PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 30, 2014 21:37 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

katarzyna1207 pisze:
isabell36 pisze:dzięki :1luvu:
a jak do niej przychodzili znajomi, którzy głaskali chorą kotkę, czy siadali na miejscu gdzie ona wcześniej leżała, a w domu też mają koty, jakie jest prawdopodobieństwo zarażenia ?
chodzi o to czy istnieje potrzeba ostrzeżenia o chorobie ?

To jest cholernie zjadliwy wirus ... Ja przywlokłam z lecznicy na butach....Znajomych trzeba jak najszybciej ostrzec .. wirusa prawie na 100 % przynieśli do siebie do domu ... :(

bardzo ci dziękuję - tak myślałam, jak czytałam o tej chorobie w necie
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Wto wrz 30, 2014 21:40 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jeżeli ci znajomi mają koty nieszczepione, to niektórzy weci stosują tzw. szczepienie interwencyjne, przed wystąpieniem objawów ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Śro paź 01, 2014 7:22 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Mayken pisze:
aassiiaa pisze:
Mayken pisze:aassiiaa kiedy można spokojnie adoptować takiego kota, który przeszedł pp mając w domu innego?

Innego kota, ktory mial stycznosc z pp / chorowal na nia czy nie?

Nie. Rezydent nigdy na nic nie chorowal, ma 15 lat i po za tym, ze troszke kuleje nic jej nie dolega.
Kociak ktory mialby do mnie trafic nie jest chory, dostal surowice bo jedno z jego rodzenstwa na pewno ma pp ale ten z tego co wiem jeszcze nie. Pytam, bo w sumie nie odszukalam informacji kiedy mozna adoptowac do domu z kotem innego ktory przeszedl pp lub mial rodzenstwo chore na pp.

Czy mogę prosić kogoś o radę w tej sprawie? Będę bardzo wdzięczna. :201461

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Śro paź 01, 2014 9:26 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Mayken pisze:
Mayken pisze:
aassiiaa pisze:
Mayken pisze:aassiiaa kiedy można spokojnie adoptować takiego kota, który przeszedł pp mając w domu innego?

Innego kota, ktory mial stycznosc z pp / chorowal na nia czy nie?

Nie. Rezydent nigdy na nic nie chorowal, ma 15 lat i po za tym, ze troszke kuleje nic jej nie dolega.
Kociak ktory mialby do mnie trafic nie jest chory, dostal surowice bo jedno z jego rodzenstwa na pewno ma pp ale ten z tego co wiem jeszcze nie. Pytam, bo w sumie nie odszukalam informacji kiedy mozna adoptowac do domu z kotem innego ktory przeszedl pp lub mial rodzenstwo chore na pp.

Czy mogę prosić kogoś o radę w tej sprawie? Będę bardzo wdzięczna. :201461

Przepraszam umknął mi ten temat. Jak rodzeństwo chorowało trzeba założyć, że on także. Surowica podana szybko może zapobiegła rozwojowy choroby. W takim przypadku trzeba założyć, że możesz sobie przynieść pp do domu. Kociak powinien być co najmniej raz zaszczepiony przed adopcją, a najlepiej dwa. Ze względu na inne choroby, a nie pp w tym przypadku. Jak rezydent jest zdrowy i regularnie szczepiony to ewentualnie ma szansę na postać poronną tej choroby.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Śro paź 01, 2014 10:15 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

aassiiaa czyli rozważniej byłoby jednak wybrać innego kota w wypadku posiadania seniora? Co prawda nie choruje nigdy na nic ale nie chciałabym, żeby coś jej się przyplątało od malucha... :/

Mayken

Post » Śro paź 01, 2014 11:45 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Mayken pisze:aassiiaa czyli rozważniej byłoby jednak wybrać innego kota w wypadku posiadania seniora? Co prawda nie choruje nigdy na nic ale nie chciałabym, żeby coś jej się przyplątało od malucha... :/

Niestety przy adopcjach zawsze jest ryzyko, że może się coś przyplątać...
Jest jeszcze jedna kwestia: kogo tą adopcją chcesz uszczęśliwić. :) Jak rezydentka była 15 lat sama to może nie być zachwycona kocim towarzystwem i to jeszcze maluchem, który ma mnóstwo energii. Kwestie behawioralne też warto bardzo skrupulatnie rozważyć.

aassiiaa

Post » Śro paź 01, 2014 11:53 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Nie, nie. Mieliśmy wcześniej koty - ona sama miała młode a wychował ją kocur bo znaleźliśmy ją jeszcze ślepą. O to się aż tak bardzo nie martwię.
Bardziej chodzi mi o to czy jeśli zaszczepię ją teraz i wezmę kociaka do domu za około 3 tygodnie to będzie bezpiecznie? Czy kociak musi czekać na swoje szczepienia w innym miejscu?

Mayken

Post » Śro paź 01, 2014 12:49 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Mnie się wydaje, że na to drugie nie musi. Jednak ja bym skonsultowała sprawę z wetem jeszcze.

aassiiaa

Post » Śro paź 01, 2014 13:11 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Wielkie dzięki :)

Mayken

Post » Wto paź 07, 2014 8:41 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kiedymozna zaszczepic kocie ktorego dwoje rodzenstwa odeszlo na pp? Za pierwszym razem dostalo surowice a teraz jeszcze nic nie wiem.

Mayken

Post » Wto paź 07, 2014 8:51 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Po ustąpieniu wszystkich objawów i powrocie do zdrowia. Jeśli jest w pełni zdrowy przez dwa tygodnie, to szczepić.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Wto paź 07, 2014 11:41 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

W nadchodzaca niedziele beda dwa tygodnie odkad odszedl pierwszy kociak ale drugi odszedl dzis - czy ten czas powinno sie liczyc od dzis, tak jakby zresetowac? Ten ktorego chce brac nie ma objawow w ogole.

Mayken

Post » Wto paź 07, 2014 12:10 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Zaznaczam sobie wątek i dziękuję autorce za jego utworzenie :ok: Wszystkie te informacje zebrane "w pigułce" bardzo cenne. :kotek:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Wto paź 28, 2014 10:53 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

jakie są wasze doświadczenia w leczeniu pp Tylbianem? Z ulotki:
"Wskazania
Infekcje powodowane przez drobnoustroje wrażliwe na tylozynę w tym zwłaszcza: mykoplazmoza i spirochetoza u drobiu, zakaźne zapalenie zatok u indyków, zapalenia układu oddechowego (bronchopneumonia) u prosiąt i cieląt, pastereloza, zakaźne zanikowe zapalenie nosa, dyzenteria u świń; zapalenie żołądka i jelit u psów, lisów i kotów, panleukopenia kotów."

rogerwolff

Od: Nie paź 26, 2014 15:13

Post » Wto paź 28, 2014 11:13 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

moje doświadczenia w podawaniu Tylbianu są takie, że koty to od razu oddają nadawcy :twisted:
To jest odpowiednik biotylu, z tym, że doustny. Przy wymiotach - w ogóle bez szans.
Dziękuję, nie.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

[poprzednia][następna]