SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 29, 2014 11:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przyznaję, nie sprawdzałam czy temat karmy Purizon był poruszany na wątku.

Mam problem z kotem.
Dostaje Purizon (kurczak, ryba) i zaraz po zjedzeniu, dosłownie za chwilę, wymiotuje - takie "chlust" bez odruchu wymiotnego.

Najpierw myślałam, że może za dużo zjadł? - suche dostaje w porcjach, ale wiecie jak to jest, chodzi, żebrze, więc czasami częstotliwość podawania jest większa :wink: .
To było wczoraj.
Dzisiaj nie zmiękłam na błagalne spojrzenie błękitnych oczu i dostał mniejsze porcje.
I co, znowu to samo.
Macie jakieś negatywne doświadczenia z Purizonem?

A może powodem jest surowa wołowina lub to, że chrupki połyka, a nie gryzie :?:

Wcześniej jadł kurczakowy Applaws, wszystko było w porządku do pewnego momentu, bo później zaczął pojawiać się w kupie śluz i krew.
Przypuszczam, że to po tej karmie.
Wszystko ładnie wróciło do normy po RC Gastro Intestinal i RC Sensitivity Control.
A teraz te wymioty :( .

Kotki nie mają żadnych sensacji ani po Purizonie ani po Applawsie.
Psa po psich odpowiednikach również.
Może Fikander to taki delikatny facet?
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Śro paź 29, 2014 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzika ruta pisze:Przyznaję, nie sprawdzałam czy temat karmy Purizon był poruszany na wątku.

Mam problem z kotem.
Dostaje Purizon (kurczak, ryba) i zaraz po zjedzeniu, dosłownie za chwilę, wymiotuje - takie "chlust" bez odruchu wymiotnego.

Najpierw myślałam, że może za dużo zjadł? - suche dostaje w porcjach, ale wiecie jak to jest, chodzi, żebrze, więc czasami częstotliwość podawania jest większa :wink: .
To było wczoraj.
Dzisiaj nie zmiękłam na błagalne spojrzenie błękitnych oczu i dostał mniejsze porcje.
I co, znowu to samo.
Macie jakieś negatywne doświadczenia z Purizonem?

A może powodem jest surowa wołowina lub to, że chrupki połyka, a nie gryzie :?:

Wcześniej jadł kurczakowy Applaws, wszystko było w porządku do pewnego momentu, bo później zaczął pojawiać się w kupie śluz i krew.
Przypuszczam, że to po tej karmie.
Wszystko ładnie wróciło do normy po RC Gastro Intestinal i RC Sensitivity Control.
A teraz te wymioty :( .

Kotki nie mają żadnych sensacji ani po Purizonie ani po Applawsie.
Psa po psich odpowiednikach również.
Może Fikander to taki delikatny facet?

Pisałam tu kiedy, że mój kociak tak ma po niektórych karmach- głównie mokrych. Chlust wymiotów dosłownie, zaraz po zjedzeniu. Tak miał po smili-podchodziłam do tematu z dwa razy, to samo. Ostatnio po Ferindze i co dziwne po Animondzie którą jadł już jakiś czas... Po innych karmach ok, innych objawów brak. Może po prostu taki typ i trzeba zmienić.

Purizon jedzą oba smaki i wszystko ok.
Mi ostatnio wetka kazała zmienić na jakieś karmy dla wrażliwszych kotów - spróbuję tego.
Kotka nr 2 może jeść wszystko i nic jej nie jest.

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Śro paź 29, 2014 13:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Purizon ma bardzo małe chrupki.
Tak sobie myślę, że wymioty mogą być spowodowane zbyt szybkim jedzeniem.
On nie gryzie, tylko wciąga :| .

Fikander w ogóle ma delikatne jelita, po wielu karmach (szczególnie mokrych) w kupie pojawia się odrobina śluzu z krwią lub kupa jest po prostu rzadka.
Dlatego staram się ich unikać.
Je suche, surową wołowinę lub żołądki drobiowe.

