SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 24, 2014 17:55 Sucha karma bez zbóż i kurczaka dla kota

Witam,

od jakiegoś czasu jestem właścicielem małego kota rasy brytyjskiej. Z powodów zdrowotnych potrzebuje dla niego znaleźć suchą karmę niezawierającą w sobie kurczaka ani zbóż. Czy któryś z użytkowników jest mi w stanie jakąś polecić?

Z góry dziękuje za pomoc :)
Ostatnio edytowano Pt paź 24, 2014 18:09 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniosłam do właściwego wątku.

nashphx

Od: Pt paź 24, 2014 17:51

Post » Pt paź 24, 2014 17:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mandala, tydzień to króciutko, zwłaszcza, że przestawiasz z obu na oba (zmieniasz i mokrą, i suchą). ja jestem cięta na animondę dowolnego typu, bo u obu moich kotów powodowała rozwolnienia/alergię, więc to może być nie smilla, tylko animonda - albo obie.
ale poczekaj tak ze dwa tygodnie (w sumie 3-4 od wprowadzenia nowych karm) i dopiero rozważaj zmianę - bo to chwilę musi zająć.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt paź 24, 2014 18:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wielka prośba:
http://www.napaluchu.waw.pl/aktualnosci/447
Czy ktoś z osób doświadczonych mógłby pomóc i podać takie parametry dla karmy dla kotów?
Chodzi o podanie parametrów, nie marek karmy.
W grę wchodzą tylko karmy fabryczne, suche i mokre. Zwykłe bytowe (lecznicze dla nerkowców, wątrobowców to osobna sprawa).

Może być do mnie na PW.
To bardzo ważne, bardzo proszę o pomoc.
W razie pytań chętnie odpowiem na PW, żeby nie spamować tutaj.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt paź 24, 2014 21:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:Mandala, tydzień to króciutko, zwłaszcza, że przestawiasz z obu na oba (zmieniasz i mokrą, i suchą). ja jestem cięta na animondę dowolnego typu, bo u obu moich kotów powodowała rozwolnienia/alergię, więc to może być nie smilla, tylko animonda - albo obie.
ale poczekaj tak ze dwa tygodnie (w sumie 3-4 od wprowadzenia nowych karm) i dopiero rozważaj zmianę - bo to chwilę musi zająć.

Chodzi właśnie o to, że najpierw przestawiłam na mokrą (jemy już drugi pakiet 12x200g), a dopiero tydzień temu na suchą. Dziękuję, uspokoiłaś mnie :) I tak mam zamiar zmienić w niedalekiej przyszłości na bezzbożówkę - ale teraz przynajmniej wiem, że nie muszę tego robić natychmiast :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Pt paź 24, 2014 22:42 Re: Sucha karma bez zbóż i kurczaka dla kota

nashphx pisze:Witam,

od jakiegoś czasu jestem właścicielem małego kota rasy brytyjskiej. Z powodów zdrowotnych potrzebuje dla niego znaleźć suchą karmę niezawierającą w sobie kurczaka ani zbóż. Czy któryś z użytkowników jest mi w stanie jakąś polecić?

Orijen 6Fish, Orijen Regional Red Cat, Taste of the Wild Canyon River Feline te trzy karmy spełniają Twoje warunki. U mnie też alergia na kurczaka i jest dobrze, smakują kotom :)

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Sob paź 25, 2014 0:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

@nashphx, @blathin, jeszcze acana grasslands i wildcat cheetah. witamy w gronie alergików ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob paź 25, 2014 8:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa u nas Acana Grasslands była raz i nie była chętnie jedzona a Wildcat ma drożdże na co jest uczulona inna moja koteła, więc nie próbowałam :)
W tej chwili 6Fish też już im średnio wchodzi, jednak 6,8 kg to dla nich za dużo z tego smaku...

blathin

Post » Sob paź 25, 2014 9:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

jest jeszcze Purizon rybny i N&D z jagnięciną.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Sob paź 25, 2014 11:37 Re: Sucha karma bez zbóż i kurczaka dla kota

blathin pisze:
nashphx pisze:Witam,

Orijen 6Fish, Orijen Regional Red Cat, Taste of the Wild Canyon River Feline te trzy karmy spełniają Twoje warunki. U mnie też alergia na kurczaka i jest dobrze, smakują kotom :)

Canagan Salmon.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie paź 26, 2014 18:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Taste of the Wilde ma w składzie kurczaka.
U mojej kotki bardzo sprawdził sie Orijen Six Fish.

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Nie paź 26, 2014 21:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jakieś opinie na temat mokrej karmy Schmusy Fish? Jest lepsza czy gorsza od Smilli z rybą?
Ostatnio edytowano Nie paź 26, 2014 23:48 przez mandala20, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Nie paź 26, 2014 21:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

natalian pisze:Taste of the Wilde ma w składzie kurczaka.

