SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 29, 2014 15:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

JA w sprawie BOZITY. Piszecie wszyscy o mokrej Bozicie ale zastanawia mnie, o którą wam chodzi? bo są dwa rodzaje - tańsza bozita - i tu są smaki i ta ma słynne 4% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ale jest druga bodajże b. feline i ta się dzieli na skóra i włosy, indoor itp. i ma już większą ilość mięsną. Czy to w domyśle jest, że tą lepszą dajecie? :oops:
FIGARO ObrazekObrazekSAFIRA

LivoniaUK

Od: Czw wrz 25, 2014 11:26

Post » Wto wrz 30, 2014 17:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agaaa pisze:Do mnie dzisiaj przyszła sucha Feringa z kaczką. Koty rzuciły się jeden przez drugiego. Widać, ze bardzo smakowita.
Karma ma b.duże granulki i bardzo twarde. Przez pierwsze 10 minut koty wypluwały, bo nie były wstanie pogryźć.
Bezzębny wypluwał jedną granulkę średnio z 10 razy, aż mu zmiękła. :mrgreen: Devonka, rownież wypluwała, granulka była za duża jak na jej małe pysio i nie mogła przegryźć. Kotka w pewnym momencie zwątpiła i myślała, ze to niejadalne. Po 10 minutach nauki jakoś to poszło, ale w pewnym momencie i ja zwątpiłam. Karma będzie dobra dla dużych ras MCO, NFO, SIB, albo dla kotów łapczywie jedzących. Karmę kupiłam, ze względu na krótki i dość dobry skład, zeby sprawdzić jak się sprawuje na ciężkim przypadku alergika jelitowego, ale na ten temat będę mogła wypowiedzieć się dopiero za jakiś czas.

Zamówiłam też suchą Feringę w promocji w Zooplusie (smak kaczka), bo mnie skusiło, że bezzbożowa + super cena (o 35% tańsza obecnie od Applaws, w promocji nawet o 50%) i chciałam, żeby po 3 miesiącach moje koty miały odmianę po suchym Applawsie.

Mieszam ją z Applawsem suchym od 2 tygodni, moje trzy koty nie mają rozwolnienia po zmianie.

Feringa sucha ma duże granulki, większe niż Applaws, ale moje koty też się rzucają na nią, chętniej jedzą niż Applaws - może dlatego, że zawiera kocimiętkę? Applaws chyba jej nie zawiera?
Ale Applaws ma 47% białka surowego, a Feringa 31%
Feringa ma dodatek tauryny i witamin, Applaws ma taurynę z mięsa (nie jest "sztucznie" dopakowany nią)

To tyle na szybko to "porównanie", może jakiś ekspert się wypowie, żeby nie oszczędzać na kotach? ;)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Śro paź 01, 2014 10:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

LivoniaUK pisze:JA w sprawie BOZITY. Piszecie wszyscy o mokrej Bozicie ale zastanawia mnie, o którą wam chodzi? bo są dwa rodzaje - tańsza bozita - i tu są smaki i ta ma słynne 4% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ale jest druga bodajże b. feline i ta się dzieli na skóra i włosy, indoor itp. i ma już większą ilość mięsną. Czy to w domyśle jest, że tą lepszą dajecie? :oops:

My przerabialiśmy bozitę w kartonikach, wersja z galaretką i sosem, różne smaki. Niestety były b. luźne kupy i fochy. Bozity w puszkach 400 g nie znam, ale wiele osób sobie chwali. U nas takie puszki nie przejdą, u nas musi być świeżo otwarte zawsze :oops:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Śro paź 01, 2014 10:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

u mnie była ta lepsza bozita feline - hair and skin ale niepodeszła. Zjadł - bo on je wszystko póki co :lol: ale nie tak jak zapycha HILIFE czy Feringe.... no nic mam pare kartoników to mu podam póki młody a potem spasujemy:)
kolendra_ - moja Safira jest z tych co puszki nie tknie ale lubi tylko saszetki i musi (!!!) być galaretka :roll: :roll: :roll: księżniczka
FIGARO ObrazekObrazekSAFIRA

LivoniaUK

Od: Czw wrz 25, 2014 11:26

Post » Czw paź 02, 2014 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

LivoniaUK pisze:u mnie była ta lepsza bozita feline - hair and skin ale niepodeszła. Zjadł - bo on je wszystko póki co :lol: ale nie tak jak zapycha HILIFE czy Feringe.... no nic mam pare kartoników to mu podam póki młody a potem spasujemy:)
kolendra_ - moja Safira jest z tych co puszki nie tknie ale lubi tylko saszetki i musi (!!!) być galaretka :roll: :roll: :roll: księżniczka

najkochańsze księżniczki i królewicze :mrgreen: pamiętam, że były czasy kiedy przebojem miski był paszetet z bażanta :mrgreen: no arystokracja pełną mordką :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Post » Pon paź 06, 2014 21:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Co myślicie na temat Applaws i karm z 23% wieprzowiny? Była o tym dyskusja na FB w grupie KOTY i spotkało się to z krytyką...

