SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 27, 2014 14:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Właśnie Feringi ostatnio kupiłam dużo na promocji w Zooplusie - puszki po 400g, 12 w cenie 8 8) Zmieniam im z CFF i GP.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon paź 27, 2014 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jeśli chodzi o moją Felkę, to ona na dzień zjada max. 100g karmy mokrej (głownie granatapet) i trochę suchej. Czasem się zdarza, że ani pół puszki nie zje. Różnie to bywa. Dlatego trochę obawiam się tych puszek 400g,bo mogą mi w całości nie zejść. A moja kotka np. jak dostanie karmę mokrą z "wczoraj" (trzymana w lodówce) to jej nie tknie, tylko czeka na coś nowego.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pon paź 27, 2014 15:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No te 400g to raczej na dwie spore sztuki kicurów (moi 4 kg i 5,40), na takie maluchy jak twoje to za dużo. Z dnia na dzień to i ja nie zostawiam, góra 14 godzin, a i to przed podaniem trzymam z pół godziny poza lodówką, żeby nabrało temperatury pokojowej.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon paź 27, 2014 16:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ja do lodówkowej dolewam ciut ciepłej wody, bo moje lubią taką zupę a Meli nie pije niemal nigdy, więc ona musi dostawać dodatkowo wodę w każdej formie karmy (dlatego też nie dostaje suchej). Ale nie każdy ogon to zaakceptuje...
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pon paź 27, 2014 21:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Bardzo prosze o szybka odpowiedz! Felutek ma zapalenie jakies w brzuszku i nie moge teraz zmienic diety a konczy mi sie niemiecka puszka whiskasa, czy moge dac polska i nic mu nie bedzie? Bardzo prosze o pomoc!

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pon paź 27, 2014 22:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

myślę że możesz dać mu gotowanego kurczaczka i lepiej na tym wyjdzie...
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Post » Pon paź 27, 2014 22:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Można się pogubić w tych karmach..
Tyle się naczytałam, że Taste of the Wind jest jedną z najlepszych, a tutaj się chyba kwalifikuje do złej-średniej (?).
Co osoba, to inna opinia. Patrzy się w końcu na co? Na ilość mięsa i Omega???

LadyZgaga

Od: Pon paź 27, 2014 21:41

Post » Pon paź 27, 2014 22:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przelewa mu sie w brzuszku i nigdy nie jadl takiego a wczoraj przytrafila sie budyniowata biegunka, powaznie mam teraz kombinowac z kurczakiem?

Mayken

Post » Pon paź 27, 2014 22:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gotowane mięso bez chemikaliów, barwników i dodatków smakowych za to może być z ryżem i marchewką na pewno lepiej uspokoi przewód pokarmowy niż łiskas. Jeśli kotek poza tą biegunką zachowuje się normalnie i jest ogólnie zdrowy, można go trochę przegłodzić i po troszku potem dawać kurczaka. Drobno pokrojonego. Albo gerberka w ostateczności.
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

Post » Pon paź 27, 2014 22:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Potwierdzam - na brzuszek najlepszy gotowany kurczak, u nas spisała się pierś, bo jest delikatniejsza niż udo. Gotowałam taka gęsta zupkę z kawałkami piersi, marchewką startą i ryżem - oczywiście mięska najwięcej, reszta jako dodatek.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon paź 27, 2014 22:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Juz byl przeglodzony. Od 5 rano je powoli i nie bylo jak na razie kupy. On ma dwa albo trzy miesiace... Jedyne czego chce to ladna kupka zeby mozna bylo odrobaczyc. A mozecie mi dokladniej napisac jak taka zupke zrobic? Lopatologicznie poprosze, mam dwie lewe do gotowania :-/

Mayken

Post » Pon paź 27, 2014 22:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pierś kurzą pojedynczą kroisz w kosteczkę, na tarce zetrzyj 2-3cm kawałek marchewki do tego, garsteczkę ryżu, zalewasz wodą - tyle żeby przykryło i trochę ponad i gotujesz tak długo aż będzie mięciutkie, możesz wyjąć kawałek tego kurczaczka czy ryżu i rozgnieść widelcem - jeśli się rozgniata w paćkę wtedy będzie dobre. Jakieś 20 - 30 minut powinno wystarczyć w zupełności. Tu nie ma czego popsuć a ogonek Ci podziękuje :) Whiskas może być nawet japoński, to zawsze będzie Whiskas. Jak młody wróci do formy to poczytaj ten wątek, warto od małego dobrze karmić kociaka. Jak długo jest u Ciebie?
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

Post » Wto paź 28, 2014 7:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie jest od soboty. Ja mam już TOTWa i puszki Feringi ale jesteśmy w tzw. doopie przez te rewelacje. Dostał jeść dokładnie to samo co jadł w DT.
Damy radę chyba bo nadal się bawi i rozrabia - wczoraj bulgotało mu w brzuszku i chyba mu się pierdło ale do dziś rana kupy brak. Od wczoraj od 5 rano do dziś był tylko na mokrym jedzeniu, na dziś Wet pozwolił zostawić trochę suchego.

Mayken

Post » Wto paź 28, 2014 8:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

LadyZgaga pisze:Można się pogubić w tych karmach..
Tyle się naczytałam, że Taste of the Wind jest jedną z najlepszych, a tutaj się chyba kwalifikuje do złej-średniej (?).
Co osoba, to inna opinia. Patrzy się w końcu na co? Na ilość mięsa i Omega???

Przeczytaj sobie to http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 i to http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17 ;)

p.s. nie Wind ;) jeno Wild ;)

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Wto paź 28, 2014 8:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mayken pisze:wczoraj przytrafila sie budyniowata biegunka

Na tego typu problemy i wiele innych polecam glinkę kaolinową http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=1377. Stosuję u siebie i u kotów i jak na razie zawsze pomaga.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

[poprzednia][następna]