonia pisze:AbraNN, ale sie ciesze!!! :) :)

Maciek za szczęście w nowym domku :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Na zawsze :1luvu:

Farcia

Od: Pon lis 22, 2010 14:18

Post » Pt lis 07, 2014 9:13 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

:dance2: :dance: Maciuś już w swoim domku :dance: :dance2: AbraNN wielkie podziękowania dla Ciebie dziewczyno
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pt lis 07, 2014 9:43 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Wiecie co, nawet nie sądziłam, że 12-o latek może być tak fajny i tak energiczny. To ja się nastawiłam na noszenie staruszka a on tymczasem jest bardziej żywiołowy aniżeli moja 6-latka :ryk: No ale ona to Królowa a takim nie wypada zbytnio szaleć 8)
Do rozczesania zostały mi już tylko łapki i połowa brzucha :201461 .
Oczy wyglądają minimalnie lepiej ale nadal są do bani. Wczoraj zapuściłam mu Gentamycynę. Nie trze już tak oczu jak wczoraj i nie są opuchnięte i czerwone. Do tego są szeroko otwarte a nie na pół przymknięte. Dzisiaj dostanie całą "serię" do oczu aby podrażnienie zniknęło całkowicie. Mam nadzieję, że się nie mylę i idę dobrym tropem w kwestii oczu. Zobaczymy po 3-4 dniach.
Wydaje mi się, że coś tam skubnął w nocy jedzenia bo w misce było zruszone i parę ziarenek poza nią. Kuweta zaliczona choć na razie tylko siku. Mam nadzieję, że jak chłopak pochodzi sobie po domu i będzie systematycznie czesany to i zatwardzenia się skończą bo ponoć kłaki je powodowały. Nie wiem, zobaczymy.

Spodziewałam się po Maćku wszystkiego : traumy, apatii, zawału, etc a on sobie wszedł do domu tu zajrzał tam zajrzał, wytarzał się, rozmruczał całą chałupę i potem albo leżał u mnie na kolanach albo przy nogach.
Na pewno jest zdezorientowany, na pewno tęskni a przynajmniej powinien jak na swój wiek ale na razie jest tak cudnie i doskonale, że aż za słodko. Jakby mieszkał tu zawsze. Oby tylko nie była to cisza przed burzą :roll:

Niestety ale kocica jest zła i obrażona na wszystkich. Na szczęście mnie lubi nadal :mrgreen: . Ale jej poranne spojrzenie mi w oczy nie wymagało komentarza :ryk: Czarnula wczoraj miała ochotę zapoznać się z Maćkiem więc dzisiaj puszczę je razem bo mam wrażenie, że wpadli sobie w oko. Obym się nie myliła.

AbraNN

Post » Pt lis 07, 2014 9:46 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

No to ma facet najgorsze za sobą:((
To powiedz jeszcze jak transport załatwiłaś.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lis 07, 2014 10:25 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Lidka pisze:No to ma facet najgorsze za sobą:((
To powiedz jeszcze jak transport załatwiłaś.

No nie załatwiłam.
Pisałam przecież, że mam urwanie głowy i nie mam czasu się tym zająć.
Od wczoraj rano tak myślałam jak tu napisać do właścicielki, że po weekendzie nie mam już szans na wzięcie nowego kota :roll:
Ale jakoś tak zleciało mi na tych myślach chyba do 10. I nagle telefon. Dzwoni pani Maćkowa, że ten sam kierowca wczoraj ma kurs i może wziąć Maćka.
No i jest Maciek.

AbraNN

Post » Pt lis 07, 2014 10:32 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

ewan pisze::dance2: :dance: Maciuś już w swoim domku :dance: :dance2: AbraNN wielkie podziękowania dla Ciebie dziewczyno

To się musiało udać bo ja nawet nowy drapak na prawie 3 m wysokości kupiłam :ryk:

Obrazek

Choć mnie się tutaj w moich sprawach tak narobiło ekstremalnie, że miałam dość wszystkiego i był moment że omal na zawał nie zeszłam.
Wyobraźcie sobie, że sklep internetowy, w którym zamówiłam kontenerki na przelot szczeniąt za granicę pomylił rozmiary i kilka dni przed wylotem tudzież przed zbliżającym się długim weekendem jeden kontenerek dostałam o 2 rozmiary za mały.....
Lot zarezerwowany a tu perspektywa, że nic z tego nie będzie bo nie dostanę klatki na czas.

No ale dzisiaj dostałam już dobry rozmiar choć przez ostatnie dni było adrenaliny aż nadto
Ostatnio edytowano Pt lis 07, 2014 10:45 przez AbraNN, łącznie edytowano 1 raz

AbraNN

Post » Pt lis 07, 2014 10:33 Re: persy i INNE,..Maciuś:(12lat-pilnie transp.Łódź-Lublin!!

Za kilka dni zabierz go do weterynarza, wiesz zęby, morfologia, nerki itp.
Oczy polecam myć ciepłą wodą, z antybiotykiem bym skończyła max po 4-5 dniach.
Może to głupie, ale obejrzyj maćkowe łapki- miałam kilka persów "po babci" i one zawsze mają problemy z pazurkami, babcie nie wiedzą ,że pazury się przycina:(
Sierść u persa to barometr stanu zdrowia, jeśli jest tłusta to znaczy ,że ma braki w mikroelementach i kwasach omega. Poradzę Effa-olie , pół pipetki codziennie rano. Zacznij od ćwiartki, podobno może wywołać biegunkę, ale ja dawałam wielu kotom i nikt tak nie zareagował.
To musi byc fajny kot!

Rezydentce (tej wściekłej) kupiłabym obróżkę z feromonami, tę fioletową.
Co prawda nie działa od razu, ale daje fajne efekty , moja Amelka nosi ją dosyć długo i widzę działanie (np. nauczyłą się wreszcie ,że kuweta to kuweta ...).
Abra- wszelka pomoc, rady itp. nadal aktualne. Dzwoń, pisz:)

Bardzo doceniam wielkie serce... :D

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

[poprzednia][następna]