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/356835

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Wto paź 07, 2014 8:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

servantez pisze:Co myślicie na temat Applaws i karm z 23% wieprzowiny? Była o tym dyskusja na FB w grupie KOTY i spotkało się to z krytyką...

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/356835

O, ja ślepa... w nieświadomości kupiłam, jak się pokazały pierwsze pakiety próbne. Nie doczytałam o tej wieprzowinie :oops: Koty jadły, ale bez szału. Zdziwiła mnie konsystencja tej karmy, bo piszą, że niby pasztet. Ale jeśli pasztet to taki grubo mielony : w drobinkach i nieco większych kawałkach można dopatrzeć się wszystkiego tzn. chrząstki, żyły oraz inne. Ktoś mógły powiedzieć, że wygląda naturalnie, ale mnie się ta karma nie podobała. Myślę, że w tej cenie można znaleźć karmę lepszą, bez wieprzowiny :kotek:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Post » Wto paź 07, 2014 8:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Teoretycznie wieprzowina do kocich karm powinna być przebadana na obecność wirusa - w przeciwieństwie do wieprzowiny dla ludzi, którą kupujemy w sklepie. Oczywiście zawsze powstaje pytanie o rzetelność producenta. Z drugiej strony, skoro wirus Aujeszkyego jest ponoć w Polsce już nieobecny, to ryzyko jest całkiem minimalne. Obecność chrząstek, żył itp. elementów "brzydkiego" (z punktu widzenia człowieka) mięsa nie jest czymś złym, wygląd nie ma tu nic do rzeczy. Byle nie byly to pióra i racice :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto paź 07, 2014 9:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Podzielam zdanie Pumy.
Aczkolwiek mnie sprawa nie dotyczy, bo my mokrego nie kupujemy.

Applaws nie jest jedyny, są np. tacki Almo Nature z samej wieprzowiny:
http://www.kacikpupila.pl/almo-nature-c ... -9908.html

Animonda Integra z wieprzowiną:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... enal/32225

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Wto paź 07, 2014 11:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:Podzielam zdanie Pumy.
Aczkolwiek mnie sprawa nie dotyczy, bo my mokrego nie kupujemy.

Applaws nie jest jedyny, są np. tacki Almo Nature z samej wieprzowiny:
http://www.kacikpupila.pl/almo-nature-c ... -9908.html

Animonda Integra z wieprzowiną:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... enal/32225

Ja wiem, że nie jest jedyny, co tez napisałem na FB. Ale niektórzy od razu spanikowali, że WIEPRZOWINA :roll:. Nawet w karmach premium (Orijen Red) też znajduje się wieprzowina. Niektóre Royal Canin, Hills równiez.

Poza tym, Applaws jest z UK. Tam wirusa pseudorabies nie ma już od lat 80. Pytanie tylko, czy mięso też jest z UK.

servantez

Post » Wto paź 07, 2014 11:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

yyy... a wirus nie ginie po obróbce termicznej?

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Wto paź 07, 2014 11:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Z tego co wiem, wirus wścieklizny rzekomej ginie w wysokiej temperaturze, więc nie ma znaczenia, że wieprzowina jest składnikiem karmy

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Wto paź 07, 2014 11:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No właśnie, po pierwsze wirusa się już praktycznie nie spotyka, a po drugie - nawet gdyby był, to niebezpieczny jest tylko w surowiźnie. Więc jakie to ma znaczenie?
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto paź 07, 2014 11:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tego nie wiedziałam (o temperaturze), a skoro tak to tym bardziej nie ma to znaczenia.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Wto paź 07, 2014 21:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

sigman pisze:Z tego co wiem, wirus wścieklizny rzekomej ginie w wysokiej temperaturze, więc nie ma znaczenia, że wieprzowina jest składnikiem karmy

Żeby zabić wirusa natychmiast potrzeba aż 1000st., 3 minuty - 800st, 30 min - 600st. Przy normalniej obróbce nie wiem ile potrzeba.

servantez

[poprzednia][następna]