STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 26, 2014 4:37 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Nie bardzo zrozumiałem, co im tam robili, chyba przekładali po prostu z klatki do klatki...
W Polsce nie używa się i nie używało małp do eksperymentów. Z jednym znanym mi wyjątkiem, o którym już wspominałem, tyle że ta małpka miała się nieźle, a na dodatek została sławna.
Ostatnio użyto siedemnastu małp do testowania leków na ebolę, wszystkie ją przechorowały i wszystkie przeżyły. Był to wstępny etap poprzedzający podobne badania na ludziach. Na ebolę zmarło już około pięciu tysięcy osób, nie ma sprawdzonych szczepionek ani leków. Samoloty latające z trzech afrykańskich państw będących rozsadnikami tej zarazy nie są odkażane. Co więcej, tymi samolotami co ważniejsi chorzy na ebolę przywożeni są do Ameryki i Europy. W szpitalach pomimo podjętych wszelkich środków ostrożności zaraża się od nich personel medyczny...
W Polsce nie ma żadnych wdrożonych procedur postępowania z ewentualnymi chorymi, nie ma odpowiednich miejsc w szpitalach, nie ma nawet kombinezonów ochronnych. Ciekawe, czym to się skończy.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Nie paź 26, 2014 7:54 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

jul-kot pisze:Nie bardzo zrozumiałem, co im tam robili, chyba przekładali po prostu z klatki do klatki...

dla Ciebie specjalnie caly material, moze dostrzezesz w nim cos wiecej, anizeli TYLKO przekladanie po prostu malpy z klatki do klatki...

https://www.youtube.com/watch?v=Y0r0f3Bv3y8

Slusznie napisales - nie bardzo rozumiesz ...

Sprawy 17 malpek, ktore po eksperymentach "sie swietnie maja" nie znam... (nie podajesz zrodel tych doniesien) . Jesli tak jest jak piszesz to tylko trzymac kciuki za to, by optymistyczne wyniki eksperymentow byly tez pomyslne w zastosowaniu ich u ludzi, bo ebola to narastajacy i bardzo niepokojacy temat.

Dla ostudzenia Twojego optymizmu zapraszam do wysluchania rozmowy ponizej... :(

http://www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/ekspe ... 58936.html

Tu znalazlam material o wykorzystywaniu malpek do badan nad zwalczaniem eboli. Mowa o 4 malpach, z ktorych dwie padly..

http://www.nauklove.pl/eksperymentalny- ... sem-ebola/

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Nie paź 26, 2014 9:46 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

http://www.petycjeonline.com/petycja_w_ ... adczalnych

bardzo prosze o przekazywanie informacji o petycji i podpisanie.. moze cos do naszych poslow - oslow dotrze..

alysia

Post » Nie paź 26, 2014 10:39 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

alysia pisze:http://www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_ustawy_o_ochronie_zwierzt_dowiadczalnych

bardzo prosze o przekazywanie informacji o petycji i podpisanie.. moze cos do naszych poslow - oslow dotrze..

Z TĄ petycją akurat się zgadzam bo to jest to, o czym cały czas piszę. Radzę wszystkim zainteresowanym DOKŁADNIE przeczytać tekst tej petycji przed podpisaniem, jak i INNYCH podpisywanych petycji...

Co do źródła wiadomości o wykorzystaniu tych siedemnastu małp, była to wiadomość na portalu wp.pl . Małpy w różnych stadiach choroby były leczone zestawem wybranych antybiotyków i TE małpy wszystkie przeżyły. Nie wiem, jakie było ich samopoczucie w okresie późniejszym, nie śledziłem tego. Nie napisałem, że "świetnie się mają", poczytaj tekst.
Zakończono wiadomość informacją, że są czynione starania o zezwolenie na kontynuowanie eksperymentu na ludziach, mieli to być ludzie już chorujący na ebolę, zresztą takie "eksperymenty" muszą być dokonywane w każdym przypadku choroby. Hiszpańska pielęgniarka, która zaraziła się w szpitalu od chorego misjonarza przywiezionego tam z Afryki została podobno wyleczona, ale nie bardzo wiadomo czym, bo podano jej wiele leków jednocześnie. Misjonarz nie przeżył. Nie przeżył też pies pielęgniarki, którego uśpiono "na wszelki wypadek" pomimo protestów organizacji ekologicznych. Męża nie uśpiono, tylko umieszczono w szpitalu na kwarantannę. Hospitalizowano również czternaście osób z personelu szpitala, które miały kontakt z tą pielegniarką przed jej zdiagnozowaniem.
Niestety badania na zwierzętach są niezbędne, umierają tysiące ludzi, jest to stan wyższej konieczności.

