SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 01, 2014 22:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Salem 11 pisze:Wygląda o wiele straszniej niż jest naprawdę. :wink: Spróbuj, kot na pewno się ucieszy.

potwierdzam! moje kociaste mają się świetnie, cała zabawa jest tańsza i przede wszystkim o niebo zdrowsza od puszek o suchym nie wspominając no i wcale nie takie to straszne. Na początek wystarczy jakaś mieszanka typu Felini complete a potem to już hulaj dusza kontroluj kalkulatorku :ryk:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Sob lis 01, 2014 22:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzika ruta pisze:
grainfreek pisze:Purizon fajny ale jest w cenie Orijena który jest lepszy i mój ogon ma się na Orijenie najlepiej.

Purizon jest tańszy.

Orijen 23,50zł/kg Purizon 23,09zł/kg
Rybny Orijen 27.91zł/kg Purizon rybny 27,97zł/kg

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Nie lis 02, 2014 10:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:
dzika ruta pisze:
grainfreek pisze:Purizon fajny ale jest w cenie Orijena który jest lepszy i mój ogon ma się na Orijenie najlepiej.

Purizon jest tańszy.

Opakowania o jakiej wadze są brane pod uwagę i z jakiego sklepu pochodzą ceny?
Tu ceny z Zooplusa:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ijen_karma
(na górze Orijen, na dole Purizon)
Ja widzę dużą różnicę cen.
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Nie lis 02, 2014 12:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzika ruta pisze:
grainfreek pisze:
dzika ruta pisze:

Purizon jest tańszy.

Opakowania o jakiej wadze są brane pod uwagę i z jakiego sklepu pochodzą ceny?
Tu ceny z Zooplusa:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ijen_karma
(na górze Orijen, na dole Purizon)
Ja widzę dużą różnicę cen.

Z zooplusa - duże worki 6,8kg i 7,5kg. Jakby patrzeć na 2 kg to fakt. Ale kupując duży worek cena ta sama.

grainfreek

Post » Nie lis 02, 2014 18:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mam prosbe: z karm dla kota firmy animonda sa karmy ktore moga jesc nerkowce bo ma niski poziom fosforu, czy mozecie pomoc mi znalezc takie mokre karmy miesne dla psa z niska zawartoscia fosforu? :oops:
Kotka Milka

Post » Nie lis 02, 2014 19:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kotka Milka, kopiuję dla Ciebie fragment postu z forum BARFny Świat, może się przyda :wink:

Margot pisze:(...)pod względem wyżej wspomnianych ważnych parametrów dla nerkowców, dobrą marką dla mnie okazała się Terra Faelis, która ma odpowiednik również dla psów: Terra Canis (dostępne w Zooplusie http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dl ... ngGuide%29.).
Zerknęłam przed chwilą na skład Terra Canis i na pewno jeżeli chodzi o poziom fosforu, a także właściwy bilans białka i tłuszczu to te karmy mogłyby być dobrym wyborem (głównie mięsne, takie jak wołowina, jagnięcina, indyk, kurczak, bo rybne nie zawierają tłuszczu, wersja z królikiem też ze względu na wyższy fosfor jest gorszym wyborem). Jedynym parametrem, którego wartości nie znam jest sód, bo nigdzie takiej informacji nie znalazłam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Nie lis 02, 2014 21:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:Co do tych śmiesznych teorii o wyższości suchej karmy to już w ogóle szkoda słów - koty w b. niewielkim stopniu odczuwają pragnienie, w naturze wodę pobierają z pożywienia i piją tylko niewielkie ilości wody. Podając suche kota masz notorycznie odwodnionego,

Kot na suchej karmie rzeczywiście potrafi się odwodnić. Jednak stwierdzenie, że tak w każdym przypadku musi być, uważam za dogmatyczne. Są koty, które piją dużo. Moje na przykład. Choć jedna z kotek, kiedy jest zestresowana, od razu zaczyna pić mniej. Muszę na to uważać. Także gdy koty chorują, czują się gorzej, są mniej aktywne, zaczynają zapominać o częstym piciu.
Tak się złożyło, że ostatnio przeszliśmy okresy karmienia kotów głównie suchym i głównie mokrym. Nie widzę różnicy w ilości pobieranej wody. A dokładniej, w ilości wydalanej wody, bo prawdę mówiąc to mi łatwiej sprawdzić :oops: . Tyle samo siuśków ląduje w kuwecie.

Oczywiście to nie oznacza, że karmienie suchym jest lepsze. Ale wcale nie musi prowadzić do "notorycznego odwodnienia". Choć na pewno wiąże się z wyższym ryzykiem.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Nie lis 02, 2014 23:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Może niekoniecznie "notoryczne odwodnienie", ale zagęszczenie moczu to już tak. Co jest bardzo niepożądane przy SUKu, kryształkach, kamieniach, problemach z nerkami. Ogólnie - o ile się da, lepiej karmić mokrym niż suchym, nawet jeśli powyższych problemów jeszcze nie ma.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon lis 03, 2014 9:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Problemy, problemy, problemy...
Fikander już nie wymiotuje zaraz po zjedzeniu Purizona (okazało się, że przyczyną była łapczywość), natomiast robi rzadkie kupy.
Wypróżnia się co drugi dzień.
Wygląda na to, że Purizon to kolejna karma która mu nie odpowiada :( .