Podałam mu RC Sensitivity Control i reklamacji nie było :wink: .

Kolejno: RC SC, Purizon, Purizon dla psa:
Obrazek

dzika ruta

Post » Śro paź 29, 2014 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

To te fakt, że małe chrupki... Mój kociak też nieraz słyszę, że chrupie, gryzie a nieraz ewidentnie łyka w całości:/ Zresztą kiedyś jak zwymiotował to faktycznie całe kuleczki były :/ Choć z drugiej strony kotka którą mam też pazerniak, aż czasem jakby czka przy jedzeniu i nic jej się nie dzieje.
Może ten typ tak ma i już.

A RC nie wiem czy podawać- jak tam składowo wygląda???pewnie szału nie ma??

Asia777

Post » Śro paź 29, 2014 16:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Podaję RC Gastro Intestinal lub RC Sensitivity Control przez ok. 3 tygodnie, tylko w przypadku dolegliwości jelitowych.
Jak brzuszek się wyciszy, stopniowo wracam do zwykłej karmy.
Dla kotów o delikatnym układzie trawiennym jest jeszcze RC Sensible.

dzika ruta

Post » Śro paź 29, 2014 20:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przeczytałam cały wątek i nie znalazłam odpowiedzi, która z karm jest lepsza dla kastrata: Feline Finest Sensible czy Feline Finest Heaven? Do tej pory karmiłam malucha RC Sterilised Appetite Control, ale już zwątpiłam czy to był dobry wybór, a i kociak ma półtora roku>

tofila

Od: Śro paź 22, 2014 8:25

Post » Śro paź 29, 2014 20:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tofila pisze:Przeczytałam cały wątek i nie znalazłam odpowiedzi, która z karm jest lepsza dla kastrata: Feline Finest Sensible czy Feline Finest Heaven? Do tej pory karmiłam malucha RC Sterilised Appetite Control, ale już zwątpiłam czy to był dobry wybór, a i kociak ma półtora roku>

Karmy dla kastratów to mit.

dzika ruta

Post » Śro paź 29, 2014 20:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzika ruta pisze:
tofila pisze:Przeczytałam cały wątek i nie znalazłam odpowiedzi, która z karm jest lepsza dla kastrata: Feline Finest Sensible czy Feline Finest Heaven? Do tej pory karmiłam malucha RC Sterilised Appetite Control, ale już zwątpiłam czy to był dobry wybór, a i kociak ma półtora roku>

Karmy dla kastratów to mit.

Przedmówczyni ma rację, ale i tak wymienione przez Ciebie karmy, a zwłaszcza Porta 21 Finest Sensible, są o niebo lepsze od RC
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw paź 30, 2014 10:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

hmm, to już trochę głupieje, wszędzie piszą, że kastrat musi mieć inna dietę, bo zacznie tyć i może mieć problem z nerkami. Nawet wet powiedziała mi, że dobre jest przejście na karmę dla kastratów. Od RC odejdziemy, bo jeśli popularność ich karmy opiera się tylko na marketingu, to kiepsko. W sumie przestałam podawać mokrej karmy RC jakieś pół roku temu, jak nie mogłam się doczytać ile jest w niej mięsa i ile jest mięsa w mięsie oraz zobaczyłam, że w karmie jest cukier, a mój Feluś strasznie się rzucał na te karmę. W sumie jest wybredny, jedyne co mu smakuje to schesir, dlatego jedyne co dostaje to jedna saszetkę schesir na dzień i reszta suchego. Czyli nawet dla kastrata Porta 21 Sensible będzie lepsza od Haeven? I czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z kastratami, co powinny jeść, aby być zdrowe?

tofila

Post » Czw paź 30, 2014 12:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Z tego co wyczytałam głównie tu na forum ale nie tylko, te karmy dla kastratów, dla wychodzących, nie wychodzących itp to mit i marketing. A weterynarze niestety polecają głównie RC bo mają z tego prowizje-wystarczy popatrzeć na gabinety wetów. Plus jak się zerknie na składy tych karm to ja podziękuję.Wczoraj na szybko zerknęłam na RC -na pierwszym miejscu ryż w składzie :/