Taste of the Wild Canyon River Feline nie ma, ma go drugi smak. U nas pychotką jest Regional Red, znów kupię :)

blathin

Post » Pon paź 27, 2014 10:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wkrótce pojawi się u mnie drugi kot - junior. Ok. 3 miesięczy. Mam juz rezydetntkę - roczną. Karmię ją jak królową. Chciałabym, żeby oba koty odżywiały się dobrze, ale nie chciałabym zbankrutować --- chodzi tylko o mokrą karmę. Wiem, że najlepiej kupować większe puszki (do rej pory kupowałam puszkę max. 100g), myślę nad puszkami 200g (obawiam się, że większe ilości będę musiała wyrzucać, bo z doświadczenia wiem, że nie zawsze kot dojada, a potem już nie chce tej samej). Kupuję w zooplusie.
Czy ktoś (kto posiada 2 koty i karmi gotową mokrą karmą :D) byłby tak miły i napisał mi, jakie zakupy robi, żeby oba kociaki były zadowolone, żeby jedzonko się nie marnowało, co najlepiej kupić, nie bankrutując przy tym? (Zakupy na miesiąc). Już dziękuję :D

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pon paź 27, 2014 13:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

nataleia pisze:Wkrótce pojawi się u mnie drugi kot - junior. Ok. 3 miesięczy. Mam juz rezydetntkę - roczną. Karmię ją jak królową. Chciałabym, żeby oba koty odżywiały się dobrze, ale nie chciałabym zbankrutować --- chodzi tylko o mokrą karmę. Wiem, że najlepiej kupować większe puszki (do rej pory kupowałam puszkę max. 100g), myślę nad puszkami 200g (obawiam się, że większe ilości będę musiała wyrzucać, bo z doświadczenia wiem, że nie zawsze kot dojada, a potem już nie chce tej samej). Kupuję w zooplusie.
Czy ktoś (kto posiada 2 koty i karmi gotową mokrą karmą :D) byłby tak miły i napisał mi, jakie zakupy robi, żeby oba kociaki były zadowolone, żeby jedzonko się nie marnowało, co najlepiej kupić, nie bankrutując przy tym? (Zakupy na miesiąc). Już dziękuję :D

Dobre karmy (bezzbożowe) to przeważnie jakieś 200g na dobę na koci łepek - ale to dorosły, ok. 4 kg. Twoje są małe, szczególnie junior - z drugiej strony powinny jeść ile zmieszczą, bo jeszcze rosną - młoda też jeszcze z pół roku. Ja mam dwóch dorosłych kocurów, puszkę 200g dzielę na pół, z tej połowy na dwie ćwiartki do misek na jeden posiłek - drugą połowę przymykam tak szczelnie jak się da i wstawiam do lodówki, jest na drugi "przysiad". Ponieważ zużywają ok. 400g na dobę, to albo dostają dwie puszki 200g w różnych smakach, albo jedną 400g dzieloną na ćwiartki. Karmię 4 razy dziennie - pierwszy raz o 7 rano, ostatni gdzieś między 22 a północą. Czasem, jak mają mniejszy apetyt, dostają jedną puszkę 200g, jedną 100g (GranataPet Delicatessen) i saszetkę 85g (CatzFinefood) - czyli raz pół puszki większej na dwie michy, raz saszetka na dwie, raz mała puszka cała na dwie i raz drugie pół na dwie. Musisz przyjrzeć się ile zjadają (najlepiej jakby wszystko za jednym zamachem, ale może postać i z godzinę-dwie, sobie dochodzą i dojadają) i według tego porcjować.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon paź 27, 2014 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:
nataleia pisze:Wkrótce pojawi się u mnie drugi kot - junior. Ok. 3 miesięczy. Mam juz rezydetntkę - roczną. Karmię ją jak królową. Chciałabym, żeby oba koty odżywiały się dobrze, ale nie chciałabym zbankrutować --- chodzi tylko o mokrą karmę. Wiem, że najlepiej kupować większe puszki (do rej pory kupowałam puszkę max. 100g), myślę nad puszkami 200g (obawiam się, że większe ilości będę musiała wyrzucać, bo z doświadczenia wiem, że nie zawsze kot dojada, a potem już nie chce tej samej). Kupuję w zooplusie.

Dobre karmy (bezzbożowe) to przeważnie jakieś 200g na dobę na koci łepek - ale to dorosły, ok. 4 kg. Twoje są małe, szczególnie junior - z drugiej strony powinny jeść ile zmieszczą, bo jeszcze rosną - młoda też jeszcze z pół roku. Ja mam dwóch dorosłych kocurów, puszkę 200g dzielę na pół, z tej połowy na dwie ćwiartki do misek na jeden posiłek - drugą połowę przymykam tak szczelnie jak się da i wstawiam do lodówki, jest na drugi "przysiad". Ponieważ zużywają ok. 400g na dobę, to albo dostają dwie puszki 200g w różnych smakach, albo jedną 400g dzieloną na ćwiartki. Karmię 4 razy dziennie - pierwszy raz o 7 rano, ostatni gdzieś między 22 a północą. Czasem, jak mają mniejszy apetyt, dostają jedną puszkę 200g, jedną 100g (GranataPet Delicatessen) i saszetkę 85g (CatzFinefood) - czyli raz pół puszki większej na dwie michy, raz saszetka na dwie, raz mała puszka cała na dwie i raz drugie pół na dwie. Musisz przyjrzeć się ile zjadają (najlepiej jakby wszystko za jednym zamachem, ale może postać i z godzinę-dwie, sobie dochodzą i dojadają) i według tego porcjować.

idem :-) znaczy Feringa właśnie tak mi schodziła, 400g na dwa ogonki / dzień. Trochę więcej jadł młody kocurek bo on był wychudzony a poza tym jeszcze rośnie, trochę mniej okrągława pierwokotna. Teraz karmię mięskiem z Felini, czasem jakiś fastfud, czasem Nuri wsunie skrzydełko - i tak wychodzi taniej, polecam :-)
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

[poprzednia][następna]