Chciałabym, żeby jadł suchą bezzbożową, a nie Royala dla wrażliwców.
A tylko po RC jego jelita funkcjonują prawidłowo - może sprawia to zawartość ryżu?

Czy znacie jakąś bezzbożówkę dla kotów o delikatnym układzie trawiennym?
A dobre mokre? - bo tu też większość mu nie służy :| .

dzika ruta

Post » Pon lis 03, 2014 9:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 pisze:Kotka Milka, kopiuję dla Ciebie fragment postu z forum BARFny Świat, może się przyda :wink:

Margot pisze:(...)pod względem wyżej wspomnianych ważnych parametrów dla nerkowców, dobrą marką dla mnie okazała się Terra Faelis, która ma odpowiednik również dla psów: Terra Canis (dostępne w Zooplusie http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dl ... ngGuide%29.).
Zerknęłam przed chwilą na skład Terra Canis i na pewno jeżeli chodzi o poziom fosforu, a także właściwy bilans białka i tłuszczu to te karmy mogłyby być dobrym wyborem (głównie mięsne, takie jak wołowina, jagnięcina, indyk, kurczak, bo rybne nie zawierają tłuszczu, wersja z królikiem też ze względu na wyższy fosfor jest gorszym wyborem). Jedynym parametrem, którego wartości nie znam jest sód, bo nigdzie takiej informacji nie znalazłam.

Terra Canis ma cenę bardziej niż zabójczą. Tyle że jak każda porządna firma podają dokładny skład puszek - tym samym są gotowe przepisy na psie dania :mrgreen: Dodatkowo można receptury ulepszyć (olej z łososia zamiast roślinnego, surowe mięso zamiast gotowanego, suple i leki pod konkretne zwierzę). Cenowo wychodzi mi 1/3-1/2 ceny, w zależności od użytego mięsa.

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Pon lis 03, 2014 9:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agulas74 pisze:
grainfreek pisze:Co do tych śmiesznych teorii o wyższości suchej karmy to już w ogóle szkoda słów - koty w b. niewielkim stopniu odczuwają pragnienie, w naturze wodę pobierają z pożywienia i piją tylko niewielkie ilości wody. Podając suche kota masz notorycznie odwodnionego,

Kot na suchej karmie rzeczywiście potrafi się odwodnić. Jednak stwierdzenie, że tak w każdym przypadku musi być, uważam za dogmatyczne. Są koty, które piją dużo. Moje na przykład. Choć jedna z kotek, kiedy jest zestresowana, od razu zaczyna pić mniej. Muszę na to uważać. Także gdy koty chorują, czują się gorzej, są mniej aktywne, zaczynają zapominać o częstym piciu.
Tak się złożyło, że ostatnio przeszliśmy okresy karmienia kotów głównie suchym i głównie mokrym. Nie widzę różnicy w ilości pobieranej wody. A dokładniej, w ilości wydalanej wody, bo prawdę mówiąc to mi łatwiej sprawdzić :oops: . Tyle samo siuśków ląduje w kuwecie.

Oczywiście to nie oznacza, że karmienie suchym jest lepsze. Ale wcale nie musi prowadzić do "notorycznego odwodnienia". Choć na pewno wiąże się z wyższym ryzykiem.

Masz rację, ale też nie chodziło mi skrajne odwonienie. U kotów wystarczy że są lekko "niedopojone" przez jakiś czas i tak jak pisała Puma mocz się zagęści i problem gotowy. Widząc po kotach które raz jadły tylko mokre i tylko suche - pijące różnie, jedne więcej, drugie mniej - różnica na tych dietach dla mnie jest widoczna u wszystkich kotów.

Oczywiście nie dotyczy to każdego kota, bo koty są różne. I nawet jeśli piją niewystarczająco nie musi oznaczać, że zachorują za cokolwiek.

Ale wydaje mi się że akurat w przypadku kotów - karmienie tylko suchym przez znaczną część ich życia to zbyt duże ryzyko - choć oczywiście to moje zdanie.

grainfreek

Post » Pon lis 03, 2014 10:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzika ruta pisze:

Mój kocur dobrze toleruje Power of Nature. Także ma nadwrażliwy przewód pokarmowy i dawniej był na RC dla wrażliwców.
Sprawdzał się także Orijen, ale tylko rybny.
Ale wiesz, nie musi być tak samo w przypadku każdego kota...

Co do mokrego - toleruje Power of Nature, Granatapet oraz - najczęściej przez nas teraz kupowany - Catz Finefood (kupuję w Zooplusie, są korzystne cenowo pakiety).

Przy czym każda karma na początku powoduje u niego sensacje. Trzeba więc wprowadzać ją bardzo powoli. Nadwrażliwe koty nie tylko nie tolerują większości karm, ale też źle reagują na zmiany.