Ja osobiście mam dwa kotki oba kastrowane i podaje Purizona, teraz też Acanę rybną. Nie widzę skoków wagi, a podaje bezzbożówki już kilka miesięcy.
Mokre poczytaj na pierwszej stronie, suche zresztą też.
Tylko jeśli się zdecydujesz pomału wprowadzaj nowe jedzenie stopniowo mieszając ze starym.

Asia777

Post » Czw paź 30, 2014 13:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tofila pisze:Od RC odejdziemy, bo jeśli popularność ich karmy opiera się tylko na marketingu, to kiepsko. W sumie przestałam podawać mokrej karmy RC jakieś pół roku temu, jak nie mogłam się doczytać ile jest w niej mięsa i ile jest mięsa w mięsie oraz zobaczyłam, że w karmie jest cukier

Asia777 pisze:A weterynarze niestety polecają głównie RC bo mają z tego prowizje-wystarczy popatrzeć na gabinety wetów. Plus jak się zerknie na składy tych karm to ja podziękuję.Wczoraj na szybko zerknęłam na RC -na pierwszym miejscu ryż w składzie :/

To wszystko niestety prawda, więc poważnie nie mam pojęcia jak weci mogą ją polecać z czystym sumieniem :roll: :evil:

tofila pisze:Czyli nawet dla kastrata Porta 21 Sensible będzie lepsza od Haeven?

Niestety nie wiem zbyt dużo na temat żywienia kastratów, ale jeśli chodzi stricte o porównanie tych dwóch karm: viewtopic.php?f=1&t=163530&hilit=porta+21+heaven&start=150#p10729563 :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw paź 30, 2014 14:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Słuchajcie, w moim (węgierskim) zooplusie pojawiła się karma MAC's. Ktoś coś? Przykładowy skład wołowej:

mięso wołowe (min. 70%) i produkty pochodzenia wołowego (serce, płuca, żołądek), marchewka(3%), składniki mineralne(1%)

wygląda nieźle i jest w cenie feringi
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Czw paź 30, 2014 17:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja mam 3 kastraty i podrostka i karmimy bezzbożówkami - Applaws, ToTW, Porta21 Sensible

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Czw paź 30, 2014 22:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, od stycznia będę miała kolejnego malucha, więc jeśli nie ma różnicy między karmą dla dzieciaków, dorosłych oraz kastratów to popróbuję i zobaczę co najlepiej smakuje.

tofila

Post » Pt paź 31, 2014 12:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Poczytuje Was już prawie roku i chciałam się Was poradziś w kwestii żywienia mojego prawie rocznego brytyjczyka.
Mokre: obecnie zjada pasztety almo nature i miamora, fileciki cosmy i miamora, wszelkie próby podawania granatapet/catz fine food skutkowały wysuszonym nietkniętym jedzeniem w miseczce
Czasami w ramach przekąski dostaje saszetkę whiskasa, puszeczkę gourmeta czy sheby (w prezencie dostaliśmy ponad 100 szt,sama bym nie kupiła), ale to max 3 razy w tygodniu
Mięsko je średnio chętnie, dlatego dostaje surowego indyka/kurczaka raz na tydzień, czasami rzadziej
Suche: teraz je animonde kitten i RC kitten (zalecenia z hodowli, kupiłam od razu po 10kg i je męczę), chciałabym zmienić na bezzbożówkę ale nie mogę się zdecydować

która jest najlepsza: acana, orijen, totw, purizon czy porta?

czy mokre którym karmię jest ok?

ceny nie grają roli, chcę najlepszego jedzenia dla kotka

z góry dziekuję :)

Agunia001

Od: Pt kwi 11, 2014 21:45

[poprzednia][następna]