p.s.
co do eboli, nie jestem optymistą...

jul-kot

Post » Nie paź 26, 2014 11:59 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

alysia

Post » Nie paź 26, 2014 14:31 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Jak już wcześniej napisałem, zgadzam się z treścią tej petycji. Ale nie mogę nie zwrócić uwagi, że plakat, który prezentujesz jest bezczelną manipulacją, graniem na ludzkich uczuciach. Na zdjęciach pokazane są same nieszczęśliwe małpy, a jak też już wcześniej napisałem, w Polsce doświadczeń na małpach nie ma i nie było. Tego mogą nie wiedzieć oglądający to dzieło. A petycja dotyczy zmian w prawie polskim.

jul-kot

Post » Nie paź 26, 2014 14:38 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

W tresci plakatu mowa o "zwierzetach laboratoryjnych" , a wiec nie tylko o malpach... czepiasz sie szczegolow, ktore nie sa istotne, chcac poprzez to zminimalizowac i zadrwic z powagi tematu...

Skup sie raczej na tresci plakatu, a nie na obrazkach...

alysia

Post » Nie paź 26, 2014 19:14 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Na treści to ja się skupiam już ładne parę latek. Nie drwię z powagi tematu, to raczej autorzy plakatu traktują ludzi, nie napiszę jak... Plakat powinien mieć jednoznaczną wymowę. Ja wiem, że organizacje mają biblioteki zdjęć małpek, bo wystarczy pójść do ZOO, żeby trochę ich dorobić. Małpki są podobne do ludzi, ich cierpienie budzi większą litość, niż np. szczura. Tyle że ilustrowanie plakatów małpkami powoduje, że takie plakaty w Polsce nie są wiarygodne. A jeśli kłamie się w tej sprawie, to jak odnieść się do reszty treści? Może też nie jest dokładnie tak, jak jest napisane?
Opisane doświadczenia być może nie są dozwolone przez prawo, a jeśli tak, nie należy tworzyć plakatów tylko zawiadomić prokuratora. Plakat sugeruje, że to wszystko dzieje się w majestacie prawa, co też moim zdaniem jest nadużyciem.

jul-kot

Post » Pt lip 31, 2015 16:23 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Jest szczepionka na ebolę. Dzięki zwierzętom...

http://wyborcza.pl/1,75400,18466152,jes ... l#BoxGWImg

"Na konferencji w Genewie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła dziś, że mamy już stuprocentowo skuteczną szczepionkę na ebolę. To pierwszy raz, kiedy szczepionka przeciwko temu wirusowi okazała się skuteczna u ludzi. Podczas prób klinicznych w Gwinei okazało się, że jej skuteczność wynosi 100 proc. i jest całkowicie bezpieczna.
Rezultaty prób wykonanych na 4 tys. osób są niesamowite głównie ze względu na presję czasu towarzyszącą badaniom. Było to możliwe dzięki współpracy naukowców, lekarzy, sponsorów i koncernów farmaceutycznych. Dzięki tym wysiłkom udało się skrócić czas prac trwających zwykle przez wiele lat do zaledwie 12 miesięcy.
Próbom klinicznym poddawano szczepionkę zawierającą atenuowanego wirusa zwierzęcego, do którego dołączono jedno z białek wirusa ebola.
W Gwinei, Liberii i Sierra Leone zanotowano ponad 27 tys. przypadków zachorowań, a do 26 lipca zmarło ponad 11 tys. ludzi."

jul-kot

[poprzednia]