PumaIM pisze:Może niekoniecznie "notoryczne odwodnienie", ale zagęszczenie moczu to już tak.

Rozumiem. Po prostu ciekawa jestem, czy ktoś to rzeczywiście badał. Np. czy przebadał mocz dużej grupy kotów karmionych suchym i stwierdził, że wszystkie mają nadmiernie zagęszczony mocz.

grainfreek pisze: Widząc po kotach które raz jadły tylko mokre i tylko suche - pijące różnie, jedne więcej, drugie mniej - różnica na tych dietach dla mnie jest widoczna u wszystkich kotów.

No może... Ja tak jak piszę nie widzę różnicy u moich kotów wtedy, gdy są zdrowe i w dobrej formie psychicznej.
No ale - po pierwsze, koty mają w każdym pomieszczeniu w domu przynajmniej jedną miskę z wodą, a woda jest często zmieniana (w sumie to 4 miski są). Więc nie muszą się wysilać, by znaleźć wodę i piją często.
Po drugie, jeśli kot z jakiegokolwiek powodu nie pije tyle co zwykle, przechodzimy głównie na mokre. No, a jeśli kot nie może ani pić, ani jeść tyle co zwykle (ostatnio tak było przy urazie paszczy), podajemy kroplówki, żeby nie doszło do odwodnienia.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon lis 03, 2014 10:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ile powinno* być dodanej tauryny w gotowych mokrych pokarmach dla kotów a ile w suchych?
I czy tyle samo w suchych jak i w mokrych (biorąc pod uwagę to, że kot mniej na dobę zje gramów suchej niż mokrej)?

3g/kg? 2,5g/kg?

*chodzi oczywiście o ten najlepszy poziom, a nie ten co bywa w karmach ;)

I z innej beczki: Ktoś dawał swoim kotom GranataPet rybną? Zamówiłam jako gratis za punkty na zooplusie 2kg, zdziwiona jestem ogromnie, że ta karma jest taka lekka (ta sama objętość w misce waży sporo mniej niż np. takiej Porty21). Kotom smakuje, fajnie chrupią każdą granulkę.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon lis 03, 2014 11:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agulas74 pisze:
dzika ruta pisze:

Mój kocur dobrze toleruje Power of Nature. Także ma nadwrażliwy przewód pokarmowy i dawniej był na RC dla wrażliwców.
Sprawdzał się także Orijen, ale tylko rybny.
Ale wiesz, nie musi być tak samo w przypadku każdego kota...

Co do mokrego - toleruje Power of Nature, Granatapet oraz - najczęściej przez nas teraz kupowany - Catz Finefood (kupuję w Zooplusie, są korzystne cenowo pakiety).

Przy czym każda karma na początku powoduje u niego sensacje. Trzeba więc wprowadzać ją bardzo powoli. Nadwrażliwe koty nie tylko nie tolerują większości karm, ale też źle reagują na zmiany.

Dzięki :D
Popróbuję.
Może coś mu będzie pasowało.
Może...

dzika ruta

Post » Pon lis 03, 2014 12:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agulas74 pisze:No może... Ja tak jak piszę nie widzę różnicy u moich kotów wtedy, gdy są zdrowe i w dobrej formie psychicznej.
No ale - po pierwsze, koty mają w każdym pomieszczeniu w domu przynajmniej jedną miskę z wodą, a woda jest często zmieniana (w sumie to 4 miski są). Więc nie muszą się wysilać, by znaleźć wodę i piją często.
Po drugie, jeśli kot z jakiegokolwiek powodu nie pije tyle co zwykle, przechodzimy głównie na mokre. No, a jeśli kot nie może ani pić, ani jeść tyle co zwykle (ostatnio tak było przy urazie paszczy), podajemy kroplówki, żeby nie doszło do odwodnienia.

Ja widzę przede wszystkim po gabarytach, kot na suchym już po ok. miesiącu robi się "suchy", jakby wypompował z niego wodę. A tak jak pisze piją różnie, miski też są pozostawiane.

Problem zaczyna się gdy ktoś nie czyni tak jak Ty, nie pilnuje, nie zmienia diety jak kot mało pije, bo wet powiedział, że ma być tylko suche. Wielu ludziom wydaje się tylko, że ich kot dużo pije a jakby tak sprawdził to okazało by się że wcale tak nie jest.
Gdzie nie pójdę do weta to każdy powtarza - TYLKO SUCHE, mokre od czasu do czasu - a to po prostu moim zdaniem bardzo źle i ktoś kto jest nieświadomy w dużym procencie może zaszkodzić swojemu kotu słuchając się weta.
Ale o czym tu pisać jak kot na chore nerki dostaje zazwyczaj sucha karmę...........................

p.s. robiłam badania moczu podczas jedzenia tylko suchego i mokrego z niewielkim dodatkiem suchego i badania wychodzą znacznie lepiej na mokrym + niewiele suchego niż na samym suchym.
Ale może moje koty mają większe skłonności niż inne do takich problemów.

grainfreek

[poprzednia][następna]